luni, 18 aprilie 2011

Chiftelute Awsome!

Awsome... a fost cuvantul cel mai folosit si cel mai potrivit pentru a descrie aceste chiftelute, dar si toata mancarea ce am preparat-o cu totii in ziua de 15 aprilie.
Va puteti imagina ca am rabdat sa gust aceste chiftelute pana le-am asezat pe masa impreuna cu celelalte bunataturi? Cat de sadica sunt uneori :))) Dar si cand am muscat din prima chifteluta.. I felt paradise! :X
Dupa ce am stabilit ca vom face intalnirea raw cu o mana de oameni, Angi m-a intrebat ce pregatesc pentru felul principal. Recunosc ca m-a bagat in ceata! La potluck-urile unde am participat, fiecare aducea ce a pregatit, si ne puneam pe farfurie cate putin din fiecare! Dar aici nu era poluck! A trebuit deci sa pregatesc un meniu format din aperitiv, fel principal si desert. Ca aperitiv, a fost simplu: guacamole pe felii de castraveti, ciupercute in barcute de ardei, pate de seminte in palarii ciupercoase si popcorn. La felul principal m-am gandit in prima instanta sa fac paste. Dar nu am masinarie din aia faina sa fac spaghete si as fi vrut sa ii dau pe spate cu forma de spaghete. Asa ca am zis ca o sa fac spaghete cand am aparatul.
Si mi-am amintit de piure-ul de brocoli cu sos dulce acrisor, al Inei. Sosul acesta este divin si am fost sigura ca voi sparge gura targului cu acest preparat. And boy was i right!!! Apoi m-am gandit sa mai pun ceva langa brocoli. Oamenii prezenti fiind omnivori am zis sa le fac o surpriza neasteptata si sa prepar niste chiftelute aratoase langa brocoli. Zis si facut! Am intrat pe blogul Andreei Lazarescu la sectiunea de retete si am cautat chiftelute. Si am gasit reteta perfecta. Ii apartine Anei Ghica.


Acum sa va spun ce am folosit eu, caci nu am avut chiar toate ingredientele din reteta Anei.
Asadar si prin urmare, reteta se face in doi pasi.
Pasul 1: preparam un sos din rosii.
Ingrediente:
- o mana de rosii uscate ( au fost deshidratate de mine de anul trecut din toamna si sedeau suparate pe fundul unui borcan prin camara). Le-am pus in apa de seara pana dimineata.
- 4 rosii de marime medie proaspete ( de erau de sezon, sosul iesea si mai gustos)
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita busuioc uscat ( nu am avut proaspat)
- jumatate lingurita cimbru ( uscat de mine din toamna)
-1 lingurita suc de lamaie
- 4 linguri de ulei de masline
Preparare:
Se pun toate in blender si se mixeaza pana totul devine o crema aratoasa, gustoasa, savuroasa..
Se pune deoparte si se trece la compozitia chiftelutelor.

Pasul 2: Chiftelutele
Ingrediente:
- 600 gr nuci de-ale noastre. Atatea am spart si am decis sa le pun pe toate. La 10 oameni am zis ca ar fi ok sa iasa macar cate 2 chiftelute de caciula. Nucile le-am hidratat 16 ore in avans.
- 1 ceapa rosie mare taiata marunt
- 1 lingura de suc de lamaie
- 1 lingura amestec de condimente: busuioc, cimbru, oregano
- un praf de piper proaspat rasnit
- sare marina/himalaya dupa gust
Preparare:
Se clatesc mai intai nucile bine, se pun in robot si se maruntesc. Apoi se adauga ceapa, lamaia, condimentele, piperul si se mai mixeaza putin.
Se scoate compozitia intr-un castron si se toarna peste cam o cana din sucul de rosii pregatit inainte. Cu o lingura de lemn se amesteca bine totul. Se mai gusta din cand in cand sa vedem daca ii mai trebuie ceva.

Am luat aproximativ o lingura de compozitie si am format chiftelute cat sa imi incapa in palma. Le-am facut rotunde, le-am turtit, le-am vorbit, le-am potrivit si hop cu ele pe hartia de copt de pe tava deshidratorului. Din compozitie mi-au iesit 30 de chiftelute!!! Adecatelea cate 3 de persoana!

Le-am deshidratat cam 6 ore si jumatate. 3 ore pe fata, 3 ore si jumate pe dos!
Cand a venit Angi sa ma ia, erau gata. Miroseau atat de bine. Puteai sa juri ca au carnitza in ele!

Mai tarziu, la masa...
Le-am asezat langa brocoli cu sos. Iar peste dansele am pus putin sos de rosii, caci mi-a ramas in plus. Am mancat tot si m-am lins pe degete!


Reactiile celorlalti au fost asa cum ma asteptam. Numa cuvinte de lauda. Regret acum ca nu am facut o poza la o chifteluta muscata de je, sa vedeti cum erau si in interior. Dar o sa mai fac, si atunci voi avea grija sa fac si poza.

Iata si sectiunea:

17 comentarii:

  1. Chiftelutele au gust, au textura, au aspcet grozav. Sunt f gustoase si pot inlocui cu succes chiftelutele clasice.

    De ce as manca "junk-food" cand exista minunatiile astea?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am apa in gura! Tin minte ca mi-am pus doua in farfurie prima data... si cand am muscat, man... it was AWESOME! Ziceai ca sunt cu carne... noh, carnivora din mine... Dupa ce le-am mancat am indraznit sa mai iau una, auzisem ca erau cate 3 de fiecare.. Imagine, atata grija ca fiecare dintre noi sa se bucure de paradis si tuturor sa ne fie bine.
    Multumim Corina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce m-au amuzat comentariile voastre. Cautam iconita de like sa dau like-uri :)))))) Ce ti-e si cu facebucul asta!
    Angi, intr-adevar au iesit awsome :))) De asta le-am si denumit asa!

    RăspundețiȘtergere
  4. aoileu ma iubitaaaa!! vreau si eu!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie sa fac si eu chiftelute! arata prea bine si mi-ai facut o poftaaaa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt extraordinare...nu am cuvinte sa spun cat de bune sunt, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. Stiiiuuu.. tocmai am facut jumatate de portie si nu ma mai pot opri din mancat. Cu sos merg si mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu as vrea sa fac chiftelutele astea, dar nu am deshidrator. Exista si alta modalitate?

    RăspundețiȘtergere
  9. Monica, sigur ca exista o solutie. Poti folosi caloriferul! Pui pe el un gratar, sau o sita ceva, apoi foaie de copt si deasupra piftelutele. De le pui seara, ar trebui ca dimineatza sa ai piftelute rumene si calde, numai bune de savurat! Ia incearca si da-mi de stire!!

    RăspundețiȘtergere
  10. buna, imi pare bine ca am dat de tine, eu vreau sa slabesc 7 kilograme insa nu mi-ar strica putina mancare sanatoasa in viata mea. cred ca nu o sa pot deveni raw vegana si pentru ca am niste socri, un sot si un copil pe aproape care mi-ar ingreuna situatia pentru ca-s tare pohticioasa, dar si pentru ca stiu ca la dietele mele in zilele de fructe si legume muream de foame. totusi vreau sa fac macar cateva in retetele tale asa ca am cateva intrebari:
    1. este absolut necesar sa punem rosii deshidratate?, daca da unde anume in kaufland gasesc???
    2. am vazut ca folosesti caju la greu... sunt ok?, stiu ca-s grase, pica greu
    3. pot folosi cuptorul aragazului dat la mic mic si cu usa deschisa???
    4. de unde iti iei ingredientele? unde e mai ieftin si bun?

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Alina!
    Cred ca ai observat ca in cartea de retete exista muuulte tipuri de mancare. Pun pariu ca le vor placea si copilului si sotului ceea ce le vei prepara. Hrana vie este mult mai intensa la gust, mai satioasa. Incearca macar o perioada sa renunti la carne, oua si branzeturi. Poti consuma peste si cate un iaurt ( simplu, in care adaugi tu fructe si miere, sa iti faci pofta de dulce). Consuma tarate de psyllium, pentru aport ridicat de fibre si reglarea tranzitului intestinal, eliminarea toxinelor.. si implicit, pierderea kilogramelor in plus.
    1. Rosiile deshidratate dau un gust intens acestor piftelute. Sunt sigura ca fara ele, nu ar mai avea deloc gustul ce il au. Rosiile deshidratate sunt ca un fel de bulion intens la gust.. dar sunt rosii simple totusi, crude.. deshidratate si pastrate in ulei. Sunt atat de bune, ca le poti face pasta in blender cu uleiul in care au stat, le intinzi pe paine si le mananci asa. In Kaufland sunt la raionul de conserve ( in general aflat imediat dupa fructe si legume). Intreaba pe cineva de acolo de nu le gasesti.
    2. Caju folosesc la dulciuri, in special la torturi. Torturi acum fac pe comanda, pentru clienti. Eu nu mai consum caju decat ocazional. Vara trecuta nu era zi in care sa nu mananc cate un pumn de caju cu masline naturale. Acum nu imi trebuiesc. Nu mi-au picat greu niciodata. Dar acum pur si simplu nu le mai pot manca. Prefer nuci de-ale noastre hidratate 48 de ore, si consumate goale, eventual cu putina sare deasupra.
    3. Poti folosi cuptorul aragazului, dar ma indoiesc ca temperatura va sta sub 41 de grade. Eu zic sa folosesti mai bine caloriferul ( dap, pui un gratar ceva, sau o sita, apoi pui o foaie de copt si piftelute sau painici deasupra. Lasi toata noaptea, si dimineata ai papa cald si bun)
    4. www.driedfruits.ro

    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  12. multumesc de raspunsul prompt si foooarte detaliat. super!
    am aflat de driedfruits.ro tot de la tine de pe blog, insa am pus intrebarea in cazul in care mai era ceva si nu gasisem eu ca nu am apucat sa citesc chiar tot.

    ma incanta foarte tare ideea de mancare naturala insa sotul meu nu ar fi de acord, la el totul e cu carne, altfel nu-i place sau crede el ca nu se satura. nu stiu. nici nu-mi mai bat capul.

    totusi o sa fac pentru mine si pentru buburuza mea cate ceva sa experimentam, insa intai trebuie sa-mi fac stocul cu produse. ea inca nu mananca dulciuri desi are 1 an si 4 luni acusi insa cand ii voi da vreau sa fie cat mai sanatoase, asadar acolo am poposit cel mai mult in cercetarile mele.

    o sa incerc cu varianta calorifer acum cat e iarna, insa vara cum facem? le lasam asa la soare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suplimente nutritive gasesti si pe www.paradisulverde.com ( spirulina, ulei de cacao bio, etc. etc)
      Sa nu impui sotului sa manance ca tine.. nu ii reprosa ca el mananca carne plina de chimicale si prostii. Pune-i insa langa carne o salata mare si vesela.
      Este super ca vrei sa ii dai buburuzei hrana sanatoasa. Dulciurile raw vegan sunt foarte bune.. Trebuiesc si ele consumate insa ocazional, hai o data de doua ori pe saptamana. Sa nu o lasi sa se obisnuiasca prea tare cu gustul de dulce. Cel putin cat poti de mult .. ca apoi la gradi, tot va consuma bomboane, ciocolata.. etc.. Cat e micuta si ai grija tu de ea, ofera-i cat mai multe produse sanatoase!
      Daca iti place bucataria raw si vrei sa o adopti in viata ta in procent cat mai mare, atunci vei putea sa iti cumperi un deshidrator. Nu ma refer aici la Excalibur, care este foarte scump, ci la variante mult mai ieftine ( ezidri - 150-200 lei). Exista produse pentru fiecare buzunarel! Doar vointa sa fie!

      Ștergere
  13. aaaa am uitat sa intreb de ce evitam si lactatele, ouale?

    hai ouale ca nu le poti manca crude insa laptele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. -nici un mamifer nu consumă laptele altei specii, iar odată înţărcat, nu mai bea lapte. Laptele oricătui animal este sănătos numai pentru puii lui. –> inseamna nici cel de capra nu e bun pentru om.

      -Hormonii din laptele de vacă sunt vehicule ce transmit hipofizei viţelului informaţii specifice acestei specii. Informaţia de creştere şi dezvoltare se adresează viţelului, care la 6 luni atinge 300 kg. La copilul alimentat cu lapte de vacă, care la aceeaşi vârstă atinge doar 7-8 kg, se perturbă mecanismele sistemului hormonal
      şi apar dereglări de natură fiziologică: irascibilitate, dureri de abdomen şi de cap, diaree, gaze. Organismul uman se adaptează la această situaţie, dar suferă dereglări ale altor funcţii, întinse pe toată viaţa, sau chiar ale descendenţilor. Pericolul nu-l poartă cantitatea de produse lactate absorbite, ci informaţia pe care o transmit. La înţărcarea bebeluşilor, se constată reacţii negative. Una dintre ele este colita.

      -organismul feminin este astfel clădit încât să secrete lapte, nu să-l primească. Conţinând hormoni, dezechilibrează balanţa sistemului endocrin feminin. La bărbaţi, mai mult, acţionează ca nişte hormoni
      feminizanţi: diminuează calitatea spermei, determină subţierea vocii, pregătesc terenul cancerului de testicule şi de prostată.”

      • laptele integral, neprelucrat, conţine 50% grăsimi şi 20% proteine. Un pahar de lapte conţine aceeaşi cantitate de colesterol ca o friptură de 100 g. Deci se consumă prea multe grăsimi, proteine în exces (peste 100 g/zi în loc de 40 g/zi). Laptele de vacă fixează atât toxinele prezente în corp, cât şi cele aduse cu alimentaţia. Produsele lactate, în cazul bolilor acute sau cronice (gripe), intreţin focarul de infecţie.
      • organismul pierde Calciu, încercând să metabolizeze excesul de proteine adus de lapte şi derivatele sale. Aşadar, în loc să protejeze de osteoporoză, consumul zilnic de produse lactate determină… demineralizarea oaselor.
      • laptele de vacă este cu 50 % mai sărac în lactoză decât cel de mamă. Are doar valoare energetică şi de asimilare a mineralelor, ceea ce nu este suficient. Prezenţa lactozei în intestin este responsabilă de gaze şi de balonări;
      • stomacul viţelului secretă un fel de cheag, necesar degradării şi coagulării laptelui care este de 100 ori mai puternic şi mai activ decât presura (cheagul copilului), iar celelalte molecule constitutive ale laptelui de vacă sunt mult mai mari decât ale laptelui matern. Cercetări recente au pus în evidenţă prezenţa în laptele de vacă a unei molecule deosebit de toxice pentru om. Pasteurizarea laptelui distruge enzimele, iar în procesul de fabricare al anumitor brânzeturi „speciale, fine", se adaugă conservanţi (polifosfaţi, nitriţi) periculoşi pentru sănătate.

      Si mai exista cartea Studiu China, ce merita citita. Acolo se demonstreaza stiintific cum soareci de laborator sunt infectati cu o toxina din porumb, fac tumori canceroase, apoi sunt hraniti cu un procent de 20% lactoza ( proteina din lapte) iar tumoarea creste. Cand nivelul scade la 5%, tumoarea da inapoi. Se urca procentul la 20% iar creste tumoarea si tot asa. S-a mai demonstrat ca li se da o alimentatie bazata pe 20% proteine de origine vegetala, iar tumoarea nu se mareste, ramanand la aceleasi dimensiuni si chiar retragandu-se!
      Eu am scris.. acum tu ramai sa tragi concluziile singura!

      Ștergere
  14. Buna,
    Am o rugaminte! Ai putea sa postezi reteta de piure de brocoli cu sos dulce acrisor. Link-ul nu merge. Imi spune ca blogul este accesibil numai celor care au fost invitati.Felicitari pentru blog! O gramada de retete interesante!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chandra, ai adresa mea de email mai sus. Te rog sa imi scrii un mesaj si iti trimit reteta ( care nu imi apartine) ! Sa ne auzim cu bine!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...