marți, 19 aprilie 2011

Carrot lovely cake


Aceasta reteta am preluat-o de la Russel James, raw chef-ul meu favorit. Este un om foarte simpatic si are niste creatii absolut fantastice. Va invit sa ii rasfoiti site-ul si blogul. Nu de multe ori am trimis link-uri cu retetele lui oamenilor sceptici intr-ale raw food-ului si care isi imaginau ca raw se pot face doar salate. Si bineinteles ca dadeam toate teoriile peste cap si toti trimiteau iconite cu drolling.. Nu doar ca retetele sunt foarte faine si destul de usor de facut, dar are omul asta niste pozee... mama mama!
Din primele mele vizite pe site-ul lui am gasit prajitura cu morcov. Sincer mi-a placut mult simplitatea ei si eram tare curioasa sa o incerc si eu. Dar a trecut ceva timp de atunci, pana cand m-am decis sa o incerc. Initial vroiam sa mai adaug mere rase in compozitie, caci am vreo 2 kg de mere de la alimentara ( ce nu prea au ele gust asa). Dar pana la urma nu am mai pus mere. Am adaugat insa capsuni. :D

Ingredientele:
Blat:
3 cani de morcov ras
2 cani de nuci hidratate vreo 4 ore
1 lingurita de nucsoara
1 lingurita de scortisoara
1 lingura de suc de portocale
un sfert de cana de fulgi de cocos ( de la magazin naturist, caci sunt mult mai aromati)
o jumatate de cana de stafide ciopartite bine cu cutitul
pasta de curmale*
1 cana de capsuni maruntite
un praf de sare

Crema:
1 cana de caju, hidratat 12 ore
2 linguri de ulei de cocos
2 linguri de miere
10 picaturi de extract de stevie ( nu mai aveam miere)
2 linguri extract de vanilie
1 lingura de tarate de psyllium
un praf de sare

*Pasta de curmale
- aprox 20 curmale
- sucul de la o portocala
Preparare:
Curmalele se pun in blender impreuna cu sucul de la portocala. Se mixeaza cateva minute pana cand totul devine pasta. Nu va speriati cand vor sari doamnele curmale prin tot blenderul, pana se hotarasc sa se integreze in sucul de portocale. Rabdare...

Bun. Acum sa trecem la prepararea prajiturii.
Blatul:
Prima data am clatit nucile si le-am maruntit bine in robot. Apoi le-am pus intr-un castron mare. Am adaugat apoi stafidele ciopartite, fulgii de cocos, nucsoara, scortisoara, praful de sare, morcovul, sucul de portocale, pasta de curmale si cana de capsuni maruntite fin cu cutitul. ( atentie: am pus o cana plina cu capsuni maruntite. Intregi nu stiu ce cantitate ar fi fost) Apoi cu o lingura de lemn am amestecat totul bine de tot pana cand am vazut ca toate s-au amestecat bine. Am gustat. Ioi... cat de bun!
Am luat apoi o tava de la deshidrator cu o foaie de copt, si am inceput sa pun cate o mana zdravana de compozitie, ca apoi sa o modelez cu ajutorul spatulei cu care curat robotul :)
Am presat compozitia, avand grija sa pastrez o grosime de vreo 2 degete, apoi cu grija am dat o forma patrata/dreptunghiulara fiecare prajituri. Se pot face individuale, sau se poate face o prajitura mare care apoi o taiem dupa bunul plac. Eu am ales ca intotdeauna the hardest way!
Mi-au iesit 16 prajiturici, pe doua tavi. Le-am bagat in deshidrator si le-am lasat acolo vreo 8 - 9 ore. Adica pana dimineata. De nu aveti deshidrator, James spune ca le puteti pune in frigider peste noapte sa se aseze aromele. In acest caz, prajiturica va fi mult mai zemoasa dar la fel de buna.

A doua zi de dimineata, bucataria mea mirosea a scortisoara si a nucsoara! Asa dimineti sa tot am parte! Am bagat un ochi in deshidrator, am furat o prajiturica repede sa nu ma vada nimeni si am gustat. Si am mai gustat. Si inca un pic.. Si cand sa mai gust din nou, am constatat cu stupoare ca prajiturica imi disparuse din mana! Unde a fugit prajituricaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa???
M-am abtinut eroic sa arunc o a doua privire in deshidrator, ca iar se lasa cu dosarele x si ramaneam fara prajituricile minune!
Asa ca m-am pus sa fac crema.
Am pus in blender caju-ul acoperit cu apa, si uleiul de cocos,mierea, stevia si extractul de vanilie si vruuuum. Vreo 3 minute sa fi tot mers. Am pornit cu viteza mica, apoi am marit viteza pana aproape de maxim si apoi am revenit la viteza minima. Asa am vazut intr-un filmulet pe youtube ca facea o tanti, sa iasa crema satinata! La sfarsit am adaugat in ploaie taratea de psyllium. Apoi am scos compozitia din blender, am asezat-o intr-un castronel sa se calmeze putin. :))

Si apoi m-am pus pe ansamblat prajiturici. Am luat patratelul de minune morco-capsunoasa si am pus cam 2 lingurite de crema. Apoi am pus fulgi de cocos si am ornat cu capsuni. Asa cum mi-a capsunat mie pe moment! :)))
Am facut chiar si inimioare din capsuni cu ajutorul unei forme mici pentru biscuiti! Lovable!

Partea prajiturii din morcov cu nuci si capsuni (toate deshidratate), a iesit foarte buna la gust si parfumata. Dar impreuna cu crema de caju este absolut fantasmagorica! Cele doua parti se combina perfect si se completeaza! Iar capsunicile decor aduc si ele prospetime si savoare prajituricii.
Nu pot decat sa va invit sa incercati si voi aceasta reteta. Puteti sa injumatatiti din cantitate daca vreti sa incepeti usor. Dar eu zic ca se va manca oricum intr-o zi, de nu e pazita :))) Dosarele X, remember?

Ia cu tine si inima
inima
inima mea...

shai la laii laaa laaaaaa laaaaa... ca nu mai tin minte versuriliiii......

Si mai era ceva cu avionuuu... asa ca prezentam si vedere de sus...

Si inca unca si ma duc.. ca tre sa ma dau mare ca in sfarsit am aparatul MIEU si pot sa fac poze cand vrea bicepsul MIEU! :)))))


Mno.. adevarul este ca au iesit faine tare prajiturelele si nu m-am putut abtine sa nu fac poze. ( una de sus, una din lateral, una cu focus pe blat, una cu focalizare pe capsuna.. si no.. s-or adunat vreo 50 de poze. Si apoi da-i treaba grea si alege pe care sa le pui pe blog. Am zis-o si o repet: sadica is!!

Come and geeeet it!!!!!

4 comentarii:

  1. cocory..oare pot folosi migdale in loc de caju?
    i-as face tort lui M, la un anisor si parca nu as introduce, inca, caju-ul in alimentatie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Vevery draga, nu vad ce rau poate face caju-ul. Are multe vitamine ( mai ales B3 - niacina ce produce o stare de fericire) Nu este o cantitate foarte mare, si sunt sigura ca matei nu va manca tot tortul, ci o portie mititica.
    Dar de vrei tu sa fi linistita, poti face si cu migdale. Nu va mai fi insa topingul alb ( caci pielita de la migdale ii va da o tenta maro) dar daca decorezi cu felii de capsuni, acest lucru nu se va mai vedea. Si pentru ca pui prajitura in frigider sa se imbine aromele, ea va fi mai zemoasa si sincer, poti sari peste topingul de caju si poti orna tortul de morcov cu fructe si atat! Aaa.. si poti pune si mere rase!
    Sa imi spui cum a iesit!

    RăspundețiȘtergere
  3. o sa iti spun:)
    dar curat pielita Cocory
    ziua lui M e in 10 mai;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cori...praji aceasta este yammy-yammy! Eu am folosit pere in loc de capsuni, ca sunt de sezon si a iesit...mirifica, fantastica....
    Imi plac la nebunie la retetele pe care le postezi pe blog!
    Te imbratisez!
    Cu mult drag,
    Andreea

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...