sâmbătă, 19 aprilie 2014

Păscuța veselă


De vreo trei zile incoace mesteresc intruna. Nu mai imi stau manutele astea si tot amestec, framant, blenduiesc, ornez.. Pentru cateva suflete minunate care s-au gandit la mine.. sa ma puna la munca! Si le multumesc pentru asta!
Ia sa vedem ce face o diva raw vegan de Paste. Ca de mancat, tot buruieni mananca, sa nu va inchipuiti ca ciocneste vreun ou ceva.. Ei bine, diva pleaca tai tai la Agas, la bunica lui Alin. Acolo se infinge direct pi stratul de patrunjel, marar, salata si mai sa le serveasca gratios direct de pe rand. Dar se abtine. Le pune totusi in cos, si tacticoasa se indreapta catre casa, ocoleste soba pe lemne care fierbe o supa de post, dar ii da binete.. si apoi merge catre bucataria din casa si se apuca de salatit. Asta sa va fac putin melancolici ( nicidecum invidiosi) ca eu plec la tara si voi ba!

Sa revin la articolul de azi. Stiti ca sunt atee. Si urasc treaba asta cu sacrificatul mieilor, vopsirea oolelor, pupatul de icoane si asa mai departe. Dar acum vreau sa las asta deoparte si sa scriu celor care inteleg, respecta si iubesc aceasta sarbatoare crestina. Pentru cei ce inseamna ceva si o sarbatoresc cu recunostinta si afectiune pentru cei apropiati ( inclusiv animale SI miei) Si pentru ei, scriu aceasta reteta de pascutza raw vegana. Pentru ca ati ales sa nu mai consumati produse de origine animala, dar doriti sa va bucurati alaturi de familie cu ceva dulce si bun. Ceva sa va duca cu mintea inapoi, in copilarie, cand mama va servea cu o bucata de pascutza calda, iar cu mainile murdare de la joaca, ieseati inapoi in curte si alergati ca bezmeticii fara sa obositi. Pentru voi, cu drag, cea mai buna pascutza pe care am mancat-o je ( exclusa cea facuta de manutza lui mazeer care nu poate fi intrecuta niciodata) 


Ingrediente
Pt blat
250 gr caju
2 linguri de miere
1 lingura ulei de cocos extravirgin
1 lingura coaja de portocala rasa 

 Pentru branzica
 250 gr migdale
1 lingura de miere
50 gr stafide
un sfert lingurita de coaja rasa de lamaie

Prepararea blatului
Caju-ul se macina in rasnita/robot/storcator cu presare la rece cat mai marunt posibil, sa iasa foarte untos. ( exact ca la reteta de rulada cu mac. Eu il pun de doua ori in storcatorul cu presare la rece si iese ca untul aproape. Apoi se adauga  mierea, uleiul si coaja rasa de portocala ( am pus-o si pt culoare si pt gust). Si se framanta cu mana pana cand totul se omogenizeaza bine si se formeaza o bila mare de coca.
Eu am folosit 4 forme de silicon in forma de tarta, cu un diametru de 10-12 cm. Am presat coca in lateral si putin in centru, in santulet,lasand libera partea mai ridicata. Apoi am dat la congelator.


Crema de branza necesita putina pregatire.  Migdalele trebuiesc hidratate minim 6 ore, deci le puteti pune in frigider peste noapte. A doua zi, daca nu sunt decojite, trebuie sa le decojiti pe fiecare. Daca nu, cumparati direct decojite. Sau mergeti pe varianta de fulgi de migdale ( ce se hidrateaza in 2 ore). Este posibil ca fulgii si migdalele decojite sa nu mai fie crude in totalitate. Puteti asadar sa le folositi asa, sau sa folositi migdale cu coaja ce sigur sunt crude.
Bun, dupa ce se hidrateaza, se strecoara, se pune apa la flori, iar peste migdale adaugam alta apa curata. Le punem in blender si le mixam bine bine pana migdalele sunt total "dezintegrate" in apa. Si apoi strecurati. Si va ramane in sita/sac/tifon branzica. Iar in castron aveti lapte bun bun. Laptele il puteti servi mintenas, in timp ce treceti la urmatorul pas. Si aici exista 2 variante: puneti branzica la fermentat ( 8-12 ore) sau o folositi direct asa. Eu am pus-o in deshidrator vreo 4 ore, ca nu mai era timp de fermentat atat de mult. Apoi am pus-o intr-un castron si am adaugat un praf de sare, miere, coaja de lamaie si stafidele. Am amestecat cu mana, gandindu-ma la miei zburdand fericiti pe campii, alaturi de mama oaia si tata berbec, si am pus mai apoi branzica in formele de silicon. Am dat din nou la congelator peste noapte, iar a doua zi le-am scos din forme. 3 dintre ele le-am facut fara partea de jos de coca, deoarece nu stiam cat o sa imi ramana. Am pus insa la a patra si a mai ramas de inca jumatate. Deci daca doriti sa va iasa la toate cu partea de jos, mai adaugati 100-150 gr caju.
 Am ornat cu goji, catina si canepa. Si apoi am si gustat. Foarte foarte buna pascuta! Branzica un pic mai uscata, dar buna cu stafidele si blatul de caju. O bunatate!





Si ca sa nu credeti ca ma laud degeaba:


 Stiti ce va doresc de Paste? Lumina in suflet si iubire. Sarbatori fericite si VEGANE!
Va imbratisez!

2 comentarii:

  1. Superb!
    Teoria si traditia spun ca in ziua de Paste sunt deja toate pregatite. Eu cred ca o sa pregatesc chiar in ziua de Paste.
    Felicitari pentru rezultate! Sunt convinsa ca in realitate sunt si mai bune. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Monica! Pai placintuta asta cu branza poti sa o faci oricand, nu doar de sarbatori. Este tare buna. Si o sa iti impresionezi maxim musafirii cand o sa le spui ca e de fapt fara branza, oua si faina! Cand ai vreme si chef, pune-o in practica si da-mi de stire! Te imbratisez!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...