Ma asteptam sincer sa iasa oarecum fad... neinteresant.. and boy was i wrong!
Aroma a fost fina, delicata dar in acelasi timp... atat de parfumata! Mi-e greu sa gasesc cuvintele potrivite! Mi-a placut la nebunie!
Ingrediente:
Blat:
250 gr migdale
200 gr curmale
3 linguri ulei de cacao
Preparare:
Se pun in robotul de bucatarie migdalele si se maruntesc bine de tot. Apoi se adauga curmalele. Eu le-am taiat inainte cu cutitul, pentru a usura munca robotului. Le-am adaugat in robot si am mixat pana s-au incorporat bine. Am pus si uleiul si in putin timp amestecul a devenit lipicios, numai bun de facut blat. Am luat forma de tort, am pus o foaie de copt la baza si apoi am turnat compozitia, presand usor cu degetele umezite, in strat uniform. Am format blatul si am dat la congi.
Crema:
500 grame caju hidratat 12 ore
4 linguri de miere
4 mere
2 lingurite de scortisoara
2 linguri extract de vanilie ( sau mijlocul dintr-o pastaie de vanilie)
Preparare:
Mai intai am curatat merele de coaja si de cotor si le-am pus in blender. Cu putina rabdare, am transformat merele intr-o budinca, Am adaugat scortisoara dupa gust. Pentru ca erau dulci merele, nu am mai pus miere.
Am asezat in blender caju-ul hidratat, scurs de apa. Apoi am turnat apa plata sa ii depaseasca putin nivelul ( cam cu 1 deget )
Nu l-am pus pe tot o data caci era o cantitate prea mare si blenderul nu facea fata. Am pus in doua reprize. Am facut crema din toata cantitatea de caju si am turnat-o intr-un castron. Ca si consistenta, am incercat sa fac crema cat se poate de groasa, dar in acelasi timp sa poata fi si procesata de catre blender. Atunci cand mai trebuie apa, blenderul va merge in gol. Asa ca mai turnati putintica apa, pana compozitia se invarte din nou. La sfarsit, crema trebuie sa capete un luciu satinat, si sa fie putin aerata. Nu trebuie sa fie granulata de la caju. Procesati cel putin 2 minute - porniti de la viteza mica, apoi cresteti la viteza medie, apoi putin la viteza maxima si apoi gradat inapoi.
Bun. Din 2/3 din crema de caju am facut crema de mere. Adica am amestecat crema de caju cu piure-ul din mere. Am gustat si am mai pus scortisoara. Cam 1 lingurita.
Am scos forma de la congi si am turnat crema de mere. A iesit crem la culoare. Apoi am vrut sa creez un efect mozaic sa se vada frumos la taiere asa ca din restul de crema de caju am facut o crema de vanilie, adaugand extractul de vanilie si mierea.
Am dat totul la congelator pana a doua zi de dimineata.
Ornare:
Am folosit asa:
1 mar
o mana zdravana de goji, hidratate peste noapte
1 betisor de scortisoara
50 gr caju macinat fin (faina)
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita de nucsoara proaspat rasa
miere
Am taiat feliile de mar in forma de semicerc. Apoi am format un cerc din ele. Pretty nu? :P
In mijloc am pus goji multe cu un betisor de scortisoara rupt in doua. Apoi am pus din nou goji in exteriorul cercului din mere. La marginea tortului am pus faina de caju amestecata cu scortisoara si nucsoara. Just like that!
Ca merele sa nu se oxideze, le-am uns cu miere si am presarat scortisoara peste ele. Cred ca tortul ar trebui sa se numeasca mai degraba tort cu scortisoara :))
Efectul de marble, nu s-a vazut la feliere, deoarece tortul nu a fost taiat cand era inghetat. Inainte cu 2 ore de a pleca la intalnire, am scos tortul din congelator. Apoi a mai stat cel putin 2 ore in frigider la sorin. Si nefiind tarate de psyllium sa tina tortul inchegat, crema s-a lasat putin. Dar am vrut sa nu pun tarate de data aceasta sa vad cum va iesi. A iesit foarte bun.
Iata si o felie:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu