joi, 2 iunie 2011

Tort Tropical


Astazi vreau sa va impartasesc o reteta fantastica: tortul facut pentru ziua mamei mele.
Initial, am vrut sa ii fac un tort cu mere si scortisoara, apoi m-am gandit la unul cu capsuni si ciocolata.... Intr-un final nu a iesit nici una nici alta. A iesit insa o minunatie! Este fara indoiala cel mai bun tort facut de mine!

Ingrediente:
Blat:
250 gr migdale
250 gr curmale
Putina apa

Preparare:
Se pun migdalele in robot, cu lama in forma de S si se pulseaza pana se maruntesc bine de tot. Mie asa imi plac. Apoi se iau curmalele (fara samburi de preferat) si se taie cu cutitul cat mai mic, sa usuram treaba la robotel. Se pun si dansele cu migdale si se incinge o batuta moldoveneasca intre cumatra migdala si cumatra curmala. Daca vedeti ca cele doua cumetre nu se prind bine una de alta, aruncati peste dansele cu vreo 20 ml apa plata. Instant se vor calma si se vor prinde bine in hora. :))
Apoi scoatem din camara o forma de tort cu peretii detasabili, asezam frumos la baza o foaie de copt apoi prindem peretii de fundul formei. Puteti sari peste aceasta etapa, dar eu zic ca e buna de facut pentru cand veti taia tortul felii ( ele nu se vor lipii de fundul tavii de tort)

Crema:
400 gr caju hidratat in avans vreo 12 ore
3 banane
8 linguri ulei de cocos
2 linguri babane de miere
2 linguri la fel de babane de lucuma
2 linguri de extract de vanilie
1 lingura de maca

Preparare:
Se azvarle caju-ul in blender cu apa cat sa il acopere si sa depaseaza nitel nivelul. Apoi se invarteste caju-ul in vasul blenderului pana se face crema. Daca blenderul este mai puturos, puteti face crema in doua transe.
Dupa ce ati obtinut o crema pufoasa, adaugati cele trei banane. Mixati pana la incorporarea bananelor.
Apoi am transferat compozitia in vasul mare al robotului si am folosit intrumentul de tel. Adica cel ce face spuma ( din ou) Si am pornit telul, am adaugat lucuma, maca, vanilia, mierea. Cred ca merge si cu lama in forma de S. In final crema a iesit incredibila. Nu pot spune a ce avea gust. Se simtea cocosul, banana.. dar mai era ceva... Da.. Mi-a adus aminte de gustul de frisca de pe motzul prajiturilor ce le mancam cand eram mititica.. Deci... da.. dar muuult mai bun!

Intre timp, am taiat cat mai mic vreo 6 nectarine acrutze. M-am gandit sa echilibreze gustul dulce al cremei. Si le-am introdus in robot si le-am invartit la viteza mica cateva secunde, sa se mozoleasca bine cu crema.
Am scos blatul de la frigi si peste am turnat compozitia de crema cu fructe. Am dat la rece vreo 3 ore. Ideal ar fi fost sa stea peste noapte, dar eu l-am facut chiar de ziua mamei, asa ca nu am avut vreme sa il tin prea mult in congi.

L-am scos apoi si l-am ornat cu un strat de fulgi de nuca de cocos, felii de mango si stafide grasane hidratate 12 ore in apa. L-am cantarit in final si avea 2.5 kg!

Am fost la mama, am imbratisat-o cu toata dragostea si i-am dat tortul. Dupa ce am papat o ciorbita de loboda si niste sarmale de post facute special pt mine si Alin, am scos tortul din frigi si am mancat cu totii. Si Pif ar fi mancat, dar nu are voie!

26 de comentarii:

  1. ...... Corina esti fantastica, multumesc tare mult pentru retele tale delicioase........ ce nu reusesc sa am aici in Grecia este extractul de vanilie..... ce este de fapt acest extract..........l am mai intilnit.
    Multumesc tare mult
    Marieta

    RăspundețiȘtergere
  2. Marieta, este foarte simplu sa faci tu acest extract. Pui 2 pastai de vanilie la macerat in 250 ml de votka sau wiskey. Eu am folosit Votka Absolut (care este vegana). Se pune intr-un borcan pastaile si alcoolul, apoi il inchizi bine, si il pui la intuneric vreo 2 luni. Din cand in cand il mai agiti. Pastaile le tai in jumatate pe lungime, si apoi inca o data pe latime ( puncticelele de vanilie din interiorul betisorului se vor integra mult mai repede in macerat astfel).
    In aceiasi masura poti folosi miezul din pastaile de vanilie, ce vor aroma puternic dulciurile raw!. Garantat!

    RăspundețiȘtergere
  3. .... multumesc frumos, te iubesc.
    Marieta

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca nu as vrea sa pun maca, trebuie inlocuita cu ceva? Are rol in consistenta cremei? Pentru piticul meu mi s-ar parea prea energizanta, iar eu am hipotiroidism, nu mi-as cumpara-o sa o am in casa, pentru ca e goitrogena :D.

    RăspundețiȘtergere
  5. Raluca, merge linistit si fara maca, fara lucuma! Pune caju, banane si vanilie si ce mai este pe acolo, si iese o minunatie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult! Si dupa cate am inteles, la congelator peste noapte, nu la frigider.

    O sa fac o proba intai, il am in plan pentru aniversarea puiului meu, la 2 ani. Inca nu a facut cunostinta cu zaharul, asa ca tortul asta mi se pare perfect pentru o incepatoare ca mine in ale torturilor raw.

    RăspundețiȘtergere
  7. Iar te deranjez :D. Migdalele nu trebuie hidratate? Doar caju-ul de la crema?

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Migdalele pentru blat nu trebuiesc hidratate. Ele trebuiesc sa fie crunchy. De vrei neaparat sa ai parte de nutrienti vii 100% din migdale le poti hidrata, si apoi deshidrata. Pe de alta parte, de pui migdalele hidratate scurse bine in robot si apoi adaugi curmalele, nu cred ca se terciuiesc ( eu de asta le pun nehidratate). Nu am incercat niciodata sa vad cum iese. Poti incerca tu, si imi zici si mie cum a iesit!

    Pupicei.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru un tort pot sta nutrientii ascunsi, nu-i bai :D. Le hidratam in restul anului... Si eu cred ca ar iesi mai praf mixate uscate.

    Multumesc mult! Pup.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am hidratat brazilienele pentru blat. Nu s-au terciuit poate pt. ca le-am scos la scurs cu cateva (2-3)ore inainte de ....(organizarea bat-o vina :)), sau poate pt. ca am pus deodata si nucile si curmalele... sau poate pt. ca n-am insistat cu mixatul, sau poate ca brazilienele sa fie mai tari, sau ...
    :))) annonima

    RăspundețiȘtergere
  11. :))) Si pana la urma tot a iesit treaba buna si gustoasa nu-i asa annonima? ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. daaa, acush intrai sa-ti spun ca e superbonissima crema de mai sus. Chiar daca uitai de uleiul de cocos... :))) Si de data asta pusei brazilienele nehidratate...(nu mai spun ca voiam sa fac blatul cu cocos...dar aveam la-ndemana nucile pentru parmezanul pentru supa crema ...)
    Annonima va pupa pe toate :)

    RăspundețiȘtergere
  13. yummy.. suna super delicios!
    Pupam cu drag inapoi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am testat tortul inainte de "eveniment". A iesit delicios. Dar crema totusi prea moale, si dupa o zi de stat la frigider.

    - trebuia la congelator?
    - sa pun mai putina apa pe caju?
    - sa adaug ceva in crema ca sa se intareasca?

    Multumesc si scuze de deranj!

    RăspundețiȘtergere
  15. Raluca.. sa vedem.

    Eu pun torturile la congelator cel putin 6 ore. Sa se faca bocna. Apoi le scot, si asa bocna le tai felii, dar le las in tava rotunda a tortului. Si tortul il poti orna la final in asa fel incat sa nu se vada feliile taiate :P
    Le ia cam 2- 2.5 ore( la temperatura camerei) sa devina perfecte pentru consum.

    De pui o cantitate mare de caju in blender, vei avea nevoie de mai multa apa pentru a-l transforma in crema fina. Pentru a nu avea o crema moale, exista mai multe variante:

    1. Dai prin rasnita de cafea 3-4 linguri de tarate de psyllium, o faci fina de tot si apoi o pui in blender peste crema. Amesteci bine sa nu ramana cocolase si pui peste blat si apoi in congi. Cand taratea se va umfla si va absorbi apa din crema, se vor vedea puncte mici usor transparente in crema. Simpatic tare.

    2. Faci crema si de iese prea moale poti pune in blender faina din caju ( dai caju la rasnita de cafea pana il faci fin). Caju-ul il pui uscat si NU hidratat in rasnita. Pui faina cata este nevoie pentru a face crema mai groasa.

    3. Exista varianta de a "dizolva" nucile de caju hidratate direct in ulei de coco/cacao. Dar trebuie un blender ultra performant ( vitamix, blendtec) care pot face acest lucru. Iar crema va iesi ferma si la rece se va intari imediat.

    Nici mie nu imi ieseau torturile prea bine. Chiar si cel tropical a fost putin mai moale decat as fi dorit.. Dar in timp m-am mai perfectionat si apelez la secrete in caz ca sunt amenintata de un esec in consistenta cremei :P

    RăspundețiȘtergere
  16. Uauuuuuu ce de sfaturi buneeee! Multumesc mult mult!

    RăspundețiȘtergere
  17. http://alexcreste.blogspot.com/2011/10/tort-tropical-la-aniversare.html

    RăspundețiȘtergere
  18. Aoleuuuuuu si vai di mini! Ce bunaciune..
    Sa vina uleiul de cocosssss, ca nu mai pot. La tine pe blog nu mai intru pana atunci ca am ajuns sa te visez si noaptea :)))

    Florina

    RăspundețiȘtergere
  19. Raluca, sa stii ca am intrat pe pagina blogului tau din ziua in care mi-ai lasat link-ul. Am vazut si ma bucur din tot sufletelul!!!

    Florina, mintenas vine uleiul. Si cat ma bucur ca ma visezi! Ihaaa! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  20. Pana vineeeeeee demisioneaza papilele gustative din cauza inundatiilor. Ca sa le mai reduc stresul, am combinat blatul de aici si crema de la merele tale nepretuite si a iesit ceva ce TREBUIE (ca daca nu, e bai) sa avem in casa in fiecare clipa.
    Te mai intreb la noapte in vis de una sau alta :))
    Pupici si de la mine,
    Florina

    RăspundețiȘtergere
  21. :))) Intreaba-ma... De una.. de altu... :))) Pup u

    RăspundețiȘtergere
  22. nu am vazut in reteta ta cand adaugi uleiul de cocos..banuiesc ca, odata cu mierea si bananele..te puup

    RăspundețiȘtergere
  23. Da ambrozia. Uleiul de cocos se pune in crema, oricand.. Se omogenizeaza bine si se toarna peste blat!

    RăspundețiȘtergere
  24. Corina, am mai citit de-a lungul timpului bloguri avand aceeasi tema, insa pot sa spun ca tu m-ai convins cel mai mult.
    Nu sunt sigura ca voi reusi, fiindca am o viata destul de complicata, insa imi doresc din tot sufletul sa pot sa incep un astfel de stil de viata.Incep sa-mi comand "materia prima" si din ce-am citit, pentru dulciuri, baza ar fi untul de cocos , migdalele, untul de cacao, maca, lucuma, etc. De fapt, nu stiu daca sa iau unt de cocos sau ulei de cocos......Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai da niste surse de incredere pentru a le achizitiona. Eu am gasit "crudsisanatos" ,"beorganic" si driedfruits". O sa te stresez cu intrebarile pana reusesc sa intru pe fagas .
    Cu simpatie,
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...