sâmbătă, 2 aprilie 2011
Sarmale cu maligutza raw
Eu sunt Corina, si am 31 de ani. Acest lucru il stiti deja. Ceea ce nu stiti este ca in viata vietilor mele nu am facut sarmale. Never ever! Am zis ca eu asa ceva nu fac! Sarmalele imi pareau o mancare de preparat cu un grad de dificultate maaare... Iar lenea era si ea maaare... cam la acelasi grad :))))
Daaar... cu emotie, bucurie si tremur in deshtele cu care scriu acum acia :))) am onoarea sa va prezint...
PRIMA MEA SARMALA
facuta cu manutzele astea doua! A iesit saracuta mototoala si infofolita, putin imbufnata si nesigura pe ea :)))))
Dar urmatoarele.. au defilat ca niste sarmalo-modele! Una mai tantosa ca alta!
Sa va mai spun o pove amuzanta. Eu la telefon cu mazeer (mama)
- Ce faci mazeer?
- Cori, am facut mama niste sarmale de se topesc in gura, de post, cum iti plac tie.. Cand vii sa mananci ( intrebarea asta este by default caci i-am zis de zeci de ori ca nu mai pap gatit nimic, dar ea tot ma intreaba, draga de ea)
- Mami, nu vreau. Nu ma mai tenta!
- Vai, asa de bune sunt.. Mi-au iesit 167 de sarmale. Alin nu vrea?
- O sa il intreb si vad. Oricum trec pe la tine mai tarziu.
.......
Am redat acest dialog pentru ca amuza teribil cand mama imi spune de fiecare data cate sarmale i-au iesit. 1oo...230... 378... :)))
Si astazi, am inteles-o perfect. Mie mi-au iesit 11 sarmale din ingredientele folosite. Si le-am numarat de vreo 4 ori :))) Poate poate imi ies 12 la urmatoarea numaratoare :)))))
Revenind la sarmalele noastre, sa va scriu despre ingrediente.
Ingrediente (din nou :))) )
- 250 grame nuca hidratata vreo 16 ore, cu apa schimbata la 12 ore.
- 1 palarie de ciuperca cu doua picioruse :))) - unul al dansei si altul imprumutat
- ceapa verde - vreo 3 cepe/fire
- morcov - cam jumatate de morcov, size M
- patrunjel - vreo 4 fire
- sare
- nucsoara - un varf de cutit mai generos, sau mai lat
- 1 lingura de hirsca hidratata vreo 5 ore
Preparare:
Se pune la robot nuca hidratata si se marunteste. In paralel, taiem cat mai marunt ceapa, patrunjelul si ciuperca cu picioruse. Punem intr-un castron nucile maruntite, adaugam restul ingredientelor si amestecam cu o lingura de lemn. Cam asa arata amestecul:
Bun.. pana acum a fost simplu.. de acum urma partea grea!
Cat de mare sa fie folia de varza, cat amestec sa pun, o presez sau o las asa, ce ii fac la capete sa nu iasa amestecul afara? Ce ma faaaaac?? Mazeeeeeerrr...
Mno.. cu un zambet pana la ceafa ( ca radeam de mine si de situatia in care sunt) am inceput sa fac sarmalele. Prima a fost ca si testare pentru cantitati, marimi.. Si apoi a fost din ce in ce mai usor. Mi-au iesit 11 sarmale.. V-am zis? :)))))
Aaaa... si sub sarmale am facut un covoras dintr-o rosie taiata marunt si o frunza de varza murata, maruntita si ea, stropita cu putin ulei.
Maligutza Raw
Eheee... iubesc mamaliguta! O asociez cu multe amintiri din copilarie care imi aduc mereu bucurie in suflet. Ma vad la bunica mea, la masa rotunda din ograda. O vad pe ea cum taia mamaliga cu atza.. Sau ne facea terci cu zahar... Mamaliga rece cu magiun... oioi..
M-am gandit totusi sa incerc si varianta raw. Dar cum o fi asta? Ei bine, am googlit rapid "polenta raw" si am gasit cateva retete. Nu pareau deloc greu de facut. Am cules cate o informatie de ici de colo si am incropit o "maligutza" pe gustul meu! Asadar:
Ingrediente:
1 ceasca caju hidratat (Caju rules) ~ 50 grame
2 cesti porumb crud, dat jos de pe cocean, congelat de anul trecut.
1 lingura de tarate de psyllium
sare himalaya, dupa gust
Preparare:
Am pus caju-ul scurs in robot si l-am mixat vreo 2 minute. Apoi am pus porumbul si am continuat sa mixez sa se faramiteze bine. Apoi am adaugat vreo 100 ml de apa sa ajut robotul sa proceseze mai usor. Am adaugat sare. Am gustat, si la sfarsit am pus lingura de tarate de psyllium. Am turnat compotia intr-un castron si am lasat-o sa se aseze.
Compozitia este foarte mamaligoasa ca si textura. Se pot face si soldatei din ea, sau "bucaturi" cum le ziceam cand eram copii ( bucatele mici de mamaliguta, cat sa incapa in gura o data, pe care bunica ne punea un pic de peste, sau inmuia bucatura in ou fiert moale si ne dadea sa mancam)
Acum, sa nu va asteptati ca mamaliguta raw sa aiba gustul identic al mamaligutei fierte. Este diferit.. dar va spun ca este foarte buna! Si este super sanatoasa! De aici primiti nutrienti si fibre din belsug.
Porumbul a fost putin cam tare, dar anul asta o sa imi pun la congi multe pungute cu porumb in lapte, sa am pentru la iarna. Va sfatuiesc sa faceti si voi la fel! Din porumb se mai pot face si tacos - un fel de cipsuri - pe care le puteti face tot raw style!
Si-am incalecat pe-o sa...
tagadam.. tagadam... tagadam...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Esti extraordinara! Arata asa de tentant. Vreau si eu. Inca o data felicitari!
RăspundețiȘtergereFelicitari Cori,
RăspundețiȘtergeremie prima sarma mi se pare sexy, sunt prefereatele mele si ale sotului meu; ale mela arata cam asa:
http://elena-nita-ibrian.blogspot.com/2011/02/sarmale.html
publicate de buna Mimi.
Foarte frumos stil de viata, tine-o tot asa.
Mihaela
Buna. Am facut si eu azi dim sarmalute raw doar ca sunt cu hrisca. Sunt delicioase, am mancat hrisca cu lingura :)) Multumesc de idei :*
RăspundețiȘtergerevoi incerca reteta de mamaliga :) pare tare buna.Sa vedem, sa vedem ce-o sa iasa :)
RăspundețiȘtergereAcum ca iese mintenas porumbul in lapte ar fi ideal sa congelam cateva pungute pentru la iarna. Fie ca il punem in salate sau facem mamaliguta raw, este delicios!
RăspundețiȘtergereSi tie iti face mamicul tau sarmale de post? :-)
RăspundețiȘtergereCe m-am distrat sa citesc despre panica ta (cum sa rulez fara sa iasa amestecul afara?) LOL!
Oricum, daca imi ies si mie sarmalele raw, le voi face foarte des. Numai sa gasesc varza murata...
:))) Alina, iti vor iesi cu siguranta bune! Cand insa am facut la mai multi oameni ( vreo 30) putin s-au incumetat sa manance - probabil nu prea erau cu sarmalutele. Unii mi-au spus ca sunt prea seci, si ca le lipseste ceva. Probabil ca merge pus ulei de floarea soarelui presat la rece mai mult. Sau o smantanica din caju.. yum yum!
RăspundețiȘtergereSa imi spui ce bune ti-au iesit sarmalutele!
Pupici
Corinuta dulce si draga,
RăspundețiȘtergereIti multumim pentru primul nostru Craciun raw! Nu eram fan sarmalute inainte si nici mamaliguta nu-mi placea cine stie ce, decat in anumite combinatii sclifosite si, mai ales, facuta de tata. Darrrrrr sunt fan "sarmalute si mamaliguta Corina" (toate retetele luate de la tine iti poarta numele :D ). Mai mult, o sa le papam si de Anul Nou.. si tare greu a mai fost sa ne abtinem din a le face in fiecare zi :))
La multi ani! Sa-ti dea Dumnezeu atata bucurie in 2012 cata topaiala ne aduci noua cand papam ceva de la tine, atata veselie cata a fost in casa noastra in timp ce le pregateam pe bosumflatele astea, atatea surprize placute cate le-am facut parintilor nostri cu bunaciunile tale, atata dragoste cata recunostinta ai din partea noastra!
Stai, dom'le, ca am uitat sa precizez si dup-aia nu mai am trai: sa se noteze faptul ca sarmalutele au fost rulate de sotul meu si ca ne-au iesit 25!! 26, de fapt, ca pe una am papat-o eu in timp ce il pozam pe bucatar :))))))
RăspundețiȘtergere:))))) Florina, mi-ai inveselit ziua, saptamana si tot anul! Le-ai numarat si tu... chestia asta devine addictive! Esti o maaare figura, si iti multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase.. Daca pana acum aveam doar de gand sa imi notez pe undeva mesajele frumoase, acum ii cu musai! Sunt cel mai eficient medicament pentru orice! Si cum zile mohorate mai avem uneori, pica numai bine!
RăspundețiȘtergereIti doresc si tie sa simti aceeiasi fericire pe care o am eu cand primesc astfel de mesaje, de la oameni deosebiti, ca si tine! Un an nou cu sanatate si cat mai multa hrana vie! Si retete "corina" :P
Te imbratisez cu toata dragostea!
eu ma cam feresc de sare dar imi place varza murata la nebunie
RăspundețiȘtergereDraga Corina,
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru aceasta retea care a dus la primele mele sarmale raw!! Sunt extraordinar de bune si sunt super incantata.Felicitari!! Sarbatori fercicite si un Craciun cu multe bucuri sufletesti! Doamne ajuta
Cu intarziere, iti multumesc pentru mesaj si urarile calduroase. Ma bucur ca ti-au placut si sper sa continui sa experimentezi cat mai multe retete!
ȘtergereUn an nou plin de bucurii si realizari!