joi, 16 iulie 2015

Le gâteau chapeau



Cu rusinica trebuie sa recunosc ca, desi am facut la scoala franceza mai bine de 8 ani, j'ai oblie tout! Si nu pentru ca profesoara nu a fost un dascal deosebit, nu pentru ca nu imi placea sa invat.. Pur si simplu nu a intrat.. Nu a fost timpul ei. Acum imi place franceza aproape la fel de mult ca si engleza, doar ca nu o vorbesc prea bine. O ascult, o citesc, dar doar atat. Limba franceza e delicioasa, delicata si dulce. Cand o auzi te gandesti doar la oameni indragostiti ce isi fac declaratii de dragoste pe strazile din Paris, pe ulitele din satele din zona Provence sau printre randurile de lavanda. Limba franceza te face sa vrei sa te indragostesti si sa vrei sa o asculti neincetat pentru ca provoaca dependenta. Franceza se vorbeste cu buzele stranse, alintate, parca in asteptarea unui sarut pasional si interminabil.
Dupa ce am terminat acest tort si am gasit varianta optima de decorare mi-a venit in minte cuvantul "chapeau". Adica jos palaria! Un tort simplu, elegant, la 4 ace. Si asa i-a ramas numele!

 Ingrediente:
Crema vanilie: 
250 gr caju
2 linguri de miere
6 linguri ulei de cocos
240 ml apa
1 lingura lucuma (merge si fara)
1 lingurita esenta de vanilie ( pastai de vanilie macerate in alcool 3 luni)

Crema ciocolata:
 250 gr caju
3 linguri pudra de cacao
240 ml apa
1 praf de sare
6 linguri ulei de cocos

Clatite:
8 banane
200 gr afine


Blat:
150 gr migdale
80 gr fulgi cocos
150 gr curmale

Preparation:
Eh, aicisha e cu cantare. Cu chanson, cum zice frantuzul. Eu am doua forme de tort de silicon destul de mititele si am facut 2 tortulete - unul cu clatite si vanilie si unul cu clatite si ciocolata. Daca aveti si voi, purcedeti la fel.. de nu.. puteti face un singur tort intr-o forma cu diametrul de 24 cm si puneti clatitele si straturile de vanilie si cioco intercalate. Gustul va fi la fel de bun, garantat. Sa trecem la manufacturare!


Intai de toate, trebuie sa facem clatitele. Pentru acestea avem nevoie de deshidrator si de vreo 10 ore de pregatire in avans. Se pune in vasul de blender toate bananele coapte si afinele si se face o crema din ele. Punem cate 4 linguri in fiecare sfert de tava de deshidrator pe care am asezat inainte o foaie de copt si apoi formam usor cu ajutorul lingurei cate o clatita rotunda.  La mine a corespuns tare bine dimensiunea clatitelor cu formele mici de silicon pt tort. Dupa ce intindem toate clatitele, le lasam la deshidratat 8 ore, peste noapte. Dimineata avem in casa miros de banane si afine...alintaroma aia de la cafea...e minciuna!! Mi-au iesit 11 clatite.

Blat: macinam migdalele in robot si le facem faina. Adaugam fulgii de cocos si mai mixam cateva secunde. La sfarsit adaugam curmalele maruntite in prealabil si mixam minim un minut, ca acestea sa se marunteasca si sa se amestece bine cu restul ingredientelor. Cand vedem ca si-au pierdut urma in compozitie, mai adaugam 1 lingura de apa sa se imbratiseze si compozitia sa devina usor de modelat. Punem hartie de copt pe baza formei de tort si apoi turnam aluatul acesta lipicios. Apasam cu grija si presam cat mai uniform. Daca facem doua tortulete, impartim in doua compozitia. Bun. Punem deoparte si ne apucam de crema. 

Crema: De avem thermomix, e usor. Punem in vas tot caju-ul, mierea, uleiul de cocos, apa, vanilia si mixam 4 minute la treapta 10. Crema este perfect de fina. Turnam jumatate din ea ( masurata la ochi sau cu cantarul) intr-un castron si in jumatatea ramasa punem un praf de sare si pudra de cacao si mai mixam 10 secunde l treapta 4 apoi 10 la treapta 6 si inca 10 secunde treapta 9. Asta ca pudra de cacao sa nu sara toata pe peretii de la bol si sa ramana acolo. Daca e nevoie, luam o spatula si mai amestecam putin.

Daca nu avem thermomix, punem ingredientele de la fiecare crema in parte in bol si mixam 3 minute la viteza maxima.

Peste blat asezam asadar un rand de crema, apoi o clatita, iar crema, iar clatita. Eu am pus cate 4 clatite in fiecare tort. Daca faceti un singur tort, le puteti pune pe toate iar straturile de crema pot fi intercalate dupa imaginatie, timp si chef. Se da tortul ( sau torturile) la congelator peste noapte, a doua zi se scot, se portioneaza si se orneaza. Mai apoi vedem cand cum si cu cine le papam!

Mes amis bon appetit! 

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...