Daca as fi un super-erou din lumea super-alimentelor as fi CHIA. Pentru ca e mica, aproape invizibila, aparent neinsemnata si inofensiva, dar mai apoi, cand gaseste putin lichid, isi mareste de 9 ori volumul, iar calitatile ei sunt inimaginabile. Dupa parerea mea, chia nu ar trebui sa lipseasca din casa noastra. Si atat mai putin din meniul nostru zilnic.
Stiu, traim intr-o lume murdara, poluata, lipsita de nutrienti si de minti ascutite in conducerea ei, pentru a elimina boala de pe planeta asta fantastica... Dar natura, nu ne lasa nici acum.. Mama natura ne ofera solutii pentru a invinge sistemul "imbolnavit" si a fi sanatosi. Solutii care stau in lucruri minuscule si mititele, unele chiar microscopice! Da!! Cu o substanta microscopica puteti da nana la fundulet unor boli care ne pun capat vietii ( obezitate, cancer, diabet). Exemplu? Spirulina, Chlorella. Mai apoi vin in ajutor niste particule ceva mai mari ( polenul crud) si mai apoi seminte mititele precum chia, in, mac, susan...Great things come in small packages! Nu-i asa ca natura este cea mai tare?
Cum spuneam, semintele de chia ar trebui sa fie mereu prezente in meniul nostru zilnic. Poate fi un mic dejun complet pentru copii, o gustare intre mese, o parte consistenta a pranzului sau baza unui shake de luat la sala. Chia nu are nici un gust. Ea adopta gustul sucului sau a lichidului in care s-a hidratat. Poate fi gatita si in varianta dulce, dar si sarata. Daca bucataria raw vi se pare extrem de complicata si nu stiti cu ce sa incepeti, puteti pune o lingura de seminte de chia in supa de pranz ( dupa ce ati terminat-o de gatit si ati lasat-o sa ajunga la o temperatura de 40-50 de grade). De preferat direct in farfuria in care o veti servi, nu direct in oala. In 3-4 minute ea incepe sa se umfle si o puteti servi linistiti in supa!
Pentru cei mici, un mic dejun ce consta intr-o budinca de chia este un mod foarte vesel si delicios de a incepe o zi! Vor fi topiti dupa gustul bun al budincii, iar voi topiti dupa cei mici, vazandu-i plini de energie, vitalitate, si multe pofte de boacane la scoala sau la gradi! Nu mai zic ca vor avea toti nutrientii necesari pentru cel putin jumatate de zi asigurati. Nu-i asa ca suna fantastic?
Nu incerc sa va conving... ci vreau sa va zapacesc, sa va innebunesc si chiar in acest moment ( bine fie, dupa ce cititi tot articolul) sa comandati seminte de chia!!!!
De fiecare data cand Diana a dormit la mine, am avut grija sa o trezesc cu pupici si imbratisari si cu un mic dejun ce consta intr-o budinca de chia cu gust de cioco ( asta pana cand apar capsunile si o sa o dau pe spate cu budinca de capsuni) si limonada cu polen! Ii place atat de mult incat ii spun sa o manance mai incet! Daca ar fi dupa ea, sunt sigura ca ar consuma chia dimineata, pranz si seara! Plus ca mai strecor prin budinca niste boabe de goji, miez de caise, etc....
Si ca sa nu credeti ca va mint, iata-i ochisorii mici si somnorosi, langa budinca de chia si limonada cu polen "Regatul florilor" Dupa servire, am zburat ca niste zane pana in clasa zero, de la scoala!
Pentru budinca asta mirifico-fantastica avem nevoie de chia, evident si cateva alte minunatii!!
Ingrediente:
Strat ciocolata:
3 linguri seminte de chia ( pt fibre, antioxidanti, minerale, grasimi Omega 3, proteine, apa)
1 lingura cacao raw ( bogata in antioxidanti, minerale) SAU pudra de roscove
1 lingura generoasa de miere ( sau stevie, sau agave)
1 lingurita rasa de lucuma ( optional - are rol de indulcitor si are o aroma aparte)
1/2 lingurita pudra de maca ( intareste sistemul imunitar si este magnifica la gust cu cacao/roscove)
1 praf de sare ( de mare, sau de himalaya - pt minerale)
Variatiuni lapte:
Lapte vegetal 1:
2 linguri praf instant lapte de soia, de cocos, ovaz
200 ml apa ( daca aveti lapte instant)
Lapte vegetal 2:
200 ml lapte de migdale, cocos, susan, caju, soia, etc... ( gata cumparat sau facut de dvs)
Strat zmeura:
200 gr zmeura decongelata
1 lingura de miere ( sau stevie, agave, artar)
In blender punem laptele impreuna cu cacao, miere, lucuma, maca si sare si blenduim pana cand avem o bauturica delicioasa. Daca este foarte dulce, nu va panicati. Semintele de chia absorb zaharul, si nu va mai fi atat de dulce dupa ce se hidrateaza bine.
Intr-un castronel, punem cele 2 linguri de seminte de chia si amestecand continuu cu o furculita in seminte, incorporam usor laptele. Si amestecam in continuare inca vreo 10 secunde dupa care lasam semintele de chia sa isi faca de cap ( innotat pe burta, pe spate, sarit in cap, figura broastei, etc etc)
Intre timp punem zmeurica ce s-a decongelat in blender si cu miere si amestecam usor pana totul devine omogen, dulce si aromat!
Budinca de cioco ar trebui sa dea semne de finalizare. Mai amestecam cu furculita sau lingura, ca uneori se intareste deasupra, dar la fund inca mai este lichid. Asa ca ne mai jucam cu semintele putin, alergandu-le cu lingurita si daca totul este omogenizat, semintele fiind acum mult mai mari si vizibile, le asezam cu o lingura in 2 cupe de inghetata sau pahare.
Deasupra turnam topping-ul de zmeura. Daca doriti, puteti adauga si in zmeura 1 - 2 linguri de chia si lasati putin sa se hidrateze. Acest lucru va transforma toppingul de zmeura in crema chiamandicoasa, cu extra puteri magice!
Va reamintesc de reducerea de 5% la superalimente in shop-ul Crud si Sanatos, folosind cuponul CORINA inainte de a finaliza comanda ;)
Pupici CHIAr dragastosi!
Suna bine. Eu am incercat si varianta sarata si mi-a placut.
RăspundețiȘtergere75 g seminte chia bej sau negre
100 ml apa
sare dupa gust
zeama de la jumatate de lamaie
1 ceapa mica tocata
75 ml ulei
Se amesteca cateva minutele.