luni, 21 martie 2011

TiRAWmisu

Mi-a venit zilele astea ideea sa fac prajitura Tiramisu in varianta raw. Nu stiu cat de mult se apropie de gustul real al prajiturii tiramisu cu cafea, dar va zic ca la cremosenie este identica! Pentru ca nu consum cafea, am folosit cafea de cicoare. Si am folosit si rom. Cam astea ar fi ingredientele non raw. Pentru cei ce beau cafea, pot folosi in loc de cicoare o doza de expreso.
Sa va spun asadar povestea prajiturii tiramisu raw.

Ingrediente:
Pentru laptele de caju:
1 castron caju ( aprox 250gr) - hidratate 12 ore
750 ml apa plata
2 linguri de miere
1 lingurita extract de vanilie
un praf de sare.

Puneti in blender caju-ul hidratat cu 1 pahar de apa, si blenduiti de mama focului pana caju-ul se transforma in lapte. Apoi adaugati restul ingredientelor si restul de apa. Mai blenduiti oleaca si gata laptele!

Cafeluta de cicoare:
1 lingura cu varf cafea de cicoare ( clasica sau instant)
200 ml apa.
1 lingura miere

Se pune apa la fiert si cand da in clocot se adauga cicoarea, se da la o parte si se acopera. Se lasa la decantat vreo 5 minute, apoi se strecoara si se asteapta sa se raceasca. Se adauga mierea.

Stratul de crema de cafea:
1/2 de castron de curmale fara samburi hidratate vreo 6 ore ( eu le-am pus de seara)
1 castron caju ( 250gr) hidratate de cu seara
3 linguri de rom
4 linguri de ulei de cocos
1 lingura de cacao raw ( daca nu aveti raw, folositi cacao obisnuita)
1 lingura de miere
50 ml de cafea cicoare
1 lingurita extract de vanilie
un praf de sare

Curmalele se scurg de apa ( eu le-am dat jos si pielita) si se pun in vasul de la robotul de bucatarie. Apoi se adauga restul ingredientelor si se proceseaza pana cand totul devine cremos. Gustati si daca doriti un gust mai pronuntat de cafea, mai adaugati cafea de cicoare. Caju-ul va ramane putin granulat. Dar este ok. Duce cu textura de la piscot. :)

Stratul de crema:
aprox 750 ml lapte caju
6 linguri de ulei de cocos
2 linguri de miere
4 linguri de tarate de psyllium rasnite
1 lingurita extract de vanilie
un praf de sare.

Se pune in blender laptele cu celelalte ingrediente si se amesteca la viteza mare. La sfarsit adaugam taratea de psyllium si mai blenduim putin, la o viteza mai mica de data asta. Laptele va deveni crema in cateva secunde.

Pentru ornare:
Cacao raw


Luam o forma de prajituri, caserola, sau forma mica de tort si incepem sa ansamblam.
Eu am folosit o cutie din plastic cu dimensiunea de 28x18 cm si adancime de vreo 4 degete. Am pus folie alimentara de-a lungul si alta folie de-a latul ( asta sa pot scoate prajitura din caserola).
Am inceput apoi sa pun un strat de crema de cafea ( cam de 1 cm latime) si apoi deasupra am pus un strat de crema alba. Am dat la congelator vreo 45 de minute, apoi am repetat operatiunea ( un strat de cofee ceva mai subtirel, si apoi un strat de crema alba)
Pentru ornat, am luat o sita de plastic in care am pus 1 lingurita de cacao si apoi am presarat deasupra la prajitura. Am pus apoi prajitura in congelator pana a doua zi, caci era prea tarziu sa mai mananc din ea.

Pentru ca am folosit folia alimentara, a fost usor sa scot prajitura din caserola. Am taiat o portie. Nu se mananca imediat pentru ca este inghetata bocna. Asadar, inainte de a fi servita se tine vreo 2 - 4 ore in frigider. Sau chiar si in afara frigiderului. Din cauza pshyllium-ului, prajitura nu se topeste ci ramane tantosa in farfurie o scurta perioada de timp, pana cand este mancata, of course. Este foarte cremoasa si pufoasa. Mi-a placut mult! O prietena mi-a zis ca seamana la gust cu tiramisu. Eu am mancat destul de rar tiramisu si nu mai imi aduc aminte exact gustul clasic. Acestea fiind zise, va trimit virtual cate o portie de tirawmisu!

Acum gurita mare si....
Gargaritza ritza....
zboara-n poienitza....

Unde vei zbura...
hehe... uite acia, la corina!

18 comentarii:

  1. Corina, gata, te-am decretat regina raw! Arata de nu am cuvinte... As face si eu, doar ca ma stiu cu destul de putina rabdare pentru minunatia asta. Dar macar e frumos sa admiri la altii si sa iti imaginezi gustul.... :) Felicitari, faci niste minunatii! Si multumesc pentru ca le impartasesti aici!
    Sinziana

    RăspundețiȘtergere
  2. :)))) Merci mult Sinziana draga! Mi-ar place tare mult sa impartim o prajitura tirawmisu si sa stam la povesti! Si pentru ca mai nou tre sa am grija ce imi doresc ca mi se indeplineste, imi doresc sa te cunosc intr-o zi!

    RăspundețiȘtergere
  3. arata foarte bine prajitura ta! am doar o intrebare: am vazut ca ai folosit destul de mult caju care este o nuca destul de grasa, si vroiam sa te intreb daca nu contine prea multe grasimi?

    RăspundețiȘtergere
  4. Alina, eram tentata sa zic.. ce mai conteaza grasimile cand primesti o groaza de vitamina B3 care este direct raspunzatoare de starea noastra de fericire? :)))Si uite ca pana la urma am zis! :))) Caju rules!!!
    Ei bine, probabil ca prajitura este destul de bogata in grasimi, care oricum trebuiesc sa fie prezente intr-un oarecare procent in alimentatia noastra de zi cu zi. Avem nevoie de grasimi pentru creier, piele si pentru a proteja organele interne. Si cand zic grasimi, ma refer strict la cele de origine vegetala, in stare cat mai pura si neprelucrate termic. Din poartia de tiramisu facuta de mine mananca pe saturate 8 persoane!! Deci o optime din cantitatea de grasimi de mai sus nu iti poate face decat foarte bine!! Iar deserturile raw sunt foarte satioasa si sanatoase. Si na.. nu mananci tiramisu in fiecare zi.. desi ti-ai dori :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Stau si salivez in fata calculatorului cu gandul si cu ochii la tirawmisu-ul tau :)). Multe felicitari pt. toate retetele!!! Sunt minunate. Cu drag, Simona

    RăspundețiȘtergere
  6. minunat(a)....prajitura mea preferata, abia astept s o confectionez pe asta raw...mersi mult de idee...ai niste retete si fotografii minunate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Esti o adevarata inspiratie pentru mine. Multumesc din suflet. Luciana

    RăspundețiȘtergere
  8. Simona, nu mai sta.. pune mana si fa :)))

    Lulu este musai de incercat! Daca pui cafea fara cofeina, vei putea sa juri ca e tiramisu.

    Luciana, ma bucur din suflet si iti multumesc pentru cuvintele frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  9. O idee minunata, Corina! Urmaresc de ceva vreme blogul tau si sunt tare incantata de acest tiramisu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hoorraaaay! I saaaaayyyy!
    Hmmm.. cred ca mai fac si eu o portie de tirawmisu in curand ca dupa atatea comentarii s-a facut iar pofta :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna, Corina! Uleiul de cocos este necesar? Ii iubesc aroma dar nu gasesc :(((, stiu ca este pe internet dar nu am nevoie de 500g... Ador mult site-ul tau! Ce mi-ar placea sa locuiesc in Brasov....Cu drag, Cati.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Cati. Se poate si fara ulei de cocos. Poti folosi ulei de palmier sau deloc. Daca iti iese prea moale crema, o intaresti cu tarate de psyllium rasnita si e totul ok. Legat de partea cu 500 gr.. zici tu ca nu ai nevoie.. dar sti ce minunat este pe piele? Nici o crema cosmetica nu face pielea atat de catifelata, hidratata si hranita in acelasi timp ;)
    Si mie mi-ar place sa locuiesti in Brasov :*:*

    RăspundețiȘtergere
  13. Iti multumesc foarte mult! Esti tare draguta :*.Ulei de cocos pentru piele am folosit de la elemental, organic si presat la rece. Chiar a fost o placere. Ai niste retete extraorinare aici! Acum stiu ce tort am sa servesc de ziua mea: reteta ta de tiramisu dar in forma rotunda de tort (o sa faca o impresie). Te pup! Cati

    RăspundețiȘtergere
  14. Da.. este o idee minunata! De sunt bautori de cafea, poti pune in loc de cafea din plante o portie de cafea cu sau fara cofeina, si atunci intr-adevar, va avea gust intocmai de tiramisu!
    Pe fundul formei de tort sa pui neaparat o foaie de copt, sa iti fie mai usor apoi sa iei feliile. Si este ideal sa portionezi tortul cat este inca inghetat. Este mai usor de servit apoi!

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna Corina,

    sincer, deserturile pregatite in acest fel arata extraordinar. O singura data am pregatit un desert semi raw si anume, o tarta cu crema de branza dar fara coacere, Semi-raw deoarece blatul era doar din aceasta categorie.
    Intrebare. Daca bine am inteles, semintele de pshyllium sunt cele care ajuta crema sa stea mai ferma. Cu ce poate fi inlocuit pshyllium in retetele cu crema iar consistenta sa ramana aceeasi. Ma intereseaza pt ca doresc sa evit constipatia sau sa fiu nevoita sa beau multa apa dupa ce consum un desert. Mai ales ca as vrea ca si copilul meu de trei anisori, sa beneficieze de aceste deserturi.

    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    Cu drag,
    Ana

    RăspundețiȘtergere
  16. Wow,cat de bine arata! Ma bucur sa te descopar! Multumesc pt aceasta reteta, o voi incerca o maine cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
  17. Waw, foarte bun! !! Am pus cam mult rom so a trebuit sa maresc cantitatea de psyllium la 7 lingura dar totul a iesit fantastic. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  18. Gustata de la o prietena, n-am simtit diferenta in gust dar caloric este mai mica. Trebuie s-o incerc dar mai ales s-o-mpartasesc cu romancutele mele din diaspora. Salutari din Bahrain!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...