duminică, 18 mai 2014

Flower Power Cake


Stralucire, iubire, frumusete, soare, zambet, suflet bun. Toate acestea imi vin in minte cand zic flower power. Pentru ca asociez numele cu perioada anilor 60 cand totul era roz. Cel putin asa vreau eu sa cred.
Pe de alta parte, chiar este un tort Flower Power. Pentru ca puterea florilor sta in polenul lor crud si aromat. Sunt iremediabil indragostita de limonada cu polen si asta o stiti deja.
 Cu toate acestea, stiu ca nu este un produs simplu din natura. Nu l-am putea consuma de nu ar fi albinele. Stiu ca nu avem dreptul de a le lua hrana. Stiu ca albinele sunt cele mai importante insecte de pe pamant si din cauza noastra, a oamenilor, sunt intr-un mare pericol. Pentru ca folosim insecticide ce le omoara. Zau ca uneori imi zic ca ne meritam soarta! Daca albinele vor disparea de pe Terra, noi le vom urma la scurt timp! Asadar va sfatuiesc sa aveti grija de ele si sa nu stropiti copacii si plantele cu ierbicide. Folositi alte tehnici alternative ce vor tine departe daunatorii ( alte buruieni ce alunga insectele nedorite, sau solutii facute din ingrediente naturale.
 Si ca sa va dau un exemplu din casa de la tara a parintilor mei: in gradina din deal au un musuroi maaaare de furnici. Sunt furnicari mari, nu furnici rosii. Acestia colinda toata gradina si distrug toate ouale de insecte ce le gasesc. Mi-a zis mama ca la un moment dat, o creanga a unui prun era cam vestejita ( semn ca era "mancata" de insecte) A doua zi, acea creanga era neagra de la furnici, care au urcat in copac sa isi ia pranzul si sa salveze prunul! Isn't nature awsome???



Sa revin la aceasta prajiturica Flower Power. Eu am facut-o intr-o forma de silicon ce imita forma unui tort supraetajat cu 3 nivele. Au iesit 4 minitorturi generoase. Dar cantitatea data o puteti folosi la prepararea unui tort de 6 - 8 persoane si, de o dublati, va iese un tort mare, de 12 persoane ( facut intr-o tava de tort cu diametru de 24 cm)

Blat:
80 gr migdale
80 gr fulgi de cocos
100 gr curmale
1 bucatica mica de ghimbir
1/2 lingurita scortisoara
1 lingura ulei de cocos

Crema:
250 gr caju
2 linguri de miere de rapita ( sau poliflora, sau sirop de agave/artar)
2 linguri rase de polen crud
coaja rasa de la o jumatate de portocala
1/2 lingurita extract de vanilie ( sau un sfert lingurita de pudra de vanilie sau un pic de miez dintr-o pastaie de vanilie)
6 linguri de ulei de cocos
250 ml apa

Blat:
Se maruntesc in robot migdalele, apoi se adauga fulgii de cocos, curmalele ce le taiem marunt marunt, ghimbirul ras si scortisoara. Mixam bine si adaugam la final uleiul de cocos. Mai mixam pana se formeaza o coca. Daca nu vrea, adaugam 1 lingura de apa si coca se formeaza imediat de mai invartim putin.
Luam forma de tort, punem hartie de copt pe fund si apoi nivelam compozitia cu ajutorul degetelor. Dam la rece daca dorim.



Crema:
Punem in blender caju-ul cu mierea, polenul, coaja rasa, vanilia si apa si mixam voiniceste vreo 2 minute la viteza maxima. Daca nu se mai misca, mai turnam putina apa ( atentie, punem cate putin) si ne ajutam de o spatula sa impingem crema in sensul cutitelor din blender. Grija sa nu scapati spatula in blender ca e pa!! Blenderul nu altcineva!
Cand crema este fina si satinata, la consistenta unei smantani mai groase, adaugam untul de cocos topit la bain marie si mai invartim pana cand totul se amesteca bine.
Turnam aceasta crema peste blat si dam la rece. La congelator, peste noapte. Puteti incerca si in frigider peste noapte, dar nu stiu cat de usor se va desprinde inelul culinar de fund, fara sa deformeze tortul. Eu il pun mereu la congelator.



L-am ornat cu floricele de nu ma uita, sau albastrele. Care eu cred ca sunt comestibile. Iar de nu indrazniti, puteti sa faceti infuzie din ele si sa inmuiati o bucata de tifon in ea si sa o puneti pe ochisori. Ca face tare bine!

 






2 comentarii:

  1. Nu pot sa cred ca aceasta prajitura minunata nu are niciun cometariu... E pur si simplu superba, te felicit!

    RăspundețiȘtergere
  2. buna si felicitari pt toate minunatiile de le faci :)

    am si eu o intrebare:
    in general crusta se pune pe fundul formei de silicon si apoi se toarna restul compozitiei..aici cum ai facut cu forma asta etajata? ca pare ca ai pus capac crusta.
    multumesc

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...