luni, 30 septembrie 2013

Tort cu menta si ciocolata in 2 arome


 Am fost tentata sa numesc aceasta reteta: Dragoste in trei. Cu singuranta ar fi fost o ploaie de vizualizari... Cei de la google s-ar fi minunat si s-ar fi intrebat despre ce dom'le ia-ma am scris eu aici. Si e doar o reteta. O poveste culinara. Extraordinara.
  Asadar.. sa va prezint personajele:
Menta - racoroasa si zvelta, proaspata si parfumata.
Ciocolata 1 - dulce si matasoasa, cremoasa si delicioasa
Ciocolata 2 ( sau sa fie ciocolatul?)  - intensa si intunecata, aromata si misterioasa

Am asezat la baza pe ciocolata 1, mai apoi am pus menta impartita iar deasupra, am impreunat menta ramasa cu ciocolata intunecata, pentru o explozie de simtiri si trairi. Le-am ondulat frumos, serpuind cu viclenie, pana toate cele trei personaje au format un tot unitar. Pardon, un tort unitar. Rezultatul? Extaz si splendoare!!

Sa va spun reteta? Sa nu o spun? Nu o spun! Dar o scriu!
 Tadaaaaaaaa: Tort cu menta si ciocolata in 2 arome.

Blat:
150 gr migdale
150 gr fulgi de cocos
150 gr curmale
2 linguri de apa

Ciocolata 1:
250 gr caju
1 lingurita de lucuma
1 jumatate lingurita de pudra de vanilie
2 linguri de miere
3 lingurita de pudra de cacao
200 - 250 ml apa
5 linguri ulei de cacao
1 lingurita de lecitina granule ( optional)
4 linguri praf instant lapte de cocos ( merge si fara)

Menta:
250 gr caju
jumatate de caserola de menta ( 15 gr)
1 jumatate de lingurita de vanilie pudra
1 lingurita rasa de pudra de maca
2 linguri generoase de miere
200-250 ml apa
5 linguri ulei de cacao

Ciocolata 2:
Dupa ce turnam 2 treimi din compozitia cremei de menta de mai sus, la ce a ramas in blender mai adaugam:
1 lingurita de pudra de cacao
1 lingurita generoasa de pudra de roscove
1 lingurita rasa de lecitina de soia
20 ml apa
1 lingurita de miere



 Manufacturare:
Blat:
Punem in robot migdalele si le maruntim cat de tare se poate. Apoi adaugam fulgii de cocos si amestecam iarasi. La sfarsit adaugam curmalele pe care le taiem cat de marunt putem cu cutitul, inainte sa le punem in robot. Facem asta sa usuram treaba robotului ( ne va multumi printr-o buna functionare pe termen indelungat). Daca aveti thermomix, le puteti baga pe toate in acelasi timp ( musai sa verificati curmalele sa nu aiba vreun sambure). Sau de aveti green star, introduceti acolo nuca de cocos, apoi migdalele si apoi curmalele. Se vor marunti toate iar curmalele vor deveni pasta. Ori le framantati cu mana, ori le introduceti cateva secunde in blender. La sfarsit adaugam apa sa unim ingredientele si sa le facem precum o coca.
Luam forma de tort ( cu diametru de 25 cm) si punem la baza hartie de copt. Apoi atasam latura formei si punem compozitia inauntru. Presam uniform cu degetele. La nevoie le umezim cu putina apa. Si punem totul deoparte ( nu la rece).

Crema de ciocolata 1:
Punem in blender toate ingredientele ( mai putin uleiul de cacao). Punem mai putina apa la inceput si daca vedem ca lucrurile nu se mai misca cum trebuie in blender, mai adaugam cate putin. Consistenta finala trebuie sa fie precum o smantana fina, un pic mai groasa, dar care sa cada de pe lingura relativ usor. ( v-am ametit de tot asa-i?). Nu va speriati, in timp o sa invatati spilul.
Blenderul tre sa mearga la viteza maxima, cam 2 minute. Doar asa vom avea crema satinata si fina. Eu dau jos capacul de la blender si ajut crema sa se invarta cu o spatula de silicon roz. Ca a obosit dragul meu blender si il mai ajut si eu! Cand e gata crema, se adauga uleiul, se proceseaza din nou pana cand s-a incorporat si varsam peste blat.

Crema de menta:
Spalam blenderul de crema de ciocolata. Sau si mai bine.. ne suflicam manecile si bagam destele pana in capat si lingem toata crema. Toata! Ii pacat sa ramana nemancata. Apoi spalam blenderul si il pregatim pentru menta.  
Punem caju si restul ingredientelor si procesam la viteza maxima vreo 2 minute. Uleiul il lasam la urma. De mai e nevoie, adaugam apa, cat sa mearga crema bine in blender. Culoarea ar trebui sa fie un verde deschis, placut ochiului. Daca doriti un verde mai intens sau mai inchis, puteti adauga 1 lingurita sau mai putin de spirulina. Nu se va simti la gust. Eu insa am fost multumita de verdele dragut al cremei si am sarit spirulina din schema.
La sfarsit am adaugat uleiul de cacao.
Am luat blenderul si l-am dus deasupra tortului. Am turnat de sus crema si apoi in forma de spirala am mers catre centrul tortului, coborand totodata si blenderul aproape de tort. Am lasat cam 1 treime de crema de menta in blender pentru stratul de ciocolata 2.

Crema de ciocolata 2:
Peste crema de menta am turnat celalalte ingrediente, inca 20 ml apa si am procesat usor pana s-a colorat intr-un maro inchis. Cand e gata luam iar blenderul, merem deasupra tortului si turnam de sus, cat mai sus. In acest mod, crema va intra adanc si cu cat ne apropiem mai bine de tort, ea va ramane mai la suprafata. Ne invartim sa formam o spirala. si picuram crema pana nu mai e nimic in blender.

La sfarsit luam o scobitoare si ne jucam. Facem cerculete, flori, s-uri, o-uri, c-uri.... etc etc...
Punem tortul la congelator pentru o noapte.
A doua zi scoatem de la congi, ornam si punem in frigi, pana cand va fi servit. De nu vreti sa il impartiti cu nimeni, il puteti felia inainte sa se decongeleze total, si pus in caserole, veti avea tort pana cand va saturati. Sau nu. Dar puteti face altul!

Garantat va veti indragosti de aceste arome! Sa imi dati de stire cum a iesit da?
Pupici mentolati si imbratisari ciocolatoase!










7 comentarii:

  1. Ma bucur ca ai revenit cu o reteta minunata. Arata superb si cred ca este si super delicios! Imi ploua in gura mai ceva cum ploua acum afara :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Gabri ela. Ma bucur sa aud asta! In curand mai revin cu retete, ca am ramas in urma si am multe de impartit cu voi! Pupici!

      Ștergere
  2. super! Tocmai imi zicea soata zilele trecute ca ar manca un tort cu menta:) Se pare ca ai atins aici si un punct framantator pentru mine: cum pastram pentru mai multe zile tortul nemancat?
    Tu zici ca "il puteti felia inainte sa se decongeleze total, si pus in caserole" - caserolele le introducem inapoi in congelator sau tin bine si la frigider?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Emmma, le punem inapoi in congelator, sa le tinem mai mult. In frigider le poti tine maxim 4 zile.. apoi incep sa fermenteze si nu mai sunt bune. La congi tin si 6 luni. ;) Spor la tortuit!

      Ștergere
  3. Nu mai am curaj sa fac torturi cu crema din caju. Am un robotel mic cu care m-am chinuit foarte tare sa obtin o crema fina. Te rog spune-mi ce robot ( blender ) ai tu ?
    Multam'

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, am un phillips de 1000W. Este foarte bun. Un pic mai scump, dar e bun. Merge si un blender de 7-800 W doar ca tre sa ai mai multa rabdare.

      Ștergere
  4. Ah ce mesaj delicios! Desi e tarziu, m-ai energizat si sigur o sa visez ceva frumos la noapte!
    Ma bucur enorm ca ai luat inima in dinti si ai facut acest tort. Este fantasmagoric si mi-e dor sa il fac din nou! Cum vad un ghiveci cu menta, il iau si asta voi face!
    Multumesc mult pentru mesaj si pentru tooooaaaate cuvintele frumoase! Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...