miercuri, 23 aprilie 2014

Carnea si sanatatea




Va spusai in articolul anterior ca de Paste eu merg la bunica lui Alin, sa pasc niste patrunjel direct de pe strat! Asa am zis, asa am si facut! Nu am ciocnit oua, nu am mancat cozonac, nimic. Am mancat salata si fructe.
Am petrecut 2 dimineti la o cana cu ceai, alaturi de bunica, langa soba, depanand amintiri. In zare se auzeau mandrii cocosi cum cucurigeau de zor...



Ne-am odihnit si ne-am relaxat intr-o liniste deplina. Bunicul s-a dus intr-o lume mai buna si, asa cum spunea preotul, tare i-ar fi placut sa traiasca mult, sa citeasca cat mai multe carti.. Avea biblia pusa sub o carte scrisa de Cioran, si incerca sa dezluseasca  misterele lumii. Cine suntem noi.. ce rost avem pe pamant...

 A fost un om calm, citit si mai presus de toate, cinstit. Imaginati-va ca a fost primar.. dar ducea bani la primarie de la el de acasa. A vrut sa faca multe si bune pentru oameni, dar l-au dat jos.. ca doar nu asta e treaba primarului.. ci sa insele si sa fure.. ehee.....
Dar sa revenim in prezent. A lasat bunicul in urma multe carti. Din toate domeniile posibile. Pentru ca ii placea sa fie cat mai bine informat si sa stie de toate. Aceste carti au ramas acum pe dulap, si asteapta sa le luam, sa le citim.Si cel mai frumos este ca si-a lasat aprenta personala pe cateva dintre ele, cu cateva cuvinte, scrise de el. Si-a lasat o parte din suflet. Noua.


Vine Alin la mine si imi zice: uite iubi.. ti-am gasit o carte! Era o carte despre cititul in palma. Daca in palma stanga ai sub degetul mic linii fine paralele, asta arata cati copii o sa ai. Si am inceput sa numar: 1,2,3,4,5,6,7.... ummm.. opreste-ma cand doresti! Mi-a luat repede cartea din mana si mi-a zis... uite.. mai bine! Am gasit o carte speciala pentru tine. Si imi arata coperta. Carnea si sanatatea. Pe coperta niste aripi de pui crocante, niste oua, mamaliga... Deschid cartea aleatoriu si citesc un fragment: "Toata carnea, chiar si cea mai proaspata, poate sa produca intoxicatii, deoarece putrezeste in intestine.Si cei ce sufar de constipatie sunt in mare pericol. Cu toate semnele vizibile ale pericolului, oamenii se aventureaza pe un teren periculos. Aceasta se explica prin faptul ca multi au mintea supusa stomacului si nu invers" Si m-am uitat la alin si in mintea mea i-am zis " sac.... ai vrut sa faci misto de mine si uite ce fraza ti-am citit din carte" Dar nu i-am zis ci am deschis cartea la cuprins si surpriza maxima: o carte ce dezbate  teme legate de carne in alimentatie, de rolul ei negativ!! Cat de tare!! Si am luat-o de tot! Si o sa va redau si voua cateva fragmente din ea. Este scrisa de Alfons Balbach. (never heard of him)


"Cu progresul civilizatiei omenirea, se departeaza din ce in ce in ce mai mult de alimentatia originala suferind prin aceasta o mare pierdere. Omul fuge de legile care ii guverneaza existenta. Fuge de alimentatia originala, naturala, curata si sanatoasa, pentru a adopta un regim artificial cu consecinte deplorabile pentru santatea sa.
In toate timpurile au fost indivizi care, dintr-un motiv sau altul s-au abtinut de la mancarea cu carne, hranindu-se exclusiv cu vegetale. Vegetarianismul are multi oameni apratori convinsi, in special printre legislatori, si printre oameni invatati si religiosi. Pitagora, marele matematician al antichitatii, gratie vegetarianismului, a murit centenar. Vorbind despre carne a spus: "Ganditi-va voi, oameni muritori, care murdariti corpurile voastre cu un aliment atat de detestabil!" Platon, in "republica" sa ideala, nu a autorizat carnea decat pentru soldatii care ii considera inferiori. Epicur era de asemenea vegetarian. A spus in scrierile sale ca natura este putin exigenta si alimentele simple si moderate sunt suficiente pentru intretinerea organismului. Seneca, Plutarh, Ovidiu si Ciciero erau de asemeni adepti ai vegetarianismului" ( si o sa mai scriu din ea, pe parcurs, ca e tare faina). Nu am dat-o jos din mana pana cand nu am citit-o din scoarta in scoarta ( sarind peste partea cu mancarea si religia, cu versete din biblie samd)
 Revin la bunica. O intreb: vrei sa iti fac si tie o salata cu patrunjel? Se uita la mine si ma intreaba: cum salata cu patrunjel? Pai simplu: merg de iau patrunjel de pe strat, pun ceapa verde, castravete, ridichi si cateva frunze de salata si gata! La care ea: ei mama.. nu.. eu nu mananc din astea! Mie imi place tocanita de cartofi cu peste... Ii zambesc si ii spun - pai mananci salata langa tocanita. .. nici o sansa. Renunt :)
 Cu putin timp inainte de asta, imi spune ca doctorul i-a dat vitamine sa ia. De la farmacie. I-am spus bland: uite vitamina pe strat cum creste! Si cand mi-am facut un bol imens de salata si a vazut ca il mananc pe tot, imi spune: mai fata, dar mananci toata salata? O sa te umflii toata! Nu iti aduc niste sarmale de post? :))))  Ce sa mai.. nici o sansa sa schimbi un om la aproape 80 de ani. 

DAR

va dau o veste maxima!!!!! Parintii mei sunt VEGETARIENI!!!!!!!!!!!! Daca unii nu se schimba la 80, altii reusesc  la 60! Au tinut tot postul. Papa nu a mai mancat carne chiar din februarie!
 Au fost invitati la vecinii de la tara, unde s-au facut tot felul de friptane, carnati, droburi... si ai mei au mancat SALATA!!!! Papa le zicea: vezi bucata aia de carne? Ii boala curata! Asta o sa te omoare!! Tulai.. asa zicea! :)))))))
 Si dupa masa, mazeer si fazeer au fost super fresh, pe cand toti, dar absolut toti ceilalti se vaitau de dureri! Tot ma ciupesc de falcute, ca nu imi vine a crede! Papa-ul meu nu mai mananca carne, nu ii mai este pofta! Pffff.... Si nu va spun, sunt atat de frumosi si luminosi la chip! Mazeer a si slabit vreo 6 kg... Sunt extrem de mandra de ei! 
 Rabdare dragii mei, si daca doriti cu adevarat, veti alege drumul cel corect intr-ale alimentatiei. Si daca le povestiti si parintilor una alta, mare sa nu va fie mirarea cand o sa va spuna ca nu mai mananca nici ei carne! Asa sa ne ajute Universul! 

Acum sa va plimb putin prin Agas! 






 

5 comentarii:

  1. Pare foarte interesanta cartea, asteptam si alte paragrafe. te pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da ionela! Cu drag o sa mai scriu din carte. Imi place ca e descris simplu, pe intelesul tuturor! Te pup si eu inzecit!

      Ștergere
  2. Nu cred ca am sanse sa o gasesc asa ca , te rugam sa mai scrii ce gasesti interesant. Pana una alta, mi am permis sa transcriu citatul din carte pe pagina mea de fb. Sper ca e in regula!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna idee donna! Le voi face fotografii oricum cand merg la ei in vizita. Si asta cat mai curand. Si apoi mai tarziu iarasi... ;)
    Sunt tare mandra de ei! Azi m-a sunat mama sa imi spuna ca a pus deja rosii, castraveti, capsuni, cartofi, ceapa si usturoi! ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...