luni, 12 mai 2014

Purple Wondercake



Irisul este floarea reprezentativa a lunii in care m-am nascut. Este o floare delicata dar foarte sofisticata. Imi plac atat de mult irisii, incat am vrut cu orice pret ca buchetul meu de mireasa sa fie alcatuit numai din acestia.
Acest tort nu contine totusi iris. Doar o petala pentru decor. Si nu as fi avut pentru decor daca mamuca mea nu mi-ar fi adus de la tara, din curte de la ea, un buchet superb de irisi crem. Am vazut irisi mov, albi, galbeni.. dar crem ... ba!. Pana ieri. Si tot ieri mi s-a imbujorat fata si mi-a saltat inima de bucurie cand mi-am imbratisat parintii veniti de la tara, cu soare in obraji! Doamne cat imi sunt de dragi!
  Mi-a adus mama o gramada de bunataturi: ceapa verde, stevie, patrunjel, sarmalute de post... Toate facute cu mana ei... Tare bine le prieste viata la tara la amandoi! Pur si simplu stralucesc de fericire! Me happy!
Azi, eu si papa:
Coi:  ia zi fazeer... acum ca nu mai mananci carne de ceva luni bune.. cum stai cu nivelul de forta? Ti-a scazut puterea la munca prin gospodaria casei? Cum te simti?
Fazeer: Nici vorba.. parca am mai multa putere acum. Si de cand muncesc in fiecare zi, mi-o disparut si angina pectorala.
Cori: foarte tare. O sa te zic pe blog. Sa vaza si carcotasii. Pentru a nu stiu cata oara mi se confima ca puterea e la fel si daca nu (mai) mananci carne. Poti munci o zi intreaga la camp fara nici o problema. E normal.. organismul nu isi mai pierde din energie procesand toxine si alte prostii. Se concentreaza asadar pe ceea ce trebuie!

Dar sa trecem si la acest tort mirifico-fantastic. Culoarea mov este obinuta de la...... afine. Evident!



Ingrediente tort de 8 persoane
Blat:
80 gr migdale
100 gr curmale
80 gr fulgi de cocos
50 gr coacaze negre
1 lingura ulei de cocos

Crema:
350 gr caju
2,5 linguri miere de rapita
200 gr afine congelate
1 lingura pudra de lucuma
6 linguri ulei de cocos
250 ml apa


Preparare:
Am macinat migdalele in storcatorul cu ax melcat, cu dispozitivul special pentru macinat. De nu aveti, le puteti pune in robotul cu lama in forma de S si le maruntiti cat de mult aveti chef si rabdare.
Adaugati apoi fulgii de cocos. Curmalele le verificati de sambure si apoi le taiati marunt. Eu le pun tot in storcator si ies direct pasta.
Le punem pe toate in robot si le incingem la o batuta moldoveneasca iute. Si la sfarsit adaugam coacazele negre si uleiul de cocos. Le mai invartim de cateva ori si apoi le facem o tranta pe foaia de copt ce am pus-o la baza formei de tort cu peretii detasabili. Daca avem forma de silicon ne-am scos.. nu mai trebe foaie de copt.
Intindem asadar cu degetele compozitia in strat cat mai uniform si dam la rece pana gatam si crema.

Crema:
Am pus in blender 200 gr caju cu 100 gr de afine, 1 lingura si jumate de miere si apa cat sa le acopere. Si pornim blenderul la viteza maxima. Cam 2 minute ar trebui sa mearga minim. La nevoie mai adaugam apa si mai invartim cu o spatula de silicon. Crema tre sa fie ca o smantana semi moale. Si musai foarte fina. Daca nu e fina, mai punem putina apa si mai procesam cu rabdare.  Cand este gata, adaugam 4 linguri de ulei de cocos si mai procesam sa se amestece bine.
Scoatem forma de tort cu blatul si asezam putina crema la baza. Apoi asezam afine dupa bunul plac. Afinele sunt congelate ( de aceea va recomand sa cumparati afine din toamna si sa le tineti la congelator).
Turnam iar crema mov, iar afine, iar crema mov si iar afine. Si dam la congi.
Crema lucuma
Punem in blender 150 gr caju si cam o lingura de miere plus pudra de lucuma care este mirifica! Si asezam apa pana la nivelul superior al caju-ului. Si procesam tot asa vreo 2 minute pana crema devine foarte fina si satinata. La sfarsit adaugam uleiul de cocos, mai invartim un pic si turnam crema de lucuma peste stratul cu afine. Dam la congelator peste noapte si a doua zi putem scoate din forma, felia si apoi servi, dupa vreo 3 ore de dezghetat la frigider.



Tot cu afine am facut si acest minitort ornat cu flori de liliac. Pentru ca liliacul are un parfum deosebit. Si este si comestibil. Dap... anul asta dupa ce am mirosit buchetul de liliac, am prins 3 floricele cu dintii si nom nom nom.... pe sustache.. sa nu ma vada nimeni. Sa nu ma creada vreun neam de vaca cu infatisare de diva :))))
Ce gust au? De liliac.. da.. ai ghicit! :))))) Sunt usor amarui.. dar putin. Si au un parfum delicat de liliac. Sa nu va asteptati sa aibe gust de iasomie da? ( imediat ma infing si intr-un tufis cu iasomie sa vad ce gust are)

Tot in aceiasi zi mi-am facut si o salata in care am strecurat si cateva flori de liliac. Fiind micute si intr-o cantitate mica, nu le-am simtit gustul. Dar estetic, arata extrem de bine. Salata contine frunze tinere de salata ( adica alea din mijloc pe care alin al meu nu le mananca), castravete, ridichi, ceapa verde, seminte aurii de in, flori de liliac, sare, ulei si lamaie)


 Si am mai incercat ceva... Daca florile de soc cu apa fac socata, florile de liliac cu apa ce fac? No... denumiti voi bautura asta. Am pus flori de liliac in apa, 2 cuburi de zahar brun si am lasat borcanul 2 zile pe balcon. Am amestecat din cand in cand in ele si am mirosit.. Mirosea tare frumos. La sfarsit am gustat: avea gust de flori. Nu era atat de puternica ca si socata.. dar era delicata si florala. Am strecurat beutura si am pus-o la rece putin. Am baut un pahar. A fost ok. Nu m-a dat pe spate. Ma asteptam sa aiba gust de socata. :)))))) Neah... glumesc! Al doilea l-am pus la planta de aloe vera din ghiveci, ca prea se uita oachesa la mine.
Cred ca ei i-a placut mai mult! :P





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...