luni, 18 aprilie 2011

Tort cu capsuni si ciocolata

La intalnirea din 15 aprilie am pregatit un tort. Nu stiam exact ce fel de tort sa fac.. initial intentionam sa pregatesc un tort exotic, cu ananas, cocos si capsuni. Apoi ma gandeam la un tort cu vanilie.. si in final am facut unul cu ciocolata.
Am vrut sa il decorez cu capsuni si sa fie doar din ciocolata, dar pentru ca am gasit la un aprozar capsuni cu 7 lei kg, am luat un kg si am zis ca o sa fac si un strat de crema de capsuni.
Pentru acest tort am folosit urmatoarele ingrediente:
Blat:
- 150 gr caju
- 100 gr curmale
- 5 linguri de ulei de cocos (optional)
Crema ciocolata:
- 250gr caju hidratat peste noapte
- 6 linguri cacao
- 200 gr curmale hidratate vreo 6 ore in 300 ml apa plata
- 6 linguri ulei de cocos (optional)
- 6 linguri tarate de psyllium rasnita fin
- 2 linguri de extract de vanilie/o pastaie de vanilie (optional)
Crema capsuni
- 100 grame caju hidratat peste noapte
- 400 grame capsuni
- 4 linguri de miere
- 1 lingura de ulei de cacao (optional)
Strat capsuni:
300 grame de capsuni taiate marunt.
Decor:
- Capsuni
- boabe de cacao sfaramate.

Preparare
Pt blat:
Punem in vasul robotului caju-ul si il maruntim. Apoi luam curmalele si la maruntim cu cutitul mai intai, apoi le adaugam in robot. Daca avem ulei de cocos sau de cacao, il adaugam la compozitie. Dar merge si fara. Apoi mixam bine pana cand compozitia se amesteca bine si devine lipicioasa daca o prindem intre degete. Daca nu este lipicioasa inca, mai adaugam curmale.
Dupa ce este gata, luam compozitia si o punem intr-o forma de tort. Daca nu aveti forma de tort cu peretii detasabili, puteti folosi un recipient din plastic rotund sau patrat, cu conditia ca pe fundul recipientului sa puneti folie transparenta, sa puteti scoate afara tortul pentru a-l taia cand este gata.
O data ce ati pus compozitia de blat si ati presat cu degetele ( le puteti uda sa mearga treaba mai usor) dati la rece pana e gata si crema.

Crema de ciocolata.
Puneti caju-ul hidratat in blender cu apa ( in care s-au hidratat curmalele) sa ii depaseasca usor nivelul. Apoi mixati pana totul devine o crema fina, satinata. Daca este nevoie, mai adaugati apa. Apoi puneti cacao, curmalele hidratate, extract de vanilie sau mijlocul dintr-o pastaie de vanilie, uleiul de cocos de aveti. Gustati si daca mai trebuie dulce, mai adaugati miere.
Cand totul este perfect incorporat adaugati treptat taratea de psyllium. Aproape imediat, crema se va intari si va deveni ca o budinca.

In acest timp scoateti blatul de la rece si puneti peste el bucatele de capsuni taiate marunt. Cam 300 de grame. Apoi turnati peste crema de ciocolata si nivelati. Dati la rece.

Crema de capsuni:
Puneti in blender caju-ul hidratat cu apa curata. Apoi mixati pana devine cremos. Adaugati capsunile taiate marunt, uleiul de cacao si mierea si amestecati pana la omogenizare si pana cand crema devine roz!
Scoateti tortul de la rece si turnati peste crema de ciocolata crema de capsuni. Dati la congelator vreo 4 ore.
Cand tortul este inghetat bocna, il puteti scoate si orna cu jumatati de capsuni si boabe de cacao sfaramate.

Inainte de a servi, este bine ca tortul sa sada in frigider vreo 4-6 ore, sa se dezghete. Il puteti tine si afara din frigider 4 ore.
Thats it folks!

Costul total al tortului a fost undeva la 48 de lei. Si a avut vreo 2,5 kg. Si au mancat vreo 10 oameni din el pe saturate!

3 comentarii:

  1. Tortul este grozav. Are gust, are textura, are aspect, are miros. E incredibil cat de gustos si de sanatos te poti hrani astfel.
    Corina, mancarea preparata de tine mi-a schimbat complet optica vizavi de " a manca". Te poti hrani cu astfel de preparate, sa fii mai sanatos, sa ai mai multa energie, sa ai o stare mai buna.

    Multumesc Corina!

    RăspundeţiȘtergere
  2. I love u girl!!!!! Multumim de experienta si de reteta!!!

    RăspundeţiȘtergere
  3. Ioi dragilor, ma faceti sa ma rozez toata asemenea cremei de capsuni!
    Sorin, da.. Mancarea vegana cruda este muuult mai buna, mai delicioasa, mai aromata decat preparatele fierte si coapte. Eu tot incerc sa spun asta oamenilor! Prin preparare termica se pierde mult din miros si gust, iar omul "inventiv" s-a gandit sa adauge mai multa sare, un pic de vegeta, ca deh, mancarea nu mai are gust! Cand totul este atat de simplu.. trebuie doar sa ne intoarcem in natura, in esenta ei! Si ea ne va darui tinerete fara batranete si viata lunga si sanatoasa!

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...