miercuri, 8 iulie 2015

Tort ciocolatzos cu verde fosforescent

Intotdeauna mi-a placut combinatia de ciocolata cu orice... :)))) Da da.. pot manca linistita si ciocolata cu ciocolata, cu toping de ciocolata. Asta ii semn ca organismul meu imi cere magneziu fier si vreo cateva alte minerale. Si dupa cum observ, imi cere intruna. Cat despre perioada inainte de stiu-fetele-ce... e jale! Jur ca as putea supravietui numai si numai cu ciocolata, sub orice forma posibila.
 Combinand aceasta cerere serioasa a corpului cu caldura serioasa de afara ( ce in brasov ii drept ca se arata mai rarut) am zis sa va ofer o reteta magnificenta de tort de ciocolata cu menta. Da un tort frumos de tot, cu un verde incredibil pe care de muuuuult tot incerc sa il gasesc. Si iata ca l-am nimerit!!! Asadar, sa purcedem la treaba si sa vedem de ce anume avem nevoie!!



Blat:
200 gr migdale crude
150 gr curmale
80-100 gr fulgi de cocos
2 linguri de cacao bio, raw sau de care aveti
1 praf de sare roz, sau de sare marina.
1 lingura ulei de cocos extra mega virgin

Crema:
Baza: 500 gr caju
4 linguri de miere sau 6 linguri sirop de agave
120 gr ulei de cocos sau 100 gr ulei de cacao 
500 ml apa

Variatiuni:
1 mana frunze proaspete de menta
1 mana frunze proaspete de spanac ( pt cei ce nu au spanac proaspat pot pune si niste spanac congelat)
1 lingura de pudra de turmeric
3 linguri cacao pudra
1 praf de sare
1 lingura de pudra de lucuma/maca ( optional)
1 praf de vanilie sau 1 lingurita esenta de vanilie ( home made din pastai de vanilie macerate in alcool care poate fi tequila, cognac, wiskey, palinca, tuica)

Glazura:
100 gr de ulei de cacao
2 linguri de miere/ sirop de agave
3 linguri de cacao pudra

Ornament:
Migdale macinate fin cu fulgi de cocos si cacao pudra.
Merisoare sau goji
Frunze proaspete de menta


Preparare:
Punem in robot migdalele si le macinam cat mai finut. Apoi adaugam fulgi de cocos si mai incingem o tura doua. Apoi pudra de cacao si incorporam bine si pe aceasta. Adaugam mai la final curmalele ce e bine sa le taiem macar in 4, astfel ne asiguram cu nu scapam vreun sambure in blat. Macinam iar la viteza maxima pana cand toate sunt frumos incorporate. La sfarsit, sa facem compozitia sa se indragosteasca vertiginos, adaugam 1 lingura de ulei de cocos. Si mai mixam vreo 30 de secunde. Daca aluatul nu se lipeste intre degete, mai scapam si o lingura de apa sa isi revina din lesin. Si mai dam o tura si gata.. compozitia este perfecta de intins pe baza formei de tort cu diametrul de 24 cm pe care am asezat in prealabil o foaie de copt. Si intindem si buchisim cu degetelele rabdatoare compozitia de blat. Daca mai ramane si mai bine: facem bombonele pe care le vom aseza pe tort la final. Facem asadar stratul de blat subtirel si punem deoarte.

Crema:
Aici tre sa facem in 2 ture. Prima cea de ciocolata si apoi cea de menta. Asadar pt crema de cioco...
250 gr caju; 2 linguri de miere; 250 ml apa; 60 gr ulei de cocos ( eu il tin la rece si il cantaresc direct in cantar, fiind ca untul); pudra de cacao, cea de lucuma sau maca, vanilia si praful de sare. Punem tot in blender si mixam timp de 2,3 minute la viteza maxima. Daca cutitasul merge in gol, ii dam cu o spatula de silicon, ajutand vortexul sa functioneze si crema sa se faca cea mai fina. Grija sa nu introduceti prea adanc spatula, sa nu o incorporati si pe ea in crema.
Crema de menta:
Punem restul de caju, miere, ulei, apa precum si menta, spanacul si turmericul in blender si mixam din nou vertiginos vreo 3 minute la viteza maxima. Si gata crema verde, de o nuanta fantastica si un gust pe masura. Daca nu aveti spanac proaspat si nu ati pus nici la congelator cateva frunze mai am o solutie. Gasim de cumparat spanac gata congelat. Putem lua o punga si punem la dezghetat un cubulet, sau echivalentul la 2 linguri de spanac. Nu e raw, dar acum nu e o tragedie daca folosim doar atat in tortul raw, pentru a obtine aceasta nuanta de verde superbissima! La gust parol ca nu se simte! Cred ca daca scapati mai mult spanac o sa fie verdele si mai frumos! Eu am vrut verde fosforescent.. si asa am nimerit!
Cremele acestea le putem turna in stil marmorat ( cremele sa se intrepatrunda in forme ondulatorii ) sau inainte sa turnam crema mentolata, dam putin la congi blatul cu crema de cioco, sa se intareasca putintel si atunci sa stea frumos peste. Oricum ar fi, rezultatul va fi spectaculos.
 Le-am pus la congelator peste noapte iar a doua zi de dimineata am facut stratul crantanitor de ciocolata de deasupra. Simplu: am topit untul de cocos, am pus miere si cacao si am amestecat bine. Eu le-am facut in thermomix, cu functia de incalzire la 35 de grade. De nu aveti thermomix, faceti la un bain marie. Sau, cum e asa de cald acum afara, s-ar putea ca uleiul sa se topeasca singur la temperatura camerei daca este lasat peste noapte afara din frigider.
Acum, aveti mai multe variante:
1. Turnati aceasta ciocolata peste tortul intreg.
Avantaj: va fi in strat uniform pe toata suprafata lui
Dezavantaj: cand veti taia feliile de tort, aceasta ciocolata se va rupe pe alocuri.
2. Lasati aceasta ciocolata la frigider putin, sa se mai intareasca putin. Intre timp scoateti tortul din congelator si il portionati in 12,14, sau cate felii doriti. Scoateti mai apoi ciocolata din frigi si o intindeti pe fiecare felie in parte.
Avantaj: Nu se va mai "sparge" pe alocuri, va arata frumos si uniform
Dezavantaj: sa nu o lasati prea mult in frigider sa nu se intareasca prea tare. Si va lua putin mai mult timp sa puneti pe fiecare felie in parte.

Eu am facut varianta 1 la toping-ul de cioco si atunci cand am taiat tortul, s-a spart pe alocuri. Prin urmare am urnat tortul pe peste tot cu migdale macinate cu cacao si cocos ( le aveam intr-un castron de la un tort anterior) si din blatul ramas am facut bombonele patratoase pe care le-am pus pe fiecare felie de tort. Am facut o gaurica mica cu o scobitoare si am pus un fir de menta. Si ca sa fie si ceva de deochi, am pus cateva merisoare deasupra. Merg si fructele de goji putin hidratate, sa fie mai grasance!

No tulai veta cat am scris. Sper sa nu va speriati ca este o reteta al naibii de greu de facut. O sa vedeti ca o data ce aveti ingredientele, totul merge foarte usor. Nu va speriati de limbarnita mea.. dar na.. trebuia sa va explic frumos ce si cum. Ii bine sa cititi mai intai reteta ca pe o poveste, apoi sa treceti la treaba! Spor!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...