duminică, 15 ianuarie 2012
Tort Mojito style
Dar sa revenim la ducegarii dragi miei, si va rog sa ma lasati si sa imi permiteti sa va indulcesc iata sufletul cu o reteta de tort mirabolanta! Si poate deveni ametitoare de-a dreptul de cresteti cantitatea de rom! :)))
Cum imi venii aceasta idee? Ei bine, avand in minte o bauturica minunata de vara.. ce duce cu gandul la plaje cu nisip alb.. valuri inspumate al unei mari de o culoare turcoaz... cuba.. havana club... rum.. etceteras etceteras..., s-a incropit ideea unui tort racoros, mentos si limeos.. cu putin rom, asa de control!
So.. fusai in Metro de unde am luat nitzcaia menta proaspata. Am vrut sa iau si lime.. dar nu dadeau la bucata, iar cu o lada intreaga chiar nu aveam ce face. So, am luat lime din alta parte. Romul, il aveam de ceva vreme in camara, pe raftul cu beuturi. Obviously!
Ingrediente:
Pt blat:
- 200 gr migdale albe ( pot fi si cu coaja, sau caju)
- 50 gr fulgi de cocos bio
- 2 linguri miere
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingura ulei de cocos
- 1 lingura ulei de cacao
Crema:
- 500 gr caju hidratate vreo 2 ore
- 15 gr menta proaspata ( o mana zdravana de frunze)
- 3 linguri de ulei de cocos
- 6 linguri ulei de cacao
- sucul de la 2 lime
- coaja rasa de la 2 lime
- sucul de la 1 lamaie
- 5 linguri de miere/sirop de agave
- 4 linguri de rom ( este optional si numai pentru persoanele peste 18 ani) :D
Extra:
- frunze de menta pentru stratul dintre creme ( optional)
- felii de lime, si frunze menta decor
Preparare blat:
Se pun in blender migdalele si se maruntesc cu lama S, tinand apasat functia pulse vreo 10 secunde. Apoi se adauga fulgii de cocos, mierea, sucul de lamaie, uleiul de cocos, cacao si mixam bine. Adaugam vreo 2 -3 linguri de apa sa se lipeasca compozitia intre degete si gata blatul. Luam o forma de tort cu peretii detasabili, punem o foaie de copt pe fund, prindem peretii, apoi rasturnam compozitia din robot si presam uniform cu degetele. Dupa ce am presarat tot, eu iau de obicei o lingura si un castron cu apa si procedez in felul urmator. Umezesc lingura in apa, apoi o folosesc pentru a nivela perfect blatul in forma. Gata prima etapa. Punem forma in congi pana preparam crema.
Preparare crema:
Se imparte cantitatea de caju in doua, caci este prea mult sa il punem pe tot o data in blender. So, luam asa:
250-300 gr caju ( 300 are dupa ce se hidrateaza) si se pune in blender. Se acopera cu apa si apoi incepe sa se proceseze. Se pune 1 lingura si jumatate de ulei de cocos, apoi sucul de 1 lime, coaja rasa de la 1 lime, sucul de la jumate de lamaie, 2-3 linguri de miere, 2 linguri de rom. Se proceseaza bine, pana cand totul devine omogen. De mai trebuie apa, mai adaugati cate putin, ca blenderul sa poata vortexa crema. Ultimul lucru ce il punem in crema sunt frunzele de menta ( jumatate din cantitate) . Pulsam de cateva ori, ca frunzele sa fie maruntite, dar nu dezintegrate complet in crema (sa pastram ideea de mojito, unde avem frunza maruntita in bautura)
Turnam prima parte a cremei peste blat, si apoi adaugam frunze intregi si proaspete de menta de-a lungul suprafetei. Putem pune si lime ( fara coaja si membrane, de avem timp si rabdare)
Punem putin la rece si pornim la etapa a doua de crema. Procedam intocmai ca la primul strat, si dam la rece. Inainte de servire putem servi felia de tort decorata cu felia de lime si menta proaspata!
Ce au zis oamenii despre tort? Au zis ca intr-adevar are gust de bautura Mojito! Ca e buna, racoritoare, mentolata.. Si au zis ca mai doresc! Eram sigura ca va fi foarte bun. Combinatia de lime cu menta nu poate fi decat superba!
Aroma de rom se simte f subtil. De faceti tortul pentru copii, omiteti romul. Ah.. si romul folosit a fost rom alb. Dar puteti pune si rom Captain Morgan, Bacardi sau ce aveti la indemana. Ma indoiesc ca va colora crema in vreun fel.
Sper sa va placa!
PS: tocmai acum mi-am dat seama ce lipsea la felia de tort! O umbreluta decor! Pff... Data viitoare!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
minunat !!!! hmmmm...cum arataaaaa !
RăspundețiȘtergereCoco, multam! Este un tort facut pentru altii, dar nu m-am putut abtine sa nu mananc si eu o felie! Si bine am facut! Altfel, cum puteam sa explic cat de bun a iesit? :P
ȘtergereImi era si mie pofta de ceva dulce la minut si am facut repede compozitia de blat, am pus in castronel si am servit cu lingurita....foarte bun, data viitoare cand nu sunt in graba il fac in intregime...multumim, esti f inventiva....
RăspundețiȘtergereAntonia, ai mesterit un desert foarte bun! Si mie uneori imi mai ramane din compozitia de blat si fac bilute mici si le pap cu ceai! Astazi chiar mi-a ramas putin dintr-un blat cu cacao si ceva pudra de roscove. Si mancam cate putin cu ceai.. si ma minunam cat de bun ii! Prietenul meu servea niste cozonac de la mama lui, iar eu ma gandeam in sinea mea: ce fain de mine.. eu mananc miezul de la cozonac ( acel amestec de nuci ce il punea mama in cozonac, si eu eram mereu cea care lingea castronul). Doar ca acuma este mult mai bun si sanatos, neavand zahar si oua! Yummy!
RăspundețiȘtergereCorina,
RăspundețiȘtergerema pregatesc intens de primul meu tort raw :) Am comandat ulei/unt de cocos si cacao, iar azi merg dupa caju. O singura intrebare am: foaie de copt pui doar pe fundul tavii? Nu se lipeste crema de marginile inelului detasabil? Cum faci sa iasa asa impecabil de drept?
Te tin la curent cu rezultatul! Te pup!
PS Am facut deja "zmuti" verde si m-a dat pe spate. Nu ma asteptam sa fie asa gustos... din resturi am facut o budinca cu tarate de psyllium, moama ce buna si racoroasa a fost! A, si btw, ce robot de bucatarie/blender ai? Tie iti mai raman resturi de la smoothie asta? Vreau sa stiu spre ce gadget trebuie sa tintesc :)
Andie, foaie de copt pun doar pe fundul tavii. Tortul trebuie sa il tii in congelator peste noapte. A doua zi, vei vedea ca este usor sa inlaturi peretii formei de tort, el fiind inghetat. Nu e nevoie de foaie de copt pe lateral. Dupa ce scoti tortul si il pui pe un platou sau unde doresti, tine-l in frigider vreo 4-6 ore. Si apoi e perfect de mancat.
RăspundețiȘtergereDe intentionezi sa mananci doar cateva felii, taie tortul cat este inghetat, pune cat vrei sa papi in frigider, iar restul il pui inapoi in congi. Il poti tine acolo chiar si 3 luni ( desi sunt sigura ca nu va rezista atat)
Zmuti este fff bun.. si multi nu isi pot imagina cum patrunjelul cu banana pot face echipa atat de buna! :P
Robot de bucatarie am Phillips, de 1000W. Tintesc insa anul acesta catre un Thermomix. I must have it!
Un alt aparat bun de avut in casa, de intentionezi sa stai cat mai mult pe raw, este un deshidrator. ;) - clatite, painici, piftelute, etc, etc... Dar mai ales Clatite! :)))
Pup u
Verisoara mea din Italia are Thermomix, si l-am vazut de nenumarate ori in actiune. Este intr-adevar incredibil de puternic: parmezanul si gheata sunt glume pentru el. Eu am un Braun de 600W, deci e departe de Phillipsul tau...
RăspundețiȘtergereDeshidratatorul mi-l doresc demult, insa trebuie sa strang bani pentru Excaliburul pe care l-am ochit :) Pas cu pas, pas cu pas!
Te pup, maine dimineata o sa am branzica de migdale (sper :)
Abia astept!!
M-am inrawit de tot! :))
:))))) Zici ca te-ai inrawit ha? Ce zapa esti! Foarte bine faci!
RăspundețiȘtergereRobotelul de 600W e bunicel, cred eu. Ramane sa vezi cum va iesi crema la primul tau tort raw! Sa imi spui si mie!
Branzica sa ii adaugi sare si condimente. Va fi si mai buna dupa o zi ( 8 -12 ore) de stat in frigider, cu tot cu condimentele alese! ;)
Deci Corina, sa vezi tu. M-am pus eu pe facut branzica de migdale. Toate bune si frumoase, au stat migdalele la hidratat, le-am pus in blender... numa' ca am uitat sa le acopar cu apa inainte sa le mixez. Am mixat eu, am vazut ca erau prea tari, zgrumturoase, nu prea intelegeam... si buf! Mi-am adus aminte! Am mai pus eu ceva apa, dar evident ca nu mai stiam cata, asa ca mi-au iesit cam sfaramicioase :(( In prima zi nu prea mi-au placut la gust, insa a doua zi!! Cata dreptate ai avut! A doua zi au fost senzationale, chiar asa, uscacioase! O portie am amestecat-o cu avocado, si a fost foarte bun! Tort raw inca n-am facut, ca abia ieri mi-a venit untul de cocos si in week end o sa fiu plecata. Saptamana viitoare revin, insa intre timp iti doresc mult succes azi la seminar! Sunt convinsa ca o sa-i dai gata pe toti :)
RăspundețiȘtergereTe pup, raw diva ce esti!
Andie.. din greseli invatam cu totii. Sunt insa convinsa ca ti-a iesit o minunatie de branzica!
RăspundețiȘtergereLa atelier a fost minunat! Sper ca a placut si celor ce au participat asa cum mi-a placut si mie!
Te pup si eu draga mea, ca o diva raw ce sunt :))))) !
Draga mea, in sfarsit am pus mana sa fac tort raw. Iara m-am grabit ca fata mare la maritat, si bineinteles ca am dat-o in bara pe ici-colo. Adica, nu mi-a trecut prin cap sa inmoi putin untul de cocos/cacao, iar n-am pus apa suficienta in crema de caju (am io o obsesie sa nu iasa prea moale cred), iar deasupra am facut o crema de banane care nu sunt sigura ca a fost cea mai desteapta alegere. Colac peste pupaza, m-am infipt cu dintii in el cat inca era congelat, si aia mi-a fost... Dar astea au fost doar aspectele mai putin reusite. Desi la inceput mi s-a parut cam fad datorita greselilor pe care le-am facut, dupa doua zile cand am gustat din nou din el mi-a placut la nebunie! Trebuia sa imi aduc aminte lectia cu branzica de migdale, ca e mai gustoasa daca sta putin! Overall, desi am inceput abrupt, am sfarsit prin a fi foarte incantata de rezultat! Uite, am facut si poze, sa fii mandra de mine! http://www.reteteveggie.com/2012/01/31/jurnal-de-raw-ziua-2-tort-de-portocale-si-banane/. Te pup si-ti multumesc tare mult pentru sprijinul tau si cuvintele frumoase! Data viitoare promit sa ma concentrez mai bine si sa nu mai gresesc! Love,
RăspundețiȘtergereA.
:))) Ehei.. esti pe drumul cel raw! Eu nu mai tin minte primul meu tort.. dar sigur nu mi-a placut deloc. Crema imi iese grunjoasa, si de frica sa nu se pleosteasca, puneam multa tarate de psyllium. Nu este rea la gust, dar se simte totusi, si "fura" din aroma cremei foarte mult.
ȘtergereNu iti fa griji de consistenta cremei. La mine arata ca o smantana lichida.. Deci aproape ca o poti bea cu paiul. Dar pun unt de cacao din belsug, bag la congi, si apoi crema este perfecta!
Sunt tare mandra de tine sa stii! Si iti multumesc tare mult ca m-ai facut sa rad cu pofta! Esti o dulceatza de fata!
PS: mergea pusa niste sfecla rosie in banana ( stratul de deasupra) , si iesea stratul de un rosu intens, sau roz de puneai mai putina (sfecla). Si nu-ti fa griji, nu se simte absolut deloc la gust aroma sfeclei. Adica, nu o sfeclesti! :))))
Vezi mai ce-nseamna experienta? De unde sa-mi treca mie prin cap despre sfecla rosie? Dar acum ca mi-ai zis.. ce bine suna! Gata, data viitoare ma montez, pun apa ca lumea si ulei de cacao si te anunt! Oricum, este foarte clar ca dulciurile raw sunt cu totul si cu totul speciale. Eu deja am inceput de o perioada sa introduc din ce in ce mai mult raw in mesele zilnice si-s tare impacata cu mine. Te pup Cori, sa ai o zi calduroasa pe dinauntru! xo, Andi
ȘtergereYummyyy, ce bine arata! :)
RăspundețiȘtergereVroiam sa te intreb, stii cumva si ai putea sa ne impartasesti si niste retete de dulciurele la care nu se foloseste blender/robot de bucatarie? In afara de clasica salata de fructe, evident :P Multumesc!
Iti multumesc! Este destul de greu sa faci retete de dulciuri raw vegane fara robot/blender. Ai nevoie de ceva sa maruntesti nucile sau sa le faci faina, ca apoi sa le amesteci cu putina apa, sa le faci crema... etc.. Nu este insa imposibil. O rasnita de cafea si o masina de maruntit nuci te poate ajuta sa faci prajituri crude. Dar iti recomand sa iti cumperi un robot cat mai performant, ca tot dai un banutz... Te va tine mult timp si iti va fi de maaare folos in bucatarie.. fie ea raw ori ba!
ȘtergereOoooo.. minunata surpriza pt musafiri! Ma bucur tare ca le-a placut! Este intr-adevar un tort racoros si bun! Te imbratisez!
RăspundețiȘtergere