luni, 22 august 2011

Turtite din ovaz



Hrisca este foarte sanatoasa si buna, dar cand buzunarul este mai gol, pare tare scumpa ( 15 lei jumatate de kg). Si pentru ca eram intr-un "mood" mai saracacios, am zis sa fac painici cu ingrediente mai eftine. M-am gandit si am gasit solutia: painici din fulgi de ovaz. Din pacate, pentru cei ce sunt intoleranti la gluten, aceste painici nu sunt indicate. Dar pentru restul, merg tare bine!
Am folosit asa:
500 gr fulgi de ovaz
4 jumatati rosii deshidratate in ulei

4 frunze de busuioc ( ramase de la un pesto)

4 linguri ulei de masline

1 dovlecel mic

1 castronel mic de faina de susan ( pulpa ramasa de la lapte de susan, deshidratata peste noapte) - merge si fara.

sare roz de himalaya - dupa gust
Apa plata cat cuprinde.

Preparare:
Am pus mai intai fulgii de ovaz in robot si i-am transformat in faina, folosind functia pulse cateva secunde. Apoi am rasturnat faina intr-un castron mare si am pregatit urmatoarul pas.
In vasul de la blender, am pus dovlecelul taiat marunt si l-am transformat in pasta. Apoi am adaugat uleiul, rosiile si busuiocul. Am mai purces putin si cremosenia astfel obtinuta am turnat-o peste faina de ovaz. Intre timp am adaugat si faina de susan.
Am amestecat cu lingura putin si apoi am inceput sa framant compozitia cu mana. Am turnat cate putina apa iar totul s-a transformat intr-o coca minunata! Am mai pus putin ulei de masline, sare si am mai amestecat bine. Coca deja era ferma si se putea forma diferite treburisoare: bilute, turtite, sticks-uri, etc.. Este bine sa va opriti aici cu apa si sa purcedeti la format turtite pe tava deshidratorului. Eu am mai adaugat apa si compozitia a devenit enervant de lipicioasa, dar am triumfat biruitoare asezand-o cu succes pe toata pe hartia de copt! Mi-au iesit cam 40 de turtite. Coca este foarte buna la gust, si cred ca se poate manca si asa, fara sa o mai deshidratati!
Am pornit deshidratorul la 40 grade si le-am lasat vreo 8 ore, dupa care le-am intors. Din cauza uleiului de masline ele nu s-au lipit de hartie, asa ca a fost foarte usor sa le invart :P
Le-am mai lasat la deshidratat inca vreo 12 ore si apoi am inceput sa le mananc. Numaratoarea inversa a inceput: 40 turtite ... 39... 38.... 20..

Le-am mancat cu pasta (pesto) de busuioc, cu branzica de caju cu marar si ceapa
Le-am facut bruschete cu rosii si o muuult usturoi ( nu am pupat pe nimeni in acea seara). Ar mai fi mers si niste busuioc proaspat, dar nu am avut. Ioi da ce bune au fost!
Mai am cateva.. si le-am pus gand raw! :))


16 comentarii:

  1. Geniala idee...arata minunat si incredibil de tentant...

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite ce idee buna! Astazi trebuie sa fac painici (nu pot sa nu mananc paine) asa ca astazi o sa incerc si reteta ta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Ruxy. Or fost bune si o sa mai fac. Data viitoare le condimentez cu busuioc/oregano.

    Cristina, te imteleg perfect. Si mie dintre toate mancarurile neraw, cel mai mult imi lipseste painea! Cand merg la ai mei si vad paine mare, proaspata si aburinda pe masa, imi vine sa imi iau campii. De cele mai multe ori rezist :)))
    Partea buna la ovaz este ca il poti prepara si ca dulce ( pui langa faina de ovaz niste curmale, fructe, fulgi de cocos, ulei de cocos si faci biscuiti sau bomboane) sau sarat - painici, creme cu legume, etc..

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai se coace o paine mare si pufoasa la mine in masina de paine :) Dar neaparat trebuie sa incerca painicile astea. Dupa cum vad sunt destul de usor de facut. Nu stiam ca pot sa fac faina din fulgi de ovaz la robot dar acum ca am citit la tine, am incercat si eu. A mers perfect! Am facut faina. Maine pun de painici :) Sper sa iasa, nu stiu ca la tine pe blog toate arata super bine, cand fac eu nu ies asa faine :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga me, si la tine pe blog totul arata atat de frumos si imbietor.. Painicile sunt tare bune, si au gust de ovaz in mare parte. Conteaza mult cu ce le condimentezi. Dar nici prea condimentate, in caz ca vrei sa pui pe ele tot felul de pate-uri aromate. Experimenteaza si vezi cum iti plac mai mult!
    Ma bucur ca m-ai vizitat. Si te voi vizita si eu mereu, sa imi incanti privirile si simturili ;)
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Mersi ca m-ai vizitat. Ee, eu nu sunt asa experta ca si tine, sunt la inceput, dar imi place :)
    Painicile le pun diseara la deschidatat, maine dimineata le intorc si apoi cand vin de la munca o sa fie gata. Si dup-aia iti spun cum au iesit. Abia astept sa le gust :)

    RăspundețiȘtergere
  7. *deshidratat, mi s-au incurcat degetele in tastatura :))

    RăspundețiȘtergere
  8. De iti place, cu siguranta vei deveni "experta" ca mine. Am pus in ghilimele ca eu nu ma pot considera asa. Expert imi pare russel james si alti cativa super bucatari raw de prin lume.
    Totusi, atata timp cat pui suflet si iubire.. da.. te poti considera expert. Joaca-te in bucatarie, combina si rezultatele vor fi super. Nu au cum sa iasa altfel!
    Te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Corina,
    Am incercat painicile cu ovaz dar, am pus pulpa de migdale ramasa de la lapte(in loc de susan) si cimbru in loc de busuioc(asta am avut in casa). Au iesit tare bune! Multumesc de reteta! Sa ai o zi luminoasa!( PS:la noi la Maramu' e un soare foarte frumos si cu multi, multi dinti)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yummy.. suna taaare bine ce ai facut tu acolo! Bravo!
      La bv, soarele nu si-a aratat fatza.. dar i-am simtit dintii! :P
      Te pup

      Ștergere
  10. Buna Corina,
    Eu nu am rosii deshidratate. Oare pot folosi rosii crude?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Cori!
      Poti folosi rosii crude, desi aroma rosiile deshidratate este foarte importanta pentru gustul acestor turtite! Cauta cand ai drum la Metro, Selgros sau Kaufland. Intreaba un angajat de rosii uscate in ulei daca nu te descurci!
      Te imbratisez!

      Ștergere
  11. Buna Corina,
    Turtitele se pot deshidrata in cuptorul electric, daca le pun la 40 de grade?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Emi. Teoretic da. Tot teoretic, ar trebui sa le ti acolo vreo 16 ore, cat stau si in deshidrator. :) Altfel, poti sa cresti putin temperatura si sa scurtezi timpul. Si pentru ca eu nu am folosit niciodata un cuptor electric, merita sa faci o incercare. Daca nu mai sunt raw, macar sunt vegane. Si muuult mai sanatoase decat ce gasesti in comert. Si apoi musai sa imi spui si mie cum ti-au iesit da?
      Te imbratisez!

      Ștergere
  12. Buna ziua! Si va multumesc ca postati retete, mai ales noi cei care abia incepem sa experimentam.. Si nu prea iese... Eu am facut aceste turtite dar sunt cam amare..nu stiu de ce.. Imi puteti da un sfat: cu ce fal de painita sa incep dieta copiilor mei? Ei mananca carne lapte branza.. multe fructe.. dar sunt reticenti la noutati.am inceput sa le fac sosuri crude pentru paste si le-a placut ,acum as vrea sa le fac ceva sa inlocuiasca painea si mai apoi cerealele tip musli cu ciocolata din comert. Multumesc tare mult!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. turtitele de ovaz sunt bunicele, dar acum nu mai imi plac chiar atat de mult. Am preferat mereu painicile facute din hrisca si seminte de floarea soarelui si condimentate cu mult patrunjel, busuioc si oregano. Le-am legat cu un pic de psyllium. Este putin ca painicile sa fi iesit amare de la faina de susan. Sau poate de la dovlecel. Nu ar fi trebuit sa iasa amarui. Poate fulgii de ovaz nu au fost ok.. cine stie.
      In ceea ce priveste copilasii, eu zic sa le faci mai intai tot felul de pateuri si creme sa le poata intinda pe paine ( cand sunt mici sunt foarte reticenti la ceva nou si la un gust cu care nu sunt obisnuiti) E foarte ok sa manance o paine cat mai integrala si unsa cu un guacamole sau un pate din seminte cu condimente. Chiar si cu zacusca, desi este gatita. Este ideal sa le cresti gradat procentul de hrana vie in meniu, fara sa scoti ceea ce era vechi. Si apoi corpul primind hrana sanatoasa nu va mai cere mancare gatita si grea. Foarte bine ca ai facut si sosul crud la paste... Asa este cel mai bine pentru inceput. Si rasfata-i din cand in cand cu dulciuri raw vegane.
      Dimineata poti sa le dai budinca cu chia ( fff sanatoasa - 2 linguri chia in 200 ml lapte de migdale si cocos indulcit cu miere si aromat cu pudra de cacao bio) in care poti pune fructe proaspete sau uscate. Voi posta in curand si o reteta cu un fel de muesli raw vegan cu hrisca si alte bunataturi!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...