marți, 7 februarie 2012
Salty Cake (Appetizer)
Inainte sa devin vegana, desi eram total paralela cu tot ce tine de bucatarie si gatit, visam totusi la tot felul de mancaruri frumoase si complicate cu retete care sa nu sune a nu stiu ce limba neelucidata de civilizatie. Imi doream sa stiu sa fac o mancare care sa arate bine - sa impresionez iubitul si musafirii. Evident, era mai putin important cat de sanatoasa era.. Gasisem cateva bloguri cu fotografii de iti luau ochii, cu retete mai simple sau mai complicate.. Multe erau simplisime si aveau la baza creme si budinci din plicurile gata facute cat sa adaugi apa si atat! Ce mai conta ca era totul artificial si plin de zahar si sirop de porumb? Aveai tiramisu doar in cateva minute!
In fine! Mi-a placut mereu ideea unui tort aperitiv. Sau a unui aperitiv in forma de tort. Sau a unui tort in forma de tort? :))) You get it!
Anyway... toate bune, delicioase si sanatoase pana cand m-am decis sa fac ceva sa pun in practica aceasta idee! Avea sa iasa o treaba poate putin ciudata ca si concept.. dar atat de cremoasa si delicioasa, cum nu imi puteam inchipui!
Cea mai amuzanta reactie am primit-o de la o persoana foarte talentata la gatit ( va spun ca am mancat din ce a preparat si se simte domle dragostea ce o pune in oala, cand gateste! ). A luat cu furculita, a gustat si a spus: are gust de salata dar intr-o forma de "terci" A fost atat de simpatica! Ii drept, ca am pus in acest tort o groaza de ingrediente. Ca la o salata demna de un imparat!
Ca si straturi avem asa:
1. Strat de blat
2. Strat de branza de migdale cu marar si ceapa verde
3. Strat de pasta din sem fl soarelui, sfecla rosie si seminte de in aurii
4. Strat de pesto de busuioc
5. Strat de frunze de busuioc proaspete si ardei capia rosu
6. Strat de pesto de masline kalamata
7. Strat decor legume proaspete.
Stratul de blat:
220 gr migdale
1 lingura ulei de palmier
un praf de sare
sucul de la jum lamaie
2 catei de usturoi
1 lingurita amestec condimente: busuioc, oregano, cimbru
1/2 lingurita spirulina pudra
Se maruntesc mai intai in robot migdalele, pana le facem fff marunte, ca o faina, apoi adaugam restul de ingrediente si mai procesam pana cand toate sunt bine incorporate. In caz ca nu se lipeste compozitia, putem adauga 1 lingura de apa. Luam apoi compozitia si o asezam intr-o forma de tort. Nu uitam sa asezam inainte o foaie de copt, ca blatul sa nu se lipeasca de fundul tavii si apoi sa ne chinuim sa il dezlipim.
Stratul de branza din migdale.
250 gr migdale decojite.
1 jumatate legatura marar proaspat
sare, 4 fire ceapa verde.
Modalitatea de manufacturare o gasiti aici.
Stratul de pasta rosie:
150 gr sem floarea soarelui hidratate peste noapte
50 gr seminte de in aurii hidratate peste noapte
sare dupa gust
50-100 gr sfecla rosie rasa
Se pun in robot semintele de fl soarelui si se mixeaza pana se maruntesc binisor. Apoi se rastoarna compozitia intr-un castron, se adauga semintele de in, cu tot cu apa in care au stat, apoi sfecla rosie si amestecam cu o lingura de lemn. Adaugam sare dupa gust.
Stratul de pesto de busuioc
150 gr caju hidratat 3 ore
25 gr busuioc verde
3 -4 jumatati de rosie deshidratata in ulei
2 linguri de ulei de palmier
1 lingura suc de lamaie
sare dupa gust
Se pune in blender caju-ul scurs, se adauga apa plata cat sa ii egaleze nivelul, apoi procesam pana cand totul se transforma in crema. Adaugam apoi rosiile deshidratate, lamaie, sare, ulei si procesam pana cand rosiile se dizolva in crema. La sfarsit adaugam busuiocum si mai mixam pana cand este si el bine incorporat.
Stratul de pesto de masline
150 gr caju hidratat cateva ore
100 gr masline kalamata fara samburi
2 linguri ulei de palmier
1 lingura suc de lamaie
1 catel de usturoi
Se mixeaza caju-ul cu apa plata pana se face crema, se adauga apoi lamaie, ulei, usturoi si la sfarsit maslinele kalamata. Fara samburi, evident.
Ansamblare tort:
1. Punem peste blat branzica de migdale, si nivelam usor cu o lingura, fara sa apasam foarte tare.
2. Adaugam pasta de sfecla rosie, in strat cat mai uniform
3. Turnam usor pesto de busuioc
4. Presaram frunze proaspete de busuioc si ardei rosu taiat in feliute cat mai subtirele.
5. Adaugam pesto de masline kalamata.
Dam la congelator peste noapte. A doua zi, il ornam. Eu am facut asa:
Am ras o sfecla rosie medie. Apoi am stors-o usor in mana ( am facut apoi o super combinatie de suc de sfecla cu morcov). Am adaugat hrean ras si sare.
Am ras mai apoi 2 morcovi mititei, am taiat niste brocoli si i-am facut masaj cu ulei de masline, lamaie si sare. Am mai taiat niste rondele de ridichi si o felie de lamaie. Le-am asezat pe toate in fata mea si am scos tortul din congelator.
Inainte sa il ornez, l-am feliat. Imi este mult mai simplu sa il feliez cat este inghetat. Si se dezgheata si mai repede in acest fel.
Mno.. dupa ce l-am feliat, am inceput sa il ornez. Apoi l-am pus la frigi.. si s-a papat!
S-a papat! Am zis? :P
PS: Este destul de gretos (greu) sa il mananci asa simplu, ca pe un tort normal. Eu am luat cu furculita (sectionand crema vertical) si am intins pe paine. Daaa.. pe paine! Paine neagra, din comert :) Fu divin! Fusai in extaz culinar! Si mai am in frigi cateva portii! Musai sa dublez la sala numarul de abdomene!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Draga mea, esti incredibila! Arata intr-un mare fel torul asta!! felicitarile mele! :)
RăspundețiȘtergereIti multumesc draga mea! Sa vezi numa si ce bine gusta! Ioi ioi :P
ȘtergereTe pup!
cred ca-i super...o sa incerc cand oi avea timp mai mult , abia astept !
RăspundețiȘtergereCoco, merita incercat! Ii atat de cremos si bun ca nu poate da decat dependenta.. si toti musafirii pe spate!
ȘtergereTe pup!
Bre, da' buton de Like n-ai? :D ca ma tot uit aici dupa el... sau mai bine vo' doua-trei, asa :-) Excelenta treaba, Cori! Ca de obicei, na...
RăspundețiȘtergereLike! Like! Like!
Multam fain! Buton de Like nu am. Am doar de LOVE!!!! :P
Ștergere