sâmbătă, 6 septembrie 2014
Prajitura cocosciocos
De foarte mult timp am in minte sa prepar o prajitura cu mult cocos. Pentru ca imi place tare mult aroma de cocos si pentru ca este ultra mega sanatos.
Am comandat de la driedfruits fulgi de cocos deshidratati ( imi plac de nu mai pot) si m-am apucat de treaba. Am dat o raita in piata Dacia de unde mi-am cumparat alune de padure. Si cu niste curmale la indemana, totul a devenit rapid o prajiturica foarte buna.
Prajitura a fost facuta toata in Thermomix si a durat destul de putin - deh, aparatul este performant si rapid. Dar nu va ingrijorati, se poate face la orice robotel de bucatarie, atata timp cat are o putere mai mare de 600W. Sau oricare poate macina nuci. ;)
Pentru posesorii de thermomix stiu, ar fi foarte simplu sa postez pas cu pas timpii de maruntire, treapta si timpul. Dar nu am stat sa le notez. Am scris insa doar cantitatile, sa va fie mai usor. Daca aveti un pic de experienta cu aparatul, va fi simplu de preparat.
Ingrediente:
Strat ciocolata
200 gr alune de padure CRUDE
3 linguri generoase cu cacao pudra
220 gr curmale deshidratate fara samburi
1 lingura de apa.
Strat cocos
300 gr fulgi de cocos deshidratati
100 gr caju
1 lingura de miere
45 ml ulei de cocos
Manufacturare strat ciocolata:
Am pus in thermomix alunele de padure si le-am maruntit la viteza maxima, timp de cateva secunde.
Am ridicat capacul si am mai amestecat cu spatula ( faina tinde sa se urce pe pereti). Am mai maruntit putin sa fiu sigura ca e toata uniform macinata si apoi am adaugat pudra de cacao. Am mai amestecat la viteza medie ( treapta 7 probabil) cateva secunde, am ridicat capacul, am amestecat iar cu spatula si apoi am mai invartit putin. Cand amestecul arata ciocolatiu uniform, adaugam curmalele, in prealabil verificate de samburi. Le pornim si pe ele in hora cu alunele si cacao in thermomix la viteza maxima. Vreo 10 secunde. Amestecul se uniformizeaza si mai mixam putin la viteza medie. La sfarsit adaugam 1 lingura de apa. Si mai amestecam vreo 20 de secunde. Se aude cum amestecul devine omogen precum un aluat. Si putem testa daca este gata luand intre degete un pic si de amestecul se lipeste, e gata.
Cautam o forma de silicon patrata, dreptunghilara sau rotunda si punem jumatate de compozitie la baza. De forma este de silicon, nu trebuie folie alimentara pusa la baza. Daca nu este silicon, atunci musai sa asezati o folie de copt sau folie transparenta pe fundul formei, pentru a fi usor de scos cand este gata. Forma ce am folosit-o eu are cam 18 cmx18. O sa verific sigur cand ajung acasa si corectez dimensiunea.Cealalta jumatate se pastreaza afara pentru a se pune deasupra. Puneti forma la rece pana se face stratul de cocos.
Strat Cocos
Am maruntit intai caju-ul bine in thermomix si apoi l-am varsat intr-un castron. Am clatit vasul, l-am sters bine sa fie uscat apoi am pus in thermomix fulgii mari de cocos si am dat la treapta 10 timp de vreo 10 secunde. Adica la viteza maxima ( in cazul oricarui alt robotel). Este important sa adunati compozitia de pe peretele vasului ( tinde sa urce in sus). Si este gata cand totul devine precum o crema. De nu avem thermomix, insistam cu mixatul pana cand fulgii se transforma intr-un fel de unt cremos. Apoi adaugam caju-ul faina, mierea si uleiul de cocos si mai amestecam 15-20 secunde pentru a se integra bine si acestea. Si e gata.
Acum, puteti proceda in 2 feluri - asezati toata crema de cocos peste blat, sau o impartiti si pe aceasta in doua si o puneti peste al doilea strat de cioco. Asa o sa fac data viitoare si cred ca va iesi mult mai bine si buna.
Acum scoateti forma cu stratul de cioco si puneti deasupra crema de cocos. Toata, sau jumatate.
Daca puneti jumatate, asezati forma in congelator circa 30 de minute. Scoateti mai apoi si asezati stratul de ciocolata, cu rabdare si drag, cat mai uniform. Si mai apoi asezati din nou stratul de cocos deasupra. Cand este gata, se pune la congelator sau la frigider peste noapte.
Important de stiut: jumatatile din cantitatile de strat din cioco si cocos sa le tineti musai la temperatura camerei pana le asezati peste straturile ce le tineti la rece.
Ornati cu fulgi de cocos, cu sirop de ciocolata ( miere si cacao), cu bucati de cacao nimbs, goji... absolut orice aveti la indemana.
Dupa ce se intareste, se poate scoate din forma si se poate portiona in cate prajiturele doriti. Eu am taiat in 4 prajituri mari, apoi fiecare prajitura in doua de-a lungul. Si pentru ca sunt foarte dense la gust, ar mai merge o data taiate, sa iasa patratele mai mici.
Sa mai spun ca aceasta prajitura este foarte savuroasa, dulce si nu ingrasa? Dap.. zic.
Spor la manufacturat, si sa imi scrieti cum v-a iesit!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Nu pot sa cred cat de bine arata! Saliveeez! Cocosul e preferatul meu, deci trebuie sa incerc reteta; si asta cat mai repede! Multumesc Corina! :)
RăspundețiȘtergereCu mult drag Gabriela! Sa ai spor!
ȘtergereBuna, Corina!
RăspundețiȘtergereSi eu ador cocosul si cu mare entuziasm am pregatit praji cocosciocos.
A iesit foarte buna, din pacate nu la fel "aratoasa" ca a ta. Am intampinat si peripetii :)) in sensul ca blenderul a inceput sa scoata fum ca un dragon si am crezut ca isi da duhul :(
Oricum, praji a iesit yammy!
Multumesc frumos pentru reteta, de abia astept sa incerc si altele!
Te imbratisez!
Indiferent cat de aratoasa este ori ba, gustul este acelasi. Iti recomand sa iti iei un robotel mai puternic, sau macar o rasnita - sa poti macina alunele de padure pe care sa le amesteci mai apoi cu curmalele taiate foarte marunt. O poti face si cu mana.. Ii drept ca e mai multa munca, dar rezultatul e la fel de delicios!
ȘtergereDraga Corina, in primul rand iti urez din suflet Sarbatori Fericite. M-ai convins sa-mi i-au si eu un termomix. Spune-mi te rog, inlocuieste si blenderul?
RăspundețiȘtergereCum intinzi foaia de cioco peste crema? O intinzi inainte cu sucitorul?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Leni, dupa ce asezi cocosul, pui la frigider cam o ora prajitura. Cocosul se va intari foarte bine. Si apoi poti aseza stratul de deasupra foarte usor, folosind degetele si putina apa calda de compozitia se lipeste de degete. Nu e nevoie de sucitor ;) Spor la preparat!
ȘtergereCat despre thermomix, da.. are si blender ca functie. Are de toate!
ȘtergereMultumesc foarte mult pentru raspuns Corina.
RăspundețiȘtergereDe-abia astept sa fac si eu.
Sarbatori fericite in continuare.