joi, 23 decembrie 2010

Cum sa mancam corect.


De cate ori merg la magazinul naturist sa imi fac provizii, zabovesc uneori chiar si o ora in sectorul cartilor. Daca ar fi dupa mine, as simplifica repede problema si as cumpara toate cartile existente. Bugetul insa nu imi permite, si atunci incerc sa ma abtin si sa plec de acolo doar cu cate o carte. Nu sunt foarte ieftine cartile din domeniul nutritiei, dar eu zic ca isi merita fiecare banut.
Ultima carte cumparata este "Combinarea alimentelor si digestia. 101 modalitati de imbunatatire a digestiei" de Steve Meyerowitz. De cand am pus mana pe ea si am citit cateva randuri m-a fascinat si am plecat fericita cu ea acasa, in sacosa. Va recomand sa o cititi. Aveti multe de invatat.
Astazi, inspirata fiind de aceasta carte, vreau sa scriu despre cum ar trebui sa mancam. Nu ce sau cat, ci cum.

Sa incepem cu inceputul. Voi insera in postare si cateva citate din aceasta carte (scrise cursiv)
Mancam sa traim, prin urmarea, a manca este un ritual foarte important in viata omului. In jurul mancarii se invarte toata activitatea de zi cu zi, am putea spune. Este foarte important sa ne acordam suficient timp sa luam masa in liniste. Ideal este sa avem minim 3 mese zilnic, pentru o dieta echilibrata. Cei mai multi dintre noi sar peste micul dejun ca apoi sa recupereze aceasta masa inainte de culcare. Mare greseala!

Pregatirea mesei.
In mod ideal, atunci cand mancam, trebuie sa stam asezati. Vom aranja masa cu lumanari, servetele pufoase, vesela colorata si muzica in surdina. Mie imi place Claude Debussy dar si muzica de relaxare cu sunete din natura.
Atmosfera trebuie sa fie linistita si relaxanta. Este de preferat ca masa sa fie asezata intr-o incapere spatioasa, curata si aerisita.
Trebuie sa evitam sa servim masa in fata televizorului sau a calculatorului, citind ziarul, in masina, tren sau avion, vorbind la telefon, etc.. Toate acestea ne vor agita si vom sfarsi prin a manca mult mai mult decat ar trebui.

Rugaciunea dinaintea mesei
Pentru a intra in starea de calm, este bine ca inainte sa incepem sa mancam sa ne linistim si sa lasam la o parte grijile si stresul din viata de zi cu zi.
Cu toti avem de castigat petrecand cateva clipe inainte de servirea mesei pentru a ne linisti mintea si a ne relaxa corpul.
Cei ce sunt crestini, pot incepe cu o rugaciune sau prin a multumi lui Dumnezeu pentru masa bogata ce o au in fata.
Rugaciunea ajuta la controlarea obiceiurilor nesanatoase de a manca repede, prea mult, supraincarcarea, masticatia incompleta. Rugaciunea nu trebuie sa aiba in mod obligatoriu caracter religios. Puteti multumi pamantului pentru roadele cu care va hraneste, sau puteti multumi celor care au pregatit masa.
Puteti multumi universului ca v-a permis in acest timp si loc sa va hraniti corpul, in timp ce altii, mai putin norocosi, nu o pot face.
Daca se intampla sa fiti agnostici, , pur si simplu numarati pana la 25 inainte de a va apuca sa mancati. Trebuie sa va acordati putin timp pentru a va putea concentra asupra actului de a manca si a va relaxa corpul si mintea.

Cum mancam.
In primul rand, in timpul mesei nu trebuie sa vorbim.Tacerea este nivelul superior in alimentatia constienta. Opusul linistii este galagia. Cand toata lumea vorbeste la masa, totul se va transforma in haos. Cand vorbim in timp ce mancam, aerul este inghitit o data cu mancarea, provocand eructatii, si uneori sughit. Cina se poate transforma chiar intr-un ring de box pentru membrii familiei. In felul acesta apar arsurile la stomac, ulcer si alte afectiuni digestive. Este adevarat ca pentru multe familii, cina este singurul moment cand pot sta cu totii in acelasi timp si loc. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa transforme cina intr-o discutie aprinsa despre tot ce s-a intamplat in timpul zilei. Silencio!

Mestecati mancarea atat cat e nevoie.
Unul din beneficiile unei mese consumate in mod constient si relaxat este acela de a mesteca bine mancarea. Masticatia este primul stadiu al procesului digestiv pentru toate alimentele solide.
Am citit intr-o carte ca este bine sa "mestecam lichidele si sa bem solidele" Asta inseamna ca atunci cand bem ceva trebuie sa mestecam putin pentru a activa enzimele din saliva sa inceapa digestia bauturii, lucru ce recunosc, se intampla foarte rar si in cazul meu. Dar am vazut acest lucru foarte des la animale. Solidele trebuiesc mestecate foarte bine (fiecare dumicat sa fie mestecat de 60 de ori - sau cat simtiti ca este nevoie) pentru a-l transforma intr-o masa fluida, inainte sa inghititi. Nicio bucata solida nu ar trebui sa ajunga in stomac. Astfel, veti crea o suprafata mai mare asupra careia acizii gastrici sa actioneze. Bucatile mari si nemestecate ce intra in stomac produc fermentatie, flatulenta si dispepsie. Stomacul va avea nevoie de mai multe enzime pentru a digera bucatile mari de mancare.

Nu va grabiti!
Unele persoane mananca foarte repede, altele prea incet. Este bine sa gasim un echilibru, dar asimilarea cea mai buna se face cand mancam incet, linistiti. Daca observati ca obisnuiti sa infulecati mancarea, controlati-va. Mestecati mai incet si tineti cont de regula de mai sus. Savurati fiecare bucatica, fiecare inghititura de apa!

Hamsterul anonim
Mie personal imi placea mereu sa am o explozie de gusturi in gura. Prin urmare luam din fiecare ingredient cate putin, se aduna, si nu de multe ori imi era greu sa mestec toata imbucatura si sa o trimit mai departe. Acum insa, am inceput sa controlez aceasta situatie. Acum iau cate putin din farfurie si abia dupa ce am mestecat bine imbucatura si o inghit trec la urmatoarea.
O gura plina forteaza bolul alimentar sa coboare pe tubul digestiv inainte de a fi fost masticat suficient, determinand cel putin o indigestie usoara ( dispepsie) si gaze.

Sunt ghiftuit!
De cele mai multe ori, mintile noastre par sa fie cu zece minute in urma stomacului. Desi ele sunt pline, continuam sa infulecam si, intr-un tarziu recunoastem: "Sunt ghiftuit"
In mod ideal, ar trebui sa va opriti atunci cand stomacul este pe jumatate plin. Aceasta este o lectie ce trebuie invatata de noi, sau putem fi supravegheati de alte persoane. Este o disciplina individuala. Daca nu reusiti sa simtiti ceva la inceput, nu va descurajati. Va veti ascuti simtul cu fiecare masa. Este doar o chestiune de constientizare.

Este indicat sa nu mancati inainte de culcare. Asta o stim cu totii. Cand ne culcam, tot corpul intra in repaos. La fel si sistemul digestiv. Mancarea va trebui sa astepte in stomac pana dimineata, lucru ce nu este deloc sanatos. La fel, imediat dupa ce mancam, nu trebuie sa ne asezam in pat. Daca mancam corect, nu ne vom simti obositi dupa masa, ci plini de energie. Este foarte bine sa facem o plimbare dupa ce mancam. Sau orice altceva - o activitate placuta, dar nu mers la sala de sport.

Pe scurt dragii mei, asezati masa cat mai frumos, intr-un loc linistit, multumiti pentru roadele ce le aveti in fata si apoi mancati in liniste si incet, savurand fiecare bucatica! Bucurati-va de mancare si fiti fericiti!

12 comentarii:

  1. Multumesc Corina! Invat sa ma hranesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. corina te rog ajuta-ma, vreau sa invat tot de la tine. sufar de colon iritabil si acum nu mai pot manca nimic. multumesc mult pt tot ce scrie in aceste pagini pe mine m-ai convins si am si un copil mic de care vrea sa am mare grija.

    RăspundețiȘtergere
  3. vreau sa invat retete de tort de urgenta sa le fac de sarbatori

    RăspundețiȘtergere
  4. tot eu sunt si la comentariul anonim dar am scris din greseala anonim

    RăspundețiȘtergere
  5. Totul se poate rezolva printr-o alimentatie corecta si echilibrata. Iti recomand sa citesti cat mai multe carti din domeniul nutritiei. Pe mine m-a ajutat foarte mult cartea lui Steve Meyerowitz , ce o gasesti aici: http://www.scribd.com/doc/48686732/Steve-Meyerowitz-Combinarea-Alimentelor-Si-Digestia
    Daca as fi in locul tau as renunta definitiv la orice produs de origine animala si la produsele ce contin gluten. As trece pe o alimentatie 100% cu hrana vie, bogata in fibre. Si ideal ar fi sa mananci un singur tip de aliment la masa, pana iti mai reglezi tranzitul intestinal. Combinatiile gresite sunt destul de rele si la persoane ce nu sufera de acest sindrom. Consuma cat mai multe verdeturi si sucuri de legume proaspete. Tort iti poti face, cu prilejul sarbatorilor, dar sa sti ca dulciurile raw nu sunt foarte indicate pentru tine ( combinatia de nuci - fructe uscate e greu de digerat). Dar foarte rar si la ocazii speciale.. e ok..

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Corina,
    Am primit de curand un link spre un articol legat de aprovizionarea cu legume si fructe iarna, cand aproape tot ce cumperi e de import. So, what can I do? Putem indeparta macar partial pesticidele din ele, sau ar fi mai corect sa renuntam a le manca.Atunci cu ce le inlocuim? Practic nici de ceapa si mocovii din piata nu mai sunt asa sigura de provenienta. Multumesc si sa ai o zi interesanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mdaa.. ideea este ca e un strop de adevar aici, din pacate. Ca sa reziste transportului, sa fie mai frumoase, se adauga tot felul de substante nedorite. Mi-e teama ca nu prea ai ce sa faci... Vei stii ca mananci ceva bio atunci cand plantezi tu cu manuta ta, cresti si apoi recoltezi. Nici asa insa nu mai este pur, caci traim intr-o lume foarte poluata, cu solul saracit in minerale. Nu renunta sa le mananci. Cauta totusi produse ce au gust ( iarna sunt bune portocalele, banane, citrice in general) Gandeste pozitiv inainte sa mananci, si nu te concentra la pesticide si alte substante ce sunt pe produse. Exista insa si o varianta de a scoate intr-o masura ( mai mare sau mai mica) a chimicalelor din legume si fructe. Poate ai auzit de apa Kangen, care poate fi transformata si devine acida sau foarte alcalina. De nu ma insel, de o faci mai alcalina, ea are puterea de a scoate din coaja alimentelor chimicalele. Asa mi s-a spus si mie, asa spun mai departe. Aceasta apa este fantastica si are ffff multe intrebuintari! De iti permite bugetul, un astfel de aparat este aur curat in casa!

      Ștergere
  7. Multumesc dar, la capitolul buget...3000 si ceva de euro(!!!??!!?)...thank you but...no, thank you. Mai bine fac un sejur prelungit in Maroc de banii astia si-mi bucur si sufletul.
    Sa ai o zi supercalifragilistica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu daca as avea.. i-as da.. Sanatatea nu are pret :P. Si de esti sanatos, ajungi si in Maroc :P
      Intr-adevar este scump din pacate, si putini oameni si-l pot permite. Si mi se pare nedrept sa coste la fel de mult peste tot. Adica nu se poate compara un salariu de 1000 de euro cel putin din strainatate, cu amaratul nostru de salar mediu de 200 euro. Tre sa strangem bani de ne cresc urechile! Asta este! Merem inainte si fara apa Kangen! Te pup si iti doresc si tie zile supercalifragilistice!

      Ștergere
  8. Buna Corina,
    N-am stiut unde sa postez asa ca aici mi s-a parut cel mai potrivit. Legat de ultimul raspuns : nu, nu am banii astia dar mai bine i-as strange pentru altceva (ex concediu!!!)Oricum, multumesc!
    Te rog ajuta-ma cu un sfat: am pus la germinat seminte de schinduf, pe sita de inox asa cum am citit pe blogul Ligiei Pop. Au incoltit repede dupa o inmuiere de o noapte. Problema e ca apoi, cele mai multe seminte, in loc sa creasca frumos vlastarii, au inceput sa se usuce. Mentionez ca le-am udat de 3-4 ori pe zi, semintele sunt bune(au incoltit aproape toate). In final am obtinut cam un sfert de cantitiate de vlastari fata de ce am pus la incoltit( gust buuun de nuca!). Spune-mi te rog, ce nu fac bine?

    Inca o rugaminte : pot folosi la bauturi spanacul congelat?
    Multumesc pentru orice sugestie!
    Un weekend super-extra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Mi-am amintit de intrebarile tale. Urma sa iti raspund mai detaliat.
      Legat de spanac: da, il poti folosi linistita la bauturi!
      Despre germenii de schinduf, si in general despre germeni/vlastari - este bine sa le creezi un mediu umed. Cum nu i-ai pus in pamant ( acolo unde semintele stau la intuneric, la umed) va trebui sa le creezi tu acest mediu. Pune peste sita un capac ceva, ca umezeala sa ramana in interior. Chiar de ii uzi de 3 -4 ori pe zi, ei se pot usca foarte repede, lucru ce nu le face bine! Sau incearca cu un sac de germinat din panza de in. Acolo stau la intuneric, si umezeala este pastrata de tesatura o vreme. Este si mai simplu sa ii uzi ( scufunzi saculetul intr-un recipient cu apa plata). Apoi il atarni de ceva sa se scurga si gata!
      Eu am cartea lui Steve Meyerowitz, pe care te invit sa o cauti pe scribd, sau sa o cumperi. Sigur de va ajuta la gradinarit!
      http://www.librariabucuresti.com/Carti-Germenii_mancarea_miraculoasa-5491.htm

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...