vineri, 4 aprilie 2014

Biscuiti din hrisca incoltita

Mi-a incoltit o idee.. sa fac biscuiti din hrisca. Deoarece:
- beneficiile semintelor de hrisca te face sa vrei sa o mananci non stop. Aici si aici detalii.
-  gustul neutru este usor de transformat cu ajutorul unor arome mai puternice
- o punga plina cu hrisca cruda statea nerabdatoare sa o folosesc in frigider.
- potoleste dorinta de a rontzai ceva dulce uneori, fara sa trebuiasca sa fug la supermarket si sa cumpar... knoppers, twix, kinder, etc...
- eram curioasa sa vad cum se comporta hrisca incoltita si in preparate dulci, nu doar painici.
 


Si am purces. Initial, am vrut sa fac 3 feluri de biscuiti: cu capsuni, banane si ciocolata.  Au iesit in final doar 2 feluiri :P
Hrisca se poate folosi in feluri felurite. In salate, painici, pate-uri, supe, biscuiti, blaturi de tort.  You name it!
Ii musai sa cumparati hrisca cruda. Aceasta are o culoare galben verzuie. Cea prefiarta este maro, si nu stiu la ce e buna. "Decat" o tocanita cu ciuperci si hrisca. Cu foc. Am papat si e delicioasa!


 Hrisca se pune la inmuiat. Teoretic 2 ore. Apoi se clateste bine bine. Eu am lasat-o peste noapte, ca am uitat de ea. Dar hrisca nu s-a suparat. A doua zi a trebuit insa sa o spal bine de toata balosenia lasata acolo. Da.. sa nu va speriati, dar hrisca ii cam.. alunecoasa. Asa ca trebuie clatita bine. Grija totusi sa nu o ametiti prea tare in dorinta de a o auzi scartzaind. S-ar putea sa o faramitati prea tare. O puteti folosi asa, sau o puteti lasa la incoltit. Eu am lasat-o la germinat. Nu ca asa a fost planul, ci pentru ca am tot avut treaba de altele, si de biscuiti nu. A incoltit hrisca mea tare frumos. In sita am pus-o si mai ca incepea sa faca radacinute mici. Am pus intr-o zi si in salata vreo 2 linguri si a fost delicioasa! Si da, puteti pune chiar si in supa ( supa gatita normal, dar musai sa puneti hrisca doar dupa ce s-a racit putin zeama, direct in farfuria celui ce o va servi. Va crede probabil ca e orez... Nu va banui beneficiile ce le va primi de la aceasta supa "adormita", sa nu zic moarta. Cineva a resuscitat supa!!! Hrisca did it!) Ioi... ce paranteza lunga fu....

Am pus in paralel si curmale la hidratat. Sa le fac pasta, si sa indulcesc biscuitii cu ele. Si in rest, am purces cu restul ingredentelor precum urmeaza....


Biscuiti de ciocolata
Ingrediente:
100 gr hrisca cruda ( inainte de germinare)
150 gr alune de padure
100 gr curmale
2 linguri cacao pudra raw
1 lingurita pudra de roscove
1 praf de sare
1 lingura tarate de psyllium

Preparare:
Am pus in blender curmalele hidratate impreuna cu apa in care au stat ( indeajuns cat sa le acopere, sa se poata scalda bine). Am facut o pasta din ele. Apoi am adaugat hrisca incoltita si am blenduit pana s-a transformat in crema.  Am mai pus si putina apa, ca sa fie mai lichida, si usor de vortexat. Consistenta asemenatoarei smantanei.  Apoi am adauga si pudra de cacao, roscove si praful de sare. Iar am amestecat, sa fie totul bun.
 In robotul cu lama in forma de S, am pus alunele de padure si le-am macinat cat am putut de bine. Apoi am turnat deasupra compozitia de ciocolata cu hrisca. Si am amestecat pana a devenit totul omogen.
Am gustat, si dupa gustul meu, mai trebuia dulce. Asa ca am mai pus vreo lingura de miere. Gustati si voi la fiecare pas si ajustati. Prin deshidratare insa, gusturile devin mai puternice, asa ca totusi, aveti grija sa nu exagerati!
Am turnat amestecum intr-un castron, si pentru ca imi parea destul de lichid, am mai pus psyllium si am amestecat cu grija. Am lasat vreo 20 de minute si apoi am intins compozitia pe o foaie de copt, pe tava deshidratorului ce astepta nerabdator sa faca biscuitii nazdravani.
 Se deshidrateaza minim 12 ore. Se pot lasa si mai mult, in functie de cat de crocanti ii doriti. Eu i-am lasat vreo 14 ore cred. Si sunt numai buni: nici prea tari, dar nici moi. Usor gumati si foaaarte aromat!


Biscuiti "Tigla" de capsuni
Ingrediente:
100 gr hrisca ( inainte de germinare)
800 gr capsuni proaspete
100 gr caju
100 gr curmale
1 lingura tarate de psyllium

Initial, nu doream sa pun caju. Sa fie mai "light". Dar mi-a fost teama ca vor iesi prea subtiri si moi, consistenta asemanatoare clatitelor de banane. Asa ca am sacrificat 100 gr de caju. Puteam pune insa si canepa, sau seminte de fl soarelui, dovleac.
Am pus in blender 500 gr de capsuni frumos curatate, impreuna cu curmalele hidratate si apa in care au stat. Apoi am adaugat hrisca si caju-ul si am blenduit pana cand toate s-au maruntit bine si s-a transformat tot in crema. Am rasturnat intr-un castron, si pentru ca imi parea cam lichid, am mai adaugat psyllium si am amestecat usor.
Am luat o tava de deshidrator, am pus folie de copt si apoi am pus compozitia cu o lingura. Am nivelat usor, apoi am tras niste linii de-a lungul cu spatula, si am asezat la ochi, felii de capsune, taiate in lung sau in lat. Si le-am lasat si pe ele la deshidratat cam 16 ore.
Rezultatul: foarte aromate si usoare! I-am denumit "tigla" ca sunt subtirei. Si tipla nu mergea :P


Sunt foaaaarte buni si deliciosi pentru cei mici, cei mari, cei frumosi, cei nebunei, cei iubiti si cei mai cei!!





5 comentarii:

  1. Corina, cat timp se hidrateaza curmalele? Multumesc muuuult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, le lasi pana se inmoaie, cat se le poti blendui cu usurinta. Cel mai bine este sa le lasi peste noapte. ;)
      Te pup!

      Ștergere
  2. Salut. În lipsă de deshidrator, se pot pune la cuptor? Se fac şi aşa? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,

    Imi puteti spune si mie o sursa de unde pot achizitiona seminte de hrisca?
    Semintele pe care le-am gasit in magazin, nu incoltesc :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Corina, am incercat si eu un desert raw cu hrisca: hrisca hidratata cu curmale si stafide si un strad de avocado si banana pasate, decorat totul cu mango. Totul frumos, am lasat la frigider 2 ore, dar cand sa mananc ceva era amar si a trebuit sa-l arunc :-(. Tu ce deserturi mai faci cu hrisca (fara deshidrator)?
    Mersi mult!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...