luni, 4 aprilie 2011

clatite bRAWsovene

Yummy.. ce dor mi-a fost de clatitele brasovene.. Adica acele clatite umplute cu branza dulce si stafide! Da ce dor!!!!
De cate ori mergeam la restaurant cu prietenii si ne luam clatite, eu intotdeauna comandam cu branza. Cele cu dulceturi erau mult prea dulci pentru maseluta mea! :)))
O data cu descoperirii branzicii de migdale ce poti jura ca este branza de vacuta, am zis: Tre sa fac clatiteeeee!!!
Zis si facut.. Am pus migdalele la hidratat, le-am dezpielitat, le-am robotizat, probiotizat, fermentat si gata! Avem branzica.


Asadar, ca si ingrediente am folosit asa:
Pentru umplutura:
3 linguri de branzica natur de migdale ( fara sare)
2 linguri de miere
1 lingura de extract de vanilie
1 lingura cu stafide hidratate peste noapte
1 praf de sare roz :)
Preparare:
Se pun toate intr-un castron si se amesteca pana se omogenizeaza toate ingredientele. Et gata!

Pentru clatite:
2 banane size L :)))
1 lingura suc de lamaie.
Preparare:
Se pun bananele in blender, se transforma in budinca, apoi se pune sucul de lamaie, sa nu oxideze banana prea repede. Apoi se toarna jumatate din compozitie pe o hartie de copt, se intinde cu lingura in forma rotunda. Se repeta procedura pentru a doua clatita. Se pune la deshidratat 8 ore. Pentru cei ce nu au deshidrator, nu stiu zau cum pot face clatite din banane. Cred ca ar fi o idee sa procedati in felul urmator:
- Luati o sita de faina si incercati sa taiati o hartie de copt rotunda, cat sa incapa in sita.
- Puneti hartia pe masa, apoi turnati budinca de banane ( cam 4 linguri) si cu ajutorul unei lingure intindeti budinca in forma rotunda, in strat cat mai uniform.
- Puneti hartia cu banana in sita si apoi pune-ti sita pe calorifer.
- Lasati la deshidratat minim 8 ore. Dupa 8 ore scoateti hartia din sita, si incercati sa desfaceti clatita de pe hartie. Daca la un moment dat nu se mai desface si pare lipita, inseamna ca mai trebuie lasata la deshidratat vreo ora, doua. In caz ca se dezlipeste lin, atunci clatita este gata.
Nu am incercat niciodata sa fac clatita asa, dar pentru cei ce nu au deshidrator, merita incercat.


Smantana raw.
Daaaaa.. sunt foarte mandra de mine! Am facut branzica, apoi iaurt, si apoi smantana din migdale. Smantana nu a rezultat prin mixarea migdalei cu apa. Este chiar smantana rezultata din fermentatia laptelui de migdale, impreuna cu probioticele! Este grasa si consistenta, intocmai ca smantana de vacuta!
De data asta, la portia de branza am pus 2 cani de migdale. Dupa hidratat si inlaturat pielita, le-am pus in blender. Am pus putintel mai multa apa ca de obicei, ca sa mearga blenderul usor si sa fiu sigura ca migdalele se maruntesc bine. Asa ca la sfarsit, cand am pus branza in tifon, s-a scurs mai multa zeama din compozitie. Cam un pahar de 250 ml si inca vreo 50 ml in castronul mare peste noapte.
Nu am mai baut laptele de migdale ci l-am lasat si pe dansul la fermentat, langa branzica. Iata cum arata a doua zi:
Ca si straturi avem asa:
- Deasupra s-a format smantana ( cam jumatate de centimetru )
- Sub smantana este iaurt
- Sub iaurt este zer
- Sub zer.. nu mai stiu ce e :)))

Cu o lingurita, am smantanit iaurtul!! Ce bine m-am simtit! Ca atunci cand smantaneam oalele la matusa ileana de la tara! :)))))
Apoi l-am pus intr-un recipient mic din plastic si l-am pus in frigider.
Am luat cu grija iaurtul si l-am pus in alt pahar. Si l-am beut! Zerul l-am pus la ghivecele cu floarea soarelui.
Si cu ocazia asta am mancat si iaurt si smantana de migdale! Hoorrayyy.. Gustul mi-a placut mult. Desi daca imi dadeai asa ceva in urma cu un an, scuipam si matzele afara :))) A avut gust de migdale si de drojdie ( nu stiu de unde dar asa am simtit ) Pe bune ca mi-a placut!


Revenind la clatite... Ansamblarea a fost rapida si usoara.
Am luat clatita, am pus 3 linguri de branza in mijloc, apoi am impaturit-o ca pe o pernita. Clatita mare am pus-o la baza, iar cea mai micuta deasupra. Am ornat cu smantana de migdale si stafide hidratate. Am mancat tot.... rusinica sa imi fie...


Si mai vreau... din nou sa imi fie rusinica..
Maine tre sa fac 600 de abdomene la sala sa ma scot! Dar ce nu fac eu pentru asa clatite??

13 comentarii:

  1. Opera de arta! :) Ideea cu migdalele transformate in crema de branza dulce alaturi de stafidele alea grasute este geniala! Cred ca si din caju s-ar putea face o crema buna pt ca oricum caju e mai dulce :). Nici nu ma mai uit la poze, mai bine ma duc sa ma culc :)))!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da sanzi.. urmeaza sa fac branzica fermentata si din caju. Caci asa cum se stie, CAJU RULES!
    Pup u tare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata minunata si sunt sigura ca si gustul e pe masura. Sigur le voi face!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am sa incerc intai branzica, suna bine...
    Felicitari pentru blog,

    RăspundețiȘtergere
  5. Alina este musai sa le faci! Sunt incredibile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Esti fantastica... Jos palaria! Voi face si eu, deja imi ploua in gura.

    Noapte buna!

    Luciana

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata superb! Nici nu ma gandeam ca sunt posibile clatite RAW!

    Multumesc pentru reteta si idei!
    Natalia

    RăspundețiȘtergere
  8. Am citit niste retete de ale tale, dupa care am plecat sa imi fac aprovizionarea. Cum pentru mine curmala sau smochina e totuna si le confund teribil - nu imi explic de ce ca par un om normal de altfel, am ales sa cumpar smochine - dupa vreo 10-15 minute de gandire... surpiza insa, retetele erau pe baza de curmale... Intrebare: cu smochinele ce pot face? ca parca nu am vazut pe blogul tau retete cu asa ceva ...

    Tot o Corina...

    RăspundețiȘtergere
  9. Natalia sunt ffff bune clatitele raw. Poti face din banane simple cu un pic de lamaie, sau langa banana poti pune cacao, capsuni, afine.. Banana sta la baza, iar consistenta in blender trebuie sa fie de budinca. Si atunci iese garantat. Si na.. mai trebuie deshidratorul.

    Corina, eu cand cumpar smochine le pun la hidratat sa se faca gogoloaie si le mananc asa. Imi plac la nebunie.
    In varianta deshidratata, cum le-ai cumparat.. sa ma gandesc... Ele sunt la fel lipicioase deci teoretic ar merge si ar functiona ca si curmalele, lipind nucile pt a forma blatul, indulcind creme, etc... Doar ca la smochine sunt acele seminte, ce mie imi par foarte simpatice de altfel ca imi pocnesc intre dinti :)) Curmalele sunt oricum ieftine si usor de gasit. Eu iau de la carrefour - sunt chiar sub sigla lor, fara samburi. Sunt vreo 7 lei jumatate de kg. Sau din real, marfa Tipp sau Tiff.. nu mai stiu. Acelea sunt ffff carameloase si au sambure. Deci cand ai drum prin supermarket, ia si curmale sa ai in casa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am facut si reteta asta (in loc de stafide am pus merisoare), doar ca m-am cam chinuit cu clatitele..in cuptor normal, focul la min, au iesit cam tari..dar a fost mai important gustul, decat aspectul :) A mancat si sotul meu si a zis ca sunt bune, deci a trecut testul :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Super Mihaela. Probabil ca s-au deshidratat prea tare si s-au intarit. Daca pui crema ele oricum se mai inmoaie si devin intocmai (la textura si aspect) ca si clasicele clatite. Merisoarele sunt superdelicioase!

    RăspundețiȘtergere
  12. Corina, de unde iei probioticele?
    Si eu am adorat clatitele cu branzica, deci sunt foarte curiasa sa incerc aceasta reteta. daca am inteles bine, branza o faci cu probiotice?
    iti mutumesc!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...