luni, 31 ianuarie 2011

Me like sushi!


O da.. Chiar mi-am intrecut toate asteptarile. Nu ca nu as fi talentata, dar zace in mine o lenesa de zile mari. Dar m-am urnit si nu am putut sa ma mai opresc. Iacata o alta reteta facuta pentru potluck-ul din 30 ian.
Aveam in dulap foi de Nori. Si le aveam eu de vreo cateva luni bune. Si ele nu aveau nimic impotriva :)) Asteptau cumintele sa fie luate de acolo si alintate, mangaiate.. si mancate. Pana m-am decis! Sushi fac din voi! Cam asta a fost motivul pentru care am vrut sa fac sushi pentru intalnire. Nu ca as fi vrut sa impresionez pe cineva! :))))) Cine, eu?


Am facut orezul cu o seara inainte. Adica sambata. Si am folosit urmatoarele ingrediente:
- 2 cani de pastarnac. Am folosit doar "pulpa". Miezul imi pare f tare si fibros. Recomand deci sa luati pastarnaci durdulii si nodurosi :)). Le zambiti, ii puneti in cos si le veniti de hac.
- 3 lingura caju - in lipsa de macadamia
- 3 linguri seminte fl soarelui hidratate 30 min - in lipsa de seminte de pin
- 1 lingura sem canepa
- 1 lingura de miere
- 2 ling zeama lamaie
- 1 lingura sos soia Tamari
- sare - dupa gust
Am pus totul in mixer si am pulsat pana cand a iesit orezu din el :))))
L-am pus apoi sa se hodine in frigider.


A doua zi m-am apucat de treaba, dis de dimineata. Primul lucru a fost sa tai legumele fasii subtiri si sa le marinez. Ca legume am pus:
- 1 castravete - jumatate ardei rosu - jumatate ardei galben - 1 morcov

Extra: avocado si muguri de lucerna.

Marinata:
2 linguri ulei de in 1 lingura ulei masline 1 lingura seminte susan ( cele negre sunt indicate dar in lipsa...) 2 linguri zeama lamaie sare

S-au alintat legumele in marinata vreo ora si ceva, pana am facut si eu o baita fierbinte sa fiu pretty la intalnire..
Apoi am luat nerabdatoarele foi Nori si am purces la treaba.
Am fost destul de stangace, neindemanatica si nesigura in privinta infasurarii lor. Trebuiesc rulate usor, dar ferm, presand gentil dar hotarat orezul cu legume in timp ce rulati foaia. V-am lamurit nu? Ei lasa, ca veti invata doar practicand. Surprinzator, sushi a iesit ca in pozele de pe net :))
Step cu step se face asa:
1 Se aseaza orezul ( 2 -3 linguri) pe un sfert de foaie Nori.
Apoi dupa "crearea" unui santulet mic cu ajutorul cutitului sau a degetelor, se aseaza legumele din castronelul rosu. Se pune on top avocado si muguri de lucerna.Se fredoneaza in acest timp o melodie japoneza. Cea preferata :)))))

Dupa tehnica descrisa mai sus se ruleaza sushi. Ideal este sa avem un suport din betisoare de bambus (cum gasiti in seturile cadou cu castronele si betisoare chinezesti). Imi scapa numele oficial. Eu nu am avut asa ca am folosit o fata de masa curata si apoi degetele. Inainte de a "inchide" foaia, umezim degetul in apa si tragem o dunga de-a lungul foii nori, sa se lipeasca.
Mi-au iesit 5 rulouri.

Le-am lasat vreo 10 minute sa se aseze lucrurile si sa se calmeze spiritele :))), am luat un cutit si am taiat usor incepand din mijloc, apoi restul. Cam 6 bucatele din fiecare sarmala lunga :))) Mai trebuie sos wasabi ( nu posed) sau sos de soia (posed)
Am asezat sushi intr-o cutiuta si ready to go. La graba, am uitat sa pun sosul de soia langa pachetel asa ca sushile mele au fost mancate simple. Bune au fost.

5 comentarii:

  1. Sushi se ruleaza in acest....covoras negru -covorasul fiind format din alge? Unde le gasesti, cat costa si cam ce termene de valabilitate au? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. "Covorasul negru" sunt alge nori. Algele nori sunt prajite, si cred ca au termen de valabilitate de cel putin un an. La pret.. nu mai tin minte cat a costat. Cred ca vreo 20 lei - 8 foi de alge. Nu mai tin minte gramajul. Algele Nori eu le-am cumparat de la un magazin naturist. Dar e posibil sa le gasesti si in supermarketuri gen Metro.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim pentru reteta, am o intrebare daca ai timp. Am cumparat fulgi de orez eco, se pot folosi la ceva, lasati la muiat?

    RăspundețiȘtergere
  4. Magda, eu nu am cumparat niciodata asa ceva, dar uite am gasit o reteta aici:
    http://bunsisanatos.wordpress.com/2009/01/27/fulgi-de-orez-cu-iaurt-si-caju/
    De nu vrei iaurt de soia ( eu sincer nu agreez soia de nici un fel), poti face o crema mai moale din caju hidratat, apa si fructe la alegere ca aici:
    http://corinabacalu.blogspot.com/2011/03/cremosenie-in-doua-culori.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici eu nu pot sa mananc soia. Multumesc mult pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...