luni, 31 octombrie 2011

Motziko Cake


Nu am copilasi, dar din cate am citit pe ici pe colo, copiilor mici nu este indicat sa li se dea nuci si miere, pentru ca pot provoca diferite alergii si complicatii. Am fost insa solicitata sa fac un tort pentru un copilas de un an si pentru invitati la petrecerea de motz. Am fost bucuroasa si onorata sa prepar acestor oameni frumosi un tort simpatic si sanatos.
Migdalele pot fi consumate de copilasii peste 6 luni fara grija. Asa ca am conceput un tort ce are la baza o crema din migdale. Dar sa lasam vorba la o parte si sa purcedem la scris!

Ingrediente:
Blat:
200 gr migdale albe, fara pielita.
100 gr curmale
2 linguri ulei de cocos
1 lingura pudra de roscove.

Preparare:
Se pun in robot migdalele. Le puteti hidrata 12 ore si apoi le dati jos pielita sau le puteti cumpara gata dezpielitate. Apasati functia Pulse pana cand migdalele se transforma in faina. Adaugati apoi curmalele taiate marunt. Eu fac acest lucru pentru a usura treaba robotului si a nu-l solicita inutil. Mai pulsez de cateva ori, adaug uleiul de cocos si pudra de roscove. Daca migdalele au fost hidratate, ele vor elibera apa iar amestecul se va lipi imediat. Daca migdalele sunt nehidratate, mai adaugati in robot vreo 2 linguri de apa. Pulsati din nou si testati compozitia. De e lipicioasa, e perfect.
Am luat o forma de tort mica, de 18 cm diametru. Am pus pe fundul ei o foaie de copt, am prins peretii de tava si am pus amestecul de blat. Am presat cu degetele ( ajuta uneori sa le umezesti in apa) si am dat la rece.

Crema:
250 gr migdale hidratate obligatoriu 12 ore
2 banane
1 lingura suc de lamaie
jumatate de ananas
2 linguri de afine congelate ( optional).
3 linguri de ulei de cocos

Preparare:
Am pus in vasul blenderului migdalele scurse de apa in care au stat si apoi am pus apa plata cat sa ajunga la nivelul migdalelor din vas. Apoi am mixat vreo 3 minute. Migdalele s-au dizolvat complet. Nu va asteptati sa aveti o crema perfecta, cum iese in cajul nucilor caju. Dar va iesi fina, si putintel granulata ( ca o crema de branzica dulce).
Pentru a indulci crema si ai oferi un plus de cremozitate, am adaugat 2 banane. Am mixat bine pana cand bananele s-au lasat in voia vartejului ametitor al blenderului. Apoi am adaugat ananas-ul pentru savoarea lui fresh. Am mai adaugat uleiul de cocos si am mai amestecat vreo 2 minutele. Este important ca toate sa fie la temperatura camerei, ca uleiul de cocos sa nu se intareasca la contactul cu vreun ingredient rece, de la frigider.

Topping:
1 banana mare
2 -3 linguri de afine
3 linguri de ulei de cocos

Preparare:
Se pun toate in blender pana la omogenizare.

Ansamblare tort.
Am scos de la congelator blatul si am turnat peste crema. Am pus cateva afine congelate aleatoriu in crema, sa arate frumos cand se taie felia. Apoi am nivelat usor si am dat la rece 5 minute. Apoi am scos si am pus topingul cu afine. Nu stiam de bebeul este baiat sau fetita, asa ca am zis ca afinele vor da o culoare movie, adoptata cu succes si de fetite si de baietei!
Am terminat cu toppingul si am pus in congelator pana a doua zi.
Inainte de a-l livra, am decorat cu fulgi de cocos, cu fulgi de migdale, bombonici facute din migdale si afine si goji!

Tortul a fost apreciat si astept cu nerabdare poze de la petrecerea cu motz!

20 de comentarii:

  1. Parca are toata veselia primaverii in el. Felicitari! E minunat.
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  2. ce atentie la detaliiii...minunat !

    RăspundețiȘtergere
  3. Luciana, iti multumesc. Tortul a palit in fatza frumusetii sarbatoritei! M-am topit de-a dreptul cand am vazut-o!

    Coco, multumesc. Sa vezi ce frumos a aratat si inauntru :P
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim frumos pentru reteta. Pe 12 noiembrie face fiul meu 2 ani si chiar cautam o reteta de tort sanatoasa. Tu de unde iei fulgii de migdale?
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Roxana fulgii de migdale, impreuna cu migdalele, caju-ul curmalele.. si cate si mai cate de pe www.driedfruits.ro Au preturi foarte bune!
    Sa fie sanatos si sa creasca maaare baietelul tau!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vrem sectiuni cu bunataturile!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. :P Vor veni si sectiuni.. Si mai facem tort ashe, si mai pozam.. va aratam... ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Da.. Motziko vine de la Motz.. dar si de la numele de alint ce l-a primit fratiorul meu cand era mic. Motziko - canta la pian mai ceva ca Mozart. :))) Deci era un Motzart mai mic.. un motziko.

    RăspundețiȘtergere
  9. La ce foloseste pudra de roscove si cu ce poate fi inlocuita?

    RăspundețiȘtergere
  10. Pudra de roscove se pune pentru aroma, si pentru culoare. Este totodata recomandata copiilor mici, deoarece inlocuieste cu succes cacao.
    O poti inlocui cu pudra de cacao. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Am facut si eu tortuletul. Fara pudra de roscove. L-am pus la inghetat in congelator seara si a doua zi l-am scos din congelator si l-am pus in frigier (la nivelul 1, deci cel mai "cald"). Nu l-am putut manca nici dupa 6 ore, asa era de congelat, desi l-am scos intr-un final din frigider si a stat vreo ora la temperatura camerei. In final, l-am lasat pana a doua zi in frigider pentru ca deja era noapte tarziu :-( si nu ne mai ardea de tort. Numai ca a doua zi era atat de pleostit ca nu mai avea nici un farmec. Corina, ai vreun sfat pentru mine?

    RăspundețiȘtergere
  12. Offf.. ii tare ciudat ce imi spui. E drept, ca neavand nuca sa il sustina mai bine, exista un mic risc de pleostire. Dar nu inteleg de ce nu s-a dezghetat in 6 ore!! E ceva ciudat aici.
    Eu de obicei scot tortul din congelator, il feliez si apoi il pun in frigider. Se decongeleaza foarte frumos. Cred ca ar trebui sa pui mai mult unt de cocos in compozitie si va sta mai ferm. Voi mai cauta retete de tort fara nuca pentru kinderii mici, ce vor rezista mai bine. Oricum, nu te descuraja si mai incearca! Nici mie nu mi-au iesit din prima! Nici din a doua ;)
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  13. Am devorat si noi tortul Motziko, al baietelului meu, David, si vreau sa spun ca a fost DELICIOS! Recunosc ca aveam dubii in legatura cu el, nu stiam la ce sa ma astept, insa este o delicatesa, la propriu! Si David l-a papat cu placere, desi nu a vrut sa se joace cu el, deci nu avem poze cu bebe manjit tot, a preferat sa pape cu lingurita, insa se poate lauda cu mai mult de jumatate de tort papat in decursul a doua zile, si Corina stie cat de mare a fost, deci raportam o performanta :)

    Multumim Corina, pentru un desert delicios si sanatos, care a facut ca petrecerea de motz sa fie de neuitat! (o sa trimit si pozica cu sarbatoritul si tortul cum apuc sa am un moment ca sa le descarc)

    PS. La noi nu s-a pleostit nimic, chiar si a treia zi tortul arata impecabil - se vede ca nu l-am facut eu :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Hei.. ce bucurie! Ma bucur tare ca a placut tortul. Si mai ales ca David a papat cu placere, ca un adevarat gentelman! :P
    Astept cu drag pozica cu bebele delicios! :*:*

    RăspundețiȘtergere
  15. Prima reactie al lui David ("Da-o aici, mami!"): http://goo.gl/4M4Gg

    Dupa ce am aprins lumanarea ("Vaaaai, ce frumoasa e, mami!") :)
    http://goo.gl/WPu8P

    RăspundețiȘtergere
  16. awww... m-am topit! Multumesc din suflet pentru poze! Mi-au mers direct la sufletel!
    PS: pot sa le asez in postarea de mai sus? Ca e pacat de asa dulceata de copilas sa nu sada frumos aici!

    RăspundețiȘtergere
  17. Scuze ca raspund cu viteza melcului, da, desigur ca le poti pune in postare :)

    Iti multumim inca o data pentru ajutor, a fost o zi memorabila :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Draga Corina, tortul a fost savuros, ne-a placut la nebunie!
    Din pacate Albert, baietelul meu mofturos, e foarte reticent la tot ce e nou, asa ca nu a vrut nici sa guste din bunaciunea de tort, poate alta data.
    Dar noi ne-am delectat vreo doua seri la rand cu minunatia in care ai pus atata suflet, ca altfel nu avea cum sa iasa asa gustoasa!
    Multumim mult, o sa mai apelam la tine cu siguranta, ca sa ne mai incanti simturile.

    Cu drag, Diana!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...