miercuri, 22 februarie 2012

Sfeclim ceva?


Una din culorile mele preferate dupa verde, este rosu. Acel rosu intens, vibrant. Natura ofera rosu in sumedenii de nuante. Un rosu ce il iubesc este rosul sfeclei. Sfecla rosie. Caci este si sfecla alba.
Reteta de astazi este facuta mai de demult, cu ce mi-a ramas dupa ce am decorat acest tort aperitiv. M-am gandit eu ce sa fac cu sfecla si morcovul ramas, asa ca am incropit repede o mancare frumoasa si buna la gust! Aroma blanda si pamantie a sfeclei merge de minune cu gustul picant al hreanului, potolit de dulceata morcovului stins cu suc proaspat de lamaie. Stiu ca v-a lasat gura apa, asa ca trec repede la ingrediente, pana nu faceti potop pe tastatura!

Ingrediente:
1 sfecla rosie - mica spre medie
1 morcov mediu
1 ardei capia rosu mai mic
2 ridichi
3 -4 inflorescente brocoli
1 lingura de hrean ras din otet, sau proaspat
1 fir de ceapa verde
1 lingura ulei de masline
1 lingura suc proaspat de lamaie
sare roz de himalaya/marina
1 lingurita de otet balsamic ( optional)

Preparare:
Se rade pe razatoarea mica sfecla rosie. Apoi se rade si morcovul ( il puteti rade pe razatoarea mare, pentru o textura diferita) . Se ia sfecla rasa in mana curata si se strange usor, pentru a elimina sucul ( intr-un castronel). Repetati procedura cu morcovul. Sucul rezultat il beti mintenas caci este exceptional!
Pulpa de radacinoase o puneti intr-un castron mare, sa aveti loc sa amestecati totul cu o lingura de lemn. Apoi adaugati hreanul, ridichiile taiate rondele, ardeiul capia taiat dupa pofta inimii, brocoli, uleiul de masline, sucul de lamaie si sarea. Eu am amestecat usor totul si am adaugat mai apoi si putin otet balsamic ( imi place uneori in salate). Am pus totul in farfurie si am ornat cu firul de ceapa verde! Mai puteti pune un motz de hrean ras daca doriti mai picant!

A fost papa bun si am mancat tot.

14 comentarii:

  1. sfecla rosie este una din preferatele mele...chiar am de gand sa fac o supa crema de sfecla !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. yummy... Supa crema din sfecla cruda? Sunt taaare curioasa cum iese! ;)
      Eu vreau sa incerc bors cu sfecla. In curand!
      Te pup

      Ștergere
  2. Eu am incercat borsul de sfecla dupa reteta Mihaelei Walter si vreau sa-ti spun ca e o minunatie( se cheama "bors de sfecla rusesc" sau asa ceva). Asa ca... "Pofta buna!"

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Corina,

    Parca mi-ai citit gandurile! Eu apreciez tare mult sfecla rosie, o consum mai ales sub forma de suc, combinata cu suc de telina si mar, si chiar ma gandeam zilele trecute ca nu ai prea promovat-o in retetele tale :)
    Da-mi voie sa postez un link despre beneficiile acesteia, pe care ar trebui sa ne fortam sa o consumam chiar daca nu ne-ar place. din fericire ne si place :)

    http://www.formula-as.ro/2010/948/medicina-naturii-44/sfecla-rosie-13190

    Cu drag,
    Co

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Co. Apropos.. co vine de la.... corina? cornelia? Altele nu mai imi trec prin minte acum. Si mie imi spune un prieten coco :P
      Revenind la sfecla, multam de link, ii mai mult decat binevenit. Ii drept ca nu am mancat sfecla prea mult, dar imi dau stradanie.. Iar suc as be.. dar nu am centrifuga, si in blender parca nu ii acelasi lucru. Am pus insa ochii pe un aparat super performant cu presare la rece. Incepe cu H si se termina cu urom :P

      Ștergere
    2. Co vine de la Corina, iar Coco imi spune fiul meu, de cand era mic, se luase dupa o nepotica de a mea care doar aasa imi putea spune, iar in copilarie mi se spunea coco.
      Am un storcator, is la al treilea, caci prima data am luat unul care nu storcea f bine, al doilea storcea bine dar nu a rezistat prea mult, a cedat in fata sfeclei, intr-un cuvant a sfeclit-o ;))si pana la urma am ajuns tot la cel mai scump de pe piata. Ca nah, prima data nu m-am aruncat la cel mai scump, am zis ca si alea mai ieftinute doar tot aia fac...

      Ștergere
    3. Coooriiiii.... :P Majoritatea persoanelor intalnite nu isi iubesc prenumele.. adica le place, dar le-ar fi placut poate sa ii cheme altcumva.. etc.. Eu iubesc numele Corina! Asa ca imi place la nebunie cum te cheama :P
      Eu sunt cea mai fericita cand gasesc un lucru foarte fain si foarte ieftin. Dar asta se rezuma de obicei la haine, accesorii, treburicele mici prin casa. Cand a venit vorba insa de ustensile importante, mereu am mers direct la cel mai bun, indiferent de pret. In timp, ajungi mai ieftin asa ;)
      Te pup!

      Ștergere
  4. Me again!
    Doresc sa mai adaug un lucru: in primele zile in care am baut suc de sfecla rosie, am avut niste dureri de cap ingrozitoare. In prima faza nu mi-am dat seama, dar dupa ce m-am documentat am realizat ca era din cauza detoxifierii organismului si in special a ficatului. Asa ca e bine ca in primele zile sa nu se consume mai mult de o ceasca pe zi, iar pe masura ce durerile de cap scad in intensitate, se poate mari doza.

    Cu drag,
    Co

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine de stiut! Multzamim draga Co!

      Ștergere
    2. Azi am baut vreo 200 ml suc de sfecla simplu ( am ras 2 sfecle medii si am strans in mana pulpa. A iesit ceva suc. Apoi am baut tot. Si dupa vreo 30 de minute mi s-a facut greatza. M-o tinut vreo ora-doua. Am baut multa apa mai apoi si mi-a trecut. M-am gandit la tine, cu durerile de cap. La mine s-a manisfestat la stomac. Dar stii ce incantata eram ca imi era greata? :))) Lucreshte domne.. lucreshte sfecla iasta!

      Ștergere
    3. dada, ai vazut ca nu am vorbit prostii? si eu incerc sa ma hidratez f bine dupa sucul de sfecla pentru a ajuta la eliminarea toxinelor.

      Te pup,
      Co

      Ștergere
  5. ca sa-ti imaginezi ca pana si pisoiul nostru adora sfecla! noi am sfeclit-o cu niste cotlete la cuptor, lasate insa in umbra de sfecla coapta usurel, la foc domol...

    RăspundețiȘtergere
  6. ca sa nu mai vorbim ca este foarte sanatoasa la raceala.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna

    Am vazut ca stii multe despre dieta raw, asa ca esti persoana potrivita sati dai cu parerea.
    Vreau sa trec la aceasta dieta dar in Romania oferta este destul de limitata, asa ca de 2 saptamani tot caut pe internet variante sa imi comand in afara anumite produse.

    Am gasit un magazin online american, iHerb. Livrarea din SUA este doar 4$ si coletul ajunge direct la oficiul postal local in 2 saptamani (nu se platesc taxe vamale si TVA).

    In plus, ai 10$ reducere. Aici am gasit reducerile (erau mai multe, dar nu mai mari):
    www.couponscodes.pro/iherb.htm

    Preturile sunt mult mai mici decat la noi.

    Tu ce parere ai? Uite cateva produse:

    cacao raw
    www.iherb.com/Navitas-Naturals-Cacao-Powder-Raw-Chocolate-Powder-16-oz-454-g/8254?rcode=aka237

    ceai matcha
    http://www.iherb.com/The-Tao-of-Tea-100-Organic-Powdered-Matcha-Green-Tea-Liquid-Jade-3-oz-85-g/37938?rcode=aka237

    pudra de sfecla rosie pt colorat mancarea (organica)
    www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Organic-Powdered-Beet-16-oz-453-g/31129?rcode=aka237

    pudra de spanac pt colorat mancarea (organica)
    www.iherb.com/Starwest-Botanicals-Organic-Spinach-Powder-1-lb/40618?rcode=aka237

    pudra turmeric pt colorat mancarea si drept condiment
    www.iherb.com/Starwest-Botanicals-Turmeric-Root-Powder-Organic-1-lb/22718?rcode=aka237

    sirop agave organic
    www.iherb.com/Now-Foods-Certified-Organic-Agave-Nectar-Amber-17-oz-482-g/15577?rcode=aka237

    Si foarte multe altele. Un rai, mai multe decat iti poti inchipui ca exista. Ce crezi? Ai incredere in produsele americane?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...