joi, 14 aprilie 2011

Salate diverse cu leurda.

Ieri la sala un vechi prieten m-a rugat sa ii "vand" niste ponturi despre cardio. I-am raspuns ca la cardio nu stau deloc bine. (Prefer sa fac fitness, si mai putin cardio desi incerc sa alerg zilnic pe banda cate 15 minute.) L-am intrebat de ce vrea cardio si mi-a zis ca daca asa am slabit eu, vrea si el sa dea jos ceva. Si atunci cu zambetul pe buze i-am spus: nu am slabit de la cardio, ci de la regimul de viata raw vegan. M-a privit cu ochisorii lui mari si mirat m-a intrebat: pai tu nu te saturi de atata salata???
Din pacate, sau nu.. oamenii asociaza mancarea vegetariana cruda cu salate si atat. Dar chiar si asa sa fie, sunt sute de combinatii de salate.. daca nu chiar mii de feluri.
In postarea de astazi, pe primul loc este LEURDA. Daca mai gasiti in piata, cumparati si mancati cat mai multa. Este darul primaverii dupa o iarna grea, fara prea multe verdeturi.

Cateva vorbe despre aceasta planta:
Proprietatile terapeutice ale leurdei reliefeaza, in primul rand, rolul depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activa decat usturoiul.
Pentru aceasta actiune, se recomanda ca, in fiecare primavara, sa se faca o cura de 4 saptamani, cu frunze proaspete (de remarcat ca, prin uscare, frunzele isi pierd din proprietati). In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine.

....
In bolile gastrointestinale are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici;
- in afectiuni cardiovasculare curata sangele de substante toxice, reduce hipertensiunea arteriala, intervine in ateroscleroza coronariana, hematurie, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitand aparitia trombozei si tromboflebitei prin fluidificarea sangelui si prin dizolvare a placilor de colesterol;
- in bolile aparatului respirator este benefica la persoane cu bronsite, tuberculoza pulmonara si infectii la nivelul cailor respiratorii superioare (gripe, raceli);
- in afectiunile sistemului nervos intareste memoria prin marirea capacitatii de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate (frica) si de neliniste;
- in boli renale curata rinichii si vezica urinara, favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator la bolnavii de guta.


Mai multe detalii aici

Va prezint in continuare cateva variante de salate. Ingredientul comun este leurda.
1. Leurda, ridichi, salata verde, frunze de stevie, ulei de fl soarelui presat la rece, lamaie


2. Leurda, rosii, castraveti, ulei masline, zeama lamaie


3. Leurda, salata verde, ardei gras, ridichi, seminte de fl soarelui si dovleac, ulei germeni de grau.


4. Leurda, salata verde, castravete, ceapa verde, seminte dovleac, marar, ulei de masline.

4 comentarii:

  1. Cu drag te astept pe blogul meu sa-ti ofer premiul pe care cu siguranta il meriti pe deplin,

    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei.. Luciana.. nu am cuvinte. Este prima data cand mi se intampla sa primesc un premiu pe un blog, si sincer iti zic, ca nu stiu cum se procedeaza. Oi intra pe blogul tau, si o sa caut premiul mieu pana il gasesc :)))
    Si o sa il iau, si o sa topai de bucurie ca am primit un premiu! :X
    Te pup tare si merci mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Scuze Corina!
    Abia acum am vazut comentariul tau... si eu am avut aceasta problema cand l-am primit. Premiul este onorific si se refera la faptul ca eu te consider una dintre cele mai creative persoane si se transmite apoi la alte 10 persoane (bloguri) pe care tu le consideri astfel. Se copiaza imaginea cu premiul Kreativ blogger, apoi te inarmezi cu putin timp si te gandesti la 10 lucruri care iti plac cel mai mult si le asterni frumos, asa cum faci tu totul, pe blogul tau ... apoi, din blogurile pe care tu le apreciezi cel mai mult, pentru creativitate, selectezi numai 10 si le postezi la tine pe blog, dupa care le trimti invitatii sa-si ridice premiul. Draga mea, felicitari inca o data pentru tot ce ai realizat si continui sa realizezi. Imi pare rau ca nu suntem mai aproape sa pot veni si eu la intalnirile voastre raw.
    Te imbratisez cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  4. Luciana, iti foarte multumesc pentru explicatii. Indata ce am timp o sa ma gandesc la 10 lucruri ce le iubesc, desi acest lucru nu este foarte greu. Va fi greu insa la alegerea blogurilor! :P
    Iti multumesc inca o data si eu sper din suflet ca in viitor sa ne intalnim si noi doua la un potluck ceva! Totul este posibil!
    Te imbratisez si eu!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...