miercuri, 5 decembrie 2012

Postul, hrana vie si o supa picanta

In general, oamenii cand aud de post, isi seteaza optiunile culinare pe o arie restransa de preparate. Sunt putini cei ce inteleg adevarata valoare a acestei perioade in care stam departe de orice produs de origine animala. Discutam de o curatare temeinica a sufletului in primul rand si apoi o abstinenta de consumul alimente ce includ carnea, pestele, ouale si preparatele din lapte, adica un fel de repaos alimentar ce il oferim organismului adoptand o alimentatie mult mai lejera. Postul nu inseamna insa doar tocanite de cartofi, de legume sau fasole in toate formele ei. Nu inseamna doar mancare fiarta, prajita si coapta la cuptor. De post inseamna orice preparat din bucataria hranei vii: supe crude, piftelute deshidratate, radacinoase cu sos, salate cu vlastari si germeni si nu in ultimul rand dulciuri minunate: bombonele, creme, prajituri. Este adevarat ca bucuria sufletlui la vederea unei prajituri poate constitui un "pacat" in cadrul postului, dar corpul nostru ne va multumi pentru aportul de vitamine, minerale si enzime vii. Oamenii in varsta postesc dar fac o mare greseala: consuma numai mancare gatita si de cele mai multe ori felurile de mancare contin doar cartofi si fasole. Ori aceste produse o data ce le fierbem si rasfierbem, nu mai au pic de nutrienti in ele. Si nu e de mirare cand auzim la stiri ca din cauza postului, oamenii ajung la spital din cauza carentelor de elemente importante din hrana zilnica. Daca s-ar reduce la jumatate portia de mancare gatita si s-ar consuma mult mai multe fructe si legume crude, situatia ar fi cu totul alta.
  Este bine sa ne folosim de aceasta perioada pentru a ne detoxifia. Daca adunam toate zilele de post de peste an, inclusiv zilele de miercuri si vineri, vom constata ca aproape jumatate de an ar trebui sa tinem post. Cati dintre noi fac acest lucru? Ne gandim oare o secunda care sunt beneficiile acestor zile in care ar trebui sa postim? Sunt enorme! Inseamna mai pe scurt sanatate curata. Daca stim si ce anume sa mancam in aceste zile, vom sta departe de probleme de sanatate, doctori si medicamente. Starea mentala va fi intotdeauna limpede, pozitiva si acest lucru se va rasfrange asupra activitatilor noastre de zi cu zi. Consumati sucuri naturale, tot felul de salate combinate cu vlastari, uleiuri presate la rece, incercati nuci pe care le hidratati peste noapte si tot felul de seminte crude.
 Eu personal, postesc de 2 ani si 9 luni imediat si am de gand sa "postesc" tot restul vietii. Postul pentru mine inseamna hrana vie si bucurie in suflet. Chiar asa si raspund cand oamenii ma intreaba : dar tu totusi, ce mananci? Mananc de post. Si unde o sa ajungi? In rai. Si unde este raiul? Aici, pe Pamant! 

Nu inchei acest articol inainte de a va invita sa preparati aceasta supa deosebit de gustoasa si aromata, pe care personal o iubesc. Am preparat-o si la demonstratia culinara de la Bucuresti si vreau sa cred ca a fost pe placul tuturor!

Supa picanta

Ingrediente pt zeama:
275 gr telina apio
80 gr ardei gras verde
15 gr ghimbir ras
1 lamaie stoarsa
30 ml ulei de masline
30 gr ceapa alba
1 praf de sare
500 ml apa

Se pune in blender jumatate din cantitatea de apa cu betele de telina apio. Daca nu aveti un blender foarte performant ( thermomix/Vitamix) este bine sa trageti cu un cutit firele acelea tari care sunt de-a lungul betelor de telina. Daca nu va deranjeaza sa simtiti aceste fibre in supa, le puteti lasa asa.
Se mixeaza bine si apoi se adauga restul ingredientelor. Se adauga sare dupa gust.
Se aseaza in farfurie dupa care adaugati urmatoarele ingrediente. Puneti dupa ochi sau dupa cantitatile de mai jos. Las la aprecierea voastra, de va place supa mai groasa sau mai subtire! 

20 gr ridiche alba taiata cu feliatorul si facuta in forma de taitei subtiri
15 gr morcov ras
10 gr conopida
1 rosie cherry taiata rondele
1 varf de cutit de pudra de chilly

Se poate servi cu painici raw sau paine de casa... Yummy....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...