marți, 21 decembrie 2010

Ouch... che dolor de cabeza!

Vai.. dar cata zeama de vorba si chef de blogareala am avut zilele astea. Astazi vreau sa va povestesc despre o treaba destul de ciudata ce mi s-a intamplat in luna noiembrie. Pentru ca nu totul este roz, pufos si perfect. Dar in dieta raw chiar daca se intampla, vei sti sigur ca iti va trece.
In luna noiembrie, pe la inceput, am inceput sa am seara usoare dureri de cap. Am zis ca o fi din cauza presiunii atmosferice, din cauza calculatorului.. ba chiar am auzit ca au fost si niste explozii solare.. deci incercam sa gasesc o justificare durerilor. Si asteptam sa imi treaca. Nu a fost insa asa.
Dupa o scurta vreme a mai aparut o durere. Tare ciudata. Ma durea maxilarul. Dar nu intr-o anumita zona. Ma durea toata dantura. Durerea de cele mai multe ori mergea catre tampla, catre cap. Iar cele doua dureri se conectau. Au fost dureri destul de puternice. In timpul zilei, erau mai usoare, uneori chiar dispareau, insa seara erau greu de suportat. Ma deranja iarasi cand mancam orice. Pentru ca mancarea nu avea aceiasi temperatura ca cea dub gura. Ori era mai rece, ori mai calda. Hmm.. calda mai greu.. ca nu prea avea de unde. Dar cand luam cu furculita de exemplu un pic de salata de varza si incercam sa o mestec cu maselele, ma lua o durere ascutita, scurta. Trebuia sa ma opresc si sa tin varza in gura un pic, sa ajunga la temperatura corpului meu.
La sfarsitul lunii am fost la un chef, la o pensiune si tin minte ca abia am reusit sa dorm din cauza durerilor de dinti. Uneori ma intepa pe ici colo.
Nu intru in panica usor dar am inceput sa ma ingrijorez putin. Am inceput sa imi fac niste teorii, sa incerc sa despic firul in 4. Prima teorie a fost ca am o cadere de calciu. A doua teorie a fost exercitiile fizice intense de la sala. A treia a fost carenta de vitamina B12.
Sa detaliez:
Teoria 1: Niciodata nu am stat sa calculez, sa adun si sa pun pe hartie cate vitamine, proteine si minerale consum. Mai ales de cand sunt vegana. M-am gandit ca poate fara sa imi dau seama, am consumat mai putin calciu decat are nevoie corpul meu.
Teoria 2: Merg la fitness in fiecare zi de cateva luni bune si lucrez intensiv diverse grupe musculare. Nu a fost greu sa pun la bataie o carenta de minerale. Ma gandeam ca in timpul exercitiilor, corpul meu are nevoie de un plus de magneziu si calciu pe care incearca sa il extraga din provizia interna, din oase.
Teoria 3: Am tot citit ca veganii au uneori probleme cu carenta de vit B12. Si omnivorii pot avea aceasta carenta. Lipsa acestei vitamine duce in principal la dureri de cap, oboseala.

Ce am facut? Ei bine, am mers la naturisti si mi-am cumparat un complex de vit B. Nu aveau doar vit B12. B-urile sunt extrase din polen si drojdie. Doza: 3 drajeuri/zi, inainte de masa.
Apoi am inceput sa imi fac in fiecare zi lapte din seminte de susan. Cum fac asta? Pun 1 lingura de seminte de susan crude in apa, de seara pana dimineatza. Apoi dimineatza arunc apa in care au stat , pun semintele la blender, adaug un pahar de apa si blenduiesc pana se face alb iar semintele sunt bine maruntite. Apoi cu un tifon, strecor pulpa de lapte si beau. Uneori pun miere si cacao sa aiba un gust bun. Ceea ce este insa foarte ciudat este ca desi inainte nu suportam gustul laptelui de susan natur ( usor amar), cand am inceput sa il beau mai des, nu a trebuit sa ii mai adaug nimic. Am inceput sa il beau asa simplu. Si ce mult imi place! Si pe langa asta, ca sa fixez calciu in oase, am iesit din casa cand am vazut soare afara si am zambit cu toti dintii la dansul. Vitaminaaaaa D :D :)))
Cu sala am continuat la fel de intens. Aici nu am facut nici o modificare.
Inca ceva important: am inceput sa ma spal pe dinti cu sare de mare, eliminand complet pasta de dinti din comert. Si dupa ce mananc fructe, iau o gura de apa si ma clatesc. Ajuta mult la dinti.

Rezultate: Au inceput sa apara la scurt timp. Chiar la cateva zile cred.
Nu.. nu mi-am facut analize. Nici inainte, nici dupa. Desi tare as fi fost curioasa daca a fost o cadere de calciu. Ma mai gandesc ca poate a fost o treapta de detoxifiere. Ceva s-a curatat. A pornit de la creier si a iesit pe gura :)))))
Probabil ca sunteti la fel de nedumeriti ca si mine. Pentru ca nici in ziua de astazi nu am raspuns la aceasta problema. Nu stiu de la ce a pornit, cum nu stiu nici cum am reust sa scap de ea. Continui sa beau lapte de susan zilnic si cate 2 pastile cu vit B-complex.

Am scris aceasta postare in speranta ca pot ajuta, daca cineva se va trezi in aceiasi situatie ca si mine. Va imbratisez si va doresc multa verdeata! Si calciu! Hi hi...

5 comentarii:

  1. A fost placut sa citesc povestea ta.
    Si mi-am clatit si ochii cu pozele retetelor tale!
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pt poveste! Si eu am patit la fel si nu stiam exact care este cauza. Am ajuns la aceeasi concluzie, se eliminau toxinele si lipsa de vitamine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare. Delia, multumesc. Mereu am spus ca nu pot tine doar pentru mine minunile vietii raw. In general oameni sunt sceptici cand le spun ca nu mananc decat legume, fructe, seminte si nuci. Se gandesc ca traiesc degeaba, ca ma chinui, ca ei nu ar putea trai doar cu salata. Dar ei nu isi pot imagina cate bunataturi se pot prepara! Si ce arome si miresme...
    Raluca, sa stii ca episodul s-a repetat anul acesta, in ianuarie. Si pe langa cele povestite mai sus, am mai depistat o problema ce a declansat noua criza. O masea de minte cariata. Am tot amanat sa o scot, dar pana la urma, zeama de cleste i-a venit de hac. Dupa ce am scos-o, mi-am dat seama ca de la ea a pornit si prima perioada cu dureri. Asa ca e bine sa verifici daca nu ai vreo carie ascunsa care iti da dureri de cap la propriu. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. t-ai gindit ca sa te duci la dentist daca te dor dintzii? Daca ai eliminat pasta de dintzi din comertz m-ar interesa ce faci cagura sa nu itzi miroase, daca te speli numai cu sare? Si sarea strica zmaltzul dintzilor cu timpul. Stiai asta?

    RăspundețiȘtergere
  5. si nu in ultimul timp excesul de fructe strica zmaltzu. Aciditate este aceea care strica dintzii!!!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...