vineri, 27 ianuarie 2012

Tort cu ananas


Am vrut sa il denumesc Tortura Enigmatica.. sau enzimatica.. enzimos.. enzizemos ... zzzzz....sau ceva legat oricum de enzime.. Iar de tortura va spun eu: am o prietena draga care de cate ori ma vede sau aude ca fac tort ma intreaba: iar faci torturi? Ne torturezi si pe noi cu cateva felii? Asa rapid? Ha? :)))) Si eu batman batman... adica dau repede din aripi.. si duc fetii tort! Asa rapid! :P

Asadar si prin urmare.. cori face treaba buna! :)))
Uneori ma mai paleste cate o briza de inspiratie peste pletele cele satene si mai scurte (mai nou) ... si ce fac? Ei bine.. scriu pe cartea fetzei (facebook) la status asa: prepar tort shaa laa bla bla... cine vrea? Si toata lumea in cor: si eu .. si eu! Si vazand asa feedback rapid si vesel, ma pun repede la stresat una bucata vecina de jos si un bucat vecin de sus cu sunetele inconfundabile (si incontrolabile) ale robotelului meu, de acum parca din ce in ce mai obosit si zgomotos.. Vruum vruum.. brum brum.. poc trosc.. jmaf paf.. Tortul este gata!!!!!! Cam atata imi ia sa il si dau.. Semn ca ii la mare cautare si lumea tare doritoare!

Dar sa scurtam povestile nemuritoare si sa trecem la matematica! Rezept:
Ingrediente blat:
200 gr migdale ( am avut fulgi si am pus asa)
150 gr caise deshidratate maruntite bine
1 lingura de miere
1 lingura ulei de cocos aromat si parfumat, minunat si adorat
1 lingura de apa plata, sa calmeze si sa uneasca spiritele din caise :P

Adunare:
Inainte de adunare, se face o impartire.. Adica se impart fulgii de migdale in mii de parti mici, prin folosirea robotului de bucatarie dotat cu lama in forma de S.. S de la Supertarefrate!
O data fainizate migdalele se adauga caisele maruntite, mierea, uleiul de cocos si se mai mixeaza pana la omogenizare. Pentru calmarea spiritelor, se toarna o lingura de apa peste caisele infierbantate si se mai incinge o batuta (moldoveneasca de preferinta). Adunarea a devenit asadar o suma de ingrediente bine inchegate, fara radicali si alte ecuatii necunoscute! Se ia forma de tort, se aseaza covor din foaie de copt, se prind peretii de fundul tavii si se pune coca fermecata. Cu degetele usor umezite se preseaza cat mai egal cu putinta compozitia si apoi se pune la racorit, in frigi.

Crema de vanilie
Ingrediente:
500 gr caju
1 ananas mediu
1 mango ( eu am pus doar jumatate)
3 linguri ulei de cocos
4 linguri miere
15 linguri ulei de cacao
1 lingura lucuma (optionala)
2 lingurite extract vanilie
1 betisor vanilie
4 linguri praf instant cocos (optional)
2 linguri lecitina din soia
apa cat cuprinde

Ioooi.. cata listoaia! Ma jur ca nu am crezut ca sunt asa de multe cand le-am pus pe rand in crema! Dar sa incepem cu inceputul!
A fost o data.. ca niciodata... jumate kil de caju. Acest caju a fost spalat si pus la hidratat (sau mai bine spus la scundat) vreo ora ( nu am avut rabdare sa il mai las in apa). Dar il puteti lasa si doua ore, sa isi faca siesta pe deplin!
O data scos din mediul acvatic, a fost impartit in doua echipe. Asta deoarece blenderul nu face fata unei cantitati asa de mari de bobite (era sa zic carnoase .. ntz ntz) grasance de caju. Am pus jumatate din portie in blender si am acoperit cu apa plata. Apoi am pornit blenderul si l-am lasat sa mearga in tihna pana cand s-a poticnit. Mai vroia apa. Asadar am mai pus cate putina apa pana cand vortexul cajunian s-a format vertiginos, maruntind si transformand caju-ul zgrumturos intr-o crema fina.. perfecta. A durat vreo 2 minute ( pe incredere, nu pe ceas :)))
Acestea fiind rezultate, am adaugat asa:
2 linguri praf instant de cocos
1 jum lingura lucuma
1 lingura de ulei de cocos
1 lingura de miere ( generoasa, nu zgarcinoasa)
1 lingura de lecitina
miezul de la jumatate de pastaie de vanilie
1 lingurita extract de vanilie
5 linguri ulei de cacao.
Am mixat din nou bine ( de fapt blenderul a mixat, nu eu) si toate s-au omogenizat perfect A rezultat o crema ( ca spuma laptelui DE MIGDALE? :))))) cremoasa, omogena si mai presus de toate... pistruiata! Daaa... ador punctele mici din pastaia de vanilie ce se distribuie prin crema.. Sunt asa de shoade!
Apropos.. iaca-ta un test veritabil intre pastaia de vanilie desfacuta de manuta ta si pus miezul in crema.. si pudra de vanilie ( bio) luata din comert ( si aceea destul de scumpa) Sa nu va imaginati ca in acea pudra aveti doar miezul din vanilie ( cum isi imagina fiinta naiva din mine) .. Acolo este macinata pastaia de vanilie intreaga. Sau poate si mai si.. este pusa doar pastaia fara miez! Si spun asta ca am facut multe torturi de vanilie ( la acea nunta la care am facut dulciuri) si niciunu nu avea punctulete mici in el. Si inca o diferenta: tortul in care pui doar semintele ramane alb la culoare. Cel in care pui pudra de vanilie se inchide la culoare! Mno.. asta am zis-o asa.. din simpla mea constatare!

No.. crema asta (im)bulinata am pus-o peste blatul de la rece, am intins-o frumos cat mai uniform si apoi am pus-o in congi vreo 30 de minte.
In acest timp am curatat ananasul si l-am feliat ( am un device special pentru ananas), am curatat mango.. si am mai "topit" niste unt de cacao.
Am facut si tura doi de crema ( repetati intocmai instructiunile de mai sus.
Cand a fost gata, am scos tortul de la congi.. Era deja ceva mai ferm, si am asezat cu manuta bucatele de ananas taiate cat mai marunt ( ATENTIE: cam o treime din ananas) . Am acoperit complet crema cu ananas, apoi am turnat al doilea strat de crema.
Am pus din nou la congi si m-am apucat de ultimul strat.. cel invidios de galben. Am procedat asa:
Am pus in blender restul de ananas si vreo 60 ml apa sa fie.. ca sa porneasca blenderul la vale. A transformat ananasul intr-un fel de piure. Am adaugat apoi jumatatea de mango ( am pus doar jumate ca era atat de bun ca am gustat pana am disparut in mod misterios jumatate din el :D)
Am mai adaugat apoi 1 lingura de miere, 1 lingura de ulei de cocos si 5 linguri de ulei de cacao. Am procesat si toate s-au amestecat bine, si a rezultat ca un fel de piure mai lichid. L-am turnat incetinel... dar incetinel, sa nu intre in crema alba si am nivelat usor cu o lingura.
Am pus la congi si i-am urat noapte buna!

A doua zi i-am spus buna dimineata, l-am feliat si l-am ornat cu kiwi, porto, gref, cocos, papaya.. Dap... Deci.. ananas, kiwi, papaya.. sunt fructele cu cel mai mare aport de enzime digestive. Sunt minunate aceste fructe atunci cand va simtiti rau la stomac.. Si sunt ideale cand sunt consumate (simple) inainte de masa! Mirifice.. mirabolante.. si fara indoiala fantasmagorice!!
Tortul a cantarit 2.8 kg ( 12-14 portii) . Materia prima a costat aprox 75 lei. Scump domle.. da bun tare!

8 comentarii:

  1. Foarte frumos arata! Daaa... I need help! Ulei de cacao =unt de cacao? Cum il fac lichid? Fara extract de vanilie nu merge? Nu se poate doar cu pastaie( eventual pastai?)
    Oricum ...Ma bucur ca existi in Blogosfera!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uleiul de cacao este acelasi lucru cu untul de cacao. Cand il tii la rece devine solid, iar la temperatura de 40 de grade devine lichid. Merge foarte bine si fara extract de vanilie. Eu am vrut sa accentuez gustul de vanilie si atunci am pus si pastaie si extract. Dar poti adauga portie dubla din miezul de vanilie si o sa fie perfect!
      Multumesc pt cuvintele frumoase!

      Ștergere
  2. Sper sa nu intre mesajul de doua ori.
    Arata super! Intrebare: unt de cacao=ulei de cacao? Trebuie topit inainte de utilizare? Cum? Si inca una: daca tin tortul la congelator e un fel de inghetata sau doar se solidifica si va ramane asa la temperatura camerei? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tortul trebuie tinut la congelator pentru a se intari si sa poti sa il scoti usor din forma. O data ce l-ai scos din forma, il poti tine in frigider maxim 24 de ore ( poate si mai mult, dar enzimele incep sa lucreze si probabil ca va incepe sa isi schimbe gustul ( nu neaparat in rau). Tot la frigider el sa va dezgheta incet, iar atunci cand il servesti va fi racoros si cremos.. fara sa aiba textura inghetatei. La temperatura camerei probabil ca va ramane ferm, daca este o temperatura maxima de 20 de grade. De este mai mult e posibil sa inceapa sa se pleosteasca, iar de il tii la 40 de grade.. se va topi. Nu cred insa ca va rezista atat fara sa fie mancat :P

      Ștergere
  3. Buna, am descoperit blogul tau de cateva zile si e absolut incredibila experienta ta. De multa vreme incerc si eu sa abordez acest stil, sincer nu cred ca pot in proportie de 100% intrucat sotul meu e carnivor, plus ca am si un baietel de 5 ani pentru care trebuie sa gatesc in stilul clasic. M-ai convins intrucat povestea ta e foarte reala si credibila, plus ca sunt prezentate niste retete normale, ca sa le spun asa, necomplicate. Vreau sa incerc incet-incet, tentandu-i pe baietii mei intai cu dulciuri. Te-as ruga sa postezi neaparat si costurile unei alimentatii de acest gen, tinand cont ca semintele si nucile si cam tot ce e in magazinele naturiste nu e ieftin deloc. Eu nu voi putea cumpara doar ingrediente raw vegan, trebuie sa cumpar si chestii clasice pt cei din familia mea. Astept sfaturi. Multumesc, Roxana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Roxana! Iti multumesc frumos pentru cuvintele frumoase, si ma bucur enorm ca pot fi de folos.
      Asadar.. nu trebuie sa devii 100% raw. Treaba asta nu este ca o religie ce trebuie sa o adopti in totalitate ori deloc. Este insa ideal sa introduci in meniul tau ( si mult mai important, in meniul copilului tau) cat mai multa hrana vie. Incetinel, cu pasi marunti, poti avea mai mult de 50% din mancare la o masa hrana cruda. Vei oferi copilului tau sansa sa isi construiasca o imunitate puternica si va sta departe de multe boli ale copilariei, si nu numai. Sotului tau poti sa ii pui o salata maaare langa bucata de carne. Poate la inceput se va uita mai ciudat, dar de insisti, se va obisnui si chiar va incepe sa ii placa! Nu pune cartofi sau orez.. ci salata. Sau pune mult mai putini cartofi si muuult mai multa salata! Nucile, fructele uscate si uleiurile (cacao si cocos) le cumpar de pe www.driedfruits.ro. Intra pe site si compara preturile. Unele sunt cu mult mai ieftine decat le gasesti in magazin .Iar de mai gasesti cateva colege sa comande si ele cate ceva, si adunati suma de 500 ron, transportul va fi gratuit, prin curierat!
      Voi tine cont de rugamintea ta privind costurile, si cand voi avea timp, le voi asterne pe hartie, respectiv pe blog! Nucile, sunt intr-adevar mai scumpe, si tocmai de aceea trebuiesc consumate mai rarut. Baza este pusa pe frunzele verzi, legume si fructe. Mai apoi nucile si uleiurile, chiar de sunt presate la rece! ;)

      Ștergere
  4. Multumesc frumos, Corina. Am inceput cu pasi mici, sa am cel putin o masa de fructue pe zi. Am inlocuit deja zaharul cu mierea. Incep sa fac mici diferente si in meniul baietilor. Te voi mai deranja cand am nevoie de ajutor. Dar voiam sa-ti spun ca atunci cand impartasesti cuiva schimbarea, te ambitionezi mai tare. Asa ca, ma bazez pe tine! Multumesc, Roxana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este.. si acum ca mi-ai spus, nu tre sa mai dai inapoi, ca te faci de rusinica :)))
      Masa de fructe este minunata dar tre sa tii cont de cateva reguli:
      1. Ideal este sa consumi doar un tip de fruct la masa ( adica mananci doar mere, sau doar portocale.. etc)
      2. Fructele sunt indicate sa le consumi dimineata, pe stomacul gol, pentru a impiedica fermentatii ce pot aparea de le combini cu alte alimente!
      Treaba cu mierea e deja un mare pas inainte.. Si incet.. sa introduci si smoothie-uri! Sunt fantastice!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...