joi, 16 februarie 2012

Despre problema foamei la debutul in alimentatia raw. .

At your Service!

In masura in care timpul imi permite, imi place sa raspund cat mai detaliat mesajelor ce le primesc pe email de la oameni dornici de cunoastere. M-am gandit asadar intr-o seara ca ar fi minunat, daca tot imi petrec ceva timp scriind si lamurind oameni despre dieta raw, sa impartasesc si cu voi aceste mesaje. Cine stie.. poate va gasiti si voi raspuns la unele intrebari si va vor ajuta in adoptarea acestui stil de viata sanatos! Nu voi scrie numele si detaliile personale celor ce imi scriu ci doar intrebarile si curiozitatile lor. Asadar, lets cut to the chase!

PS: in functie de "lungimea" mesajelor, voi dedica acestui scop mai multe postari, pentru a le face aerisite, usor de inteles si de citit!

Intrebare:
Cu o dieta exclusiv vegetariana nu va e foame? Eu am incercat si la pranz eram deja lihnita de foame si am renuntat.mai precis as vrea sa-mi spuneti cum ati reusit sa nu va fie foame. Eu vreau sa ma antrenez pentru maraton as putea in conditiile unei diete vegane? si ultima intrebare: este costisitoare o astfel de dieta?
Va multumesc anticipat. puteti sa-mi raspundeti pe scurt.

Raspuns:
Buna. Te invit sa cauti pe net carti de specialitate si o sa vezi ca dieta crudivora este sanatoasa si perfecta pentru ceea ce faci tu. Legat de maraton, exista Brendan Brazier, practica maraton si este raw vegan. A scris si cateva carti, dintre care chiar iti recomand, de poti sa faci rost de ea din state: Thrive. http://www.brendanbrazier.com/

Sa iti explic cat mai scurt despre foame si dieta raw vegan.
Atunci cand mananci carne, produse de origine animala si mancare procesata, rafinata si chimicalizata, organismul are nevoie de mult timp pentru a o digera. Si pentru ca este destul de destept incat sa nu ti se faca foame pana cand nu o digera pe toata, acest procedeu explica de ce omnivorii se tin satui mai mult timp. Partea foarte proasta in aceasta ecuatie este ca energia ce ar trebui sa o consumi in alte activitati, este directionata in totalitate catre stomac, pentru a ajuta digestia. Pentru a lichefia carnea si a o descompune in aminoacizi si ce mai are ea prin ea, stomacul secreta o cantitate MARE si CONCENTRATA de acid clorhidric. Daca mananci la o masa carne si cartofi si paine, stomacul va fi chiar revoltat, deoarece carnea are nevoie de o anumita concentratie de acid pentru digerare, cartofii au nevoie de alt procentaj de acid. Prin urmare, stomacul nu stie ce procent de aciditate sa fie in sucul gastric pe care il produce si acest lucru duce implicit la o indigestie. Adica nici carnea nu se digera bine, nici cartofii. Bolul alimentar este dat afara din stomac in intestine, unde, deoarece nu este descompus cum trebuie, nu poate trimite cu ajutorul intestinului subtire in sange nutrientii necesari. In schimb, carnea nedigerata corect se poate aseza in colon si acolo, impreuna cu mucusul produs de catre corp pentru a se proteja de toxinele din alimente, formeaza o placa mucoida, ce sade in colon ani buni. Placa mucoida nu este buna ca nu lasa nutrientii sa ajunga in sange.. si mai mult de atat, fiindca este o carne in putrefactie ce elimina toxine in permanenta, acestea trec prin peretele intestinal in sange, unde este transportat in tot corpul ( ai dureri de cap, transpiratii abundente si alte simptome pe care nu ti le explici in mod normal). O astfel de alimentatie incorecta, impreuna cu alti factori externi si interni vor duce peste ani la o "frumusete" de cancer de colon. Mai departe nu cred ca trebuie sa scriu ce se intampla.
Daca dupa carnea si cartofii mancati, mananci un fruct, treaba este si mai grava. Fructul trebuie sa astepte in stomac digestia carnii si a cartofilor (ce poate dura si 5 ore) si incepe sa fermenteze. Produce alcool. Alcoolul ajunge intr-un final in intestin, ajunge in sange.. si uite asa au fost cazuri de ciroza la ficat la oameni ce nu au pus gura pe alcool toata viata lor!

Bun. Cu ce te ajuta hrana vie: ei bine, ii dai corpului vitamine, minerale, enzime si fibre. Fibrele nu se digera de catre stomac si ajung in intestine cu rol de buretel, ce le curata si ajuta la eliminarea corecta a scaunului. In timp ajuta si la eliminarea placii mucoide. Deci este minunat sa adoptam un procent cat mai mare de hrana vie in meniul zilnic, chiar de nu dorim sa renuntam in totalitate la carne.
Este important sa stii cum sa combini alimentele. Mai intai apa, apoi fructe zemoase ( pepene, pere, citrice), apoi fructe mai dense ( banana). Apoi dupa cel putin 1 ora masa compusa din carne+o salata mare alcatuita in principal din frunze verzi ( salata verde, varza, spanac, patrunjel ). Sau de nu mananci carne, atunci carbohidratii trebuiesc combinati tot cu vegetale.

Sa iti raspund si la intrebare: Nu imi este foame. Sa iti explic de ce. Asa cum am scris si mai sus, cand mancam carne, stomacul secreta o cantitate MARE de acid gastric. Asta pentru a digera carnea. Cand nu esti raw vegan, (dar iti doresti acest lucru, si te hotarasti sa mananci timp de eu stiu.. o saptamana, o luna, un an.. ) si incepi dintr-o buna zi sa mananci salate, stomacul tau este obisnuit sa primeasca carne si mancare procesata. Si ce se intampla atunci: el secreta doza ce el o stie de acid gastric pentru carne. Tu ii dai insa o salata. Salata este compusa in cea mai mare parte din apa. Acidul din stomac fiind foarte concentrat, digera salata in 5 minute. Dupa 20 de minute iti este o foame de lup. Este si normal. Atunci ii dai niste migdale hidratate, seminte crude, sau ce mai ai la indemana. Nu te speria, acest lucru nu dureaza toata viata. Stomacelul e inteligent si incepe sa observe ca tu nu ii mai dai mancare "grea" si atunci incepe sa secrete o cantitate mai mica si mai "diluata" de acid gastric. Si atunci salata se va digera mai incetinel (si surpriza: nu iti va mai fi foame asa de repede). Pe langa sanatate castigi un lucru important: ENERGIE! Energia pe care stomacul ti-o "fura" din stoc pentru a digera ore in sir mancare, acum iti ramane bonus. Si pe langa aceasta energie bonus ramasa, mai primesti o doza de energie de la alimentele vii ce le consumi! Eu mananc raw vegan de 2 ani mintenas. Cam tot de doi ani, cu pauze foarte scurte, merg la sala in fiecare zi. Fac fitness, cu greutati destul de mari. Durata unei sedinte tine intre 1 ora, maxim 2 ore. Cand ies de la fitness, am atata energie ca as putea sa o iau de la capat! Deci da.. te asigur ca vei avea rezultate exceptionale la maraton cu aceasta dieta! Eu am 2 -3 mese pe zi. Cand imi este foame intre mese, consum cate un fruct, sau un pahar cu suc facut de mine in casa!

Si legat de ultima intrebare: Nu este constisitoare o astfel de dieta. Te ajunge la banuti ca o dieta normala. La inceput poate fi mai scump, deoarece iti cumperi poate mai mult din fiecare, le testezi, vezi ce iti place si ce nu. Camara raw se umple treptat, nu trebuie sa mergi la magazinele naturiste si sa iti cumperi 10 feluri de uleiuri presate la rece, 5 tipuri de seminte bio, nush cate pudre energizante o data! Azi iei un produs, peste cateva zile mai cumperi altul... etc...

Cu drag, C.

8 comentarii:

  1. Multumim Corina de explicatii. SUnt foarte folositoate. Eu incerc de ceva vreme sa mananc raw vegan si din pacate nu prea reusesc. Dar mai incerc :-).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Ala. Incearca, nu renunta. ;) Vei birui, sunt sigura!

      Ștergere
  2. Asta ca sa nu mai spunem de "somnul" care te prinde dupa o masa copioasa si care nu e decat "furt" mezenteric, adica intestinul si stomacul "fura" un volum suplimentar de sange, necesar pentru digestie, sange care nu mai ajunge la creier si asa scade oxigenarea creierasului nostru si ni se face somn. Felicitari pentru acest tip de postare. Am o singura obiectie daca nu te superi: ciroza hepatica are o multime de alte cauze in afara alcoolului( virale, metabolice,congenitale etc)iar alcoolul rezultat din digestia unui fruct este in cantitate si concentratie atat de mici incat nici nu merita mentionat. DAR, in esenta tot ce spui este extrem de adevarat si imi place si maniera de prezentare( scurt, clar,concis). Inca o data, felicitari!Astept si alta subiecte la fel de interesante. Multumesc si numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da.. este adevarata si treaba cu somnul. Si simtita pe pielea mea chiar atunci cand mancam produse de origine animala.
      Ai dreptate si in privinta cirozei. Sunt convinsa ca are multe cauze, asa cum ai spus. Eu treaba asta cu alcoolul ce fermenteaza am citit-o pe undeva si pentru ca m-a impresionat, am stocat informatia intr-un sertaras din mintea mea. Nu mai stiu insa cand si de unde am luat-o. Cert e ca mi-a ramas bine intiparita in minte!
      Te pupicesc!

      Ștergere
  3. Ieri am fost la Pradisul Verde si am primit budinca de chia facuta de tine....delicioasa....

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea Corina,
    Hop si eu cu alta intrebare (dar mai am pana la 1.000). L-am convins pe prietenul meu, care practica foarte mult sport in viata de zi cu zi, uneori in context de performanta, sa renunte la porcariile de pastilute si suplimente pe care le cumpara de la un magazin specializat (in chimicale). L-am convins spunandu-i ca stiu pe cineva care e raw si merge la sala frecvent fara probleme, ajutandu-se insa de plantute si suplimente naturale. Evident, la tine ma gandeam. :))
    Rugamintea mea este sa ma sfatuiesti si pe mine ce i-as putea da in asa fel incat sa isi mentina forma fizica buna, sa reziste la efort fizic si sa nu-si piarda energia. M-am uitat pe site-ul lui Brendan, da' nu mi-e foarte clar, si as prefera sa primesc un sfat de la cineva pe care il simt mai apropiat :) si in care am mai mare incredere!
    Te pup si astept cumintica si nerabdatoare!!
    Love, Andie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea draga, in masura timpului liber, se cere musai o postare despre sport, energie si hrana vie!
      Pupici!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...