marți, 10 septembrie 2013

Momentul schimbarii

When is the time for THE change?
 Azi nu voi posta nicio reteta. Vreau sa scriu despre ACEL moment cand doresti sa faci trecerea la un stil de viata sanatos.  Voi insira si cateva destainuiri de-ale mele, sa nu crezi ca pentru mine este totul usor..
De fiecare data cand primesc cate un email/mesaj/telefon de la persoanele ce imi citesc blogul sau imi cer sfaturi, ma bucur enorm. Precum un copil mic. Sunt fericita cand oamenii imi scriu, mi se destainuie, imi cer indrumare. E adevarat ca uneori ma mai si enervez, dar imi trece repede, caci ma pun imediat in pielea celui care mi-a scris si incerc sa il inteleg. Un exemplu de astfel de cerere/rugaminte este atunci cand sunt rugata sa dau o solutie ultra rapida si eficienta pentru a se pierde 10 kg daca se poate in cateva zile ( eh, exagerez putin, dar u got the point). Si ar fi si mai minunat sa tin si eu dieta in locul persoanei respective ( iar exagerez putin). Trag aer in piept atunci si dau cateva sfaturi de baza pentru a scapa de kilogramele in plus. Incerc sa explic ca nu e sanatos sa slabesti ff repede un nr mare de kilograme. Rabdare si iar rabdare.

Cand este momentul sa devii raw vegan? Ce se intampla dupa aceea? 

Intrebari grele domle.. Parca mai grele ca niciodata. Teoretic este simplissimo: te hotarasti sa elimini tot ce vine de la animale din alimentatie si mananci totul crud, din natura. DAR... pentru a face acest lucru ai nevoie de un impuls puternic. Un BIG BANG... pe care trebuie sa il simti cu fiecare celula a corpului tau. Sa crezi orbeste in ceea ce vrei sa faci si sa fii de neinduplecat la tot ce e rau in jurul tau, cu o ambitie de fier, precum trupul unui gladiator ( sa ne imaginam o secunda pe Gerard Butler la bustul gol... ahhh )( numai daca esti femeie da?). Cam atunci e momentul. Cand tu esti convins(a) 100% ca doresti acest stil de viata pentru tine si esti pregatit sa infrunti noi piedici si tot convoiul de sfaturi impotrivnice ce vor urma. Dar totodata fii pregatit sa descoperi noi placeri si stari de spirit pozitive, deci sa nu fim in totalitate negativisti. De cele mai multe ori, adoptarea acestui stil de viata devine singura solutie pentru a slabi, a recastiga sanatatea si vitalitatea din trecut ( tinerete, copilarie, etc) . Si e cel mai corect mod.

Dar degeaba iti doresti toate aceste lucruri daca nu esti pregatit psihic pentru acest pas.  Exact. Acum stiu ca MOMENTUL acela cand devii raw vegan nu il poti programa. Degeaba iti spui ca de luni devii raw. De luni te schimbi total. Degeaba iti faci planuri si scheme de alimentatie. Degeaba te intrebi ce anume sa mananci sa iti asiguri toti nutrientii de care ai nevoie. Nu esti PREGATIT. Nu este momentul!
Si ce e de facut? Pasi mici. Informare la greu din carti, documentare, internet. Trebuie sa stii in ce te bagi, la ce iti face bine, cum te ajuta. Nu poti deveni raw vegan ca este la moda, sau ca ti-a zis cineva ca e bine, sau ca s-a vindecat de cancer sau vreo alta boala. Trebuie sa vina de la tine, de la sine.

Pentru mine,  MOMENTUL a fost in 2010. A fost anul meu de glorie, de aur, in care am simtit ca infloresc si ca traiesc intr-o continua stare de extaz. Un an intreg am consumat numai raw vegan si am iubit fiecare mancare ce am preparat-o. Eram fascinata de gusturi, culori, arome, combinatii... Le-am facut, le-am pozat, le-am mancat si le-am asezat aici pentru toata lumea. Pe parcurs insa lucrurile nu au ramas asa. Aici imi scapa ceva... Nu gasesc explicatia logica si normala la acest comportament al meu. Am revenit usor la mancarea gatita. De ce am facut asta? De ce nu am ramas pura precum natura? De ce nu m-a mai multumit mancarea raw.. cu tot cu prepararea ei? Poate comoditatea, amintirile asociate cu mancarea gatita  mi-au redeschis apetitul catre mancarea cu foc...
 A devenit din ce in ce mai greu sa mananc raw vegan. Da.. au fost saptamani cand am mancat f putin crud.. zile intregi la rand in care am mancat numai tampenii... Acele zile insa au fost mohorate ( in interiorul meu). M-am refugiat in mancarea gatita, uneori chiar mai putin sanatoasa. Bineinteles ca nu m-a ajutat sa ma simt mai bine. Din contra. Dupa ce mancam aveam si mai multe remuscari ca nu trebuia sa pap acea mancare.. si totusi am facut-o. Si apoi imediat am mancat din nou... Acelasi lucru...
  Poate e normal sa mai ai si astfel de iesiri, scapari, refugii... Si totusi... de ce nu pot sa ma refugiez in sport si sa simt aceiasi placere pe moment? Sau intr-un buchet de brocoli pe care sa il mananc pe nerasuflate? Necunoscute sunt caile sufletului...
  De cateva luni ma simt intoarsa pe dos. Nu imi gasesc drumul, linistea.. Si asta se reflecta in alimentatia mea. Mananc aiurea si apoi imi pare rau... Nu va ingrijorati, sunt bine, sanatoasa... Dar de cand am inchis capitolul cu restaurantul in viata mea, ceva nu mai e la fel. Ceva s-a schimbat. Am suferit se pare mult mai mult decat am crezut. Neplacerile fizice s-au dus ( dificultati la respirare, batai inegale ale inimii, stress) insa cele sufletesti au ramas. Le resimt si nu stiu cum si ce sa fac sa imi revin. Si problema este ca vreau sa se intample cat mai repede ( precum persoanele din email care vor sa slabeasca mult si repede si bine si, si, si..) . Si nu e bine. Ar trebui sa am rabdare, sa imi acord timp de vindecare. Dar o trecut mintenas juma de an.. si eu tot nimic... Mai stau.. Va fi bine. Ma voi linisti si imi voi regasi echilibrul si linistea interioara. Voi redeveni corina din 2010 ( cu referire la starea mea de spirit de atunci).

E normal sa fie greu sa gasesti acel moment cand vei deveni vegan. Sau sa il decizi tu. Sa mergi drept pe calea cea buna de atunci incolo. Te inteleg si te sustin.  Timpul le aseaza pe toate. Va veni si al tau...Asa ca nu te mai stresa inutil. Pana atunci informeaza-te, testeaza cate o reteta...
Fii recunoscator pentru ceea ce ai si bucura-te de fiecare zi din viata ta. Acesta este sfatul meu  pentru acest moment. In special pentru mine! :)
  Pupici veseli si contagiosi. Musai de dat mai departe!Pupicii that is!

7 comentarii:

  1. Ce ma bucur ca ai scris articolul asta pentru ca si eu sunt la fel...tanjesc dupa inceputul raw, eliberarea si fericirea de atunci. Nu am calcat prea stramb , sunt vegana, dulciuri mai gust si din comert....dar nu mai reusesc sa fiu 100% raw o perioada mai mare de 2 zile . Iti imbratisez optimismul: O sa vina iar momentul. Asta sunt eu si povestea mea raw http://andradudea.blogspot.ro/2013/04/cum-am-ajuns-la-raw-sunt-andra-am-31.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma bucur ca am reusit sa il scriu si mi-am mai luat o piatra de pe inima :P. Cred ca e ok sa mancam echilibrat, intr-un procentaj cat mai ridicat crud, dar nu e nici o tragedie de consumam si gatit. Atata timp cat ne mentinem intr-o stare buna de functionare. Abia astept sa iti citesc povestea ta raw. Imediat ma pun!
      Te imbratisez.

      Ștergere
  2. Iti citesc des blogul desi nu am comentat niciodata! Te admir ptr tot ceea ce facim esti superba din toate punctele de vedere!

    Emani frumusete si bucurie prin fiecare rand pe care il scrii (nu te cunosc personal) si recunosc ca " atunci voi creste as vrea sa arat ca tine" :)). Lasand glumele la o parte, as vrea sa iti scriu si eu cateva randuri sincere, e strict parerea mea si sper sa nu o iei in nume de rau!
    Imi place stilul raw vegan, ador mancarurile crude, au un gust deosebit, am mancat astfel cam jumatate de an, dar mereu aveam aceasi problema cand incercam sa ies in societate: nu gaseam nimic decent sa mananc, si incepeam sa ma enervez asa ca am inceput sa ma intreb daca e bine sa fiu asa de stricta sau nu.
    Categoric ptr sanatate raw vegan e cel mai sanatos regim de viata, dar ptr psihic e atat de sanatos?
    Sunt psiholog, especialist in hipnoza si am marele noroc de a studia in Spania si de a participa la multe cursuri unde am intalnim multi profesionali.
    Din putina mea experienta pot zice ca psihologia si alimentatia merg mana in mana, asa ca cercatand, citind si intreband am ajuns la propria concluzia: o sa mananc cat mai sanatos, cat mai multe legume si fructe dar fara sa mai fiu asa extremista, daca ies cu ai mei prieteni si beau o cafea vreau sa o fac fara remuscari, daca ies cu prietenul meu si cautam un restaurant frumos, romantic, special si tre sa mananc ceva cu branzica o voi face....dar din nou, fara remuscari si fara a ma simti vinovata.
    Poate te intrebi de ce iti povestesc tie toate astea? Nu sunt in masura sa iti dau sfaturi, dar iti zic doar atat: draga Corina, bucura-te de viata, mananca pufuleti daca iti plac asa mult si nu avea remuscari!! Uneori psihicul face mai mult decat frunzele verzi din suculete, ne autosguestionam la orice pas....daca mananci asa sanatos si te autosugestionezi cu ceva negativ ce crezi ca te va ifluenta mai mult: alimentatia sau acele ganduri negative?
    Gandeste-te doar,gata inchei aceste randuri si sper ca nu te-am plictisit :P e pup si mult si succes in tot ce vei face! Eu te voi citi in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana Mihaela, ma regasesc foarte bine in ceea ce ai scris despre tine. Si pe mine ma supara cand merg la restaurante si partea de cruditati se rezuma doar la salata de vara si de varza. Si atunci da, imi comand si eu cartofi, ciuperci, orez, pizza vegetariana. Si am mai consumat si eu branza uneori, ca nu aveam o alta optiune. E uimitor cat de repede revine inapoi dependenta de produse lactate ( asta ca o mica observatie). Inainte de menstruatie devin un "monstru" in domeniu gastronomic si oricat imi doresc inainte sa ma pot controla nu o pot face. Asadar consum ciocolata si mult dulce... si mananc orice apuc. Incerc de cele mai multe ori sa nu mai ma invinovatesc... desi na, cumva tot a mea e vina, ca doar nu ma forteaza nimeni sa mananc asa ceva. Incerc sa ma bucur de viata cat pot de mult, chiar de asta inseamna sa mananc o pizza margherita. Dar cand o mananc alaturi de iubi meu, si ne simtim bine chiar nu imi pare rau. Iti dau perfecta dreptate in tot ce ai scris! Si iti multumesc!
      Te imbratisez taare!

      Ștergere
  3. Ufa...oricat de bine intiparita este imaginea cu Gerard Butler, nu reuseste sa ma orbeasca incat sa nu imi dau seama ca ti-e foame si de litera "i". Mai, Corinuta, conjugarea a fi...apoi mai ai niste scapari pe alocuri. Cu toate acestea, important e prezentul. Si nu poti trai cu el gandindu-te ca in viitor va fi mai bine sau mai putin rau. Eu sunt de un an in acelasi bullshit. Stiu si eu, stii si tu de la ce este...si daca nu-ti dai seama...vorbim in privat ;) Cumva e normala aceasta stare...doar ca trebuie sa iesi urgent din ea, caci un conflict nerezolvat o perioada prea lunga de timp...se concretizeaza in corp...bla bla bla..sunt multe de spus. Vorbim..pana atunci...te rog, mai bine mananci covrigi decat conjugarile verbelor :P Te iubesc si accepta-te cu tot cu Universul obstacolelor si al succeselor. This is called "life".

    Gia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu draga mea, mi-ai dat o palma la funduletz pe care o merit cu varf si indesat. Mi-o fost un pic foame dar asta nu imi da dreptul sa mananc litere. Mintenas ma pun pe corectat si sper sa o fac bine. Am scos pixul rosu si l-am pus pe catedra :P.
      Ii foarte.. dar foarte adevarat ca prezentul este cel mai important. Si incerc sa ma accept asa cum sunt. Fac tot posibilul. Dar tot nu stiu cum sa ies din starea asta... inca. O sa ma reapuc de cantat si pun la cale alte cateva proiecte. Sper sa fie cu succes si sa imi revin. Mai povestim in privat.
      Te pup cu drag!

      Ștergere
  4. Poate doar este corpul tau care iti spune ca nu poate trai numai si numai cu mancare cruda. Doar tu spuneai ca trebuie sa iti asculti corpul, si se pare ca el asta itispune.... Si nu mi se pare nimic in neregula cu asta; e destul de greu de trait numai cu raw food, in plus, mai bine mananci fericita ceea ce mananci decat sa ai remuscari, care practic te afecteaza.
    Inteleg bine ce spui, si eu sunt la fel. Am vrut sa renunt si la lactate, dar nu pot.... si atunci am facut pace, corpul meu se pare ca incaare nevoie de lactate, nu imi place sa il fortez. Oi vedea ce mi.o aduce viitorul.
    Sper sa iti regasesti calea pe care sa pasesti fericita si impacata. Te pup!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...