miercuri, 30 aprilie 2014

Depinde vigoarea fizica de consumul de carne?

articol preluat din cartea "Carnea si sanatatea" Alfons Balbach.

Multi considera carnea ca un aliment ce confera o forta excelenta si ca vegetalele formeaza o dieta saracacioasa. Dar stiinta si practica resping aceasta idee. Sa urmarim:
Japonezii sunt in principal vegetarieni. Mananca in special orez integral si verdeturi. Si au multa rezistenta pentru lucru.
Dupa cum ne informeaza Gautier si Labbe, eminente autoritati in problemele dietetice, erau in Rusia tarani care traiau cu legume, paine neagra si usturoi, lucrau 16-18 ore pe zi si erau dotati cu o extraordinara forta fizica, depasind des marinarii americani.
Turcii, care sunt foarte moderati, neband decat apa sau limonada, se alimenteaza cu orez, legume si fructe, si foarte rar carne, sunt renumiti pentru vigoarea lor fizica.
Minerii din America de Sud, spune Gautier, "muncitori temperati, ce nu cunosc folosirea carnii, duc pe umerii lor greutati pana la 100 kg, cu care urca de 12 ori pe zi scari verticale de 60-80 m inaltime"
"Sclavii" din Egipt care se hranesc cu boabe de porumb si sorg, aproape nu cunosc carnea, alearga alaturi de magari timp de zile intregi, vaslesc cu putere, scot apa continuu din raul Nil si executa splendide forme atletice.
La constructia canalului Suez, s-au angajat muncitori arabi si englezi. Primii se hraneau cu grau si curmale si nu mancau carne. Ultimii mancau carne de vaca. Inginerul Lesseps, care a facut proiectul si conducea lucrarile, a ramas foarte impresionat de faptul ca arabii vegetarieni aduceau mai mult serviciu decat englezii carnivori, el insusi devenind un adept al vegetarianismului.
Intre luptatorii antici din Grecia si Roma existau multi recordmeni vegetarieni. Si astazi in mediile atletice sunt multi campioni care se abtin sa manance carne.
"Este o greseala sa presupunem ca taria musculara depinde de folosirea carnii. Nevoile organsmului pot fi mai bine acoperite si ne putem bucura de o sanatate mai buna fara folosirea acesteia. Cerealele, impreuna cu fructele, nucile si legumele, au toate proprietatile nutritive pentru a face un sange bun. Aceste elemente nu sunt furnizate atat de bine sau deplin printr-o alimentatie cu carne. Daca folosirea carnii ar fi fost esentiala pentru sanatate si tarie, hrana pe baza de carne ar fi fost inclusa in alimentatia hotarata pentru om de la inceput.
"Cei ce consuma carne nu fac altceva decat sa manance cereale si legume la mana a doua; caci animalul primeste din aceste lucruri nutrientii care produc cresterea. Viata care este in cereale si legume trece in consumator. Noi o primim mancand carnea animalului. Cu cat mai bine este sa o luam direct, mancand hrana pe care Dumnezeu a hotarat sa o folosim!"
"Cand se intrerupe folosirea carnii in alimentatie, exista deseori un simtamant de slabiciune, o lipsa de vigoare. Multi  prezinta acest lucru ca dovada ca hrana animala este esentiala; insa aceasta se intampla pentru ca alimentele de acest gen sun atatatoare, pentru ca infierbanta sangele si excita nervii - de aceea li se simte atat de mult lipsa. Unii vor gasi ca le este tot atat de greu sa renunte la alimentele din carne cum ii este betivului sa se lase de paharelul lui; dar schimbarea le va face mult bine"

Si sa enumeram cativa sportivi de talie mondiala ce sunt vegetarieni
Sursa 1.
Martina Navratilova


 The Czech-born legend Martina Navratilova is one of the greatest tennis players of the 20th century. She won 18 Grand Slam singles titles and 31 doubles titles — a record she still holds today. A vegetarian for most of her career, she's a vocal PETA supporter.








Robert Parrish

One of the greatest NBA basketball players in history, vegetarian Robert Parish played center for the Boston Celtics alongside Larry Bird. He was inducted into the Basketball Hall of Fame in 2003. Measuring more than 7 feet tall, he was an imposing force on the court, yet was renowned for his versatility as well — and his high release jump shot was legendary.









Dave Scott
Dave Scott holds the record for most Iron Man World Championship victories ever (along with his rival Mark Allen, who managed to rack up an equal number of wins). The Iron Man competition, which consists of a 2.4-mile swim, a 112-mile bike ride and a 26-mile marathon run, is one of the most strenuous physical feats in the world. And Scott won six of them, all while vegetarian. He even came out of retirement at 40 to compete again, and took second place. Even today, he still participates. In other words, this is one gnarly vegetarian dude.






Billie Jean King


Two women vegetarian tennis stars on one list? Indeed — and both deserve it fully. Billie Jean King, a longtime vegetarian, has also been an inspiring force against sexism. Along with winning 12 Grand Slam titles and 16 doubles titles, she's famous for her Battle of the Sexes match, in which she defeated former men's Wimbledon champion Bobby Riggs.





Carl Lewis
World famous track star Carl Lewis wasn't always a vegetarian. But he eventually went even further: he adopted a vegan diet to prepare for the World Championships in 1991, where he says he ran the best meet of his life. And he wasn't the only one who held that opinion. After seeing the results of his race, Track & Field magazine remarked, "It had become hard to argue that he is not the greatest athlete ever to set foot on track or field." He won ABC's Wide World of Sports Athlete of the Year in 1991 as a result. Carl Lewis earned a total of 10 Olympic medals over his career, nine of them gold.


Lista de vegetariani ( nu doar sportivi) celebri aici. Si aici.Si aici.


 























































https://www.pinterest.com/lisamilewski/vegan-fitness-models/












2 comentarii:

  1. Vigoarea fizica este invers proportionala consumului de carne, din punctul meu de vedere.
    Toata viata am fost o obosita: un copil obosit, o adolescenta, lenta si greoaie, o tanara-batrana. Consumam dieta traditionala: produse din carne si faina alba la greu, zahar, pe alocuri vara cateva fructe, toamna cateva legume. Ajunsesem la varsta de 30 ca dupa masa sa necesit neaparat odihna, pana la momentul in care am zis ca trebuie sa fac ceva daca nu vreau sa ma identific cu o persoana de varsta a 3-a aflata catre sfarsitul vietii. Problemele de sanatate se inmultisera si se agravasera si greutatea crestea constant.
    Asadar am rarit-o cu carnea, la inceput tinand integral posturile ortodoxe, ceea ce deja insumeaza cam1/3 dintr-un an. Dupa fiecare post regretam ca am revenit la ”normal” caci si starile neplacute reveneau dar nu gaseam puterea sa renunt pana la urmatorul post, plus ca nici in interiorul acestora nu mancam prea stralucit, cultura mea nutritionala atunci fiind egala cu 0.
    Dupa vreo 2 ani de tatonari si un regim prelungit de detoxifiere la finalul acestora am pus punct mâncatului de carne, pastrand pentru alti 2 ani mâncatul de paste si icre ocazional (2-3 ori pe an).
    Privind in urma imi pare ca am inaintat greu catre acest liman desi am avut la dispozitie informatie suficienta care astepta la doar cateva tastari distanta.
    In prezent sunt vegana, rarele exceptii (lactate, oua) venind in preparate consumate cu diverse ocazii festive.
    Ii admir din toata inima pe cei care au reusit sa se schimbe in timp mai scurt si sa persevereze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Donna, cel mai important lucru este ca ai reusit. Nu conteaza cat ti-a luat si ca rareori, la mese festive, mai consumi oua si lactate, ascunse in produse. Ii musai sa ne concentram pe clipa prezenta si nu pe trecut. Nici macar pe viitor. Acum trebuie sa ne simtim bine, sa avem energie, sa facem ce dorim si sa fim fericiti! Multumesc ca ai impartasit experienta ta! Sigur va prinde bine oamenilor!
      Te imbratisez! <3

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...