duminică, 19 decembrie 2010

Drumul carnii

De ceva vreme cochetez cu ideea unei postari speciale, ca o poveste. O poveste reala insa.
Incep cu amintiri din copilarie, amintiri ce le avem cu totii. Si ce bine ca le avem! Cei ce suntem aproape de varsta mea( 30 de ani) am cunoscut timpuri mai grele, desi, copii fiind,nu le-am simtit deloc asa. Parintii nostri trebuiau sa lucreze la intreprinderi, fabrici si prin urmare, in primii ani de viata si apoi in vacante mergeam la tara, la bunici. Ce frumos era nu? Imi amintesc cu nostalgie si drag ce bine era la bunici iarna, cand faceam troiene prin zapada. Cand in fiecare vacanta abia asteptam sa merg la tata-moshu sa imi faca scrancep - lua doua lanturi lungi, le prindea de o grinda de la grajd, apoi punea o scandura infasurata in material si aveam leagan! Ne hatzanam si ne invarteam in leagan toata ziulica! Dar in aceiasi masura imi placea sentimentul de libertate si de aer curat din ograda, printre toate orataniile prezente. Avea bunica gaini, rate, catel, pisica, porc, vacuta, cal, caprita.
Imi amintesc cu drag cum ma jucam cu puii de gaina. Erau colorati in toate felurile iar preferatii mei erau cei cu gatul golas. II pupam pe gat si erau asa de fierbinti. Iar ei, in schimb, piuiau de mama focului dupa closca. Nu intelegeau ca eu ii pupam si ii iubeam tare.
Gainile erau libere in curte, si mancau iarba, buruieni, graunte, rame. Caprita avea un tarc si primea iarba din plin. Porcul era in cotet. Avea loc special unde sa doarma, avea loc pentru mancare, si avea si ditamai terasa, ingradita, sa iasa afara la soare. Era hranit cu resturile de mancare si tarate, cu buruieni. Vaca mergea la cireada, si pastea pe camp iar seara venea agale acasa si mugea la poarta sa o lasam sa intre!
Asta este imaginea care o am din copilarie. Pe atunci clar, nu eram vegana. Dar iubeam la fel de mult animalele ca si acum.

Astazi insa, situatia sta altfel. Vorbind cinstit totusi, inca se pastreaza in majoritatea gospodariilor de la tara acelasi mod de a creste si a trata animalele. Dar putem spune acelasi lucru despre fermele specializate in cresterea animalelor pentru uz alimentar engross? Unde s-a ajuns si ce metode se folosesc in comertul carnii? Ei bine, voi incerca astazi, sa scriu povestea carnii pe care o consumati, de la oul de gaina fecundat, pana cand ajunge in stomacul vostru, si un pic mai departe.

De-a lungul istoriei, omul a fost prima data fitofag, consumand plante - fructe in special, si frunze. Asa cum inca face cel mai apropiat mamifer asemanator omului ( dpdv al sistemului digestiv): maimuta. Apoi au fost diferite etape si evolutii. La un moment dat, din comoditate, accident sau intamplare, omul a descoperit carnea. Si a inceput sa consume carne. Au fost vremuri cand omul era exclusiv carnivor. Asta se intampla cand inca nu era stabilit si migra. Apoi a venit vremea cand s-a stabilit si a inceput sa cultive, sa devina din vanator - (si) fermier. A inceput sa ingrijeasca pamantul si sa consume roadele sale. Apoi a descoperit mancarea gatita la foc. A descoperit ca este buna la gust, si a continuat sa manance. Cand insa era bolnav, se intorcea la frunze si ierburi din natura pe care le consuma sa se vindece. Sa retinem insa ca pe atunci, omul, pentru a manca un animal, trebuia sa il vaneze. Nu avea bani in portofel sa mearga la hipermarket sa cumpere porcul transat, aranjat, cosmeticizat de pe raft si sa il prajeasca apoi acasa in ulei rafinat de floarea soarelui. Nu.. Alerga dupa animal o zi intreaga. Uneori nu ii iesea si il urmarea zile la rand. Apoi, pamantul, apa, aerul.. nu erau atat de poluate cum sunt astazi. Solul era bogat in minerale, ce le transmitea plantelor. Astfel, omul manca si primea prin mancarea sa sanatate. Nu era expus radicalilor liberi care sunt in ziua de astazi. Iar natura il proteja in toata splendoarea ei.

Sa revenim insa la povestea carnii, din ziua de astazi. Toti producatorii de carne vor un singur lucru. Sa produca cat mai mult, intr-un timp cat mai scurt, si pe o suprafata de lucru redusa. De aici rezulta un profit banesc mare si o afacere de succes. Evident.
Fermele sunt umplute la capacitate maxima cu animale, pentru a economisi spatiu. Sa incepem de la conceperea animalului care va deveni friptura in farfuria ta. Vacile, scroafele sunt insamantate artificial. Ouale sunt bagate in incubator. Peste scurt timp, vor iesi bebelusii. Sa ii luam pe rand.


Gainile. Puisorii de gaina ies din incubator pe banda. Bineinteles ca au fost modificati genetic sa fie pui de carne - sa fie mai mari, mai grasi decat un pui amarat " de tara". Sunt pusi in ladite si apoi trimisi la fermele de crescut gaini. Ajunsi acolo, in cele mai multe ferme, ei nu vad niciodata lumina zilei. Sunt crescuti la lumina artificiala, pentru a le deruta ciclul normal al vetii de mancare/odihna. Astfel, ei mananca mult mai mult decat ar trebui. Si pentru ca asta nu este de ajuns, sunt hraniti in mancarea lor cu multe substante cum ar fi: boabe concentrate, hormoni de crestere, steroizi, antibiotice si alte medicamente. Nu consuma iarba si buruieni. Ci doar mancare concentrata ce are rolul de ai face sa creasca cat mai repede intr-un timp cat mai scurt. Pentru ca sunt practic inghesuiti unul langa celalalt, nu au loc sa faca miscare iar excrementele lor nu sunt curatate cum ar trebui. Amoniacul degajat din resturile fecale pluteste in aer si devine un asternut periculos ce le arde la propriu pielea de pe picioare/gheare. Pentru a rezista infectiilor si bolilor si pentru a ajunge la termen ( timp/greutate) ei primesc medicamente si antibiotice in mancare. Acele medicamente si antibiotice evident, ajung si in farfuria ta si inevitabil in corpul tau. De cele mai multe ori, cresterea in greutate este atat de rapida, incat ei nu mai reusesc sa se tina pe picioare si atunci contactul cu fecalele este si mai greu de suportat. Este crud, este prea crud!
Cand ajung la termen ( aproximativ o luna) , puii sunt stransi si pregatiti pentru etapele urmatoare. Despre aceste etape, voi scrie in comun la toate animalele. Practic, este cam acelasi procedeu.


Carnea de porc. Mai intai, scroafa este insamantata artificial. Nu de curand am vazut un documentar socant din USA. Acolo, scroafele sunt insamantate in mod repetat, pana corpul lor nu mai rezista si mor. Toata viata lor, stau pe o suprafata care nu le permite nici macar sa se intoarca. Sper din tot sufletul ca la noi in tara nu s-a ajuns inca la acest stadiu. E bine ca noi nu exportam carne de porc ( cred) , si atunci cererea nu este atat de mare. Puisorii sunt lasati un timp minim alaturi de scroafa pentru lapte, apoi sunt trecuti pe mancare solida, concentrata. La fel ca si la gaini, avem hormoni de crestere, medicamente, steroizi pentru scopul de a scurta timpul de crestere si avea greutatea maxima la sacrificare. Nici porcii nu apuca sa vada lumina zilei, sa manance o buruiana si sa se bucure de o baie in noroi. Ei sunt indopati cu mancare ca apoi sa fie pregatiti pentru rafturile supermarketurilor.


Carnea de vaca. Nici aici situatia nu este prea imbucuratoare. Vacile sunt si ele insamantate artificial. Dupa ce nasc, a doua zi vitelul este luat de langa mama si trecut pe mancare concentrata. Aici mai exista un aspect care ma deprima si ma infurie la culme. Din punctul meu de vedere este o cruzime sa mulgi vaca si sa ii folosesti laptele, care este destinat puiului ei. Pentru ca este mulsa in continuare, lactatia ei nu se opreste. Mie imi pare o lactatie prelungita, ce este contrar legilor naturii. Suntem singura specie de pe Terra care consuma laptele altei specii. Daca eram programati sa consumam lapte tot restul vietii, mamele noastre ar fi trebuit sa ne hraneasca la san si la 30 de ani.. Imagine that!
Dar sa revin la povestea carnii. Cu laptele, intr-o alta postare. Uneori, in functie de sex, masculii sunt trimisi la ferme pentru carne, iar femelele sunt trimise la ferme pentru lapte.
Viteii sunt crescuti si ei cu hrana concentrata, hormoni de crestere si medicamente. Apoi sunt transportati la macelar. Sau in urmatorul sector al fabricii.

Ce se intampla dupa ce sunt omorate animalele? Nu voi scrie procedeul aici. Imi pare mult prea barbar. Un singur lucru il scriu totusi. Fiecare animal are creier, are sentimente. Porcul are mintea unui copil de 3 ani! Eu nu am copil, dar nu imi imaginez cum ar fi sa am un copil de 3 ani si sa il pregatesc de moarte ca apoi sa ma simt fericita, cu un stomac plin.
Asa si animalele, simt ca vor fi sacrificate si le este frica de moarte. Adrenalina lor creste si sentimentele de frica le invadeaza tot corpul. Ati vazut la tara cum face o gaina cand este prinsa sa fie sacrificata? Sau un porc? Ma trec fiorii numai cand ma gandesc. Ei bine, acea stare de panica, frica, teama, vine la pachet in farfuria dvs, alaturi de alte elemente pe care le voi enumera mai tarziu.

In urma cu mii de ani, omul vana un animal care toata viata lui a alergat, a mancat iarba, a respirat aer curat. De aici rezulta ca si bucata de carne din farfuria lui era bogata din punct de vedere nutritional. Ii oferea proteine de inalta calitate, minerale, cateva vitamine.


Astazi insa... ce ne ofera o bucata de friptura? Sa vedem!
Din cauza ca animalul sacrificat a fost crescut in conditii inumane si mizere, hranit cu mancare fada, artificiala, concentrata, carnea nu prea mai are gust si nici culoare. Are insa colesterol mare, grasimi saturate periculoase, paraziti. Dar asta nu este de ajuns. Pentru a mari termenul de valabilitate se adauga grasimi hidrogenate, ce sunt foarte periculoase pentru sanatatea omului. Apoi, pentru a da un gust carnii, se injecteaza in cantitati mari monoglutamat de sodiu ( E 621). Un produs artificial, cancerigen, cu scopul de a da intensifica gustul carnii. Un al saselea gust, cum este el numit.
Sa trecem deci in revista pe scurt ce contine carnea cruda, ce urmeaza sa o prepari:
- hormoni de crestere
- steroizi
- Antibiotice
- alte medicamente
- paraziti si virusi ( E-coli)
- adenalina/frica/disperare - sentimentele animalului sacrificat
- monoglutamat de sodiu
- colesterol
- grasimi saturate
- grasimi hidrogenate.

Este adevarat ca din carne obtinem proteine, minerale si vitamine. Dar ce se intampla cu acestea cand gatim carnea? Ei bine, prin fierbere, procentul de 26% de proteine din 100 gr carne se reduce la 9%, (o parte din proteine isi schimba structura chimica devenind astfel nerecunoscute de catre organismul uman , adica toxine, alte proteine sunt distruse in totalitate de procesul termic). Mineralele sunt hidrosolubile ( adica se dizolva in apa pe care o aruncam, sau in aburul emanat) si le pierdem astfel, iar vitaminele sunt complet distruse la o temperatura de 100 grade in primele minute de fierbere. Fibre = 0. Enzime = 0. Wow... ce afacere am facut! Cate trebuie sa platim pentru cateva proteine amarate.
Stiati ca laptele mamei contine doar 5% proteine? In primul an de viata cat isi hraneste copilul, acesta are cea mai mare rata de crestere din viata lui, dublandu-si inaltimea si greutatea. Mitul ca avem nevoie de multe proteine este fals, si este sustinut de marea industrie globala a carnii. Este adevarat ca proteina este esentiala omului , caci ajuta la repararea si regenerarea celulelor din corp, dar avem nevoie doar de 60-90 grame zilnic. Proteinele se gasesc din plin si in legume si frunze verzi - de unde procuram si vitamine, fibre, minerale, enzime ca bonus.

Ok. Sa revenim in bucatarie. Am cumparat tavita cu carne de la supermarket si mergem acasa sa o pregatim. Care este mancare preferata a romanului? Ei bine.. carne prajita , cu cartofi prajiti si muraturi, sa taie greata. Carnea, cu cat este mai grasa, cu atat este mai delicioasa. Adaugam condimente si sare si o imbibam bine in ulei. Aceasta combinatie este ca o bomba atomica pentru organismul dvs. Aici ar trebui sa intrerup povestea carnii si sa incep o alta poveste despre combinarea corecta a alimentelor si digestia. Dar nu ma abat de la drum decat foarte putin. Combinatia de proteine ( carne) cu carbohidrati ( cartofi) este una foarte proasta. Digestia este incetinita si data peste cap din cauza amestecului de ingrediente.
Pe scurt: inca din gura, saliva intra in actiune cu bolul alimentar si trimite informatii stomacului sa produca diversi acizi pentru digerarea mancarii. Pentru ca primeste un cumul de alimente, senzorii gustativi sunt confuzi si nu stiu ce informatii sa trimita la stomac. Prin urmare, stomacul nu este pregatit cum trebuie pentru a intampina bolul alimentar cu sucurile gastrice specifice fiecarui aliment. Amidonul isi incepe digestia in gura in mod normal, dar pentru ca este amestecat cu proteina si muraturi ( acide) , enzima ce descompune amidonul este inhibata, si el porneste in stomac nepregatit. Amidonul este un carbohidrat care se descompune in zaharuri.
Intr-un final, dupa terminarea mesei stomacul nostru incepe lupta. Digera mai intai uleiurile, apoi digera proteinele, si apoi transfera totul in intestinul subtire. Din cauza ca amidonul trebuie sa astepte digestia proteinelor, el sta nedigerat si incepe sa fermenteze nervos si forteaza stomacul sa elimine mult mai rapid continutul sau catre intestine.In mod normal, amidonul incepe sa fie descompus in gura, de catre o enzima din saliva, apoi sta in stomac foarte putin de unde trece In intestinul subtire, unde o alta enzima il va descompune in zahar ce va fi convertit in glucoza din sange, energie, si va fi stocata in celule sau ca glicogen in ficat ( combustibilul organismului) Pentru ca este amestecat cu proteine, partial nedigerate de catre stomac, enzima din intestine nu va mai descompune cum trebuie amidonul si se va crea un haos in intestin.
Mai amintesc ca proteinele au nevoie de un mediu acid pentru a fi digerate, pe cand amidonul are nevoie de un mediu mai alcalin. Stomacul nu va stii ce suc sa produca, cat de acid sau alcalin si va fi dat peste cap. In concluzie, nici un aliment nu este digerat in mod corect, lucru care il simtim prin balonare, stare de greata, arsuri la stomac, dureri de cap, indigestie, gaze, constipatie, diaree. Va suna cunoscut?
Stiati ca doar carnea de vita sta in intestin o saptamana intreaga pana este eliminata? Ca in acest timp, celelalte alimente creeaza un mediu toxic, carnea intra in putrefactie, iar toxinele intra prin peretele intestinal in sange si va pune in pericol sanatatea si chiar viata?

Nu mai zic de produsele derivate din carne cum ar fi mezelurile - salam, parizer, crenvursti, hamburgeri, carnati, carne tocata. Acolo sunt puse toate resturile care nu pot fi comercializate ca atare de la animale : parti din intestine, organe, grasimi, piele, oase, gheare. Se mai adauga cateva E-uri,amidon, zaharuri, o reclama cu multe zambete si voila! Puneti sandvis la copil la scoala! Industria carnii profita de fiecare celula animala ce o poate folosi pentru a scoate din buzunarul dvs cati mai multi bani. Am zis!

Atunci cand mancam mancare gatita la masa, nivelul nostru de leucocite (globule) albe in sange este de 7000/mm3. In primele 10 min nivelul creste la 10000 leucocite si in 30 de minute, numarul ajunge la 30.000, lucru care se numeste leucocitoza digestiva. Acelasi lucru se intampla cu leucocitele in sange cand avem o infectie grava sau o boala. Copul nostru vede mancarea gatita ca un pericol iminent, toxina, si incearca sa se apere prin mijloace proprii. In timp, el va pierde lupta. Daca insa aveam grija ce mancam si adaugam cel putin 50% cruditati, nivelul de leucocite va fi mai mic. Daca mancam 100% crud, nivelul va fi neschimbat. Si efectele vor fi miraculoase.
Grasimile periculoase din carne vor creste nivelul colesterolului rau ( LDL) si va forma ateroame pe artere sanguine - un perete de grasime -, ducand la un blocaj prin micsorarea spatiului de trecere a sangelui prin vena ( accident vascular), sau in timp se va deplasa catre inima si va opri functionarea acesteia definitiv. Consumul mare de carne duce si catre obezitate. Iar de aici rezulta o intreaga gama de boli.

Suntem ceea ce mancam, si nu este de mirare ca toate bolile pornesc din farfuria cu mancare ce o avem in fata. Boli ca diabetul, obezitate, boli cardio-vasculare, infarctul miocardic, toate pot fi prevenite si chiar tratate cu ajutorul alimentelor.

In concluzie, drumul carnii, este un drum brutal prin felul cum sunt tratate animalele, periculos si toxic prin felul cum este procesata carnea si produsele de origine animala, si complet nesanatos prin felul cum functioneaza in organismul nostru.
Va invit sa va ganditi de doua ori inainte de a cumpara carne din supermarket, inainte de a da copilului dvs carne si al forta sa manance tot din farfurie. Dvs ii creati obiceiurile alimentare ce le va avea in viitor. Dvs ii oferiti sansa la o viata sanatoasa si lunga printr-o alimentatie corecta si echilibrata!
Este dreptul omului sa traiasca sanatos, pana la ultima rasuflare.
Eu ma retrag acum sa mananc un mar. Sanatate si verdeata!

23 de comentarii:

  1. Din pacate, toate randurile astea sunt tristul adevar :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte adevarat tot ce ai spus.Mie mi-e greu sa lupt cu mentalitatea celor mai in varsta si sa le spun ca si pestele e tot carne.
    Sarbatori fericite!
    CrisR

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc CrisR. Iti doresc si eu sarbatori fericite. Si la fel si tie Adriana. Eu cred ca renuntand la carne si produse de origine animala eu, personal, fac un mare bine animalelor si un mic rau industriei alimentare :))). Chiar daca efortul meu este minuscul, in comparatie cu cata lume mananca carne in ziua de azi, in interiorul meu sunt fericita ca nu sunt ca toti ceilalti. Am ales sa fiu vegana pentru sanatate in primul rand, apoi din marea dragoste ce o port tuturor vietuitoarelor de pe pamant. CrisR, cel mai bine e sa nu mai lupti cu cei din jurul tau. Este o lupta pierduta. Mai bine ingrijeste-te de tine, fi fericita, iar cei din jurul tau sigur vor observa, vor deveni curiosi, si poate vor dori sa iti urmeze sfatul cu alti ochi. Atunci cand certam pe cineva nu facem decat sa punem acea persoana impotriva noastra. Trebuie sa ii acceptam asa cum sunt ei. Si eu am parintii care acum cateva zile au "taiat" un porc cu inca niste rude. In seara asta toata casa lor mirosea a carne de porc afumata. Iti dai seama ca stiind cat de rau le face, si pentru ca sanatatea lor nu este tocmai buna, ma doare sufletul. Practic oamenii isi sapa singuri groapa cu gura. Am totusi mare noroc ca nu sunt mari mancatori de carne, in comparatie cu alti oameni. Incerc sa ii educ sa manance cat mai multe cruditati si verdeturi langa acea carne. Si au inceput sa mai asculte de mine. Lucru ce ma bucura. Trebuie sa vedem partea pozitiva a lucrurilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Corina... minunate explicatiile... am doar o nelamurire si as dori s-o impart cu tine... Am inteles treaba cu carnea: inseminarea artificiala,hormoni, antibiotice si medicamente, sentimente, carnea de la fabrici nu-i aceiasi ca si carnea de la bunica de la tara....
    Pai si legumele sunt la fel ca la bunica? Nu se folosesc ingrasaminte din fecalele animale? Chiar nu demult am citit ca in Romania se experimenta un nou ingrasamant (cancerigen). Cum stam atunci la capitolul fructe si legume (acelea din supermarketuri, din piete). Nu sunt si ele tratate cu ingrasaminte periculoase si pline de hormoni?
    Nu aduc absolut nici un argument contra la ceea ce ai zis despre carne; mai mult, de cand am studiat cazul carnurilor si produselor din carne nici nu mai mananc... doar ca ma intreb... fructele si legumele, verdeturile si plantele... oare nu-i acelasi lucru?
    Te pup si poate, reusesti sa-mi gasesti un raspuns (nu numai mie... ci tuturor) cu privire la nedumerirea mea... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga mea ( simt ca esti draga ) este foarte clar ca ai multa dreptate in privinta substantelor ce sunt folosite la plante pentru a mari productia, pentru a le face sa creasca mai repede intr-un timp mai scurt, sa fie mai mari, mai colorate. Ca si la carne de altfel. Asa este, din pacate! Unele legume sunt foarte colorate si arata apetisant, dar nu au nici un gust ( rosii, struguri)

    Eu incerc pe cat posibil sa mananc cat pot de organic. Iarna este foarte greu, recunosc. Chiar daca iei de la taran din piata, tot exista riscul ca acesta sa puna in sera cateva "ingrasaminte speciale" ca sa aiba o recolta mai mare. Vara in schimb e mai usor.Putem deshidrata legume si le putem depozita pentru iarna.
    Acum insa avem ajutoare si mari sperante in superfood-uri - spirulina, chlorella, noni, goji berries, boabe de cacao integrale, echinaceea, polen, etc.. ce ne ajuta foarte mult in hranirea corpului si eliminarea toxinelor. Am tot citit ca pentru o viata sanatoasa este foarte important sa facem cel putin doua cure pe an de detoxifiere, pentru a elimina toxinele acumulate ( chiar si din mancarea raw vegan). Traim in secolul in care suntem, si nu putem evita tot ce ne face rau sanatatii.

    Daca stam sa ne gandim, nici macar ceapa cultivata de bunica in gradina ei nu mai este atat de bogata in nutrienti precum era in urma cu 20 de ani. Asta pentru ca pamantul a saracit in minerale, si nu mai are prea multe de oferit plantei, implicit noua. Din cele putine vitamine si nutrienti care mai sunt in legume si plante in ziua de azi, oamenii ce fac? Gatesc mancarea si astfel pierd si putinul de vitamine care mai era in planta vie.

    Eu am ales ca din tot raul, sa il aleg pe cel mai mic. Sunt constienta ca si in legume, fructe, frunze.. exista pesticide, larvicide, fungicide si alte chimicale. Nici in apa nu mai putem avea incredere 100% ca este pura, chiar daca o luam direct de la izvor. Dar prefer sa nu fiu asa de negativista, si sa ma gandesc la partea pozitiva: primesc vitamine, enzime si minerale de la mancarea mea. Pe langa hrana trupeasca ma hranesc si cu hrana spirituala prin stare de fericire, optimism si multa bucurie. Respect si iubesc tot ce misca pe aceasta planeta!
    Acum nu ma mai gandesc la carne deloc. Nu mai concep sa mananc o alta fiinta vie. Iar cand mananc hrana vie ( vegana), NU ma gandesc la chimicale si substante cancerigene. Ma gandesc ca este o minune ca am ocazia sa mananc ceea ce am in fata, sunt recunoscatoare si ma bucur de fiecare inghititura. Gandirea pozitiva este o arma foarte puternica.
    Cel mai ideal mod de a te hrani este de a-ti cultiva singura hrana. Asa vei fi sigura ca este netratata, ca este ingrijita si iubita (e imposibil sa nu ramai impresionat de mama natura, de felul cum dintr-o mica samanta creste ditamai tufa care apoi se umple de roade).

    Ca raspuns la nedumerirea ta.. tare mult as vrea sa ti-l pot da. Eu pot vorbi doar din experienta proprie. Chiar daca nu pot argumenta acest raspuns, sunt convinsa ca oricat de multe chimicale ar avea in ele plantele, niciodata nu vor face raul pe care il face carnea in organism.

    Te imbratisez si iti trimit un cosulet cu fericire!

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru blog!Viitorul este vegan.
    Vreau sa precizez ca:porcul e la fel de inteligent ca si un caine si cainii sunt la nivelul copiilor de 4-5 ani.Pe profilul facebook:gueriila anarchovegana animale natura,dezbat acest lucru dovedint ca omul nu este suprem ci se:complecteaza cu animalul,fiecare are partile lui dezvoltate.Nu scriu mai mult aici ca incerc evit unele posibile atacuri umanocetriste.Si da:sentimentele la animale sunt foarte dezvoltate.As avea ceva de zis si aici o dovada ca sunt spirite elevate pentru ca: iubesc fara discriminare si omoara cand trebuie sa supravietuiesca.Sentimentele dezvoltate si faptul ca iubesc fiintele indiferent de culoare lor,faptul ca se armonizeaza cu natura si nu o distrug astea sunt conditii esentiale ca sa fii spirit elevat.Nu trebuie sa fii dumnezeu sau inger ca sa fii spirit elevat,omul e doar o componenta a naturii si trebuie sa se armonizeze cu natura-asta inseamna a fi elevat.Nu sa fii marele guru-buru zburatorul si a fii inconjurat de sectanti care te adora.Cea mai mare greseala a omului este ca:sa indepartat de la natura si sa increzut.Cinismul domina lumea:alimentele vegetale inlocuiesc perfect carnea sunt campioni/ne de haltere,powerlifting,culturism care se alimenteaza vegan,si nu in ultimul rand:cainele poate fi vegan:intra te rog pe societatea vegetarienilor din romania ,pe forum am niste articole semnate "econinja",acolo vei gasi informatii despre alimentatia fara cruzime si pentru caini.Atentie:cainii pot fi vegani cu conditia ca sa primeasca periodic cure de merisoare:ceia ,suc ,merisoare uscate tocate pasta-astea din urma e o delicatesa pentru ei-sau:tablete de incredere din merisoare,si totusi:omenirea continua sa consume carne..Cu timpul insa din moment ce numarul veganilor si vegetarienilor creste,va veni vremea cand se va aboli sclavia animalelor asa cum sa abolit si sclavia oamenilor.Timpul le va rezolva pe toate.

    RăspundețiȘtergere
  7. @dizidentul verde: Tot ce ai scris tu aici este in concordanta perfecta cu ceea ce simt si eu. Eu vad animalele ( de orice fel si orice dimensiune) egale oamenilor. Ma bucur sa intalnesc oameni ce gandesc la fel. Suntem intr-adevar putini dar asta nu ne impiedica sa continuam sa credem in noi, in dreptate. Si cat despre convinsul celorlalti ca animalele si carnea nu au fost facute sa le mancam noi, sincer.. eu nu mai imi bat capul. Ma scutesc de un timp ce il pot petrece cum vreau eu. Astazi am gasit o vrabiuta ce probabil a fost lovita de o masina. Nu mai era in viata. Mi s-a rupt sufletul. Am luat-o de pe sosea (era calda inca) si am dus-o intr-o gradina. De cand sunt asa, am ajuns sa iubesc si paianjanii, si gandaceii.. sunt sufletele nevinovate cu un rol important in natura.

    RăspundețiȘtergere
  8. Corina:foarte bine ca faci asa.Asta inseamna atitudine impotriva specisismului care este egal cu rasismul.Si eu am grija sa nu fac rau nici unei fiinte vii cand lucrez ceva sau merg pe strada.Fara voia omoram multe fiinte,si fara voia noastra la piata mai ales in unele cazuri banii nostrii merg tot la ucidere cand cumparam lucruri vegane.In aceste cazuri putem vorbi despre:ucidere fara voia.este o diferenta enorma intre a ucide :cu voia.Ca sa evitam asta,noi ar trebui sa facem o asociatie pe toata tara cu scop comercial:sa fie producatori vegani de hrana de la care sa comparam produsele,sa fie oameni de diferite meserii ,oameni de care avem nevoie:amenajari interioare,instalatii etc,si sa avem si alte surse.Eu sunt impotriva banului,a intregii conduceri capitaliste asa cum vezi si blogul meu,dar:problema e ca fara bani nu putem trai.Cat putem insa ar fi bine sa avem o livada ,gradina cu propria recolta.Eu sunt din cluj si stiu putini vegani sau vegetarieni acolo.Ar trebui sa fim cat mai uniti sa colaboram cat mai mult.
    Ai pagina pe facebook?

    RăspundețiȘtergere
  9. Da. Din fericire parintii mei se vor muta la tara si vor avea grija sa ma aprovizioneze cu legume si fructe organice. Din nefericire este drum de vreo 4 ore pana la ei.. dar merita!
    Nici eu nu suport banii si capitalismul dar din pacate traim in lumea in care traim. Putem fugi in munti si sa traim exclusiv din ceea ce gasim in natura, dar recunosc ca eu nu sunt chiar asa de extremista. Iubesc viata care o am si incerc sa fiu cat mai buna!
    Pe facebook ma gasesti cu id corina bacalu.

    RăspundețiȘtergere
  10. aud pentru prima data, ca un vitel este luat a doua zi de la mama.Mi se pare cä tu nu ai locuit la tara ca sa stii, ca un vitel NU este in stare sa manince mincare concentrata de la nastere! Este biologic imposibil! Si apoi, vaca da pina la 6 saptamini colostriu care pentru NOI oameni este nedigerabil, dar este necesar pentru vitzei, si este dat acestora, pina si in ferme! Iar problema laptelui: nur este adevarat ca un adult nu digera laptele, dimotriva!Singurii care nu au enzime pentru digerarea laptelui sind rasa asiatica precum chinezi! VOI romanii care suntetzi o tzara agricola ar trebui sa va doare "undeva" de propaganda vegana! Ani de zile atzi trait sanatosi si normali si acuma incepetzi cu veganismul? N-am nimica impotriva, si eu maninc citeodata numai legume, das complet vegan NU este sanatos pentru organism. O sa vezi tu cind imbatrinesti! Apropós stiai ca vopsitul parului si tatuajele pe care le ai NU SINT vegane? Hai sa fim seriosi!

    Nu in ultimul timp, gainile daca le dai de o suta de ori pe zi de mincare, maninca tot, egal daca in natura, la lumina zilei sau in ferme. Iar in ferme nu exista nici un pui care va fi macelarit cind are o luna! Se vede ca uitatzi de la ce plecatzi... imi pare foarte rau...

    Nu in ultimul rind: omul nu se imbolnaveste numai pentru ca maninca carne. Pentru asta mai sunt si altzi factori: mediul inconjurator, gaze etc. Eu personal cunosc o persoana vegana care are cancer. Asa ca????

    Omul a fost este si va ramine omnivor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Textul tau e plin de erori, e plin de ignoranta si informatii partial adevarate.
    Mineralele sunt hidrosolubile ( adica se dizolva in apa pe care o aruncam, sau in aburul emanat)-de cand in aburul emanat?? N-ai auzit de CRISTALIZARE? pune o solutie salina (sare + apa, daca nu stii ce e aia) intr-un vas la fiert...sa vezi ce se intampla.

    Apoi, fara proteina animala, omul nu e facut sa functioneze. Fie ca o iei din carne, sau alte produse animale (lapte, oua). Iar daca vorbim de lapte, nu mai fii asa de "umana"... ca devii penibila. Vaca si-a dezvoltat lactatia in foarte mult timp, datorita utilizarii ei in acest scop. E viata ei, normalitatea ei. Nu mulge o vaca o vreme suficienta si vei vedea ce se intampla: se imbolnaveste si poate chiar sa moara.

    Criticile ar putea sa continue. Initiativa ta e buna, proasta e punerea in practica. Cine te astepti sa ia de bun un pachet de informatii presarat la tot pasul cu erori crase?

    Toate bune! Te rog sa fii mai informata pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  12. pentru ultimii 2 anonimi, dragii mei, am 2 pisici dragalase si perfect sanatoase cu carnet de sanatate la zi, pe care vreau sa le fac supa si frigarui. va astept pe la mine sa le taiati, curatati si sa le gatim impreuna. au proteinele necesare de care are nevoie al 2-lea anonim, si il face omnivor pe primul anonim. Cine decide pana la urma ce animale si ce carne sa consumam??? de ce gaina si nu papagalul? de ce vaca si nu cainele din curte?? hai sa fim seriosi. este normal sa-ti sustii parerea, dar este mai greu sa o faci cu bun simt...

    RăspundețiȘtergere
  13. Mai oameni buni, cand ai o parere care are suficient de multe argumente ca sa fie absoluta, o exprimi cursiv, fara "intepaturi" banale si "fraze cheie" care sincer nu contin nici o cheie, si mai ales, te semnezi. Adica pentru cei ce nu inteleg, "Anonim" inseamna persoana ascunsa, unul dintre multi, persoana fara identitate definita. Pai venind de la astfel de persoane, opiniile mai sus exprimate, cu o vadita rautate si greseli de ortografie nu isi ating, oameni (mai putin )buni scopul. Asta daca a existat un scop inafara de aruncatul cu noroi pe pagina alba a Corinei. Acum de la omnivor la omnivor ce mananca fiecare il priveste, la fel cu ce scrie fiecare pe blogul lui. Corina a exprimat opinia ei, a adunat faptele care o interesau, nu a scris o teza de doctorat despre consumul de carne. Iar daca argumentele ei au fost relative si nesatisfacatoare, macar a avut curajul sa si le asume. Aici este ea Corina Bacalu,om cu alimentatie vegana pe care o iubeste, in spatiul blogului personal, scrie ce vrea, si isi asuma cele spuse. Deci sa vii aici sa arunci cu o exprimare precara, fraze rautacioase si sa nu ai curajul sau deminitatea sa lasi o semnatura, te reduce si pe tine si comentariul tau la valoare nula.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pana la urma fiecare mananca ce doreste. Unora le plac hoiturile, altora hrana vie. Este alegerea fiecaruia. Dar toti cei pe care ii stiu, si sunt sute de persoane, care au fost carnivori (omnivori) si au trecut pe o hrana vegetariana sau vegana au mentionat un salt calitativ in ceea ce priveste sanatatea lor si felul in care se simt.

    Albert Einstein spunea ca "Am vazut multe teorii infirmate de realitate, dar nici o realitate infirmata de teorie". Asa ca ii invit pe cei care sunt sceptici sa incerce timp de o luna un stil de alimentatie sanatos bazat pe hrana vie si apoi sa-mi spuna ce parere au dupa ce mananca o friptura. Garantez ca vor merge la toaleta pt ca li se intoarce stomacul pe dos.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu vreau sa ii multumesc "anonimului" pentru ca (imi) intareste litera cu litera tot ce am scris mai sus. Vreau sa ii multumesc pentru ca mi-a readus aminte de ce am ales acest drum. Daca mai aveam oarece urma de indoiala in viata raw, acum stiu ca niciodata nu ma voi mai intoarce la alimentatia omnivora, la boala, agresivitate si rautate! Iti multumesc anonimule si iti doresc pace in suflet!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Corina eu nu am renuntat la carne, desi nu sunt o mare consumatoare. Nu as putea sa renunt cu totul la branzeturi pentru ca imi plac foarte mult parmezanul si telemeaua, insa incerc pe cat posibil sa mananc "crud" dupa regula nicio masa faca fructe sau legume negatite. Nu cred ca neaparat consumul de carne inseamna boala, la fel cum nu cred ca o dieta raw inseamna neaparat sanatate asigurata. Mai exista alti factori care determina sanatatea precum miscarea, stresul, genetica. Desi mananc carne nu am niciuna dintre problemele mentionate mai sus, cred ca conteaza echilibrul. Eu te admir pentru ca ai avut vointa de a adopta un altfel de stil de viata in care crezi si ca il urmezi, dar nu cred ca cei care cosnuma carne intr-un mod echilibrat ca parte a alimentatiei lor gresesc.
    Articolul este intr-adevar inspaimantator desi cred ca modul de crestere al animalelor este specific mai mult tarilor mai bogate decat a noastra.

    RăspundețiȘtergere
  17. Roxana, sunt de acord cu tine. Atata timp cat dieta iti este echilibrata si ai si alimente crude in meniu, totul este spre bine. Eu nu vreau sa conving pe nimeni sa renunte complet la carne. Este alegerea fiecaruia. Este viata sa!
    Intr-adevar, eu am scris cele mai sus dupa ce am vizionat cateva documentare cu fermele din statele unite, unde conditiile sunt infernale. La noi sper din suflet sa nu fie tot asa! Nu am de unde sa stiu si nici nu vreau sa aflu!

    RăspundețiȘtergere
  18. Hei, dragilor,
    Tema aceasta starneste atatea patimi,ura, razbunari verbale, incat te intrebi daca acest nesfarsit razboi este de folos cuiva, in afara unor persoane care, crezand ca stapanesc adevarul suprem, au dreptul de a intra fortat cu cizma in casa cuiva si de a impune ceea ce stiu mai bine. Este destul de neplacut sa vezi semnatura "anonim", caci, pentru mine cel putin, imi aduce aminte de acele vremuri cand puteai "spune" orice le Securitate, cand nu prea iti placeau ochii vecinului (sau avea capra mai grasa), semnandu-se cu foarte multa raspundere civica "anonim".
    Deci, dragi anonimi, ramaneti in casele voastre fara a violenta spatiul ce nu va apartine, iar modul de a trai, gandi si simti sa stiti ca va apartine intru totul, si nu este necesar sa-l impuneti prin forta altora. Nu este corect, mai ales daca exista reciprocitate.
    In rest, toate cele bune tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna,

    Am descoperit intamplator blogul tau. Esti de admirat, promit sa-l citesc din scoarta-n scoarta...

    Putere multa pentru mai departe

    RăspundețiȘtergere
  20. Gratziela, iti multumesc pentru mesajul tau!

    Elena, bine ai venit! De te pot ajuta, da-mi un semn! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  21. Nici mie nu-mi place carnea. Deloc ! Nu suport cand parintii ma obliga sa mananc (Uite,ti-am pus friptura facuta la gratar,de ce nu-ti place ?! E foarte buna ! ...) Ma gandesc daca vor exista specii mai avansate decat omul si ele vor dori sa manance oameni,oare ce parere o sa avem noi,oare cum ne vom simti ? Precum purceii care guita atunci cand sunt taiati. Horror !

    RăspundețiȘtergere
  22. :) Sebastian, este greu sa iti convingi parintii ca nu este sanatoasa carnea ( ca de zici ca nu le place, se pot gandi ca o pot gati altfel incat sa iti placa ) . Sincer, nici nu cred ca ai foarte multe sanse sa ii convingi. Asa ca mai bine nu iti mai pierde energie incercand sa o faci. Daca ii refuzi mereu, la un moment dat vor intelege! Ai mei au inteles, iar mama a decis sa imi urmeze chiar exemplul! Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  23. Din 15 aprilie am renuntat la carne, oua, lactate si chiar daca a trecut doar o luna jumatate, ma simt extraordinar, atat fizic, dar mai ales psihic.
    Datorita faptului ca am trait la casa, inconjurata de pasari, porci, capre, iepuri (pe langa caini si pisici), indragindu-le pe fiecare in parte, pana in perioada liceului nu am mancat carne. Ma scarbea doar ideea de a manca purcelul cu care ma jucam, pe care-l scarpinam pe spate, sau alte animalute. Parintii mei mereu spuneau "e mofturoasa, nu mananca carne", apoi neamurile si prietenii sustineau ca nu e sanatos, ca-s anemica (adevarul e ca am fost mereu slabuta, dar asa mi-e tipul), ca o sa ma imbolnavesc. Prin urmare, treptat, am inceput sa consum carne macra, fara grasime, gen piept de pui, peste... Nu am devenit o mare consumatoare, dar mancam fiindca e bine, fiindca trebuie; pana cu 2 saptamani inainte de Pasti, cand habar nu am in ce mod si care a fost primul articol despre veganism, de unde am aflat de Studiul China, dar am inceput sa citesc aceasta carte, apoi altele si altele. Am intrat pe diverse grupuri de vegani si in ziua de luni a Saptamanii Mare a intervenit schimbarea. Cred ca a fost o... iluminare divina! :)
    Acum incerc sa mananc cat mai sanatos, mai divers, mai viu, mai colorat si netratat termic. Am descoperit alimente noi de care nici nu auzisem si chiar daca nu am renuntat la mancarea gatita (si nici nu cred ca o voi face prea curand), ma bucur ca am facut acest pas in viata mea. Cu toate ca nu am fost niciodata bolnava (in afara banalelor raceli si a bolilor copilariei) si am avut un organism puternic, acum simt ca sunt in cea mai sanatoasa perioada a vietii mele! Si... ma simt atat de calma, de linistita, de impacata cu mine si cu universul! :)
    Felicitari pentru blog, este unul dintre cele care mi-au intrat la suflet si te citesc cu mare placere. O zi minunata, ca tine!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...