Ori de cate ori simt miros de portocala si de scortisoara, gandul imi zboara imediat la sarbatorile de Craciun cand eram mititica si mocofana. Portocalele nu se gaseau oricand si oriunde. Doar de craciun ma puteam bucura de gustul lor unic si mirosul parfumat. Cand desfaceam o portocala, descopeream universul si inimioara imi batea tare si repede. Eram atat de fericita sa fiu cu mama mea frumoasa si cu motzico alaturi. Facea mazeer placinta cu mere, salata boef pe care o ornam intotdeauna eu si apoi ornam bradul. Papa mergea la cantari, dar ne bucuram cand era acasa cu noi. Cu gandul si dorul la acele vremuri am zis ca e musai sa incerc si in varianta raw vegan ceva dulce sa imi aminteasca de acea atmosfera si sa impleteasca aceleasi arome: portocale, scortisoara si stafide. A iesit o minunatie si va recomand din suflet sa il incercati de sarbatori. Sau oricand, doar orice zi e motiv de sarbatoare!
Eu voi incerca sa il fac des si la bistro, asadar il poti gusta si aici daca nu ai vreme de preparat dar ai timp de degustat :P Unde mai pui ca gasesti foc in semineu cu sunet autentic de troznit de lemne? Sa stai si sa uiti de tot ce te inconjoara... Vii?
Ingrediente pt un tort de 12 portii
Crema:
500 gr caju
120 gr miere
130 gr ulei de cocos
380 ml apa
1 lingurita extract de vanilie sau miezul de la o pastaie de vanilie
Blat:
250 gr migdale
200 gr fulgi de cocos
200 gr curmale
coaja rasa de la 1 portocala bio
30 gr pudra de cacao
100 gr stafide
2 linguri scortisoara pudra
100 ml apa
Preparare:
Inainte sa ne apucam de blat si crema punem stafidele in apa, sa se inmoaie putin.
Blat: Punem in robot migdalele si le facem faina. Daca avem thermomix le macinam 20 secunde la treapta maxima. Daca avem robot cu lama in S, le maruntim pana devin ca o faina.
Adaugam mai apoi fulgii de cocos. Mai procesam 20 de secunde dar nu pe functia de maruntire si pe functia normala a cutitului. Punem coaja rasa de la portocala, cacao si apoi adaugam curmalele ce le verificam bine inainte de samburi. In Thermomix pun toate curmalele si le mixez 20 de secunde la viteza maxima. In robot le taiam de cateva ori cu cutitul inainte si apoi le amestecam cu restul ingredientelor pana cand se marunteau bine si se omogenizau cu restul. La sfarsit, ca amestecul sa devina lipicios tort 1 lingura sau doua de apa, in functie de cum cere blatul. Zic asta ca eu torn apa pana cand aluatul incepe sa se uneasca si sa devina o masa compacta. Atentie insa daca scapati prea multa apa va fi greu de scos si de modelat. Daca se intampla totusi, nu disperati. Mai adaugati fulgi de cocos si compozitia isi revine. La thermomix ridic capacul si ma uit in bol. Cand compozitia danseaza, inseamna ca e gata. Fac testul cu degetele si daca se formeaza usor bombonele inseamna ca este gata. Intotdeauna am langa mine un bol mic cu apa calduta in care imi inmoi degetele pentru a modela usor blatul pe fundul formei de silicon.
Iau cate putin blat si presez usor, in strat egal, o jumatate din compozitia de blat. Cealalta o pastrez pentru mijlocul tortului.
Crema:
In Thermomix pun tot caju-ul, mierea, uleiul de cocos, vanilia si apa. Setez 4 minute la treapta 10 si ii dau drumul. Intre timp scot stafidele din apa si le pudrez bine cu scortisoara. Eu le-am pus intr-o cutie transparenta cu capac si le-am agitat asa bine. Si s-au invelit cu scortisoara fiecare in parte. O minunatie!
Cand crema este gata, turnam un sfert din cantitate peste blat, apoi presaram stafide in haina de scortisoara si apoi punem iar un sfert de crema. Mai presaram cateva stafide si dam la congelator. Trebuie sa se intareasca bine pentru a pune al doilea rand de blat. Vreo 2,3 ore trebuie sa stea la congi. Mai apoi presaram restul de blat, punem iar un sfert din crema, stafide cu scortisoara si iar crema. Si iar la congi.
Daca nu aveti thermomix, sa va cumparati! Hihi.. zic si eu. De nu aveti thermomix ci doar un blender care are 1000W, impartiti cantitatea de la crema in 2 si faceti 2 ture. Mixati bine crema si daca mai e nevoie, mai turnati putina apa. Crema trebuie sa formeze un vortex in mijloc, altfel cutitul merge in gol si nu se intampla minuni acolo.
Pentru ornat eu am taiat felii de portocale, lamaie si lime, felii de mere si le-am deshidratat peste noapte plus cateva stafide scortisorate ramase nepuse in tort.
V-am pupat pi cozoroc!
Foarte interesantă reţeta ta. Pare delicios. :P Despre utilizarea uleiului de cocos la gătit am scris şi eu pe blog: https://dietapentrutine.wordpress.com/2016/04/04/stiai-ca-uleiul-de-cocos-este-foarte-bun-pentru-gatit/
RăspundețiȘtergere