miercuri, 28 noiembrie 2012
Morcovete cu sos delicios
Iata o reteta pe placul lui Bugs Bunny. De ce spun asta? Ei bine, ingredientul principal este morcovul. Nu contine nuci, deci poate fi consumata si de cei ce au alergie la nuci. Este ieftina si nu necesita multe ingrediente.
Aceasta reteta am pus-o in practica la demonstratia culinara ce am avut-o in bucuresti, despre care va voi da mai multe detalii zilele aceastea. Pana atunci, iata de ce aveti nevoie pentru a face morcovete:
Ingrediente:
500 gr morcov
50 gr faina de in auriu* ( ca morcovetele sa iasa frumos la culoare)
10 gr psyllium tarata
6 gr patrunjel
20 gr ceapa
2 gr usturoi
2 linguri ulei de masline
1 praf de sare
* faina de in poate fi si maro - din in matur.
Preparare:
Pentru morcovete nu aveti nevoie de robot. Puteti da morcovul prin razatoarea mica, taia ceapa marunt, usturoiul, patrunjelul si apoi sa le amestecati pe toate intr-un bol generos si sa le "framantati" cu mana pana toate ingredientele sunt bine intrepatrunse. Numai bine ca faceti si putin exercitiu la biceps si antebrat. Unde mai pui ca este chiar relaxant sa framanti cu mana compozitia. Taratea de psyllium va absorbi tot sucul lasat de morcovi oferind o textura fina cu rol antistres , faina de in va furniza si ea niste grasimi sanatoase si alunecoase ( tot pt rolul antistres), ceapa, patrunjelul si usturoiul vor da un miros fantasmagoric, si iata cum ne bucuram si de putina aromaterapie. Ah.. si tre sa mai zic ca toate ingredientele din compozitie, impreuna cu uleiul de masline vor mangaia usor pielea dvs, o vor hidrata si dvs, prin gandurile de fericire si iubire veti adauga un ingredient extrem de important acestor morcovete... Da.. este vorba de dragoste, fara de care nu am putea exista.
Dupa tot acest ritual minunat de creare a compozitie, urmeaza un alt ritual amuzant, la care putem chema toti membrii familiei sa participe: purcedem sa facem piftelutele. Ca marime, eu le-am facut micute, dar daca nu aveti rabdare, le puteti face si mai maricele. Pot fi rotunde, ovale, patrate, cu colturi sau orice alta forma geometrica va doriti sau simtiti. Se pun pe o foaie de copt in deshidrator si se lasa 2 ore pe o parte, se intorc cu grija si se mai lasa inca vreo 3 ore pe cealalta parte. Daca le lasati mai mult in deshidrator, se vor micsora, asa ca mai multe de 6 ore nu este bine sa stea la uscat. Daca nu aveti deshidrator dar aveti calorifer si sunteti frigurosi ca si mine ( duduie duduia centrala la 25 grade) , puneti o foaie de copt pe calorifer, puneti mai apoi piftelutele asezate in coloana ( in ordine alfabetica sau dupa numerele de pe tricou) si lasati-le acolo peste noapte. Ar fi bine sa le intoarceti dupa cateva ore, dar cred ca le puteti lasa si neintoarse, la fel cum veti dormi probabil si dumneavoastra pana dimineata!
Sa trecem la sos:
Ingrediente:
200 gr caju
4 linguri pasta de susan
1 cm radacina de ghimbir
1 lingura de mustar
1 lingura sos de soia
sucul de la jumatate de lamaie
1 lingurita miere
sare dupa gust.
200 ml apa
Pentru sos avem nevoie de un blender. Punem caju-ul cu apa cat il acopera si procesam 2 minute. La nevoie oprim blenderul si cu o spatula, dam in jos crema imprastiata pe peretii vasului. Cand este gata si are aspect fin si satinat, adaugam pasta de susan, radacina de ghimbir data prin razatoarea mica, mustarul, sosul de soia, sucul de lamaie si mierea. Procesam din nou bine pana cand toate ingredientele sunt foarte bine amestecate. Si apoi la sfarsit, mai adaugam sare daca dorim.
Din ingredientele de mai sus ies cel putin 4 portii de morcovete generoase si sos din belsug. Daca ramane sos, nu-i bai. E atat de bun, ca il puteti manca cu painici raw sau betisoare din legume.
Morcovetele rezista in frigider 2 zile, asa ca le puteti servi si a doua zi, daca au mai ramas. Poftalutza mare!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Corina, te rog frumos spune-mi si mie de unde cumperi caju-ul in cantitati normale si la pret normal. Si eu sunt din Brasov asa ca pot sa gasesc cu usurinta magazinul. In plus, am fost intr-o seara la restaurant la tine si am mancat cate ceva si tot vreau sa incerc si eu cate o reteta ca de bun a fost bun ce am mancat..... e mai greu sa fac! Dar tot trebuie sa incep de undeva, nu?! Multumesc
RăspundețiȘtergereArina gasesti caju marca Carrefur la un pret decent. La fel si in Metro. Ma bucur ca ti-a placut! Te mai asteptam!
ȘtergerePupici!
Multumesc!
ȘtergereEu am facut azi aceste chiftelute, cu scepticism recunosc, dar am fost asa placut surprinsa....din jumatate de cantitate am facut si le-am mancat aproape pe toate...eu nu am avut caju azi si am facut un alt sos, cu marar, dar ce conteaza, bun sa fie...si cu mamaliga, sa stii...Mersi!
RăspundețiȘtergereAntonia
Suuuper.. Sunt foarte bune, si mie imi plac! Si cu mamaligutza.. yum yum!
Ștergerehahaha...credeam ca mi s-a sters comentariul acesta si am scris altul, mai scurt...se pare ca tu ti-ai dat seama...mersi!!
RăspundețiȘtergereCorina, am facut chiftelutele de morcovi si au iesit delicioase si foarte dragute. Au stat cuminti pe calorifer toata noaptea si acum asteapta sa fie devorate cu sosul de caju (mai pe la pranz asa).
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru reteta! E foarte sanatoasa,gustoasa si simpla asa ca sigur o sa o repetam.
Ma bucur mult ca v-a placut Madalina!
ȘtergereSa aveti pofta!
Pupici!
Am facut chiftelutele de morcovi :)sunt delicioase si ..frumoase.Multumesc Corina.
RăspundețiȘtergereAbsolut delicioasa reteta asta! Multumim mult de tot pentru ca impartasesti cu noi asa minunatii!
RăspundețiȘtergere