duminică, 12 ianuarie 2014

Atentie, se ruleaza!

Am o clientutza care imi e draga de nu mai pot. Are niste ochi caprui si un zambet de imi aduce soare in suflet in cateva secunde! Clientuta asta a mea draga m-a rugat sa ii prepar niste dulciuri pentru masa de craciun, sa nu fie tentata sa manance cozonac si alte dulciuri traditionale. Si atunci bang.. m-a izbit! Voi incerca pentru prima data in viata mea cozonac raw. M-am gandit direct la Olivia Steer, ce a postat o reteta cu cozonac raw vegan. La data publicarii l-am vazut, dar nu am fost deloc curioasa sa il incerc. Pentru ca nu imi era dor de cozonac... pentru ca nu ma dadeam in vant dupa mac.... pentru ca stiam ca nu va iesi pufos precum cel ce il face mazeer, pentru ca imi parea foarte complicat de facut... pentru ca... pentru ca...
Pana in apropierea Craciunului.
Asadar, am dat pe google cozonac raw, ca nu mai stiam link-ul unde sta cozonacul Oliviei si am gasit mintenas reteta. Pana aici usor. Ma uit la ingrediente.. toate pe stoc.. mai putin macul. Si merg la alimentara ( imaginati-va) in preajma sarbatorilor sa cer mac! N-avem! Merg repede la piata la cea de la care imi iau nucile si toate cele: nu mai am! Aleleu.. ce ma fac.. nu e mac! Si intr-un final... merg cu papa intr-un supermarket sa luam nush ce chestii si ce imi vad ochii? Mac! Am macanit fericita si mi-am luat trei pungute sa imi ajunga.
Am respectat reteta oliviei steer, doar ca am pus mai putin mac ( 200 gr) dar nu am scazut mierea. Si mi-o iesit un cozonac bun, dar dulce tare. Cel putin pentru gustul meu. Si atunci mi-am zis ca data viitoare voi pune chiar mai putin decat scrie acolo. I-am dat sotului sa guste si a fost extaziat! Tot "cozonacul" l-am impartit mai apoi pe la prieteni, sa adun impresii! Toate la superlativ! Inclusiv a mea!

Avand reteta de baza, am zis sa ma aventurez si sa improvizez. Si am zis sa fac si eu ceva, dar nu cozonac. Si am zis ca fac o rulada! Si mai schimb cateva ingrediente sa vedem ce o iesi. Si a iesit o minunatie de rulada. Pentru ca am tot fost intrebata cum o fac.. ce pun in ea.. cum o rulez, cum imi iese asa de bine, azi am facut o sedinta foto in bucatarie HOW TO .....

Preparatul final arata asa:

Ingredientele sunt:
Strat alb sau coca:
200 gr caju
1 lingura ulei de cocos
2 linguri de miere
1 lingura de extract de vanilie ( eu am pus din toamna multe pastai de vanilie intr-un borcan si am turnat deasupra palinca! Tada... doar suntem romani nu?)

Strat negru sau umplutura:
120 gr mac
80 gr canepa
10 curmale hidratate si facute pasta
coaja rasa de la o portocala

Preparare:



Ati inteles? :P

Ustensile: 
Rasnita, macinator de nuci sau aparat cu ax melcat Green Star Elite.
Linguri, lingurite
Castroane
Hartie de copt
Rola de aluminiu pe post de sucitor ( ca nu avem in dotare)

Dupa ce e gata se pune la frigider cateva ore. 
Si inca un tips, sa nu ziceti ca sunt rea: ca feliile sa se taie perfect iar macul sa nu mazgaleasca designu', dupa ce scoateti rulada din frigider, o taiati prin hartie, cu ajutorul unui cutit zimtat. 
Se poate tine in frigider 2 -3 zile de rezista nemancat. Sau il puteti tine in congelator mai mult. 

Mai vroiam sa va zic ceva da am uitat! 
Ah da.... sa nu faceti foaia prea subtire, ca o sa crape. ;) Si voi de ciuda dupa aia!
Si ultima chestie foarte tare ce am auzit-o despre mac: contine mai mult calciu decat semintele de susan. Iar cantitatea de opium este insignifianta. Dar poate deranja la stomac pe cei ce sunt sensibilosi in zona. Zona stomacului. :P 

Apropos...  voi stiti cum face ratza?

Un comentariu:

  1. in seara asta am facut-o. foarte - foarte buna! nu am rulat-o asa frumos ca tine, dar merge :)) multumim, corina <3

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...