sâmbătă, 5 februarie 2011

Lapte de susan - Sesame milk

For english scroll down

Dupa ce te hotarasti sa devi raw vegan te vei intalni foarte frecvent cu intrebarea: "da tu de unde iti iei proteinele?" Dupa ce raspunzi ca proteine exista in toate plantele de pe pamant urmeaza intrebarea: "da calciul de unde il iei?"
Si pentru a raspunde la aceasta intrebare le zici simplu si tantos: din laptele de susan!
Susanul este foarte bogat in calciu. Un pahar cu lapte de susan contine de trei ori mai mult calciu decat un pahar cu lapte de vaca. Na ca am lamurit si problema calciului.
In caz ca nu sti cum sa manufacturezi laptele de susan iata cum il fac eu:

- Seara, pun intr-un castronel doua linguri de susan si torn peste el apa plata. Cat sa aiba semintele loc sa se balaceasca oleaca :)
- Dimineatza, strecor semintele de apa - care se arunca sau se pune la ghivecele cu verdeata.
- Se pun semintele in blender si apoi se adauga un pahar de apa plata (250 ml)
- Se porneste blenderul. Eu folosesc functia pulse. Pulsez de vreo 4 ori si apa devine lapte. Semintele trebuie sa fie maruntite bine inauntru.
- Se strecoara laptele printr-un saculet de germinat/lapte, sau printr-un tifon/strecuratoare si gata.
- Laptele il poti indulci cu miere,curmale, extract de stevie, sirop de agave sau de artar. :) Mie imi place asa natur si uneori pun un praf de scortisoara deasupra si atat.
Cu pulpa ramasa poti face biscuiti. Reteta in curand.

Pentru a obtine lapte de susan ai nevoie de un blender de 1000W preferabil. In caz ca nu ai blender ma gandesc ca ar fi o optiune sa hidratezi semintele (sa le trezesti la viata - minim 2 -3 ore), apoi sa le pui la deshidratat pe calorifer pana dimineata (sa le usuci pentru a fi mai usor de maruntit) , apoi sa le dai prin rasnita sa le faci faina. Si amesteci 1 lingura de faina de susan cu un pahar de apa. Nu am incercat niciodata aceasta varianta dar ma gandesc ca poate ar merge.

Daca te deranjeaza gustul de susan, poti adauga o lingurita de cacao si miere dupa gust. Vei obtine o bautura cu gust de ciocolata. Gustul de susan nu se mai simte iar bautura e un deliciu!


Ingredients:
2 tablespoon raw sesame seeds
250 ml water
1 teaspoon honey or other sweetener

In the evening, put the sesame seeds in water. In the morning rise the seeds and use the water for plants ( if you have any). Then put the seeds in a high speed blender and add 250 ml
pure water. Pulse a few times untill the seeds are smashed and the water become white. You can strain the milk (using a cloth bag or a strainer) and add honey. If you dont like the taste of sesame at the beggining you can add some cocoa powder with a twist of cinnamon on top, and it will taste a like chocolate drink. Its super healthy and highly rich in calcium! With the sesame pulp you can make tasty biscuits! Yummy i say!

18 comentarii:

  1. Foarte interesant, in mod sigur incerc si eu laptele de susan. Pana acum pe blog-uri am vazut doar varianta cu lapte de migdale care insa imi plac prea mult si le mananc asa cum sunt si nu stiu ce fac dar nu imi raman niciodata si pt inmuiat! Mersi pt postarea asta, am descoperit blog-ul tau astazi si m-a inspirat pe loc! Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiu cum e cu migdalele :)))
    Pulpa ramasa de la lapte o poti amesteca cu curmale, deshidratezi pe calorifer si ies niste biscuiti deliciosi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mersi Corina. L-am facut si a iesit f. bun! Am pus putin sirop de artar cand l-am baut si i-a eliminat complet gustul usor amarui. Data viitoare incerc si cu cacao. Plus biscuitii din pulpa, musai, ca e pacat sa o irosim.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super! Daca bei in fiecare zi cate un pahar de lapte de susan, ai calciu asigurat pe toata ziua. In timp, poti sa diminuezi cantitatea de sirop ( sau alt indulcitor natural) si vei ajunge sa il bei natur, fara sa simti gustul amarui. Asa am patit eu! Acuma il beau asa cum iese, fara cacao si fara miere.

    De obicei cand simti nevoia de a consuma ceva dulce, viktoria boutenko spune ca este o carenta de calciu in corp, si pentru ca in natura, calciu are gust dulce, corpul cere acest gust. Daca bei dimineata, pe stomacul gol laptele, treptat nevoia de dulce va disparea si chiar dimpotriva, vei simti sa bei laptele cat mai amar. La mine exact asa s-a intamplat!

    Iar biscuitii.. ioi.. te vei indragosti de ei. Eu am facut 12 biscuiti si i-am mancat pe toti o data! Asa buni au fost!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant, n-am stiut faza asta cu pofta de dulce care poate insemna carenta de calciu! Am sa iti urmez sfatul, mersi mult pt informatii, f. utile!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu drag, Andreea. Din pacate, daca mergi la doctor si ii spui ca ai mereu pofta de ceva dulce, numai la carenta de calciu nu il va duce capul sa iti zica. Trist.. Dar e datoria noastra in ziua de azi sa fim bine informati.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum se fac biscutii din pulpa ramasa de la susan sau migdale, pe calorifer? pe ce se aseaza? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Lary. Da.. este o solutie foarte buna, acum in sezonul rece. De ai calorifer din acesta cu grilaj poti aseza direct pe el o foaie de copt si deasupra biscuitii. Ar trebui ca pana dimineata sa se faca numai buni de mancat cu un ceai cald!

      Ștergere
  8. Corina, tu ce fel de blender ai (ce model/marca)? Si ce mi-ai recomanda sa cumpar (in afara de Vitamix, care e prea scump, din pacate)? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tina, eu am un robot de bucatarie Phillips de 1000W, modelul fara storcator cu centrifuga ( ajunge undeva la 650 ron). Il recomand cu incredere! De un an jumate merge zilnic!

      Ștergere
  9. Corina,
    Din pacate mi s-a stricat blenderul (tot philips, tot robot de bucatarie), l-am fortat prea tare :( Exact acum cand incepusem deserturile raw in forta ...
    Daca ai idee de unde as putea cumpara accesorii ar fi super (s-a stricat rotita care se invartea).

    Acum vroiam sa te intreb daca merge sa fac laptele de susan mai intai rasnitandu-l si apoi hidratandu-l ?
    Am incercat varianta pe care o propui (ptr cei fara blender) dar nu prea a iesit, ptr ca dupa ce am hidratat semintele in apa tt noaptea si le-am lasat apoi pe calorifer 1 zi si o noapte, erau uscate la exetrior dar umede la interior si nu s-au pasat bine in rasnita.
    Asa ca ma gandeam mai intai sa le rasnitez sa iasa o pulbere fina, si apoi sa le hidratez in apa. Ar fi ok ?

    Multumesc,
    Florina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Brasov as sti unde sa te trimit.. Dar nu stiu din ce oras esti tu. Oricum, ar trebui sa existe un service autorizat phillips, si de acolo iti poti lua partea de baza a blenderului. Pe mine m-a costat 70 lei si l-a adus in 4 zile.
      Cred ca varianta cu semintele de susan merge .Incearca si spune-mi si mie cum ti-a iesit!

      Ștergere
  10. Vroiam sa te mai intreb, pana reusesc sa repar blenderul, daca pot face deserturile doar cu rasnita (ptr macinat nuci, seminte), curmalele tinute in apa si apoi pasate cu furculita - ptr blaturi si restul amestecat simplu cu lingura (cremele).

    Multumesc,
    Florina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, eu cred ca se poate! Ia vezi si spune-mi si mie cum e viata fara blender :P :)))
      Te pup!

      Ștergere
    2. Corina,
      Revin cu noutati.
      Am reusit sa repar blenderul, sunt foarte fericita :)
      Am incercat eu sa rasnitez semintele de susan, sa le hidratez peste noapte dar NU se compara cu laptele de susan facut la blender.
      Acelasi lucru si la deserturi, nu prea merge cu rasnita & furculita :) Nu iese textura fina de prajitura.
      In concluzie e obligatoriu sa ai un blender.

      Citeam articolul propus de tine despre laptele de vaca si mi-am dat seama ca am o problema. Eu sunt fan lapte de vaca, cred ca beau si 1l pe zi plus branzeturi, iaurturi (prefer sa inlocuiesc mezelurile cu lactatele). Evident ca sunt o rotunjica (ca sa nu zic o grasana), sunt consipata secolului (dependenta si de dulciuri cum iti spuneam mai demult) si e foarte posibil sa fie de la lactate.
      De cateva zile am inceput sa beau lapte de susan (preparat corect cu blenderul) si e bun, nimic de zis (mai adaug si o banana) dar tot imi mai scapa cate o ciocolata junky ...probabil pofta de dulce va disparea dupa mai multe zile de consumat lapte de susan.
      Intrebarea mea este cu ce sa inlocuiesc laptele de vaca (de ex laptele cu cereale de dimineata)?
      Cu lapte de susan ? Am mai incercat mai demult lapte de soia din comert (dar mi s-a parut scarbos plus toate ideile despre soia modificata genetic).
      De curand, am inceput sa ii dau si bebelusului meu (de 9luni) iaurt si branzica de casa si ma intreb daca am facut bine ...(lapte de vaca nu o sa-i dau deloc ptr ca il alaptez, dar restul de lactate sunt totusi recomandate de pediatri)

      Multumesc mult,
      Florina

      Ștergere
  11. Cat timp se poate pastra acest lapte? Eu am incercat (din migdale si susan, dupa o reteta gasita pe un site), l-am pus intr-o sticla (de sticla) si in frigider dar pana seara s-a separat in 2 straturi si nici la gust nu mai era la fel ca proaspat. Chiar trebuie consumat imediat sau exista si vreun truc ca sa poata fi pastrat, macar o zi?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este ideal sa nu il pastram ci sa il consumam imediat. Eu il tin maxim o zi in frigider, intr-o sticla din sticla. Nu am simtit diferenta la gust, dar poate nu am fost atenta. A doua zi nu mai este bun :)

      Ștergere
  12. Eu am patit fix la fel ca DesertPrincess...si a trebuit sa arunc tot laptele :( pt ca degeaba l-am agitat ca sa se amestece din nou, gustul nu mai era la fel ca dimineata cand l-am facut. Asa ca, astept cu interes si nerabdare un raspuns :)Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...