marți, 29 martie 2011

Say Cheeese!


What took me so long?
Asta este marea intrebare.. Ce mi-o fi trebuit atata timp sa prepar branzica din migdale? Uaaaaiiii???? Zau ca nu ma inteleg! Este cea mai buna branzica ce am mancat-o de cand sunt raw! Dar de acum incolo, voi avea mereu in casa branza de migdale. I promise!
Acu sa ma pun sa va povestesc!

Migdalele sunt minunate. Si eu am mancat atat de multe la inceputurile mele raw incat mi s-a cam aplecat de la ele. Nu mi-a fost rau sau ceva de genu, doar ca m-am saturat de ele pentru o vreme. Apoi am inceput sa le pun in prajituri, la blat. Mergea bine. Apoi le-am mancat o perioada nehidratate. Apoi le-am hidratat si le-am mancat in salata. Dar in veci nu mi-a trecut prin cap sa fac branzica din ele. Asta pana vinerea ce tocmai a trecut. Oare unde am citit de branza asta minunata? Hmm.. zau ca nu mai stiu. Dar era o poza fantastica si arata a branza de burduf. Reteta era simplisima. Migdale hidratate, dezpielitate, blenduite si puse in frigider 12 ore. Et voila. Apoi am intrat pe mai multe site-uri raw si am citit de almond cheese, cu tot felul de modalitati de preparare. Zis si facut. Am pus si eu umarul la treaba visand la the cheeseest cheese! :)))

Ingrediente:
1 cana ( obisnuita de 250 ml) cu migdale nehidratate

Preparare:
Se pun migdalele in apa din belsug, la hidratat peste noapte. Se hidrateaza intre 24-48 ore avand grija ca la fiecare 12 ore sa le schimbam apa.

Dupa hidratare, urmeaza un proces mai migalos ( adica migdalos).
Se iau migdalele si se decojesc. Asta va va lua ceva timp, dar puteti asculta muzica preferata, puteti sa meditati, sa va ganditi ce retete raw sa mai faceti, etc etc.. Incet, veti vedea ca ati gatat migdalele. Aveti voie sa mai strecurati cate o migdala in gura din cand in gand. :)))

Se iau migdalele curatate si se pun in blender cu apa sa le acopere nivelul si se proceseaza vreo 3-4 minute. Puteti mixa si la robot. La nevoie opriti blenderul si "coborati" amestecul de pe peretii blenderului cu o spatula. Daca nu se mai invarte, mai adaugati apa.

Intre timp puneti un tifon in strat dublu intr-un castron si varsati continutul blenderului in tifon. Legati-l apoi si puneti-l intr-o sita, deasupra unui castron, caci va lasa zeama.
Eu am pus saculetul intr-o sita de faina, deasupra unui castron, si apoi am pus deasupra o farfuriuta si peste un borcan de miere, sa preseze branza. Adica asa:

Se lasa la temperatura camerei timp de 12 ore pentru a fermenta.
Intre timp, branzica a lasat cam jumatate de pahar de zeama, pe care am baut-o ca si lapte! Yummy!

Dupa 12 ore, desfaceti saculetul si mirati-va! Este cea mai pufoasa si frumoasa branza ce ati vazut-o/facut-o vreodata! Eu cu siguranta am ramas muta de uimire. Apoi am luat un pic sa gust si iar am fost uimita! Avea gust de branzica.. O combinatie de urda cu branza de vaci.. foarte pufoasa. Dar se simtea si gustul de migdale.
Cantitatea obtinuta am impartit-o in 5 gogolaie mai mici, sa o condimentez cu diverse ierburi si legume.

Prin urmare am facut asa:
1 gogoloi cu branza de migdale natur, la care am adaugat doar putina sare.

1 gogoloi cu o jumatate lingurita de fulgi de drojdie inactiva si un praf de sare:

1 gogoloi cu marar si ceapa verde taiata maruntel plus un praf de sare:

1 gogoloi cu ardei capia taiat maruntel plus praf de sare (Holy Cheese)

1 gogoloi cu busuioc, oregano, rozmarin si masline kalamata plus praf de sare
Fiecare gogoloaie a cantarit aprox 50 grame deci dintr-o cana de migdale mi-a iesit 250gr de branzica!

Mno.. aceasta branzica o puteti manca pe painici raw:

In salata:

Sau puteti impresiona musafirii, oferindu-le "buconcini" de branzica cu diferite arome, ca aperitiv. Bilutele de branzica natur le puteti trece prin susan, mac, patrunjel facut pudra, piper mai granulat, curry.. you name it! Vor ramane cu gura cascata, pana vor insfaca repede un "buconcin" de branza! Sau fiti egoisti si le mancati voi pe toate! :)))

Am impartit portia de branzica cu fratele meu, cu o prietena, cu iubitul meu.. si cu mine! Au zis cu totii ca branza are gust de branza :))) iar preferata tuturor a fost branzica cu marar si ceapa verde, apoi cea cu ardei capia, masline, drojdie si cea natur.

Clasament :))))

Asa ca nu mai stati, puneti migdale la hidratat si faceti branzica! O sa va indragostiti de ea! Apoi lasati-mi un comment cat de mult v-a placut! Asa!
Va pup!

43 de comentarii:

  1. Subscriu, chiar esti fenomenala! Si preferata mea cred ca tot cea cu marar si ceapa verde va fi sau poate cu boia si ardei.... de-abia astept sa o fac! Si mai voiam sa te intreb ceva: painicile acelea cum le-ai facut? Caut o reteta simpluta si rapida de painici si sa le pot face si pe calorifer, ca deshidrator n-am... :(. Multumesc tare mult!! Pupici! :) Sinziana

    RăspundețiȘtergere
  2. Corina, ce e probioticul ala..? Si unde se gaseste el exact?

    Merci :)

    RăspundețiȘtergere
  3. probioticul il gasesti la farmacie in pliculete:)

    RăspundețiȘtergere
  4. super...e deja la fermentat ;)
    Simo

    RăspundețiȘtergere
  5. Uuuuu.. ce feedback primisi! Asa Da.
    Deci..
    Sanziana, painicile sunt facute din hrisca. Reteta este a andreei lazarescu. Ma gandesc ca painici rapide si simple poti face din grau incoltit, dat in blender facut pasta, si adaugat apoi faina de in sa lege compozitia, sau tarate de psyllium. Inca putina sare si apa daca mai este nevoie. Si amesteci totul sa iasa o coca mai cremoasa, pui cate o lingura de compozitie si o turtesti, o pui pe calorifer de cu seara si gata painica. Nu am experimentat ceea ce am scris mai sus, dar eu zic ca nu are cum sa nu iasa bun.

    Poni, pun poza mintenas cu probioticul.

    Simo, imediat o sa papi branzica! Sa vezi ce o sa iti placa si o sa iti faci mereu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci da, super-mega-extra buna :D. Simo

    RăspundețiȘtergere
  7. Flaviu Nicusor Chertes31 martie 2011 la 00:26

    daca crezi ca ne-ai convins ca-s bune...TE-NSELI! pana nu le gustam .....bleahhhhhhh....

    RăspundețiȘtergere
  8. :)))))))))) Nicusor, acush iti face vevery si o sa te convingi! Daca erati mai aproape, veneam personal cu desaga cu branza la spinare!

    Simo.. ca bine zici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am uitat sa mentionez...dupa aproximativ 24 h, zeama lasata de branzica, prea putina, e adevarat :(, avea gust IDENTIC cu iaurtul din lapte de vaca...n-am crezut ca e posibil. Oricum, tura 2 e din nou la fermentat, de data asta cu tot cu pielite, ca nu m=au mai tinut nervii sa le despielitez :D....dar arata bine, nu cred ca va fi o problema. Cu drag, Simo

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna! Am si eu la fermentat mirifica branzica si deja am emotii. Are ceva daca o las 11 ore? As pleca mai tarziu la munca numa sa stiu ca am gustat-o :)))) Tks, Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  11. Am revenit. Zeama lasata avea un gust de lapte de vaca proaspat..am ramas wow. Oricum, stiu sigur ca e in functie de gusturi :) Iar branzica, seamana nitel la gust cu urda. De abia astept sa o combin in seara asta cu diverse mirodenii. Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  12. :))) Dragele meleeeeee.. ce dragi imi sunteti! Simo, cred ca iese foarte buna si cu pielita. Doar ca nu o sa mai fie alba imaculat. Pe de alta parte este foarte bine ca ai lasat si pielita, pentru ca si acolo se gasesc nutrienti importanti!
    Mihaela, o ora in plus sau in minus nu cred ca va conta. Este tare buna branzica natur, da sa vezi ce placeri o sa simti cand pui marar si ceapa, sau ardei capia. Este za best! Astazi tocmai ce mi-a scris o prietena ca din zeama si-a facut un iaurt, in care a mai pus putina tarate de psyllium ,miere si fructe si a iesit o nebunie! Mie imi curgeau balutele pe tastatura cand mi-a zis!

    RăspundețiȘtergere
  13. A iesit super buna! Am combinat-o cu ceapa verde, marar si masline kalamata. Me happy :D Merita migaleala! Tks

    RăspundețiȘtergere
  14. Am facut-o!!!! A fost de migdalit si asteptat dar a meritat. Este intr-adevar geniala. Si mie mi-a placut cel mai mult cea cu marar si ceapa verde. Am mai facut doua combinatii ... una cu ridichii de luna si boia de ardei si una cu patrunjel si leurda ... mi-au placut si ele.
    Cu drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  15. Mihaela, me happy ca tu happy! Toata lumea happy!

    Luciana!! You did it!!! Yeees!!
    Ma apuc si eu de migdalit imediat ca s-au hidratat migdalele si sar cu gura pe mine sa le dau jos textila! :)))) Maine o sa am si eu branzica!

    Va pupicesc

    RăspundețiȘtergere
  16. Cori, am branzica la fermentat de cateva ore si in seara o mesteresc cu niste ceapa verde si maslinute.... de-abia asteeeeeept!!!!! :) Si cred ca mai pun o tura deja la hidratat ca parca vad ca nu rezista cine stie cat :D! Saru' mana pentru reteta si pozele inspirationale :)!

    RăspundețiȘtergere
  17. Sanziana.. si eu am branzica la fementat! Maine pregatesc niste surprize din ea! O sa pun pi blog!
    Love...

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna,

    As dori sa stiu daca se poate face aceasta branza si din alte nuci, de exemplu caju. Eu am o problema cu stomacul si de cate ori mananc migdale, trebuie sa stau acasa, deoarece ma doare foarte tare stomacul in jurul ombilicului. Am aceasta problema de cand am fost operata de apendicita, acum multi ani, si aceeasi problema o am si atunci cand mananc banane ( in smothie nu am probleme ).

    Multumesc in avans de raspuns,
    Gina

    RăspundețiȘtergere
  19. Trebuie sa-ti spun ca am incercat-o si ...e geniala. Pana si sotul meu, care nu e nici vegetarian, nici raw, nu a putut sa spuna ca nu e branza. Iar eu am fost foarte incantata si surprinsa, pentru ca am mai incercat vreo doua retete de branza raw, dar nici una nu m-a convins. Deci, sunt cu ochii pe tine!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Gina.. ai incercat sa hidratezi migdalele inainte? De obicei pielita are o enzima ce face necazuri la stomacele mai sensibile. Daca o hidratezi peste noapte, si ii dai jos pielita nu cred ca ai mai avea probleme. Am un unchi ce are varice in gat iar doctorul i-a interzis sa manance nuci. I-am zis sa le hidrateze minim 24 de ore si acum mananca nuci fara probleme. Incearca cum ti-am spus si vezi daca ai in continuare probleme. Eu inca nu am facut din caju, dar o buna prietena mi-a zis ca a facut si a iesit foarte buna. O sa fac si eu si pun reteta aici. Eu ador caju-ul si sunt f curioasa cum va iesi. Deci poti incerca si tu cu caju, pus la fermentat cu probiotice si apoi condimentat dupa gust.

    Alina... nici eu sincer nu ma asteptam sa fie atat de buna. Zau. Dar am zis sa ii dau o sansa si am ramas muta de uimire - si la textura si la gust juri ca e branzica. Plus ca pe net am gasit mai multe feluri de a face branza, dar cand dadeam de macadamia, de rejuvelac sau alte minuni ziceam pas. Dar imi iau eu inima in dinti si fac si rejuvelac. Doar nu o fi atat de greu!

    RăspundețiȘtergere
  21. Domne, deci e buna! Eu am facut din caju ca se face mai usor crema fata de migdale daca nu ai un robot puternic. Si dupa ce am facut-o am facut si pasca raw (reteta pe blog). Super buna!

    RăspundețiȘtergere
  22. Hei.. ma bucur tare sa aud ca ti-a placut. Eu inca nu am incercat din caju, dar sigur voi face in curand. Si varianta cu pasca este geniala. M-am gandit si eu sa fac dar nu am mai apucat! Dar mi-ai facut pofta si o sa incerc si eu in curand!

    RăspundețiȘtergere
  23. Gasesti undeva migdale mai ieftine? Cred ca e super branzica, dar migdalele sunt cam scumpe pentru consumul regulat. Daca stii vreo sursa de aprovizionare mai convenabila, ti-as fi foarte recunoscatoare...

    RăspundețiȘtergere
  24. Adina, intra pe www.driedfruits.ro
    Acolo ai migdale decojite, perfecte pentru branzica. Si multe alte nuci, fructe, cereale.
    In dieta raw, nucile sunt intr-adevar cele mai scumpe. Dar se consuma cu moderatie!

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna, Corina! La Kaufland la mine in oras este oferta la migdalele crude, so...Say cheese! Love, Cati!

    RăspundețiȘtergere
  26. Cati.. super. O sa trag si eu o fuga sa vad de gasesc ca se termina stocul.
    Pupici migdalosi!

    RăspundețiȘtergere
  27. Pe cuvantul meu daca nu mai facut curioasa sa incerc aceasta branzica; mie nu imi place urda deloc dar in combinatii cu ceapa marar si alte nebunii sper sa fie buna

    RăspundețiȘtergere
  28. Anonim, nu are gust de urda.. vei vedea. Are un gust discret de migdale.. Te duce cu gandul la textura cu branzica de vaci, fina si usor acrisoara. Iar condimentata cu ceapa, marar si altele este senzationala! O sa iti placa sigur!

    RăspundețiȘtergere
  29. corina, te urmaresc discret de ceva vreme... am dat de branzica si automatik de probiotic. imi poti spune tu ce probiotic folosesti? iti sugerez sa citesti despre probioticele ce sunt folosite in iaurturi. ma voi interesa mai in detaliu, de abia acum ma apuc de studiu pe tema asta, insa sunt convinsa ca si aceste probiotice sunt inca o " facatura" sa ne inbolnaveasca, dupa ce glutamatul ne tampeste iar zaharul ... ah! nu mai continui, este primul meu comentar pe blogul tau si as vrea sa te felicit din tot sufletul pentru ceea ce esti , sinonim cu ceea ce mananci;) kiss Gabrielle

    RăspundețiȘtergere
  30. Draga me Gabrielle.. tot am uitat sa scriu in postare.. dar scriu.. sau o modific de tot - probioticele astea au dat batai de cap inutile.
    Branzica iese fenomenala fara probiotice. Pentru ca enzimele din migdale ajuta la fermentare. Am incercat si aceasta varianta (caci nu aveam probiotic in casa) si surpriza mare: avea gust identic! Deci uite acush modific in postare!
    PS: stiu de probioticele astea de unde vin. Citisem pe net ca se gasesc si de origine vegetala. Dar sunt mai scumpe. De stau sa ma gandesc... nu am in casa asa ceva, nu am mai folosit de fff mult timp, si nici nu mai intentionez! Se poate clar si fara!
    Iti multumesc tare mult pentru vorbele frumoase! Si te rog sa mai imi scrii!
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  31. iti scriu cu drag, corina, am facut ieri si eu branzicile, cu mici modificari si bineinteles ca fara probiotice, cu cat m-am adancit in studiu, cu atat m-am ingrozit mai tare, dar stai linistita , sunt calita deja in ingrozit ahahaha. oricum, as dori sa servesc aceste minunate rafinate branzicutze ca aperitiv de revelion ;) avem musafiri si nici nu stii ce satisfactie am sa ii vad fascinati, uimiti, inspirati cand gusta din preparatele mele crude. sunt la inceput insa, incerc sa transmit si eu mai departe din fascinatia , uimirea si inspiratiile mele de pe net, carti si propria creativitate :) si sunt happy ca am descoperit chiar in romania cele mai tari tipe vegane, ce ma inspira, printre care esti si tu ;) te imbratisez si nu pot sa iti fac un mai mare compliment decat sa iti dedic toata increderea atunci cand pregatesc o reteta de-a ta. ;) kiss

    RăspundețiȘtergere
  32. Am incercat branza de migdale si nu mi-a iesit.
    La blender migdalele nu s-au transformat intr-o pasta foarte fina, au mai ramas si bucatele.
    In poza pare a fi ceva foarte pufos.Nu am folosit nici probiotice si nici rejuvelac.
    Ma intreb daca migdalele nu pot fi risnite si dupa aceea hidratate cu respectarea timpului de fermentare?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  33. Gabrielle, mi-ai facut cel mai tare compliment ever! Nu iti poti imagina cata bucurie simt atunci cand cineva incearca o reteta de aici si ii place. Si cum spui si tu.. imi ofera toata increderea si respecta reteta! Este minunat! Iti multumesc din tot sufletelul!


    Anonim, poate ca nu ai pus destula apa in blender. Mama me are un blender din acela vertical de 160V - adica unul foooarte slabut, dar il foloseste cu succes sa faca lapte de nuci, sosuri. Adauga mai multa apa in blender si pune-l la munca pana ce migdalele sunt maruntite. Apoi pui in tifon. Excesul de lichid se va scurge oricum. Pulpa devine branzica, nu apa ce se duce in vas. Nu e musai sa folosesti probiotice sau rejuvelac. Doar migdale crude! Mai incearca si sunt sigura ca iti va reusi!

    RăspundețiȘtergere
  34. Incerc sa caut pe blogul tau idei de "chestii" rapide pt prima aniversare a Victoriei mele.
    Sunt as amulte idei...
    desi am citit despre branzica cu neincrede,re recitind articolul, DAR si comentariile m-ati...CONVINS sa incerc si eu :)
    despre migdale auzisem ca nu-s ok a fi consumate in exces.
    adica un pumn, zilnic
    iar despre cele deja decojite intelesesem ca trebuiesc si ele evitate (fiind supuse unor procese termice in procesul de decojire)
    true? :)

    te tin la curent cu ce am ales de la tine de pe blog care sa se prepare repede si BINE si care sa fie si pt cei mari, si pt cei mici

    lipsa timpului pana la aniversare nu ma lasa ca sastau f mult in incercari si pe ganduri:)

    multumim ca esti!
    mama de victoria :)

    RăspundețiȘtergere
  35. Hei mama de victoria.. sunt bucuroasa ca m-ai descoperit si ca te pot ajuta cu idei de papa bun. Nucile in exces nu sunt prea bune, fie ele de orice fel. Orice lucru in exces nu este sanatos.
    Orice vei prepara, sunt sigura ca va arata exceptional si va gusta pe masura! Hrana vie este minunata si nu ai cum da gres!
    Sa imi dai de stire cum a iesit!

    RăspundețiȘtergere
  36. bunaaaaaaaaaaaaaa, rau! ce ma bucur ca am cedat in sfarsit tentatiei de a transforma toate migdalele in lapte si am facut branzica!
    o iesit chiar si cateva linguri de semi smantana asa pentru ca am uitat sa strang laptele care s-a scurs sub sita si a stat si el cateva ore la fermentat...mmmm, numa buna sa adauge extra cremosenie la toata combinatia :D

    RăspundețiȘtergere
  37. Foarte interesant o sa o incerc , maine ca azi ma duc sa pun migdalele la inmuiat...

    RăspundețiȘtergere
  38. Corina, care e esenta drojdiei inactive? la ce ajuta in dieta raw? merci anticipat. ti-am tot frunzarit blogu juma de ora, ti-am vazut pozele (esti superba by the way) si nush ce naiba am, da simt asa un chef de veganism de numa! Mi-am facut branzica asta ieri, am avut migdale decojite ;) asa ca nu mi-am rupt unghiile, yeh ;)) Dar nu inteleg treaba cu drojdia inactiva.. pupici si mult succes cu restaurantul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drojdia inactiva sa foloseste pentru gustul bun ce il da mancarii si pentru complexul de vit B, magneziu si alte cateva minerale. E buna sa o ai in casa.
      Iti multumesc pentru cuvintele frumoase si iti doresc spor mare la veganit! ;)
      Te pup!

      Ștergere
  39. Buna Corina,

    Am facut si eu aceasta branzica...cred ca oricine citeste aceasta reteta si vede si pozele...e tentat sa incerce. :)

    Dupa ce am tinut la hidratat migdalele, aseara le-am robotit si le-am pus la scurs. Dar dimineata, cand m-am uitat la rezultat, nu era branzica...adica nu era legata si pufoasa. Era pur si simplu miez de migdale...ca aseara. :(

    Ce crezi ca s-a intamplat? Am legat-o la loc si am mai lasat-o si azi pe masa la branzit. Ma gandesc ca e frigut in bucatarie si poate nu fermenteaza.

    Ma poti ajuta cu o indicatie ca sa-mi iasa branzica?

    Multumesc,
    Cristina

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...