miercuri, 30 martie 2011

Rainbow Cake


Intotdeauna am iubit curcubeul. Dupa ce tragea o ploaie zdravana afara, cautam pe cer acest semicerc colorat. Uneori era atat de puternic ca nu imi puteam lua ochii de la el pana nu disparea de pe cer. Si m-am gandit sa ii fac o prajitura! Colorata si aromata intocmai ca superbul curcubeu!
Am stat sa ma gandesc ce ingrediente sa folosesc pentru a avea culorile sale. Nu a fost greu caci natura ne-a oferit fructe in toate culorile posibile! Am purces la cumparaturi si la pregatit.
Ingrediente:
1. Stratul rosu:
- un castron de visine congelate
- un castron de caju (~ 200 grame)
- 4 linguri generoase de ulei de cacao
- 2 linguri ulei de cocos
- 15 linguri de suc de sfecla.
- 5 linguri de miere
Preparare:
Am pus caju-ul la hidratat cateva ore, apoi l-am pus in robot si l-am maruntit cat am putut de bine. Apoi am adaugat visinele, uleiul, miere si sucul de sfecla ( care nu s-a simtit deloc la gustul final). Am dat crema la rece.

2. Stratul portocaliu
- 1 mango
- coaja rasa de la o portocala
- sucul de la 3 portocale
- 4 linguri de tarate de psyllium
- 3 linguri de miere
Preparare:
Am stors portocalele si am pus sucul in blender, apoi am pus mango taiat bucatele, apoi coaja de portocala, mierea si la sfarsit taratea de psyllium. Am procesat pana la omogenizare, am pus intr-un castron si am dat la rece.

3a. Stratul galben
- 3 sferturi de ananas ras
- coaja de la 1 lamaie
Preparare:
Am ras ananasul si apoi l-am stors cu mana de suc ( pe care l-am baut imediat :)) ) si apoi am amestecat cu coaja de la lamaie intr-un castron. Am pus apoi la rece.

3b. Stratul alb
- un castron de caju hidratat ( ~150 grame)
- 1 lingurita esenta vanilie
- 1 sfert de ananas
- 2 linguri de miere.
- 3 linguri tarate de psyllium
- 150 ml apa plata
- 1 mana de stafide aurii
- 6 linguri ulei de cocos
Preparare:
Am pus caju-ul in blender cu apa sa ii egaleze nivelul, l-am facut crema, apoi am adaugat ananasul, mierea, vanilia si la sfarsit taratea. Am procesat bine si apoi am pus intr-un castron.
Aceasta crema doream sa fie stratul galben, insa a iesit alba catre galben foarte pal. Din pacate nu am avut turmeric sa colorez crema galbena, asa ca pentru stratul galben am folosit direct ananas ras. La prajitura puteti sari peste acest strat. Eu totusi l-am scris si aici, in caz ca erati curiosi. La gust este grozav! O aroma de ananas cu nuca de cocos! Paradis, nu alta!

4. Stratul verde:
- 4 fructe de kiwi
- 4 linguri de miere
- 3 linguri de tarate de psyllium.
Preparare:
Am curatat kiwi ( care era bine copt) de coaja si am taiat pulpa pana la seminte. Miezul cu seminte l-am papat pe loc :))
Apoi l-am bagat la blender sa il fac crema, am adaugat mierea si taratea de psyllium. Am rasturnat compozitia intr-un castron si am dat la rece.

5. Stratul Albastru-mov
- jumatate de cana de migdale nehidratate
- afine congelate ( cam o mana)
- 2 linguri de ulei de palmier
- un castronel de curmale hidratate si scurse de zeama.
- 4 linguri de suc de varza rosie - pentru tenta albastruie - nu s-a simtit la gust deloc.
Preparare:
Am pus migdalele la hidratat, apoi le-am curatat pielita. Le-am pus in robot, le-am maruntit bine si am adaugat restul ingredientelor pana am obtinut crema-blat mov. Am dat putin la rece.


Ansamblare prajitura:
Asteptam ploaia :)))) Sau... facem precum urmeaza:
Cu o seara inainte de a ne apuca de prajitura este bine sa punem la hidratat caju-ul si migdalele.
A doua zi curatam migdalele de coaja, si purcedem la crearea prajiturii.
So..
- Am luat o cutie de plastic si am pus folie pe fund, sa pot scoate apoi prajitura sa o tai.
- Am pus primul strat albastru-mov, am nivelat si am bagat in congelator.
- Dupa o ora am scos si am pus peste crema albastra stratul verde din kiwi care s-a intarit destul de bine de la taratea de psyllium, avand consistenta unei budinci ferme.
Am dat din nou in congelator vreo 10 minute.
- Am scos si am pus mai intai un strat subtire din crema alba, ca apoi ananasul ras sa stea bine lipit de crema de kiwi. Imediat am pus si ananasul ras si am dat la rece inca vreo ora.
- Apoi am pus "budinca" orange din mango si portocale care la fel s-a intarit bine de la taratea de psyllium, numai bine de intins peste celelalte straturi. Iar am dat la rece.
- La sfarsit am pus crema rosie si gata! Am lasat peste noapte la asezat si inghetat.
Observati actiunea repetitiva de bagat-scos... Din congelator!! :)))

Mai vreau sa precizez ca din crema alba am pus f. putina la prajitura iar restul am folosit-o la minitortul din clatite de ciocolata. La fel am procedat si cu crema rosie din care mi-a ramas cateva linguri numa bune pentru a umple un strat in acelasi tort.

Bun. Acum sa va spun despre prajitura. Am facut cateva greseli, in sensul ca as fi vrut ca stratul rosu si cel albastru, sa fie mai tari, ca un blat. Deoarece caju-ul si migdalele au fost hidratate, acesta a fost usor cremos si nu ferm, ca o crusta. Dar in final s-a potrivit foarte bine ca si consistenta.
Intotdeauna mi-a fost si imi este teama sa nu scap prea multa sare sau miere in cazul de fata in preparate. Incerc sa le fac echilibrate la gust din acest punct de vedere. La unele straturi ar fi mers un pic mai multa miere. Pe de alta parte, mie mi-a placut f mult asa cum a iesit, pentru ca gustul de fruct s-a simtit mult mai bine.
Dupa ce am scos prajitura din congelator, am taiat cateva portii sa fac poze. Erau inghetate bocna. Cam la o ora a inceput sa se dezghete. Cat este foarte rece, gustul de fructe este destul de fad. Abia dupa ce se dezgheata complet se poate simti gustul de portocale, ananas, kiwi, visine cu ciocolata ( cat de buna poate sa fie combinatia asta :X), afine..

Cam la doua ore si ceva, cat am mai stat eu pe blog si pe facebook, prajitura s-a dezghetat complet si am putut sa iau cu lingurita din toate straturile o data! A iesit tare racoritoare de la fructe - kiwi, portocale, mango iar ananasul i-a dat o aroma superba, foarte tropicala. Ca briza marii! :X Unele straturi au consistenta unui gel ( portocale si kiwi), stratul de ananas era crocant si foarte fresh iar crema rosie si albastra erau dulci si foarte aromate de la fructe, usor granulate, caci nu am facut nucile crema ci le-am lasat doar bine maruntite (cum se vede si in poza)
Prajitura a cantarit 1300 grame in final. Deci cam la 200 grame portia, socotiti cate persoane pot manca din ea.

In concluzie a iesit o prajitura in 5 culori, 5 texturi, 5 arome de 5 stele pentru toate cele 5 simturi !!! :))))) Ce frumos nu?


Somewhere over the rainbow

Way up high,
There's a land that I heard of
Once in a lullaby.

Somewhere over the rainbow
Skies are blue,
And the dreams that you dare to dream
Really do come true.

Someday I'll wish upon a star
And wake up where the clouds are far
Behind me.
Where troubles melt like lemon drops
Away above the chimney tops
That's where you'll find me.

Somewhere over the rainbow
Bluebirds fly.
Birds fly over the rainbow.
Why then, oh why can't I?

If happy little bluebirds fly
Beyond the rainbow
Why, oh why can't I?


Over the rainbow, este tzutzulinul meu drag


11 comentarii:

  1. mega faina si delicioasa! am s-o fac si eu, mi-ai facut pofta! yum!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super Ina! Este tare buna si fresh! Daca erai mai aproape de mine, iti aduceam o portie de curcubeu :X
    Abia astept sa imi spui cum ti-a iesit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumnezeule! Cata imaginatie! Iti vine sa te intrebi de ce nu mananca toata lumea asa ,,crudi-bunatati''...

    RăspundețiȘtergere
  4. Woaaa,ce super era de stateam aproape! Faci o groaza de bunatati si mi-ar fi prins super acum cand abia am timp de gatit. Maine improvizez un tortulet si mi-ai dat nste idei cu crema. Mersi, o sa fac si praji asta cando sa am toate fructele astea bune in casa. Felicitari si pt blog, ambitie si tot ce ai reusit pana acum. Te admir.

    RăspundețiȘtergere
  5. extraordinar de buna pare si mor de pofta...
    bravo scumpa mea
    cristisz, impreuna cu famila guineza (morco e in frunte), te pupa

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata de parca tot curcubeul s-a strans in ea si toata nebunia asta de culori iti starneste glandele salivare iar papilele gustative striga ... VREAU SI EU.

    RăspundețiȘtergere
  7. Alina, iti dau perfecta dreptate. Eu as face si as da la toata lumea asa bunataturi!

    Ina, iti multumesc din suflet. Si cum am un suflet mare si bun, na ca ti-am umplut casa, camara, debaraua, podul, beciul cu multumiri, ganduri bune si multa bucurie! Eu am pus gand de ceva vreme la praji curcubeu, asa ca intr-o zi am fost in market si am luat ce imi lipsea. Se gasesc usor, cu timpul este mai greu, si tu acum cum o ai pe micuta cupcake, stiu ca ea este pe primul loc in viata ta. Ar fi fost tare frumos sa fim macar din acelasi oras.

    Cristisz.. iti multumesc si pup toooaaata familia guineza de la tine si pe morco il pup pe urechiuse. Bine.. si pe burtica.. si pe nascuc.. si pe ochisori.. gata!

    Luciana.. este intr-adevar minunata praji si chiar iti da senzatia ca esti aproape de curcubeu ;)) Nu prea poti sa te saturi de asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  8. Hello Corina,

    As vrea sa mananc si eu raw dar se pare ca sunt foarte scumpe toate semintele astea cum ar fi caju.
    Imi poti da o estimare cam cat cheltui pe saptamana pentru o persoana?

    Multumesc si te felicit pt minunatele retete:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Melisa, la inceput nu cumparam caju sau alte nuci scumpe. Foloseam nucile de la bunica. Si consumam multe smoothie-uri ( fructe+frunze verzi). Si salate de toate felurile posibile. Puneam seminte de fl soarelui, dovleac hidratate.
    Preturi foarte bune la nuci, seminte si fructe uscate gasesti pe acest site: www.driedfruits.ro
    Nu iti pot da o estimare, pentru ca niciodata nu am stat sa calculez. Variaza in functie de ce imi prepar. Si acum prefer alimentele simple, fara prea multe nuci. Si nu cheltui mult. De vreau prajituri sau pate-uri ce au la baza nuci, atunci e ceva mai scump. Dar sunt satioase si nu poti manca mult. Plus ca hrana vie te face sanatos, si nu mai ai treaba cu vizitele la doctor!
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...