marți, 5 iulie 2011

Salata Viareggio


Aceasta salata este de vis. Inainte sa va astern minunatele ingrediente, sa va spun cateva vorbe despre Viareggio.

Viareggio este un orasel mic, in Toscana, la 20 min de Pisa si la o ora de Firentze. Am avut sansa de a sta acolo 3 luni (ce mi-au fost de ajuns sa ma indragostesc iremediabil de acest oras cochet.) Cand in stanga ai mare si in dreapta ai munte, oamenii sunt prietenosi si mancarea este mereu proaspata simti in suflet toata bucuria ce poate fi cuprinsa in tot universul. De cate ori ma gandesc la Viareggio, sufletul mi se umple de fericire!

Seara de seara priveam apusul soarelui si ma bucuram de viata! Si de o felie de pizza margherita!

( da.. ale mele sunt piciorusele )

Sa revenim la salata, pana nu apuca toate nostalgiile.

Ingredientul de baza este rucola. Cand am fost in Italia, nici vorba sa incerc asa ceva. A trebuit sa mananc rucola in tara, dupa multa vreme. Prima data din curiozitate. Prima intalnire papilo - gustativa : oribila!. Rucola mi-a parut amara, rea, iute... toate relele adunate in biata frunza.
Apoi am devenit raw vegan. Si am zis ca trebuie sa ii mai dau o sansa. Si am cumparat din nou. Si am pus in salata in cantitati mici. Si apoi am crescut cantitate. Si surpriza: in scurt timp m-am indragostit de rucola. Imi imaginez mereu frunza de rucola cum intra in gura, pusa pe sotii. La inceput nu iti transmite cine stie ce aroma dar apoi dintr-o data iti explodeaza si iti invadeaza toate simturili.. Vai de mine si ce miresme si gusturi!!!!

Eu cumpar rucola din supermarketuri. 7 lei - 125 de grame parca. Dar este de ajuns pentru o salata zdravana pentru 2 - 3 persoane.
Ingrediente salata Viareggio:
- 1 caserola de rucola ( 125 gr )
- 2 castraveti fabio ( din aceeia cu e-coli din germania :)))) ) - sau vreo 4 castraveti cornichon - de la tarani din piata.
- 6 frunze proaspete de busuioc ( iau de la Kaufland la ghiveci - 4.99 lei)

- 5 bucati de rosie deshidratata in ulei ( tot de la kaufland - 16 lei un borcan - ce te va tine haaat mult si bine)

- Ulei de floarea soarelui presat la rece

- Lamaie

- Sare de Himalaya

- cateva masline Kalamata ( de care eu nu am avut dar ar fi mers brici la salata)

- o mana de caju hidratat cateva ore ( optional) - pentru cei addicted to cashew like me :)))
Preparare:
Se spala rucola usor si se pune frumos intr-un castron mare. Peste ea se pune frunzele de busuioc taiate maruntel, apoi se aseaza castravetii, rosiile deshidratate taiate marunt, lamaie, masline ( de avem) si nu in ultimul rand ulei de floarea soarelui. Am ales acest ulei pentru ca imi place mult cum se combina cu rucola ( parca ii mai taie din gustul usor amarui). Dar voi puteti pune ulei de masline si atunci salata mediteraneeana si toscana va fi perfecta! Eu am pus si cateva nuci caju ca sa ma tina satula salata. Si pentru ca sunt dependenta de caju! Recunosc! Si nu vreau sa ma vindec! :)))

Se aseaza frumos intr-o farfurie, se orneaza cu o felie de portocala si una de lime si se saaavuureeaaazzaaaaa frunzulita cu frunzulita.. Sa simtiti fiecare explozie de arome din frunzisoarele de rucola, combinate armonios cu celelalte ingrediente..
Si-am incalecat pe-o frunza.. si v-am spus reteta asa! :))))

8 comentarii:

  1. Si eu am incercat rucola in felurite combinatii si din pacate nu reusesc sa mi-o fac placuta.
    Mai insist :)
    CrisR

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut!
    Si mie mi s-a parut oribil gustul de rucola,cu multi ani in urma. Nici acum nu prea o ador,si de aceea o sa incerc si reteta propusa de tine. Insa rucola pe care o stiu eu are o altfel de frunza,asemanatoare cu cea de ridiche,ca forma.
    Iar despre rosiile in ulei citisem pe undeva ca dupa ce se deschide borcanul ar trebui consumate in cel mult 2 saptamani,pericol de botulism,mai ales daca au si usturoi. Eu le am intr-un borcan de 800 gr. si ma tot lupt cu el sa-l termin. Bineanteles ca de cand l-am deschis au trecut muuuulte saptamani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Angy, de nu iti place gustul de rucola, nu iti recomand sa faci o salata ce are la baza aceasta frunza. Adecatelea pune cate putin in salate, mancaruri vegane, doar cat sa te surprinda gustul cand nu te astepti. Eu am inceput cu cantitati mici, si apoi am tot adaugat pana am ajuns sa mananc rucola cu furculita, sa imi dea lacrimile de picanta ce e! Rosiile deshidratate in ulei.. hmm.. nu au rezistat niciodata mai mult de 3 zile :D. Recomand sa iti iei la borcanel mai mic sa il poti manca repede ;)
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Corina. Prima data am crezut ca ma insel dar chiar tu esti. Ai un blog tare frumos si interesant. Bafta

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc. Sa inteleg ca te cunosc si eu? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. hello. marius aici din tractoru 13 decembrie. astazi am intrat iar pe blogul tau si salivez la tot ce vad pe aici.

    RăspundețiȘtergere
  7. doamne , e superb in viareggio, am fost si eu la mare !!!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...