vineri, 28 februarie 2014

Raw.K StaR

Eu!! Je!! I!! Ik!! Ih!! Io!!
Asa ma simt cam 6 zile pe saptamana, 24 din 24.
O zi o las de odihna, ca doar si vedetele au nevoie de asta nu?
Ah, mazeer.. ce fata modesta ai facut! Si vedeta, ca tac-su! :))))


In urma cu putin timp, am fost invitata unei emisiuni a televiziunii brasovene TVS, moderata de Silvana Enache. Mi-a propus sa vorbim despre alimentatia raw vegan si daca se poate, sa fac si o mica demonstratie culinara. Emisiunea a fost difuzata local, asa ca mare mi-a fost bucuria cand Silvana mi-a spus ca imi va trimite filmarea pe email, sa o pot aseza si aici, pentru cei ce nu sunt din Brasov.
Mi-a placut tare mult cum s-a derulat tot. Silvana este o persoana atat de calda ca numai privirea si vocea ei te relaxeaza si te binedispun imediat!. Si musai sa zic despre cameraman - s-a indragostit de budinca mea cu chia si zmeura! Ah.. facusi inca o victima!! Me bad!
 Emisiunea s-a intins pe parcursul unei ore, asa ca va invit sa va preparati un smoothie, sa luati niste migdale langa voi de rontzait, sa va infofoliti intr-o paturica flocoasa, si sa va asezati cat de comfortabil se poate in fata calculatorului! 




Si tot cu aceasta ocazie, am aparut si in ziarul Buna Ziua Brasov, ocupand tantosa o pagina maaaaaare, cu un interviu detaliat. Daca aveti rabdare sa il cititi, il redau aicisha! De nu aveti rabdare, puneti un semn de carte lipit de monitor, si il cititi data viitoare!


1. Ce inseamna de fapt conceptul raw vegan?
Este un stil de viata sanatos care implica o alimentatie ce are la baza numai cruditati: legume, fructe, nuci, seminte, alge marine, ulei presat la rece, condimente. Nu se foloseste deloc foc la prepararea acestor mancaruri. Prelucrarea termica implica doar incalzirea la 42 de grade ( atat cat sa nu isi piarda enzimele) cu ajutorul unui deshidrator sau simpla mentinerea a lor in lumina puternica a soarelui sau inghetarea in congelator pentru conservare.  Prin fierbere/coacere/prajire alimentele isi pierd enzimele in totalitate, fibre, o mare parte de vitamine si minerale iar prelucrarea termica la temperaturi foarte inalte produce schimbari majore in compozitia chimica a alimentelor, devenind anorganice si uneori chiar toxice pentru organismul uman.
Alaturi de alimentatie, cei ce consuma produse crude de origine vegetala, nu poarta haine de blana, curele, incaltaminte, posete sau geci de piele. Nu sunt de acord cu testarea produselor pe animale si sustin o viata pasnica, alaturi de acestea, intr-un mediu cat mai curat si verde.

2. Ce te a derminat sa alegi acest stil de alimentatie, stil de viata?
Dorinta de a fi sanatoasa, de a fi in forma si de a avea mereu o stare de bine, de fericire.

3. Se pare ca ai descoperit elixirul tineretii (!?!)
Secretul sta in natura. Trebuie sa ne reintoarcem in sanul ei.

4. Corina Bacalu are de fapt o poveste... ne poti spune pe scurt povestea ta din 2009 incoace?
In 2009 am ajuns la greutatea de 75 de kilograme. Mereu am fost o gurmanda si chiar de mica eram mai rotunjoara. Pe atunci mancarea de dadea la ratie, iar cand mama mea imi punea in fata o bucatica de carne, eram cea mai fericite. In continuare am ramas o mancacioasa pana cand am devenit o mica domnisoara. Am slabit 30 de kilograme la 17 ani ( coborand de la 73 la 43 kg) dupa care intre 18 si 26 de ani m-am mentinut undeva la 53-55 kilograme. La 29 de ani insa am ajuns iar sa cantaresc mult mai mult decat mi-as fi dorit si, cu teama, am inceput sa ma gandesc ca in acest ritm si stil de viata, in urmatorii cativa ani, voi ajunge la 100 de kilograme, iar pe la 40-45 de ani va trebui sa incep sa ma lupt cu grave probleme de sanatate: diabet, obezitate, probleme cu inima, ateroscleroza. Si am decis sa ma indrept catre o alimentatie mai sanatoasa. Primul pas a fost sa renunt la consumul de carne, de orice fel, si sa incep sa practic sport. Am consumat asadar in continuare peste, oua, lapte cateva luni bune in continuare. Cu foarte mult chin si multe diete drastice de slabit, am reusit sa dau jos cate un kg in fiecare luna. Din ianuarie 2010 am descoperit pe internet un blog ce promova hrana raw vegan si am inceput sa il citesc cu nesat. Ca urmare, in luna mai a aceluiasi an, am decis sa renunt la orice produs de origine animala si sa incerc hrana vie. De atunci viata mea s-a schimbat in totalitate: am slabit pana la 52 de kilograme, am devenit mai bucuroasa, mult mai energica, recunoscatoare, mi-am remodelat corpul cu ajutorul sportului iar probleme de sanatate au disparut complet.

5. Cum arata acum o zi obisnuita din viata ta ? de la trezire, mic dejun...etc...
Ma trezesc si imediat imi fac o limonada cu spirulina. Ma racoreste, ma curata si ma trezeste imediat. Mai apoi, daca stau acasa, mananc cateva fructe iar daca merg la sala imi fac un smoothie energizant cu fructe si cateva pudre minune. Dupa sport, revin acasa si mananc o salata in care imi pun uneori avocado sau ciuperci, nuci sau diverse seminte. In timpul zilei incerc sa beau cat mai multa apa si sucuri naturale daca am timp. Mai pe dupa amiaza imi prepar ceva usor de mancat ( o salata, o supa raw, un pate de masline sau de seminte) sau pur si simplu rontai cateva migdale hidratate. Seara cateva fructe de sezon, ceai sau apa.

6. Ai postat pe blog,inca din 2011, o carticica cu multe retete raw vegan, ce contine, ce retete ai cuprins acolo ?
Mi-am dorit sa structurez retetele intr-un mod cat mai usor de rasfoit si intr-o prezentare cat mai colorata. Am facut asta si pentru ca numarul retetelor a crescut si era mult mai greu sa accesezi arhiva si sa cauti ceva anume. Plus ca este mult mai rapid sa ai un capitol intreg de bauturi sau de feluri principale si sa nu trebuiasca sa iei pagina cu pagina sa gasesti ceea ce te intereseaza. Am adunat bauturi, aperitive, feluri principale, salate, garnituri, supe, painici raw, sosuri si multe dulciuri: bomboane, biscuiti, creme, budinci, clatite, tarte, inghetate, prajituri, torturi si topping-uri. Dupa cum observati, se poate face orice doriti fara foc si fum, fara a pierde nici un nutrient din alimente, castigand pe langa un gust bun, o portie zdravana de sanatate.

7. Ce recomanzi ptr detoxifierea organismului care se pregateste usor usor sa iasa din iarna?
Pentru ca iarna nu-i ca vara, si pentru a intampina cu bine asteniile de primavara, recomand o detoxifiere usoara facuta in paralel cu o imunizare puternica a organismului cu sucuri pline de vitamine si antioxidanti: grau verde, sfecla rosie, varza rosie, spirulina, chlorella, polen crud. Prin detoxifiere spun renuntarea pentru o perioada de timp la orice produs de origine animala ( un fel de post, dar cu hrana vie si nu procesata termic)

8. Practic, cum iti influenteaza in prezent acest mod de viata ? Si care este reactia celor din jur vis a vis de acest mod de alimentatie ?
Hrana vie a devenit parte din mine. Nu mai constientizez ca mananc doar crud si nu ma gandesc ca fac vreun sacrificiu sa consum numai alimente de origine vegetala. Nu astept "lasatul secului" sa reincep sa mananc produse de la animale. Prin urmare sunt mereu vesela si plina de energie iar cei din jurul meu s-au obisnuit cu mine, si nu ma mai vad precum o "sectanta" sau o persoana iesita din comun. Ma accepta asa cum sunt si de cele mai multe ori imi cer sfatul si ajutorul in diverse probleme de sanatate.

9 .Am inteles ca exista in viata ta si cate o zi de post negru, sau o zi bazata doar pe smoothie pe sucuri bogate in vitamine si nutrientii necesari ? practic, stomacul taiu nu face scandal dupa o asemenea zi ? :)
Nu spun ca este usor. Stomacul este obisnuit sa primeasca mereu hrana dar in ziua de sucuri primeste doar lichide. Daca se consuma in cantitate suficienta, senzatia de foame nu va aparea iar el isi va aranja lucrurile cum stie mai bine. Provocarea mai dificila este pentru creier, nicidecum pentru stomac. Suntem obisnuiti sa mancam oricand, chiar si atunci cand nu ne este foame, ca o alinare, refugiu, etc.

10. Cunosti astfel o stare de spirit speciala, inaltatoare ? superioara ?
Am cunoscut o astfel de stare de spirit superioara imediat dupa ce am adoptat stilul de alimentatie raw vegan. Mi-am dat seama ca hrana vie deschide multe porti, chiar si sufletesti. Te ajuta sa devii un om mai bun, mai aparte - si asta o zic in sensul bun al cuvantului.

11. Acest concept raw vegan are practic adepti in toate colturile lumii, inclusiv in Romania, insa este departe de a fi adoptat ca mod de viata de patura larga a populatiei,. suntem un popor balcanic, unde mancare cu cat e mai grasa, mai prajita, mai suculenta bogata in aluaturi, grasimi, etc cu atat este mai 'sanatoasa". oamenii sunt sceptici cand vine vorba de acest tip de alimentatie raw ?
Oamenii sunt mereu sceptici la ceva nou, sau la ceva ce nu cunosc. Eu nu le spun niciodata sa renunte la ceea ce le place foarte mult. Le recomand calduros sa adauge lucruri noi in alimentatie - si anume hrana vie. Daca vor incepe masa cu o salata generoasa plina de enzime, nu doar hrana ce urmeaza va fi mai usor digerata datorita enzimelor din cruditati, dar vor impiedica procesul de leucocitoza digestiva ( nr globulelor albe din sange creste ca atunci cand avem in corp o infectie grava) care in timp de slabeste organismul si il face mai predispus catre boli.

12. Este foarte costistitor in plus sau nu ? Cred ca trebuie sa ai o anumita cultura generala ca sa poti intelege de fapt beneficiile, valoarea reala a acestui mod de alimentatie...
In ceea ce priveste pretul, poate fi mai scump la inceput, cand nu stim cat vom manca, si ne vom cumpara tot felul de ingrediente sa le avem in casa. Mai apoi totul se aseaza, organismul se obisnuieste cu hrana vie si la sfarsitul lunii vom observa ca, in nici un caz nu am cheltuit mai multi bani ca inainte. Ba din contra, putem face si economii daca ne interesam de cateva ponturi ici colo.

13. Cat timp trebuie sa ne petrecem in bucatarie ptr a manca raw vegan?
Cat mai putin. Daca la prepararea unei supe trebuie sa spalam ingredientele, sa le taiem si apoi sa le fierbem, aici scurtam timpul de fierbere punandu-le pe toate in blender timp de 1 minut. Si este gata supa! Stim cu toti cat dureaza prepararea unei salate, comparand cu prepararea unei mancaruri combinate de cartofi cu carne la cuptor. E adevarat ca daca dorim o pizza raw atunci va trebui sa ne pregatim sa o mancam dupa 24 de ore, luand in calcul hidratarea nucilor si semintelor pentru blat si apoi deshidratarea blatului impreuna cu legumele de pe pizza. Dar nu va imaginati ca stati 24 de ore in picioare langa pizza! Se face singura!

14. Care este aparatura electro casnica sau ustensilele necesare ptr a ne prepara hrana raw ?
Pentru inceput este suficient un cutit si un tocator. Mai apoi este bine sa ne cumparam un blender si un robot de bucatarie. Congelator avem cu totii ( musai de avut) , asadar urmatorul aparat ce trebuie sa il cumparam este un deshidrator. Dar pana la el, putem incerca sa uscam la soare ( vara) si pe calorifer ( iarna). La deshidrator vom prepara painici, saratele, biscuiti, clatite, vegeta, pudre din fructe si legume, etc... Pe termen lung, isi merita investitia.

15. De unde iti procuri ingredientele necesare ?
In primul rand caut sa cumpar de la tarani, sa sprijin agricultura locala atat cat pot si ma tin buzunarele. Mai apoi cumpar diverse produse si superalimente de la magazinele naturiste si online, de pe internet.

16. Unele tipuri de sucuri nu sunt deloc placute vazului, mirosului si papilelor gustative, nu ? Am incercat si eu cateva dar... nu mi-au gadilat limba si gatul...Ai vreun "secret" ptr a depasi aceste impedimente ? :)
Secretul consta in introducerea treptata a acestor alimente in consum. Pentru a ne obisnui cu mirosul sau vazul lor, dar si pentru a intampina efectele lor puternice de detoxifiere trebuie sa le combinam cu fructe si apa. Mai apoi ne familiarizam cu ele si le vom indragi gustul. Si vorbesc aici de spirulina, chlorella, suc verde de grau si tot ce inseamna suc din funze proaspete si verzi.

17. Ai facut pana in prezent numeroase demonstratii culinare nu doar in BV ci si in restul tarii,  S-a format o comunitate, nu?. Dupa aceste demonstratii ai primit mesaje ca unii au adoptat acest stil de viata ? Cat de  importanta e o astfel de demonstratie culinara ?
Imi place foarte mult ceea ce fac iar intalnirile cu oamenii ce sunt pasionati de un stil de viata sanatos ma umplu de energie si bucurie. Pot spune ca exista deja o comunitate cu nume destul de cunoscute in tara si nu numai, iar acest stil de viata capata zilnic adepti si persoane dornice de a avea o viata mai sanatoasa. Sunt multi oameni ce imi scriu pe email ca vor sa incerce stilul raw, ca vor sa se vindece, ca au devenit raw vegani in parte datorita mie, sau vor chiar sa deschida o afacere in domeniu. De fiecare data le raspund cu drag, atat cat stiu si am experimentat.
Demonstratiile culinare sunt extrem de importante pentru cei ce nu isi pot imagina ce se poate manca atunci cand devii raw. Foarte multi isi imagineaza ca este foarte complicat, costisitor sau dureaza foarte mult timp. Si raman uimiti cand vad ca de fapt este tocmai invers!

18. Creezi in farfurii mici opere de arta, fotografiile tale sunt o dovada in acest sens! Ce doresti sa mai experimentezi din ce nu ai incercat pana acum in acest domeniu culinar raw ?

Am fost mereu o iubitoare de muzica, culoare, de frumos si arta culinara mi se pare fantastica. Si chiar mai fantastic imi pare ceea ce poti face in domeniu raw vegan,  folosind ca ingrediente numai ce ne ofera natura, in stare simpla si pura. Talentul in fotografie m-a ajutat sa pun in valoare ceea ce mainile mele creeaza din suflet si din dragoste pentru viata. Am reusit sa fac tot ce mi-am propus pana acum si daca este ceva ce imi doresc mai departe, ar fi sa traiesc cel putin cateva luni pe o insula tropicala, inconjurata de fructe, soare si apa cristalina. Si oameni dragi.

In final, te rog sa transmiti un crez al tau, un motto, un mesaj tutror cititorilor ziarului Buna Ziua Brasov!
Iubeste-te pe tine insuti, fi recunoscator pentru ceea ce ai si nu uita ca "esti ceea ce mananci"!
Interviu realizat de Silvana Enache, pentru Buna Ziua Brasov.

4 comentarii:

  1. la prima parte, de la minutul 10:54 nu mai avem sonor :( Crezi ca se poate remedia? Mi-ar placea sa ascult tot. Mersi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc draga mea! Stiu ca nu mai este sunet. Am scris Silvanei si urmeaza sa vad daca mai au cumva filmarea cu sunet. Si atunci remediem intr-un fel sau altul situatia!

      Ștergere
  2. Buna ziua,

    Numele meu este Spataru Simina, sunt studenta la Universitatea Politehnica, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor (FAIMA).
    Sunt in an terminal si ma pregatesc pentru a imi sustine lucrarea de licenta, partea cea mai grea:).
    Mi-am dorit ca lucrarea mea de licenta sa fie diferita fata de lucrarile colegilor mei, fara teorii, fara studiu de caz la o firma in care sa interpretez cifre, bilantul contabil, contul de profit si pierderi, etc.
    M-am hotarat, fiind la o facultate in care se mizeaza sa ai un spirit antreprenorial, sa vin cu ceva practic si obiectiv, simplu si in acelasi timp concret.
    Am inceput sa citesc tot mai mult despre hrana vie, stilul raw- vegan si m-am gandit sa prezint o cofetarie cu prajturi preparate prin metoda fara foc.
    Am mai multe idei, sa prezint metoda in sine, sa prezint un plan de afaceri succinct (mentionez ca nu doresc sa-l pun in aplicare), vreau sa le prezint profesorilor ce am invatat in 4 ani de facultate, sa fac un sondaj de opinie pe facebook cu ajutorul prietenilor, sa fac un site ( fara a il utiliza).

    Am plecat de la aceste idei, am inceput sa scriu , dar mi-am dat seama ca sursele mele de informatii s-a epuizat, am nevoie de alte idei, de mult mai multe materiale, de alte carti pe care sa le citesc, nu vreau si nu am cum sa preiau informatii de la alte persoane fara sa mentionez numele lor.
    Vreau sa am o lucrare deosebita prin care sa deschid un interes mare pentru cat mai multe persoane si poate un apetit crescut pentru aceste preparate dulci care sunt preparate prin metoda fara foc.

    Avand in vedere ca nu cunosc foarte multe lucruri despre acest domeniu, doar ce am citit pe internet, am nevoie de o mana de ajutor, timpul fiind foarte scurt.
    Mi-ar face mare placer sa va invit la prezentarea lucrarii de licenta, sper ,imi doresc si trebuie sa fie cea mai buna lucrarea, sa fie altceva!
    Pana atunci.. am de munca!
    Am nevoie de sfaturi, de informatii noi, pe care nu le cunosc cu siguranta, de recomandari, de titluri de carti pe care sa le citesc.

    Astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra!


    Va multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simina, abia dupa ce am publicat comentariul l-am citit. Era bine sa imi fi scrie pe email toate acestea, desi nu ma deranjeaza deloc ca ai scris aici. Sa imi scrii pe email concret de ce ai nevoie sa stii, si in limita timpului te ajut cum pot! bacalu.corina@gmail.com
      Succes!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...