luni, 3 decembrie 2012

Tort cu fructe de padure


 Unul dintre cele mai delicioase torturi raw vegane pe care l-am facut in repetate randuri este tortul de vanilie cu fructe de padure. Tema fiind data, variatiunile pot fi nelimitate, cu diverse arome si culori. Cel mai delicios este tortul cu crema de vanilie si strat generos de fructe de padure. Blatul va avea gust de ciocolata si tot gust de ciocolata, de data asta intr-o varianta mult mai cremoasa, va avea si stratul de deasupra, ca si topping. Tot acest tort am ales sa il prepar pentru demonstratia culinara din bucuresti, de la Quark.
 Fructe de padure gasim acum congelate, in Metro. Acest tort este minunat sa il preparam toamna, cand avem fructe proaspete din padure, mult mai aromate si gustoase decat cele congelate. Dar pentru ca iarna nu-i ca vara.. merg si cele congelate. Avem nevoie de o forma de tort cu peretii detasabili, cu diametru de 26 cm.
Asadar, iata reteta delicioasa!

Ingrediente:
Blat:
150 gr migdale
150 gr curmale
50 gr fulgi de cocos bio
1 lingura ulei de cocos bio
2 linguri de pudra de cacao
1 lingurita pudra de roscove

Crema:
500 gr caju
4 linguri de miere
2 linguri pudra lucuma
1 lingura pudra mesquite
1 lingurita de vanilie pudra 
 100 gr ulei de cacao
500 ml apa
400 gr fructe de padure

Topping:
1 avocado copt
100 ml lapte de migdale
2 linguri miere
2 linguri cacao pudra
1 lingurita pudra de roscove
1 lingura pudra de mesquite
1/2 lingurita vanilie pudra
Fructe de padure

Preparare:
Blat:
Introducem in robot migdalele si le maruntim cat mai marunt pana se vor face faina. Curmalele le verificam daca nu au samburi si le maruntim bine tot in robot. Sau le putem procesa cu ajutorul unui storcator de sucuri cu ax melcat, ce va transforma curmalele intr-o pasta. Apoi introducem pasta langa faina de migdale si restul ingredientelor mentionate. Procesam pana cand compozitia devine lipicioasa.
Asezam pe fundul tavii hartie de copt, atasam cercul si punem compozitia presand usor cu degetele in strat cat mai uniform. Si apoi dam la rece.

Crema:
Se prepara in doua etape deoarece majoritatea blenderelor nu pot procesa bine intreaga cantitate. Exceptia o face Thermomix-ul care prepara fara nici o problema crema din toata cantitatea. Deci.. luam cate jumatate din fiecare ingredient mentionat inafara de fructele de padure, care le pastram in congelator pana cand le vom aseza intre stratul de crema.
Se pun nucile de caju cu apa cat sa le acopere si se proceseaza vreo 2 minute la viteza maxima. In acest fel crema devine foarte fina. In caz ca blenderul merge in gol mai adaugati cate 1 lingura de apa, pana cand merge bine si se creaza acel vortex in mijloc.  Cand crema este foarte fina, adaugam si restul ingredientelor si mixam din nou pana cand sunt bine amestecate. Untul de cacao il topim si il punem asa in crema.

Scoatem de la rece blatul si turnam jumatate din crema apoi asezam in strat generos fructele de padure. Fructele le putem pune intregi, sau le putem marunti usor la robot asemenea unei paste. Ambele variante sunt de efect. Peste fructe asezam a doua parte de crema si dam la congelator 4-6 ore sau peste noapte.

Topping:
In blender punem avocado curatat de coaja si fara sambure, laptele de migdale si restul ingredientelor si mixam pana cand totul se transforma intr-o crema fina. Aceasta crema o asezam in strat fin sau mai generos peste tortul ce l-am scos din forma de tort, din congelator. Il lasam in frigider 2-4 ore si il ornam cu fructe de padure proaspete sau congelate. Il feliem si il servim cu dragoste!


6 comentarii:

  1. Mi-am listat reteta si o fac pentru revelion. Problema este ca nu cred ca o sa gasesc pudra de lucuma si de mesquite, dar banuiesc ca nu este nici o problema daca nu le pun in compozitie. Cred ca este delicios. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dina, iese delicios si fara cele doua. Pune mai multa pudra de vanilie in acest caz si va fi perfect!

      Ștergere
  2. Arata extraordinar, dar gustul e la fel de placut ca alimentele pline de E-uri?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gustul este cu muuult mai presus de orice crezi tu ca este bun si plin de E-uri. Si muuult mai sanatos! ;) Musai sa incerci!

      Ștergere
    2. Buna ,am facut acest tort si a iesit f moale...imi puteti spune ce pot folosi pt a iesi mai tare crema??? multumesc

      Ștergere
  3. tortul asta e plin de E-uri.. pt ca e dEEEEEEEEElicios; il fac de ziua mea, am zis!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...