luni, 19 noiembrie 2012

Nutritia



Cei ce locuiesc in brasov si mai ies prin restaurante/baruri si alte cafenele, pot regasi in paginile revistei 24 fun un articol scris de manutele mele, cu mare dorinta de a schimba ceva in lume si a face bine celor din jurul meu. Incerc sa scriu despre beneficiile hranei vii, informatii, curiozitati si tot ce mai imi trece prin cap legat de acest stil de viata sanatos. Saptamana trecuta am vrut insa sa scriu ceva diferit, sa astern pe hartie o dorinta ce poate parea un lucru iesit din comun, dar mie mi-ar parea cel mai firesc si normal lucru din lume. O idee care poate candva, cineva, o va pune in practica si va ajuta oamenii sa fie sanatosi inca din copilarie. Ceva ce vor invata din bancile scolilor. Dar sa nu va mai retin si sa redau mai jos articolul ce a aparut in revista 24fun sapt trecuta!

 
Indraznesc sa visez ceva maret: o noua materie in grila de invatamant!  O noua disciplina in orarul elevilor: Nutritia. Durata: 2 – 4 ani.
Va rugam luati loc si scrieti de la capat, cu liniute.
- se va studia aprofundat despre alimentatia oamenilor in cursul istoriei si rolul ei in evolutia noastra ca specie;
- alimentatia in functie de zona geografica;
- importanta alimentatiei in economia mondiala;
- se va studia compozitia chimica a alimentelor si rolul nutrientilor ce le contin ( proteine, lipide, grasimi, enzime, vitamine, minerale);
- combinatia corecta a alimentelor pentru o digestie si asimilare optima
-  efectele benefice ale hranei sanatoase si echilibrate precum si cele periculoase ale mancarii chimice, tratate sau modificate genetic;
- substantele chimice  – conservanti, coloranti, arome sintetice precum si alte substante folosite in industria alimentara si efectul lor asupra organismului;
- se va invata citirea si intelegerea ingredientelor de pe fiecare produs ce il cumparam
- se va studia in detaliu anatomia omului si relatiile  stranse intre corp si alimentatie. Invatam cum sa hranim corect de la o celula pana la organe mari si foarte importante, cum ar fi creierul;
- despre medicamente si reactiile lor adverse in organism;
- se vor studia bolile, cauza si debutul lor in organism cu modalitati de prevenire, tratare si vindecare cu ajutorul alimentatiei si a plantelor medicinale
- puterea corpului de a se autovindeca si armele sale de lupta impotriva intrusilor straini si nu numai ( virusi, bacterii, paraziti,radiatii, toxine, stres);
- se va invata despre procesul tehnologic al alimentelor din supermarket ( drumul din ferma pana in raftul magazinului);
- se vor preda tehnici de imbunatatire a sistemului agricol si permacultura terenurilor;
- importanta sportului si a miscarii pentru o viata sanatoasa.
- se vor tine ateliere si laboratoare unde elevii vor invata sa gateasca sanatos, folosind ingrediente proaspete, crude, organice.
- respectarea tuturor fiintelor vii si a drepturilor acestora.
  Gata! S-a sunat de iesire! Puteti iesi la o gura de aer curat! 

 Nu-i asa ca ar fi genial? Mi-as trimite copilul cu drag la scoala, stiind ca pe langa toate materiile ( ce probabil ca le va uita la terminarea scolii) va ramane totusi cu ceva de baza si mult mai bine informat in ceea ce priveste mancarea si alimentatia din ziua de astazi!
Visez.. dar cine stie.. poate candva, acest lucru va deveni realitate! 




9 comentarii:

  1. Cred ca ar trebui trimisa o petitie la ministrul invatamantului, la ministrul sanatatii si ... pentru inceput, pe petitii online.
    Excelenta ideea, o sustin din tot sufletul.

    Cu mult drag,
    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea, ceea ce visezi tu e pur, frumos si dezinteresat, dar din pacate lumea noastra toata e bazata pe interese: interesele companiilor farmaceutice, interesele producatorilor de cereale tratate, producatorilor de carne, transportatorilor, conducatorilor, s.a.m.d.
    Daca am invata si ne-am educa copii ca de fapt tot ceea ce ne face pe noi consumatori ne si imbolnaveste..... ei bine nu iese la socoteala multora.
    Oricum iti doresc succes si iti multumim pt ideile sanatoase de alimentatie.
    Krisztina

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine v-am gasit!
    Am citit cu mare bucurie blogul tau si tot ce ne-ai impartasit din experrientele tale. Asa ca azi m-am hotarat sa incep cu detoxifierea. Fuguta am dt pana la plafa si am luat chlorella si spirulina. Problema este ca nu aveau decat capsule. Am nevoie de un sfat -cum sa le prepar. Eu ma gandeam sa sfaram capsulele si sa le iau cu apa plata. Cu minuta la nas si gata pe gat. Astept cu nerabdae raspunsul tau.
    Ioana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ioana. Daca ai luat capsule, le poti consuma asa, cu apa. Daca te deranjeaza compozitia capsulei, poti dizolva continutul in suc de mar. Este foarte putin, asadar nu va trebui sa ti manuta la nas. Pune 2 capsule de spiru si una de chlorella. Pe la pranz poti pune iar 2 capsule de spiru si una de chlorella intr-un fresh de portocale. Si asa ai crescut portia de alge intr-o zi!
      Multumesc tare mult pt cuvintele frumoase si muuult succes cu detox-ul! Sa mai imi scrii!
      Pupici!

      Ștergere
  4. Astazi am citit tot ce am gasit de detox. Am putin emotii intrucat sper sa fiu norocoasa si sa nu am efecte acide...am hotarat ca prima zi sa fie maine dupa ce vin de la munca. Esti o norocoasa ca iti poti organiza timpul asa cum vrei. Din pacate la mine nu e posibil si pentru a evita neplaceri o sa incep maine asa cum mi-ai sugerat. Oare este de ajuns doar cu aceste doua suplimente? Eu nu cred ca as reusi sa fiu un raw convins - de ce? Pt ca imi place prea mult branza de la tarani si rosiile. De carne ma lipsesc cu placere-oricum nu mancam prea des. Ma gandeam sa iau spirulina si chlorella si pe timpul zilei saimi fac smoothie. Inca nu reusesc sa beau atate lichide cate as vrea. M-am obligat intr-o zi si am vomitat. Dar nu ma dau batuta -efectele benefice m-au convins. Ma simt exact asa cum povesteai -entuziasmata ca fa ceva bun pt mine. Mama e insulino-dependenta. Am citit de ceva timp de raw si i-am propus sa incerce dar nu are vointa. Poate dc voi avea rezultate isi vaface curaj :-) te pup si multumesc pt incurajari si sfaturi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pt sfat. Voi incepe de maine pt ca nu stiu cum va reactiona corpul meu si nu vreau sa fiu pusa in situati neplacute. Esti o norocoasa ca iti poti organiza timpul liber. Nu cred ca voi fi o adevarata raw - imi place prea mult branzica de la mamaie si rosiile cu ceapa. La carne renunt cu placere ca si asa nu mancam eu prea multa. Ce zici sa mai adug pe langa cele doua suplimente?eu ma gandeam sa imi fac si smoothie. Am ceva emotii insa cand ma gandesc la benkeficii ma iau caldurile...de fericire. Mamam este insulinodependenta si mi-e mila cand vad in fiecare zi acele. Am citit mult despre raw, i-am scos laimprimanta dar nu am reusit sa o conving. Poatd acum daca va vedea la mineo sa capete curaj. Te pup si iti multumesc pt sfaturi. Sotul e din Bv asa ca sigur iti vom face o vizita. Tb sa-l conving si pe el. Se uita cu niste ochi mari la mine ca nu ma dezlipesc de cand vin de la munca de tableta si de toate informstiile pe care tu si alti vegani ni le impartasesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am revenit. Astazi a fost prima zi de detox. Ma asteptam sa fie mai rau dar nu....imi bolboroseste decat putin burtica. Este vreo problema dc am mancat azi o salata verde cu rosii si nuci? Nu pot sa beau decat suc. Mi-am faut si un suc de mere cu kiwi si morcov. Yummy! Va mai tin la curent cu simtamintele mele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Corina. Sunt fericita. Astazi implinesc o saptamana de cand am inceput sa iau chlorella si spirulina si sa nu mai mananc carne. Ma simt foarte bine si nu am simtit deloc nevoia de carne. Mi-am facut in fiecare zi smoothie meu. Nu am putut sa mananc doar mancae curda dar am redus cat am putut procentul. Colegi mi-au spus ca nu e bine fara carne dar eu ma simt bine-mi-am luat migdale, seminte de in. La branzica nu am renuntat. Va pup si v tin la curent cu aventurile mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana, nici nu pot sa iti imaginezi cat de fericita sunt ce tot ce mi-ai impartasit! Sunt tare mandra de tine si te felicit din toata inima!
      Nu iti fa griji in privinta combinatiilor, la inceput poti combina orice. In timp, corpul iti va spune ce nu ii place si nu vei mai consuma lucrurile care te fac sa te simti mai putin bine ( balonari in general). Nu te lua dupa colegi, dupa cei din jurul tau. Acum sunt sigur toti mari nutritionisti, filozofi si toate cele. Tu decizi pentru tine. Tu esti cea mai importanta! La branzica nu renunta inca. Dar incepe sa iti prepari din migdale, caju si vei vedea ca e la fel de buna si are mult mai multe beneficii. Branza de origine animala este plina de hormoni, care in timp iti dau peste cap sistemul endocrin ( si apar chisturi, noduli, etc) Dar ia-le pe toate incetisor si totul va fi bine!
      Te imbratisez cu drag!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...