sâmbătă, 29 martie 2014

La Quintessence


1. Esența cea mai pură și mai concentrată a unei substanțe, a unui lucru, a unei doctrine etc
2. A cincea esență, substanță eterică considerată de alchimiști ca al cincilea element în afară de pământ, apă, aer și foc.

Dar despre ce este vorba aici????
Despre sucul verde!!!!!




Am un tavaluc de idei, fraze si dorinte ce vreau sa le astern pe blog ( in lipsa hartiei, si in prezenta lenei de a scrie). Si totul este talmes balmes in cerebelul meu, amestecat cu bucuria imensa si nerabdarea de a va impartasi ce am mai descoperit in bucatarie si in viata mea de cruditariana. Da.. sunt cruda.. si asa vreau sa raman! :)))))

De fapt, mint. Am fost cruda crudutza cam un an si ceva. Apoi am inceput sa mananc si gatit. La un moment dat am mancat si branza, chiar si oua. Mi-am facut intr-o zi omleta ( mai putin de o luna in urma). Ca muream de pofta langa iubitul meu. Si, sa nu fac la el puppy eyes si sa inghit in sec, mi-am zis: gata.. fac omleta cu ciuperci! Ia sa vad.. crap??? Nu crapai.. dar dupa ce am mancat omleta am zis ca gata.. 5 ani nu mai vreau sa vad oua in fata mea! Pofta fu enorma. Gustul.. dezamagitor. Mirosul.. ingrozitor. Poate de o facea iubitelul, iesea mai buna. 

Branza... Mama ei de cazomorfina.. Cum mananci putin, cum ai tot manca! Cand mananc lactate.. surpriza!! Ma constip! Nu ai zice, nu? Si apoi imi ies bubite pe corp. Si apoi, de nu ma cumintesc, racesc. Cu muci verzi si tot tacamul! Oare ce vrea sa imi spuna organismul? Oare? Doohhh... 
M-am lecuit de branza? Inca nu. Dar mananc foarte rar. Nu mai imi impun sa nu o consum niciodata. 

De fapt, nu mai imi impun nimic. Daca am pofta de ceva, gust. Mananc. Carnea, insa, imi da o senzatie de repulsie. Nu am poftit pana acum carne deloc! Da deloc!!! Mirosul da.. ma lesina.. Ca imi amintesc de cand eram tzacanca si mergeam la picnic cu familionul si tzopaiam ca o bezmetica pe langa masina, prin masina, prin coclauri, prin garla... Si era cea mai mare bucurie cand mazeer ne striga sa venim la masa! Amintirea asta nu am cum sa o sterg. Nu vreau! Chiar de asta inseamna sa balesc in continuare ori de cate ori trec pe langa un restaurant/terasa/curte in care se face la gratar carne. Prezenta ei insa in farfurie, ma lasa stana de piatra inghetata in continuare.

Azi, am citit pe facebook un articol, unde sunt prezentate 6 persoane ce sunt raw vegan de mai bine de 20, 30 de ani. Si arata oamenii astia fabulos!! Cand vad astfel de articole, ma inverzesc de ambitie si ma inrozez de dorinta sa fiu si eu asa! Dar oare cum reusesc ei? Cum poti sa devii cruditarian si sa ramai asa? Cred ca totul porneste din interior. Stiu ca hrana vie este cheia, solutia, salvarea... si cu toate astea.. de ce sunt in continuare tentata sa mananc hrana procesata termic si nu numai? Poate din cauza sentimentelor ce le ofera aceasta mancare. A dependentei ce o provoaca? Hmmm...

In ultima saptamana am devenit constipata. La propriu! Gosh.. am si uitat cum este! Si a fost iar ca o palma primita peste ochi! Mi-am zis: cori, ai luat-o rau pe aratura! Do something! 
Si atunci m-a izbit!! Mi-am reamintit ce faceam eu zi de zi, cand am devenit super cruda, in 2010. Smoothie, oameni buni!!!! Sucuri cu o gramada de verdeata!! Sa nu credeti ca nu am mai consumat smoothie-uri de atunci... Dar extrem de rar. Nush de ce.. pur si simplu nu aveam chef sa imi fac, nu aveam pofta, etc... Sucuri mi-am tot facut, dar toate din fructe. Nimic verde ( exceptand spirulina pentru o perioada de timp). Cum am putut sta fara suc verde? 


Azi e a doua zi cand consum smoothie-uri cu toate verdeturile ce le gasesc in piata. Si mananc salate cu alte verdeturi. Si beau apa. Si merg des, sed si cuget pe colac! Si cuget bine, sanatos! 

Tot mai multe persoane in jurul meu ajung la concluzia ca este bine sa fii echilibrat. Sa iti faci poftele, chibzuit, cu grija. Daca doresti sa consumi o felie de branza.. go for it! Grija totusi de unde o cumperi si citit pe ingrediente daca contine... branza! Unele fast food-uri ofera hrana vegetariana: hamburgeri si cheeseburgeri ce nu contin nici un produs de origine animala! Toate sunt substante chimice... Asta ca sa radem putin... 

Reteta de azi este super delicioasa! Nu ai crede ca te poti bucura de atatea beneficii, intr-un pahar cu suc verde! 
Dar de ce e bun sucul verde? Pai sa vedem:
- regleaza tranzitul intestinal
- ajuta la detoxifierea ficatului, alcalinizarea sangelui
- curata colonul ( mai ales daca punem frunzele in blender, pastrand fibra)
- ajuta la slabit
- ofera stralucire si finete pielii
- regleaza nivelul de zahar din sange
- curata venele de colesterolul rau si le face elastice si puternice
- contin de enspe mii de ori mai multe vitamine decat fructe, legume, mancare procesata termic, si sa nu mai vorbesc de vitaminele din farmacie..
- contin catralioane ( asta de consumi mai multe pahare de suc intr-o zi) de enzime vii, jucause, verzi si vesele. 
- contin toate neamurile de proteine. Da.. de aici isi ia proteina calul, vaca, elefantul, girafa... adica cele mai mari si puternice mamifere de pe planeta! Consumand carne, le luati second hand. Si la pachet cu bonus de boli care de care mai odioase! Si frica, teama, depresie, furie si manie.
- contin antioxidanti ce bat cancerul la fund! Si nu numai. Sa nu uitam de clorofila, ce are aceiasi structura moleculara cu a globulelor rosii din sangele nostru. Clorofila este aur verde! Este energie solara pura, transformata de plantute. Pentru noi... Ca suntem deosebiti!
- sa zic si de calciu? Zic. Contin f mult calciu. De ce avem nevoie de calciu? Pentru a fi sanatosi, a rezista stresului si a daunelor provocate de acesta in organism. Vindeca rapid fracturile si anuleaza orice sansa de a face osteoporoza. Vorbim de calciu organic, ce vine la pachet in verdeata cu alte substante ce il ajuta sa se asimileze. Si daca zambim la soare, se fixeaza perfect!
- minerale... oho.... cu nemiluita!

Si acum hai sa iti scriu asa, mai stiintific, ce trateaza si vindeca sucul verde:

anorexie, anemie, stomatite, afectiuni oculare, gastrite, cancer, colite, pancreatite, afectiuni hepatice, cardipoatie ischemica, aterosleroza cerebrala, infarct miocardic, hiper si hipotensiune arteriala, astm bronsic, bronsite, gripe, viroze pulmonare, TBC pulmonar, rinita alergica, dereglari hormonale, diabet, obezitate, retard psiho-motor, neurastenie, schizofrenie, epilepsie, insomnii, nevralgii, reumatism atricular acut, lombo-sciatica, artrite, acnee, efelide (pistrui), dermatite, eczeme, ulcere varicoase, tromboflebite, hemiroizi, fistule perianale, dismenoree, osteoporoza, fracturi, avitaminoze, alopecie, sterilitate, impotenta sexuala.

Te-ai convins?

Ramane testul suprem: sa iti faci. Si sa vezi cum te impaci cu gustul.

Ce nu iti recomand:
- nu consuma o cantitate mare de suc verde dintr-o data. Mai ales daca esti incepator. O sa iti fie greata si o sa iti vina sa vomiti. De ce? Ca este un puternic detoxifiant.
- regleaza gustul puternic verde cu ajutorul fructelor sau a legumelor. Depinde cu care te impaci mai bine. Merg excelent cu suc de mere, limonada, banana ( de le vrei mai consistente) dar si cu suc de morcov, sfecla, castravete.
- joaca-te cu cantitatile. Azi pune 3 frunze si restul fruct, maine 5 frunze.. si tot asa!
- foloseste blenderul daca vrei sa bei frunza cu tot cu fibra. Adauga apa si fructe. Sau foloseste storcatorul cu ax melcat ( daca ai) si extrage sucul pur din frunze. Si apoi adauga suc de fructe, din legume, sau limonada.

Reteta de azi. Nu as fi crezut ca pot sa beau suc din asa ceva. Dar a fost fantastic de bun!


Ingrediente:
2 maini de urzici
1 legatura de loboda
1 legatura de stevie
1 legatura frunze de ridichi
1 legatura tulpini de marar ( frunzele le-am pus in salata)
2 maini zdravene de spanac, 
1 lamaie si jumatate
3 banane
1 cana cu apa

Preparare:
Am stors in green power elite ( adicatelea storcator prin presare la rece cu dublu ax melcat) toate verdeturile mentionate mai sus si lamaia, curatata de coaja. Mi-a iesit cam 100 ml de suc pur.  Am gustat. Ca m-a impins curiozitatea. Fu acru.. si fu ca o unda de soc pentru corp.
Am pus in blender mai apoi bananele, apa si sucul verde. Si am procesat pana a iesit un smoothie foarte cremos. Am gustat si am fost tare multumita. Gust fin, echilibrat, nici prea dulce nici prea acru... Am pus smoothie-ul in sticluta si am fugit la parinti... doar nu aveam sa ma bucur singura de el! Le-a placut si lor!


 Si mai am o gramada sa va povestesc! Dar pe data viitoare.. ca nu vreau sa va plictisesc!!

Si cateva fotografii tot de azi, din bucatarie. Arta, nu altceva!

 








 

7 comentarii:

  1. Corina, esti geniala!!! De fiecare data iti citesc cu mare placere postarile, care pe langa informatii utile, imi mai dau un sentiment de bine si raman cu zambetul pe buze mult timp dupa ce-l termin de citit, mai ales datorita umorului delicios :) . Iti multumesc, esti minunata! ^_^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare Ella! eii.. zici si tu asa.. sa ma faci sa rosesc! Dar iti multumesc. Accept complimentul, il pun in pusculita ( am pusculita pentru complimente si multumiri) si ma declar foarte fericita! Asadar, iti multumesc pentru contributie :P Te imbratisez!

      Ștergere
  2. Foarte interesante toate articolele, love the writing style!! Te urmaresc cu mare drag in incercarea de a renunta la unele apucaturi gresite si sper, pentru a ma descotorosi de un astm bronsic. Spor si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multam frumos! Incet si cu rabdare, viata ta se va schimba in bine. Si asta nu doar datorita sucurilor verzi :P, ci tie. Este pe drumul cel bun. Astmul va fugi cat vede cu ochii! Hraneste-ti sufletul si corpul si vei deveni sanatoasa si fericita! Te imbratisez cu drag! Si sa mai imi scrii!

      Ștergere
  3. Posibil ca fie loboda, fie stevia sa fie toxice. De stevie am citit ca ar fi toxica in stare cruda. Si din pacate am citit abia dupa ce mi-am varsat matele si mi-a fost scarba de mancare doua zile iar sotul meu a suferit cumplit ca nu a putut vomita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Anais. Eu nu stiam treaba asta. Am consumat de multe ori stevie si loboda in smoothie si nu am patit nimic. Nu in cantitati mari si nu zilnic.. dar tot am baut. Poate la tine or fi fost stropite si poate de acolo ati patit asa. Nu-i bai, ca mai sunt multe alte verdeturi bine de pus in smoothie! Numai bine va doresc! ;)

      Ștergere
  4. Eu stevia o folosesc la salata si nu am avut niciodata nimic de la ea.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...