duminică, 26 februarie 2012

Dieta raw si silueta de vis.



Intrebare: Ceea ce mi-a atras atentia la tine a fost modul in care tu ai slabit, situatie in care eu ma aflu acum: adica cum erai tu acum 3 ani. Am 72 kg si doresc neaparat sa slabesc. Sunt la greutatea asta si tot ma joc cu 4-5 kg, le dau jos, le pun la loc poate si in 4 zile. Am nascut ultima oara acum 3 ani, insa am si ceva probleme de sanatate: tensiune arteriala si ceva probleme cu rinichii, infectii urinare.
Ceea ce doresc sa te intreb, ca sa nu te retin foarte mult, este tu cum ai facut la inceput: ai mers la un anumit medic specialist si ai facut niste analize? Am citit pasii tai de inceput, recunosc ca nu voi putea consuma raw 100% pentru ca nu am timp sa gatesc, plus ca ai mei in casa vor si carne si mancaruri usoare, dar traditionale. De aproape 2 saptamani nu mai mananc carne, asta e lucrul de care vreau sa ma tin: sa fiu ovo-lacto-vegetariana, in primul rand pentru ca am observat ca imi face rau (stomac greu, vise urate, acnee etc), dar nu sunt de acord cu omorarea animalelor de niciun fel.

Spune-mi ce ma sfatuiesti, o parte din retete le voi lua din blogul tau, le voi pune in aplicare, mai ales dulciurile. Insa spune-mi ce altceva as putea sa mai fac, daca tu ai urmat niste pasi clari asa cum ai stiut tu sau te-a indrumat cineva? Sa stii ca am citit si raspunsurile tale la comentarii , dar totusi am zis sa te intreb si direct.

Raspuns: Cand am decis sa pun piciorul in prag si sa incep sa fac ceva pentru viata mea, nu visam si nu imi imaginam ca voi deveni vegana si crudivora intr-un procent atat de mare. Zic asta, ca acum iarna mai mananc si eu cate o supa, o tocanitza de cartofi, o sarmala de post, etc etc. Dar asta doar cand merg la mama in vizita, caci eu acasa nu imi fac asa ceva. Vara insa este cu totul alta poveste si profit din ceea ce gasesc in piata din plin!

Nu am devenit raw vegan 100% peste noapte, asa cum a facut Andreea Lazarescu. In august 2009 am decis sa nu mai mananc carne ( asa cum ai facut si tu acum). Am continuat sa consum oua, lapte, branza, iaurt, peste, fructe de mare, mancare gatita. Ii drept ca am slabit foarte putin si cu un efort urias ( retete de slabit, cu program strict, cantitati si mers la sala cate o ora jumatate zilnic). Ma durea capul numai cand stiam ca maine la ora 14 tre sa mananc 2 ardei copti cu 100 gr peste pe gratar. Anyway.. am slabit asa in medie 1 kg/luna. Deja de revelion, aveam 4 kg mai putin. Nu foarte mult, dar se vedea putintel pe ici colo. Si asa am tinut-o pana in aprilie. Cu diete de slabit, cu program la sala, cu constiintza ca off sarmana de mine tre sa slabesc si altii mananca si nu se ingrasa, ce lume nedreapta, etc... Prin aprilie am descoperit blogul Andreei Lazarescu, l-am luat la citit cap coada, eram zilnic ore in sir pe blogul ei cu zambetul pana la urechi. De la ea am auzit pt prima data de spirulina, de chlorella, de maca, de guarana, si mai ales de HRANA VIE. Recunosc, mi-a fost usor, caci nu am familie, nu am copii.. viitorul sot era si este mai tot timpul plecat, deci nu prea ii gatesc. Si am luat decizia de a incerca acest stil de viata care mie in acel moment imi parea cel mai natural lucru din lume. Nu aveam acasa blender, deshidrator... nimic. Doar cutit, farfurii si ce mai gasesti in casa omului. Asta ai citit probabil si pe blog. Nu mi-a spus nimeni ce sa fac.. m-am bazat pe instinctul propriu.. Si am facut tare bine!
Mno.. ca sa trec direct la ce te intereseaza pe tine: te va ajuta foarte mult sa slabesti urmatoarele:
1. Dimineata pe stomacul gol, 1 pahar cu apa.

2. Cat timp bei paharul si te buimacesti, te duci in bucatarie si pui in blender asa: 1 lingurita spirulina si jumatate lingurita chlorella, sucul de la jumatate lamaie si 1 lingura de miere. Pui 200 ml apa si blenduiesti ca totul sa fie bine amestecat. Tormi intr-un pahar amestecul, iar langa paharul verde mai pregateste un pahar cu apa plata, si eventual niste apa de gura. Pui mana la nas, dai pe gat dintr-o data paharul cu verzitura, apoi fara sa iei mana de la nas il dai pe gat si pe cel cu apa si apoi clatesti gura cu apa de gura. Scuipi in chiuveta si iei mana de la nas! Acest "ritual" ajuta mult la slabit, la a scapa de dependentele alimentare. Iti da energie, clorofila, minerale, ajuta mult la detoxifiere sa fie cat mai lina si rapida, te tine departe de stari cu dureri de cap, ameteli, greturi, ce le ai in mod normal cand te detoxifici.

3. Incepe sa iti faci sucuri verzi. Adica 1 fruct cu 1 mana de verdeata. Pui verdeata cu apa in blender, mixezi, apoi strecori. Lasi apa limpede verde pe care o pui inapoi in blender ( ce intre timp il clatesti) si mai adaugi 1 banana sau 2 mere cu un praf de scortisoara, sau 1 portocala... vezi tu cum le combini. Si acest amestec iti da multi nutrienti si ajuta mult la slabit.

4. Mareste aportul de fibre din alimentatie. Daca nu consumi multe verdeturi bogate in fibre, incepe sa consumi faina de in si tarate de psyllium. Incepi cu 1 lingurita de psyllium pus in salata, sau luat simplu intr-un pahar cu apa. Este bine ca aceasta suplimentare sa o faci chiar dimineata, intre paharul cu apa si cel cu spirulina. Trebuie insa mentionat ca dupa psyllium este OBLIGATORIU ca cel putin 30 de min sa nu consumi nimic decat eventual apa plata. Sa iti zic de ce: psyllium-ul formeaza in intestin un dop, ce curata intestinul in timp ce se misca catre iesire. Daca imediat dupa ce bei psyllium iei spirulina, toti nutrientii din alga asta marina, vor fi prinsi in dopul de gel din psyllium si nu vor putea fi asimilati de catre corp. Si ar fi mare pacat sa te chinui degeaba ( cu tinutul de nas si tot ritualul). Este iarasi OBLIGATORIU sa maresti consumul de lichide ( apa, sucuri naturale facute de manutza ta, smoothie-uri) ca dopul de psyllium sa se poata deplasa. De nu, se umfla in intestin si ramane blocat acolo. Nu se intampla nimic grav, insa vei fi super balonata si iti vei simti intestinul beton. Eu am patit-o de vreo doua ori si am rezolvat problema cu cate o clisma generoasa! :D

5. Imi imaginez ca este foarte greu sa nu mananci ceea ce faci pentru ceilalti membri ai casei, dar incet, poti sa le prepari si lor branzica de migdale ( de nu le zici, vor jura ca este branza almette, sau ce stiu ce alta marca). le poti face pate din seminte, mancare din telina cu sos din caju.. Nu vor sti ca e crud. Si este imposibil sa nu le placa. Incearca TU sa reduci portia de branzeturi ( sunt grase, si doldora de hormoni ce iti deregleaza tiroida, si lupta corpului pentru sanatate si o greutate normala) Consuma eventual un iaurt simplu ( NU DANONE) fara indulcitori, coloranti, arome sintetice, cancerigene, etc... Chiar si copilasilor, le poti cumpara iaurt cat mai sanatos, acru, si le poti pune tu in el banana, portocale, miere, polen, fructe congelate) Si asa stii ca le dai ceva mult mai sanatos. Ouale iar sunt foarte grele, bogate in colesterol, si nu sunt indicate pentru a le consuma. Incearca macar sa reduci fff mult consumul de oua, de nu le poti elimina total. Si cauta o sursa cat mai organica de a le procura.

6. Sportul ajuta si el mult. Te ajuta insa foarte mult sa iti remodelezi corpul, sa slabesti frumos, fara a ramane cu santuri in piele ( acele vergeturi inestetice). Pe de alta parte, ajuta energia sa circule constant prin corp si te va ajuta sa fi mai fericita ( se stie ca sportul activeaza hormonul fericirii asemenea ciocolatei)

Eu cand am trecut pe 100%, am inceput cu adevarat sa slabesc. Si nu doar procesul de slabit era uluitor, ci faptul cum pe zi ce trece infloream, eram mai senina, mai bucuroasa, mai calda, mai increzatoare. Toti vedeau ca se intampla ceva cu mine! Radiam cu toata fiinta. In 3 luni am slabit 12 kg. Nu am tinut nici un fel de regim ( de pe net, cu cantitati si produse). Pur si simplu am consumat spirulina, smoothie-uri, si muuuuuulte salate, cat mai complete, combinate in toate felurile posibile. Si am mancat ori de cate ori mi-a fost foame ( de 6 ori pe zi.. de 10 ori pe zi ). In scurt timp insa stomacul s-a acomodat si nu mai puteam manca foarte mult.. si nu mai imi era foame asa de des. Si uite asa am devenit cu totul alta persoana. Cei de langa tine vor fi la inceput speriati, apoi suspiciosi, apoi curiosi, interesati.. si mai apoi te vor aprecia si vor dori sa iti urmeze calea. Ma gandesc ca intr-o familie, copii sunt foarte influentati de parinti. Ei imita ce fac si parintii lor. Daca tata mananca slanina cu ceapa, sau parizer cu salam, asa vor dori si ei sa manance. Nu se vor gandi o secunda ca le face rau. Ei vor urma intocmai modelul parintilor . Daca insa parintii incep sa manance sanatos, spun lucruri frumoase copiilor despre legume si fructe, imi este imposibil sa cred ca acestia nu vor accepta hrana mai sanatoasa. Nu incerca sa impui nimanui acest stil de viata, pentru vei face mai mult rau decat bine. Lasa-i pe ei sa te vada cum te schimbi, cum infloresti.. si ii vei convinge ca ai facut foarte bine. Apoi vor decide sa iti urmeze pasii. Vei vedea!

Daca nu ai timp sa iti faci intr-o zi 8 salate, nu te speria. Iti poti hidrata nuci, si sa le poti mereu in geanta. Poti face salata de cu seara intr-o cutie din plastic, iar inainte de a o manca o condimentezi cu sare, ulei si lamaie.. Solutii sunt multe. Decizia insa este doar a ta. Tu stii de vrei cu adevarat sa faci ceva cu viata ta, sau sa ramai si sa te uiti la altii din jurul tau, dorind sa fii ca ei dar lipsindu-ti total determinarea. Uneori este bine sa iei hotararea de a adopta acest stil de viata pentru o perioada determinata. Iti fixezi un scop, iti propui sa slabesti 20 de kilograme. Devii raw, slabesti 20 kg, apoi revii la mancarea ovo lacto si incerci sa iti mentii greutatea cu sport, sau combinand cu mare grija alimentele. S-ar putea ca atunci cand ajungi la greutatea dorita, sa nu mai doresti niciodata sa mananci lapte, oua si branza. Vei constata ca nu iti mai trebuiesc, nu le mai duci dorul. Iti poti face tu lapte de migdale, branzica din caju etc.. etc.. Dar intai de toate, trebuie sa iei aceasta decizie, si sa pornesti la drum!

11 comentarii:

  1. Foarte fain articolul Corina! Eu nu's cu slabitul, dar l-am citit din curiozitate...Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Tania. Sfaturile de sus merg cu brio si la o persoana sanatoasa. Greutatea in plus este boala. Iar o greutate normala ar trebui sa spuna despre corp ca este sanatos, insa uneori nu e asa. Putem fi normoponderali sau subponderali si bolnaviori. Oricum ar fi, stilul nostru de viata si alimentatie trebuie sa fie cat mai echilibrat, diversificat si crud :P
      Te pup!

      Ștergere
  2. greu..:)...si eu incerc...sunt pe drumul bun , totusi !

    RăspundețiȘtergere
  3. ei.. e greu. am reusit 4 zile sa mananc raw vegan..dupa care..am mancat seara rosii cu branza si cu paine...azi la servici..o sa merg la cantina ca nu am apucat sa prepar nimic...si aici nu este nimic raw...dar de maine/ poimaine..revin. In aceste 4 zile m-am simtit minunat, asa ca ma duc la plafar si o sa imi iau spirulina si chlorela pudra si o sa incep sa beau dimineata. Multumesc pt sfaturi, Corina. ( iti citesc blogul de ceva timp si imi place)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ala, nu e nici o tragedie ca ai mancat rosii cu branza. Data viitoare vei reusi 5 zile.. si tot asa. Important este ca mananci raw, chiar de mai scapi si cate o felie de branza! ;)
      Cand va fi momentul, nu vei mai simti nevoia de nimic altceva decat legume, fructe, seminte si nuci! ;)
      Pupici!

      Ștergere
  4. Imi pare bine ca dupa aproape 2 ani ( nu stiu exact cand am mai fost la tine in vizita ) am revenit la blogul tau. Acum m-am abonat, deci n-o sa-mi scape niciun articol :)
    Cea mai mare problema pe care o vad eu referitoare la alimentatia raw este costul ridicat.
    In al doilea rand, am citit la un moment dat un raport despre utilizarea in exces a semintelor de in. Nu stiu termeni medicali, insa ideea era ca utilizarea peste masura ducea la aparitia de chisturi. Daca gasesc articolul, iti voi trimite link-ul.
    Cu simpatie,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit Mihaela! Ma bucur sa te am aproape!
      Costul este ridicat doar daca achizitionezi produse foarte scumpe. Dar se poate si fara. Nucile sunt in general mai scumpe, dar acestea trebuiesc mancate cumpatat. Si atunci, costurile se vor echilibra mult. Mananca multe legume si fructe ce le gasesti de sezon, sau la pret mai mic ( iarna - sfecla rosie, pastarnac, telina, mere, portocale, etc).
      In ce priveste consumul de seminte de in, posibil sa fie ceva mai bogate in estrogen, lucru care in exces ar dauna persoanelor cu dezechilibru hormonal. Cred.. dar nu sunt sigura ( nu am citit despre acest lucru). Consumat insa ocazional, sau in cantitati mici, nu vad de ce ar dauna!
      Te imbratisez!

      Ștergere
  5. Te citesc cu mult drag, de ceva timp, sunt impresionata de vointa ta, pentru ca, zic eu, asta e pe prim plan-ul oricarei reusite. Eu vreau sa slabesc 5-6 kg si vreau sa urmez cativa din pasii tai. Merg deja la sala, iau spirulina si chlorella sub forma de tablete. E vreo diferenta intre pudra si tablete? Ma gandesc ca poate da, devreme ce tu ai continuat cu pudrele si tinutul de nas desi exista o solutie mult mai simpla cu pastilele.. Oricum, inca nu-s pregatita pentru mai mult. Ceea ce nu am inteles prea bine este: cum sa iau taratele de psyllium? Tu scrii ca se iau (intr-un pahar de apa) intre paharul de apa plata si cel cu spirulina, dar apoi scrii ca spirulina daca o iei dupa psyllium ramane in dopul gelatinos format de acestea... Daca poti sa-mi dai un program pentru dimineata cu ce se bea si cand... te-as ruga frumos. Eu iau cand ma trezesc un pahar mare de apa cu 3 pastile de spirulina si 3 de chlorella si la ceva timp dupa mananc micul dejun dupa care de multe ori plec la sala (la jumatate de ora-1 ora, dupa masa)..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Emmma! Diferenta intre pudra si tablete ar fi ca tabletele contin mai putine alge cantitativ. Si in tablete s-ar putea sa mai gasesti si alte ingrediente ( gen lactoza). Dar nu sunt 100% sigura de asta. E perfect daca le iei si tablete, atata timp cat le iei oricum!
      Cu taratea de psyllium poti face asa:
      1. O iei la o ora dupa ce ai inghitit chlorella si spirulina ( asa ele au timp sa treaca din stomac in intestin si sa fie asimilate).
      2. O iei dimineata pe stomacul gol si iei spirulina si chlorella la 2 ore dupa, sau pe la pranz. Nu e obligatoriu sa iei spiru si chlorella dimineata. Doar ca e mai indicat caci se vor absorbi mult mai bine). Ele oricand sunt binevenite in organism!
      In rest, faci foarte bine! Pupici cu lipici!

      Ștergere
    2. Multumesc frumos pentru raspuns! Cred ca o sa aleg varianta a doua cand merg la sala si prima cand nu sunt asa grabita.
      P.S. Pe Chlorella si Spirulina mea scrie ca este "Organic" si "100% Pure", deci nimic adaugat, si sunt f simplu de luat, n-au niciun gust rau in secunda cat au contact cu papilele mele :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...