duminică, 12 iunie 2011
Tort mozaic
Ce ma amuza aceasta denumire. Mai bine spus ar fi "marble" in engleza dar cum la noi se traduce "marmura" am zis totusi ca mozaic suna mai framos.
Asadar si prin urmare... avem o reteta relativ simpla pentru cei ce au mai incercat pana acum torturi si deserturi raw. Trebuie sa aveti in plus in stoc uleiul de cocos ce va ajuta la inchegarea si inghetarea cremei.
Asadar:
Ingrediente blat:
250 gr migdale
250 gr curmale
2 linguri de apa
Preparare:
Se pun migdalele in robot cu lama S si se maruntesc cat de bine poate robotelul. Apoi, ca sa usuram munca robotului maruntim inainte curmalele fara samburi si asa maruntite le asezam langa migdale. Mixam bine sa se amestece cele doua ingrediente, apoi punem doua linguri de apa si mai pulsam de 2 ori. Si blatul este gata, lipicios si nerabdator de a fi asezat si turtit cu degetele in forma de tort cu peretii detasabili. Se da la rece!
Crema de Vanilie
150 gr caju hidratat 12 ore
4 linguri de ulei de cocos
miezul de la 1 bat de vanilie/2 linguri de extract de vanilie
2 linguri de miere sau orice alt indulcitor.
Preparare:
Se pune caju-ul in blender cu apa cat sa ii depaseasca usor nivelul, apoi se mixeaza cateva minute bune pana cand caju-ul se transforma miraculos intr-o crema fina. De cutitul la blender merge in gol, mai turnam cate 1 lingura de apa, pana cand crema se vortexeaza vertiginos inlauntrul blenderului. Adaugam apoi uleiul de cocos, vanilia si mierea. De vrem mai dulce, mai adaugam miere.
Crema de Capsuni:
200 gr caju hidratat 12 ore
200 gr capsuni ( sau mai mult daca vreti crema mai capsunato-aromata)
3 linguri de miere
4 linguri ulei de cocos
Preparare:
Se pun capsunile in blender si se fac cat mai lichide posibil. Apoi punem peste caju-ul si mai adaugam apa cat sa depaseasca usor nivelul caju-ului. Ii dam bice vreo 2 minute la blender. Adaugam apoi restul ingredientelor si gata crema de capsuni.
Secretul la aceasta tehnica de "marmurare" consta in felul in care torni cele doua creme peste blat.
So..... Scoatem forma de tort cu blatul racorit de la frigider si turnam peste blat toata crema roz. Scuturam si invartim putin forma de tort sa se aseze bine crema.
Apoi procedam in felul urmator:
Crema alba o punem intr-un recipient cu gura de varsare, sa putem controla cata crema va curge peste tort. Bun.
- In prima etapa, turnam crema de vanilie de la un nivel cat mai inalt. Acest lucru ii va permite sa se scufunde bine in crema roz.
- Pe la mijlocul cantitatii de crema alba coboram vasul mai jos (catre tort) iar spre sfarsit mergem si punem crema alba la cativa cm distanta de tort.
Cu cat coboram vasul mai jos, cu atat crema alba va ramane la suprafata. Si viceversa: daca ridicam vasul, crema alba va intra adanc in cealalta crema (roz). Si aceasta manevra o facem rotind vasul cu crema alba in forma de cerc ( spirala) pana la terminarea compozitiei.
Un alt secret este sa aveti mare grija la consistenta cremelor ce trebuie sa fie asemanatoare ca aceasta tehnica sa functioneze. Daca in crema de capsuni ati pune de ex ceva sa o intareasca ( gen tarate de psyllium) iar in crema alba nu ati pune nimic, cea din urma nu ar mai avea puterea sa patrunda in stratul capsunos si ar ramane toata la suprafata.
De asemenea este bine sa folositi creme in contrast puternic de culori, ca efectul sa fie cat mai spectaculos. ( vanilie - ciocolata / vanilie - zmeura / capsuni - ciocolata/ banane - afine )
Dupa ce crema alba sade frumos peste cea roz, luati o scobitoare si jucati-va pe suprafata tortului, creand tot felul de onduleuri.
Din acest moment, da-ti tortul la congelator minim 3 ore - sau pe durata noptii. Pentru a nu avea probleme atunci cand taiati tortul ( in fata invitatilor) va recomand sa faceti asa:
Il scoateti din congelator si il lasati la temperatura camerei 10 minute. Apoi inlaturati peretii laterali ai formei de tort si portionati tortul. Folositi un cutit mare si cu forta putere si determinare, taiati 8 sau 12 felii. Apoi introduce-ti tortul in frigider pentru inca vreo 2 ore si apoi serviti. Nu ma gandeam vreodata ca crema va sta frumos pe tort si nu se va pleosti daca nu folosesc psyllium. Dar sta! Va zic eu ;)
De aveti nelamuriri, va stau la dispozitie!
PS: Tehnica am invatat-o de la Russel James!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arata cat se poate de ademenitor. Il voi face si eu, negresit.
RăspundețiȘtergereCu drag,
Luciana
Multumesc Luciana. Sa pui multe capsuni sa iasa foarte aromat, acum ca tot este sezonul lor!
RăspundețiȘtergereEu am pus la deshidratat vreo 5 kg de capsuni si vreau sa le fac pudra! Miros dumnezeiesc feliile de capsuni deshidratate!
Draga Corina,
RăspundețiȘtergeresi eu vreu sa pun la deshidratat si capsuni si cirese si dude (am auzit ca sunt delicioase deshidratate). 5 kg in cate ture le-ai deshidratat si ce deshidrator ai? Eu am un Excalibur cu 9 tavi. Cat timp ti-a trebuit pentru deshidratarea capsunilor si in ce conditii le pastrezi?
Cam multe intrebari, nu?
Te sarut cu drag,
Luciana
Luciana, cu 2.5 kg de capsuni am umplut 8 tavi.( tot Excalibur cu 9 tavi am si eu) Le-am deshidratat 24 de ore si apoi inca vreo cateva ore intoarse pe partea cealalta. Acum urmeaza sa incerc sa fac pudra din cateva cu rasnita manuala de cafea, sa vad cum or iesi.
RăspundețiȘtergereCa pastrare, ma gandeam sa le tin intr-un saculet de panza des.. sau in punga de hartie, ca si ceaiul.
Mai vad eu.. si iti spun si tie!
Te imbratisez tare!
Multumesc mult pentru informatii.
RăspundețiȘtergereCu drag,
Luciana
Cred ca este delicios si racoritor. Voi incerca reteta pt baietii mei :) Poate chiar in versiunea inghetata :) O zi frumoasa
RăspundețiȘtergereDelicioasa draga, este intr-adevar racoritor. Nu stiu insa daca il vei putea servi baietilor in varianta inghetata. Zic asta ca dupa ce il scoti din congelator, tortul este bocna. Il poti portiona taind feliile cat este inghetat, apoi il pui in congelator vreo 2 ore. Cand il scoti va fi rece, dar va putea fi mancat usor!
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa iti doresc si tie!
This looks so delicious!!!!
RăspundețiȘtergerefacut, mancat, mancat si altii neraw. foarte apreciat si laudat acest tort chiar de catre carnivori. Multumesc de inspiratie! Silvia
RăspundețiȘtergereSilvia.. ma bucur din tot sufletul!! Dulciurile raw sunt cele mai bune ever!
RăspundețiȘtergereHey there.. thank you veery much! Glad to have you here! Big hugs!
Buna Corina!
RăspundețiȘtergereTe admir foarte mult pentru stilul de viata pe care il ai! Pe ici pe colo ma inspir si eu, sunt abia la inceput, dar cu o vointa de fier.
Vreau sa pregatesc acest tort de craciun, dar cum nu este sezonul capsunilor (nu as vrea sa folosesc congelate) si sotul meu este un mare amator de ciocolata. Cu ce as putea sa inlocuiesc capsunile si tortul sa aiba un aspect/gust de cioco?
Multumesc
Cu mare drag Madi,
Buna Madi.. este foarte simplu: inlocuiesti capsunile cu pudra de cacao. Ar fi minunat daca gasesti pastai de vanilie, sa pui mijlocul de la o pastaie in crema de cioco.. Si ulei de cacao.
RăspundețiȘtergereSi ca tortul sa aiba mai multa crema, pune 250 gr caju la crema de vanilie si 250 gr la cea de cacao. Pui ulei de cacao vreo 8 - 10 linguri ( cumpara de pe www.driedfruits.ro unde este tare ieftin) impartit in doua transe si vei avea o crema perfecta!
buna, mi-am facut curaj si am facut aceasta reteta, in seara asta. Am gresit cu ceva totusi..am pus intai crema de vanilie si apoi crema de zmeura(asta am ales eu). Asa ca aspectul de marble la mine nu va fi, sper sa fie bun in schimb. Iti voi spune dupa ce-l voi gusta.
RăspundețiȘtergereAi retete super bune aici de unde ma inspir si eu.
Multumesc.
a iesit extraordinar de bun, pana si sotului meu, pretentios, i-a placut.
RăspundețiȘtergerePana vineri nu am indraznit sa fac branzica (pt. ca toate retetele care le gasisem erau cu probiotic ceea ce nu aveam), dar dupa ce am citit reteta ta care nu contine decat migdale si apa, mi-am facut curaj. A iesit extraordinar de buna, aduce a urda si totusi nu, am condimentat-o cu marar si ceapa.
Inca nu m-am incumetat sa fac painici de nici un fel, contin cateva indregiente pe care inca nu le am, apoi mi se pare un picut complicat si magalos, intr-o zi cand imi voi aduna toate ingredientele voi incerca.
Am pus cateva poze pe blogul meu.
Multumesc pt. retete.
Arata splendid! Cu siguranta il voi incerca, mai ales ca prietenii ma intreaba mereu: ceva dulce cand mai faci? Cu prajiturica asta ii voi cuceri definitiv ;)
RăspundețiȘtergereDraga Cori,
RăspundețiȘtergereAm facut tortul aseara, dar am ramas tare dezamagita la crema... care numai crema nu pare, e destul de granulata. Am blenduit mai mult de 5 min fiecare compozitie, dar tot nu am obtinut o crema adevarata. Loc in congelator ioc, asa ca am lasat-o la frigider. Pana dimineata nu era intarita. Acum nu stiu ce sa fac, cum pot drege si repara bunatate de tort. Cel putin la gust cremele au iesit bune, dar textura e jalnica. Ma ajuti cu vreun sfat? Acasa nu am decat un robotel cu lama in S. Am vreo sansa sa fac crema adevarata cu el sau e musai sa-mi cumpar ceva de genul Vitamix?
P.S.: blogul tau e minunat, o adevarata inspiratie pt mine, din toate punctele de vedere! Si te felicit ca ai ajuns sa faci ceea ce iti place cu adevarat! Te pup si te imbratisez cu drag!
Irina
Draga irina, nici mie nu mi-a iesit crema fina din prima. Asa ca nu te supara si nu fi dezamagita :P
ȘtergereNu trebuie sa iti cumperi Vitamix, caci este foarte scump, si pana acolo te poate ajuta un robot de bucatarie Phillips. In nici un caz crema nu va iesi fina la robotul cu lama in S. Pentru crema ai nevoie de blender. Robotul de 1000 W de la phillips (7774) este perfect, caci are si blender si vas de robot. Daca nu iti permiti totusi inca sa cumperi un robot, incearca sa faci caju-ul faina ( la mojar/rasnita cafea). Dar o sa iti ia mult mai mult timp asa. Sau poti face lapte din nuci si apoi ingrosat cu tarate de psyllium rasnita fin. Va avea un usor gust de gris dar va iesi bun. Dar de folosesti psillium e musai sa bei muuuulta apa mai apoi ( sa nu faci un blocaj intestinal, deblocabil cu o clisma :D) Asadar poti incepe sa pui la pusculita cate putin, sa iti iei un Phillips. Este ffff bun la toate!
Te imbratisez si iti multumesc mult pentru aprecieri!
Draga Cori, am primit blender-ul sambata(cadou de ziulica mea de la sotul :) ) si deja am incercat o reteta de ciocolata raw. A iesit minunata! Cremoasa si fina cum nu s-a mai vazut! Sunt tare fericita de achizitie si cat de curand am sa fac iar tortul mozaic, acum nu mai am nici o scuza sa nu iasa perfect! Multumesc din suflet de sfaturi! Te imbratisez cu drag!
ȘtergereO veste fantastica draga mea! Ii musai sa iti recomensezi sotul cu un tort fin si cremos nu? Sa iti fie de folos si sa faci cat mai multe retete raw cu el!
ȘtergereTe imbratisez taaare!
Eu am un astfel de robot, dar sta pe sifonier. Nu prea stiu sa-l folosesc.
RăspundețiȘtergereIa-l de pe sifonier si incepe sa experimentezi. Doar asa vei invata sa il folosesti si sa te bucuri de ajutorul lui!
Ștergere