luni, 17 decembrie 2012

Paella Raw Vegan



Vamos a Empesar! Que ora es?....
 Me encantaria comer una paella!
 Maria.. porche? Fernando... grande.. Tu.. pochito. Asta la vista Baby!

Si cam aici se termina vocabularul meu in spaniola. Ii drept ca daca ma strofoc putin imi mai aduc aminte unele altele din conversatiile siropoase din diversele telenovele pe care le-am urmarit cu ceva timp in urma.
   Am hotarat la restaurant sa facem o searata spaniola. Cu paella. Si am zis sa fie Paella para todos gusturile! Alora, am facut si paella raw vegan. Cómo fue? Fantastico as spune! 
 Sa incepem! 

Los ingredientos:
250 gr pastarnac
10 gr ceapa alba
200 gr ciuperci
50 gr ardei gras rosu
20 gr rosii deshidratate in ulei ( sau din cele uscate puse in apa la hidratat)
5 gr patrunjel
2 linguri ulei de masline
1 lingura sos de soia
1 lingura suc de lamaie
25 gr porumb (optional)
sare dupa gust
1/2  lingurita de turmeric/sofran/curcuma - pt culoare

Preparationes:
Se curata pastarnacul de coaja, apoi se pune in robot impreuna cu ceapa si se marunteste cu functia de pulse pana cand arata ca un orez.  Se adauga apoi patrunjelul tocat marunt, putin sare, jumatate lingura de ulei si tumericul/sofran/curcuma. Se mai mixeaza la viteza mica pana cand condimentele sunt bine amestecate. 
  Ciupercile si ardeiul gras se spala, se curata daca este cazul. Daca avem ciuperci mici le putem pune intregi la marinat cu ulei, sos de soia si suc de lamaie. Daca sunt mai mari, le putem taia in 4. Tot in acelasi castron punem si ardeiul gras taiat mai maruntel. Le lasam sa se hodine cam o ora, dupa care le bagam repede la caldurica, in deshidrator circa o ora si ceva. 
  Inainte de servire, punem un pat de orez din pastarnac, peste care asezam ciupercile si ardeiul deshidratate, rosiile deshidratate taiate maruntel, porumbul si cateva firicele de patrunjel. 
   

  Dupa ce mancam, sedem vreo 20 de minute si apoi dansam un flamenco. Sau un pic de zarzuelle ( care este un dans special spaniol). Vamos a empesar!



miercuri, 5 decembrie 2012

Postul, hrana vie si o supa picanta

In general, oamenii cand aud de post, isi seteaza optiunile culinare pe o arie restransa de preparate. Sunt putini cei ce inteleg adevarata valoare a acestei perioade in care stam departe de orice produs de origine animala. Discutam de o curatare temeinica a sufletului in primul rand si apoi o abstinenta de consumul alimente ce includ carnea, pestele, ouale si preparatele din lapte, adica un fel de repaos alimentar ce il oferim organismului adoptand o alimentatie mult mai lejera. Postul nu inseamna insa doar tocanite de cartofi, de legume sau fasole in toate formele ei. Nu inseamna doar mancare fiarta, prajita si coapta la cuptor. De post inseamna orice preparat din bucataria hranei vii: supe crude, piftelute deshidratate, radacinoase cu sos, salate cu vlastari si germeni si nu in ultimul rand dulciuri minunate: bombonele, creme, prajituri. Este adevarat ca bucuria sufletlui la vederea unei prajituri poate constitui un "pacat" in cadrul postului, dar corpul nostru ne va multumi pentru aportul de vitamine, minerale si enzime vii. Oamenii in varsta postesc dar fac o mare greseala: consuma numai mancare gatita si de cele mai multe ori felurile de mancare contin doar cartofi si fasole. Ori aceste produse o data ce le fierbem si rasfierbem, nu mai au pic de nutrienti in ele. Si nu e de mirare cand auzim la stiri ca din cauza postului, oamenii ajung la spital din cauza carentelor de elemente importante din hrana zilnica. Daca s-ar reduce la jumatate portia de mancare gatita si s-ar consuma mult mai multe fructe si legume crude, situatia ar fi cu totul alta.
  Este bine sa ne folosim de aceasta perioada pentru a ne detoxifia. Daca adunam toate zilele de post de peste an, inclusiv zilele de miercuri si vineri, vom constata ca aproape jumatate de an ar trebui sa tinem post. Cati dintre noi fac acest lucru? Ne gandim oare o secunda care sunt beneficiile acestor zile in care ar trebui sa postim? Sunt enorme! Inseamna mai pe scurt sanatate curata. Daca stim si ce anume sa mancam in aceste zile, vom sta departe de probleme de sanatate, doctori si medicamente. Starea mentala va fi intotdeauna limpede, pozitiva si acest lucru se va rasfrange asupra activitatilor noastre de zi cu zi. Consumati sucuri naturale, tot felul de salate combinate cu vlastari, uleiuri presate la rece, incercati nuci pe care le hidratati peste noapte si tot felul de seminte crude.
 Eu personal, postesc de 2 ani si 9 luni imediat si am de gand sa "postesc" tot restul vietii. Postul pentru mine inseamna hrana vie si bucurie in suflet. Chiar asa si raspund cand oamenii ma intreaba : dar tu totusi, ce mananci? Mananc de post. Si unde o sa ajungi? In rai. Si unde este raiul? Aici, pe Pamant! 

Nu inchei acest articol inainte de a va invita sa preparati aceasta supa deosebit de gustoasa si aromata, pe care personal o iubesc. Am preparat-o si la demonstratia culinara de la Bucuresti si vreau sa cred ca a fost pe placul tuturor!

Supa picanta

Ingrediente pt zeama:
275 gr telina apio
80 gr ardei gras verde
15 gr ghimbir ras
1 lamaie stoarsa
30 ml ulei de masline
30 gr ceapa alba
1 praf de sare
500 ml apa

Se pune in blender jumatate din cantitatea de apa cu betele de telina apio. Daca nu aveti un blender foarte performant ( thermomix/Vitamix) este bine sa trageti cu un cutit firele acelea tari care sunt de-a lungul betelor de telina. Daca nu va deranjeaza sa simtiti aceste fibre in supa, le puteti lasa asa.
Se mixeaza bine si apoi se adauga restul ingredientelor. Se adauga sare dupa gust.
Se aseaza in farfurie dupa care adaugati urmatoarele ingrediente. Puneti dupa ochi sau dupa cantitatile de mai jos. Las la aprecierea voastra, de va place supa mai groasa sau mai subtire! 

20 gr ridiche alba taiata cu feliatorul si facuta in forma de taitei subtiri
15 gr morcov ras
10 gr conopida
1 rosie cherry taiata rondele
1 varf de cutit de pudra de chilly

Se poate servi cu painici raw sau paine de casa... Yummy....


luni, 3 decembrie 2012

Tort cu fructe de padure


 Unul dintre cele mai delicioase torturi raw vegane pe care l-am facut in repetate randuri este tortul de vanilie cu fructe de padure. Tema fiind data, variatiunile pot fi nelimitate, cu diverse arome si culori. Cel mai delicios este tortul cu crema de vanilie si strat generos de fructe de padure. Blatul va avea gust de ciocolata si tot gust de ciocolata, de data asta intr-o varianta mult mai cremoasa, va avea si stratul de deasupra, ca si topping. Tot acest tort am ales sa il prepar pentru demonstratia culinara din bucuresti, de la Quark.
 Fructe de padure gasim acum congelate, in Metro. Acest tort este minunat sa il preparam toamna, cand avem fructe proaspete din padure, mult mai aromate si gustoase decat cele congelate. Dar pentru ca iarna nu-i ca vara.. merg si cele congelate. Avem nevoie de o forma de tort cu peretii detasabili, cu diametru de 26 cm.
Asadar, iata reteta delicioasa!

Ingrediente:
Blat:
150 gr migdale
150 gr curmale
50 gr fulgi de cocos bio
1 lingura ulei de cocos bio
2 linguri de pudra de cacao
1 lingurita pudra de roscove

Crema:
500 gr caju
4 linguri de miere
2 linguri pudra lucuma
1 lingura pudra mesquite
1 lingurita de vanilie pudra 
 100 gr ulei de cacao
500 ml apa
400 gr fructe de padure

Topping:
1 avocado copt
100 ml lapte de migdale
2 linguri miere
2 linguri cacao pudra
1 lingurita pudra de roscove
1 lingura pudra de mesquite
1/2 lingurita vanilie pudra
Fructe de padure

Preparare:
Blat:
Introducem in robot migdalele si le maruntim cat mai marunt pana se vor face faina. Curmalele le verificam daca nu au samburi si le maruntim bine tot in robot. Sau le putem procesa cu ajutorul unui storcator de sucuri cu ax melcat, ce va transforma curmalele intr-o pasta. Apoi introducem pasta langa faina de migdale si restul ingredientelor mentionate. Procesam pana cand compozitia devine lipicioasa.
Asezam pe fundul tavii hartie de copt, atasam cercul si punem compozitia presand usor cu degetele in strat cat mai uniform. Si apoi dam la rece.

Crema:
Se prepara in doua etape deoarece majoritatea blenderelor nu pot procesa bine intreaga cantitate. Exceptia o face Thermomix-ul care prepara fara nici o problema crema din toata cantitatea. Deci.. luam cate jumatate din fiecare ingredient mentionat inafara de fructele de padure, care le pastram in congelator pana cand le vom aseza intre stratul de crema.
Se pun nucile de caju cu apa cat sa le acopere si se proceseaza vreo 2 minute la viteza maxima. In acest fel crema devine foarte fina. In caz ca blenderul merge in gol mai adaugati cate 1 lingura de apa, pana cand merge bine si se creaza acel vortex in mijloc.  Cand crema este foarte fina, adaugam si restul ingredientelor si mixam din nou pana cand sunt bine amestecate. Untul de cacao il topim si il punem asa in crema.

Scoatem de la rece blatul si turnam jumatate din crema apoi asezam in strat generos fructele de padure. Fructele le putem pune intregi, sau le putem marunti usor la robot asemenea unei paste. Ambele variante sunt de efect. Peste fructe asezam a doua parte de crema si dam la congelator 4-6 ore sau peste noapte.

Topping:
In blender punem avocado curatat de coaja si fara sambure, laptele de migdale si restul ingredientelor si mixam pana cand totul se transforma intr-o crema fina. Aceasta crema o asezam in strat fin sau mai generos peste tortul ce l-am scos din forma de tort, din congelator. Il lasam in frigider 2-4 ore si il ornam cu fructe de padure proaspete sau congelate. Il feliem si il servim cu dragoste!


miercuri, 28 noiembrie 2012

Morcovete cu sos delicios



Iata o reteta pe placul lui Bugs Bunny. De ce spun asta? Ei bine, ingredientul principal este morcovul. Nu contine nuci, deci poate fi consumata si de cei ce au alergie la nuci. Este ieftina si nu necesita multe ingrediente.
Aceasta reteta am pus-o in practica la demonstratia culinara ce am avut-o in bucuresti, despre care va voi da mai multe detalii zilele aceastea. Pana atunci, iata de ce aveti nevoie pentru a face morcovete:

Ingrediente:
500 gr morcov
50 gr faina de in auriu* ( ca morcovetele sa iasa frumos la culoare)
10 gr psyllium tarata
6 gr patrunjel
20 gr ceapa
2 gr usturoi
2 linguri ulei de masline
1 praf de sare

* faina de in poate fi si maro - din in matur.

Preparare:
Pentru morcovete nu aveti nevoie de robot. Puteti da morcovul prin razatoarea mica, taia ceapa marunt, usturoiul, patrunjelul si apoi sa le amestecati pe toate intr-un bol generos si sa le "framantati" cu mana pana toate ingredientele sunt bine intrepatrunse. Numai bine ca faceti si putin exercitiu la biceps si antebrat. Unde mai pui ca este chiar relaxant sa framanti cu mana compozitia. Taratea de psyllium va absorbi tot sucul lasat de morcovi oferind o textura fina cu rol antistres , faina de in va furniza si ea niste grasimi sanatoase si alunecoase ( tot pt rolul antistres), ceapa, patrunjelul si usturoiul vor da un miros fantasmagoric, si iata cum ne bucuram si de putina aromaterapie. Ah.. si tre sa mai zic ca toate ingredientele din compozitie, impreuna cu uleiul de masline vor mangaia usor pielea dvs, o vor hidrata si dvs, prin gandurile de fericire si iubire veti adauga un ingredient extrem de important acestor morcovete... Da.. este vorba de dragoste, fara de care nu am putea exista.
 Dupa tot acest ritual minunat de creare a compozitie, urmeaza un alt ritual amuzant, la care putem chema toti membrii familiei sa participe: purcedem sa facem piftelutele. Ca marime, eu le-am facut micute, dar daca nu aveti rabdare, le puteti face si mai maricele. Pot fi rotunde, ovale, patrate, cu colturi sau orice alta forma geometrica va doriti sau simtiti. Se pun pe o foaie de copt in deshidrator si se lasa 2 ore pe o parte, se intorc cu grija si se mai lasa inca vreo 3 ore pe cealalta parte. Daca le lasati mai mult in deshidrator, se vor micsora, asa ca mai multe de 6 ore nu este bine sa stea la uscat. Daca nu aveti deshidrator dar aveti calorifer si sunteti frigurosi ca si mine ( duduie duduia centrala la 25 grade) , puneti o foaie de copt pe calorifer, puneti mai apoi piftelutele asezate in coloana  ( in ordine alfabetica sau dupa numerele de pe tricou)  si lasati-le acolo peste noapte. Ar fi bine sa le intoarceti dupa cateva ore, dar cred ca le puteti lasa si neintoarse, la fel cum veti dormi probabil si dumneavoastra pana dimineata!

Sa trecem la sos:
Ingrediente:
200 gr caju
4 linguri pasta de susan
1 cm radacina de ghimbir
1 lingura de mustar
1 lingura sos de soia
sucul de la jumatate de lamaie
1 lingurita miere
sare dupa gust.
200 ml apa

Pentru sos avem nevoie de un blender.  Punem caju-ul cu apa cat il acopera si procesam 2 minute. La nevoie oprim blenderul si cu o spatula, dam in jos crema imprastiata pe peretii vasului. Cand este gata si are aspect fin si satinat, adaugam pasta de susan, radacina de ghimbir data prin razatoarea mica, mustarul, sosul de soia, sucul de lamaie si mierea. Procesam din nou bine pana cand toate ingredientele sunt foarte bine amestecate. Si apoi la sfarsit, mai adaugam sare daca dorim.

Din ingredientele de mai sus ies cel putin 4 portii de morcovete generoase si sos din belsug. Daca ramane sos, nu-i bai. E atat de bun, ca il puteti manca cu painici raw sau betisoare din legume.

Morcovetele rezista in frigider 2 zile, asa ca le puteti servi si a doua zi, daca au mai ramas. Poftalutza mare!









marți, 20 noiembrie 2012

Chocolad Creme

La restaurant. Cautand prin frigider ceva ( nu mai stiu ce anume) , am dat de 2 bucati avocado putin prea coapte, ce nu mai puteau fi servite sub forma de guacamole. Asa ca am zis sa fac un experiment cu el si sa vad ce o iesi. Am facut o crema de ciocolata, am pus-o in cupe si am dus-o la degustat. Toata lumea a fost mai mult decat incantata! Curioasa, am luat si eu o lingurita sa gust: era minunata, si pentru prima data, gustul de avocado nu se mai simtea. Yummy! Si cum nu pot sa tin lucrurile bune numai pentru mine, va impartasesc cu drag reteta.
Nu uitati de cel mai important ingredient: dragoste! Adaugati cat mai multa!

Ingrediente ( 4 portii):

300 ml lapte migdale ( vezi reteta mai jos)
220 gr avocado
100 gr curmale
30 gr sirop artar
1 praf pudra vanilie
5 gr lucuma
2 linguri cacao pudra
1 lingurita pudra roscove

 Preparare:
Am pus in robotel laptele de migdale si curmalele taiate cat mai marunt. Am dat la viteza maxima pana cand curmalele s-au incorporat si dizolvat complet in laptele de migdale. Am adaugat apoi toate celelalte ingrediente inafara de avocado si am mixat foarte bine. Cand totul arata perfect si omogen, am pus avocado si am mai mixat pana cand printr-o magie, lichidul s-a transformat intr-o crema matasoasa si satinata.
Am turnat in cupe si am ornat. Puteti face o crema frisca din caju, o turnati deasupra si iese o magie!
Dragoste? Am pus la fiecare pas cate un brat intreg de imbratisari, sarutari si mangaieri, ganduri vesele si jucause!

Pt cei ce nu stiu cum sa prepare laptele de migdale:
1. Punem 50 gr migdale la hidratat peste noapte
2. Le strecuram si le punem in blender cu  300 - 350 ml apa curata
3. Le mixam si le dizolvam in apa
4. Strecuram bautura printr-un tifon si obtinem lapte de migdale
5. Pulpa o putem folosi la biscuiti, blat sau putem face branzica din migdale.

Enjoy!



luni, 19 noiembrie 2012

Nutritia



Cei ce locuiesc in brasov si mai ies prin restaurante/baruri si alte cafenele, pot regasi in paginile revistei 24 fun un articol scris de manutele mele, cu mare dorinta de a schimba ceva in lume si a face bine celor din jurul meu. Incerc sa scriu despre beneficiile hranei vii, informatii, curiozitati si tot ce mai imi trece prin cap legat de acest stil de viata sanatos. Saptamana trecuta am vrut insa sa scriu ceva diferit, sa astern pe hartie o dorinta ce poate parea un lucru iesit din comun, dar mie mi-ar parea cel mai firesc si normal lucru din lume. O idee care poate candva, cineva, o va pune in practica si va ajuta oamenii sa fie sanatosi inca din copilarie. Ceva ce vor invata din bancile scolilor. Dar sa nu va mai retin si sa redau mai jos articolul ce a aparut in revista 24fun sapt trecuta!

 
Indraznesc sa visez ceva maret: o noua materie in grila de invatamant!  O noua disciplina in orarul elevilor: Nutritia. Durata: 2 – 4 ani.
Va rugam luati loc si scrieti de la capat, cu liniute.
- se va studia aprofundat despre alimentatia oamenilor in cursul istoriei si rolul ei in evolutia noastra ca specie;
- alimentatia in functie de zona geografica;
- importanta alimentatiei in economia mondiala;
- se va studia compozitia chimica a alimentelor si rolul nutrientilor ce le contin ( proteine, lipide, grasimi, enzime, vitamine, minerale);
- combinatia corecta a alimentelor pentru o digestie si asimilare optima
-  efectele benefice ale hranei sanatoase si echilibrate precum si cele periculoase ale mancarii chimice, tratate sau modificate genetic;
- substantele chimice  – conservanti, coloranti, arome sintetice precum si alte substante folosite in industria alimentara si efectul lor asupra organismului;
- se va invata citirea si intelegerea ingredientelor de pe fiecare produs ce il cumparam
- se va studia in detaliu anatomia omului si relatiile  stranse intre corp si alimentatie. Invatam cum sa hranim corect de la o celula pana la organe mari si foarte importante, cum ar fi creierul;
- despre medicamente si reactiile lor adverse in organism;
- se vor studia bolile, cauza si debutul lor in organism cu modalitati de prevenire, tratare si vindecare cu ajutorul alimentatiei si a plantelor medicinale
- puterea corpului de a se autovindeca si armele sale de lupta impotriva intrusilor straini si nu numai ( virusi, bacterii, paraziti,radiatii, toxine, stres);
- se va invata despre procesul tehnologic al alimentelor din supermarket ( drumul din ferma pana in raftul magazinului);
- se vor preda tehnici de imbunatatire a sistemului agricol si permacultura terenurilor;
- importanta sportului si a miscarii pentru o viata sanatoasa.
- se vor tine ateliere si laboratoare unde elevii vor invata sa gateasca sanatos, folosind ingrediente proaspete, crude, organice.
- respectarea tuturor fiintelor vii si a drepturilor acestora.
  Gata! S-a sunat de iesire! Puteti iesi la o gura de aer curat! 

 Nu-i asa ca ar fi genial? Mi-as trimite copilul cu drag la scoala, stiind ca pe langa toate materiile ( ce probabil ca le va uita la terminarea scolii) va ramane totusi cu ceva de baza si mult mai bine informat in ceea ce priveste mancarea si alimentatia din ziua de astazi!
Visez.. dar cine stie.. poate candva, acest lucru va deveni realitate! 




duminică, 11 noiembrie 2012

O dimineata de duminica...

M-am trezit foarte greu de dimineata, ca deh.. sunt o lenesa. Si mereu am fost asa cand a venit vorba de trezit dis de dimineata! Dar m-am ambitionat, am sarit din plapumioara in slapi, repede la baie cu apa pe ochisori, dintisori si rapid in hainele de toamna tarzie..  Brrr... frigut afara! Soare cu dinti!
Pana sa ma dezmeticesc, eram deja in taxi, in drum spre restaurant.

Astazi am avut un atelier de gatit cu copii. Nu le pot spune copilasi, deoarece media de varsta a fost undeva intre 9 si 10 ani. Evident, fiecare copilas, indiferent de varsta, este un univers de inspiratie, veselie, puritate, energie, si fiecare te captiveaza in felul sau! Ultimul atelier a avut ca medie de varsta 5 ani. A fost putintel mai greu, dar a fost atat de frumos sa ii vad cum pregateau ei cu manutele lor mici hrana vie! Au fost incantati de salata si stropiti de ardeiul gras pe care i-am rugat sa il rupa cu manuta cat de marunt pot ei... Am vorbit de veverite, de melcisori si alte animalute mici si dragalase! I-am invatat ca de la brocoli si conopida mancam floricelele... M-am pisicit si maimutarit cum nu se poate! :)))

   Astazi, discutiile au fost la un alt nivel ( insa la fel de captivante, dragalase si frumoase): mi-au povestit copii ca au inventat combinatii de sucuri naturale, ca mamicile lor sunt vegetariene si m-am amuzat teribil cand au spus ca iau retete de pe Simplicity of life! Cei cinci copii sunt prieteni si luata cu treaba si pregatiri am uitat sa fac personal cunostiinta cu fiecare. Vazand ca se cunosc, am purces la treburit. La un moment dat unul dintre ei ma intreaba: dar pe tine cum te cheama? Iar eu spun Corina! Si in acel moment doi copii au rostit in acelasi timp: Corina Bacalu!! Va dati seama cum m-am simtit in acel moment??? Nu stiu daca puteti, dar nici eu nu pot descrie!!! Cand primesc mesaje de multumire de la fete, femei, oameni maturi.. sunt in al noulea cer!! Dar cand astazi mi-am auzit numele rostit de 2 copilasi de 10-11 ani.. a fost divin!! M-am topit de dragul lor si de bucuria ce mi-au facut-o!
 Au pregatit ciupercute, le-au condimentat, decorat si au luat la pachetel sa duca acasa, la parinti. La desert am pregatit o crema de ciocolata cu psyllium, pusa tot la pachetel, sa se intareasca pana ajung la destinatie. Le multumesc pentru experienta minunata de astazi, atat lor, cat si parintilor. Si Gabrielei, care este o persoana foarte draga mie!

Astazi, eu le-am hranit corpul sanatos iar ei, mi-au hranit sufletul!
Sunt fericita!!... Se simte?









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...