Pana in apropierea Craciunului.
Asadar, am dat pe google cozonac raw, ca nu mai stiam link-ul unde sta cozonacul Oliviei si am gasit mintenas reteta. Pana aici usor. Ma uit la ingrediente.. toate pe stoc.. mai putin macul. Si merg la alimentara ( imaginati-va) in preajma sarbatorilor sa cer mac! N-avem! Merg repede la piata la cea de la care imi iau nucile si toate cele: nu mai am! Aleleu.. ce ma fac.. nu e mac! Si intr-un final... merg cu papa intr-un supermarket sa luam nush ce chestii si ce imi vad ochii? Mac! Am macanit fericita si mi-am luat trei pungute sa imi ajunga.
Am respectat reteta oliviei steer, doar ca am pus mai putin mac ( 200 gr) dar nu am scazut mierea. Si mi-o iesit un cozonac bun, dar dulce tare. Cel putin pentru gustul meu. Si atunci mi-am zis ca data viitoare voi pune chiar mai putin decat scrie acolo. I-am dat sotului sa guste si a fost extaziat! Tot "cozonacul" l-am impartit mai apoi pe la prieteni, sa adun impresii! Toate la superlativ! Inclusiv a mea!
Avand reteta de baza, am zis sa ma aventurez si sa improvizez. Si am zis sa fac si eu ceva, dar nu cozonac. Si am zis ca fac o rulada! Si mai schimb cateva ingrediente sa vedem ce o iesi. Si a iesit o minunatie de rulada. Pentru ca am tot fost intrebata cum o fac.. ce pun in ea.. cum o rulez, cum imi iese asa de bine, azi am facut o sedinta foto in bucatarie HOW TO .....
Preparatul final arata asa:
Ingredientele sunt:
Strat alb sau coca:
200 gr caju
1 lingura ulei de cocos
2 linguri de miere
1 lingura de extract de vanilie ( eu am pus din toamna multe pastai de vanilie intr-un borcan si am turnat deasupra palinca! Tada... doar suntem romani nu?)
Strat negru sau umplutura:
120 gr mac
80 gr canepa
10 curmale hidratate si facute pasta
coaja rasa de la o portocala
Preparare:
Ati inteles? :P
Ustensile:
Rasnita, macinator de nuci sau aparat cu ax melcat Green Star Elite.
Linguri, lingurite
Castroane
Hartie de copt
Rola de aluminiu pe post de sucitor ( ca nu avem in dotare)
Dupa ce e gata se pune la frigider cateva ore.
Si inca un tips, sa nu ziceti ca sunt rea: ca feliile sa se taie perfect iar macul sa nu mazgaleasca designu', dupa ce scoateti rulada din frigider, o taiati prin hartie, cu ajutorul unui cutit zimtat.
Se poate tine in frigider 2 -3 zile de rezista nemancat. Sau il puteti tine in congelator mai mult.
Mai vroiam sa va zic ceva da am uitat!
Ah da.... sa nu faceti foaia prea subtire, ca o sa crape. ;) Si voi de ciuda dupa aia!
Si ultima chestie foarte tare ce am auzit-o despre mac: contine mai mult calciu decat semintele de susan. Iar cantitatea de opium este insignifianta. Dar poate deranja la stomac pe cei ce sunt sensibilosi in zona. Zona stomacului. :P
Apropos... voi stiti cum face ratza?
in seara asta am facut-o. foarte - foarte buna! nu am rulat-o asa frumos ca tine, dar merge :)) multumim, corina <3
RăspundețiȘtergere