sâmbătă, 13 decembrie 2014

Tort de poveste cu capsuni


Acest tort este facut acum ceva vreme in urma cu ocazia zilei de nastere a unei bune prietene, Mihaiela. Si a fost foarte apreciat si savurat. Dar poza a ramas ratacita printre folderele nerasfoite alea hardului meu extern, uitat pe undeva pe langa calculator. Pana acum! Tortul este minunat si e musai sa il faceti cu prima ocazie. Ii adevarat, ca aveti nevoie de cateva ustensile pe care sunt sigura ca le veti achizitiona in timp, daca doriti sa incercati cat mai multe produse raw vegan. Pana atunci, cred ca ne descurcam cu robotul de bucatarie si cu... caloriferul! ;) Poza la sectiune nu am mai avut vreme sa fac... de ce? Oare de ce? :D
Tortul ista de poveste e cu capsuni, ciocolata si banane.. Visul oricarui dulciuros ( om ce mananca multe dulciuri) mai ales ca este guilt free.. Adica, divin, fara vina.  

Ingrediente:
Blat:
200 gr migdale
100 gr curmale
1 lingura cacao pudra
1 lingura pudra de roscove
100 gr fulgi de cocos
1 lingura de ulei de cacao/cocos
2 linguri de apa

Crema capsuni:
500 gr caju
350 gr capsuni
1 sfecla rosie mica fara coaja
4 linguri de miere/sirop de agave
400 ml apa
100 gr ulei de cocos
jumatate de pastaie de vanilie
1 lingura de lucuma

Glazura ciocolata
100 gr ulei de cacao
150 gr caju
150 ml apa
3  linguri pudra de cacao
2 linguri de miere
1 lingurita pudra de maca ( optional)
un praf de sare

Strat clatite de banane cu cacao:
2 banane coapte
2 linguri de pudra de cacao

Preparare blat:
In robot se pun migdalele si se transforma in faina cu functia pulse. Apoi adaugam fulgi de cocos, pudrele si mai amestecam pana sunt toate bine amestecate. Adaugam curmalele taiate cat mai marunt cu cutitul si purcedem din nou la amestecat la viteza maxima pana cand nu mai vedem curmalele prin blat. De bine ce sunt amestecate. Adaugam la final uleiul de cocos si apa, sa legam compozitia si sa devina lipicioasa.
Luam o forma de tort cu diametrul de 24 sau 26 cm, punem hartie de copt pe fund, inchidem inelul si turnam compozitia acolo, presand totul cat mai uniform cu ajutorul degetelor. Dam mai apoi la rece.

Crema de capsuni:
Daca avem thermomix, putem pune toate ingredientele in vas, inafara de ulei si sa mixam 4 minute la treapta 10. La sfarsit mai adaugam uleiul de cocos si mai mixam 30 de secunde si gata crema.
De nu avem thermomix, ne cumparam! :))))
Sau folosim un blender cu puterea de 1000W doar ca aici va trebui sa injumatatim cantitatile si sa facem crema in 2 transe. Tot asa... punem in blender caju, capsuni, jum sfecla, miere, apa, vanilie si lucuma si mixam la viteza mare atat cat este necesar ca crema sa devina fina si matasoasa. La sfarsit adaugam uleiul de cocos si mai mixam bine, sa fim siguri ca s-a integrat si aceasta bine. Crema fiind gata, ne pregatim pentru clatitele de banane.

Clatite din banane: Se iau doua banane coapte si pudra de cacao si se pun in blender si se fac smoothie. Mai apoi se ia o foaie de copt, si se taie dupa forma caloriferului sau a deshidratorului. Nu trebuie sa facem clatite rotunde, sau mari.. putem turna din crema obtinuta cu lingura tot felul de forme mai rotunde, mai mici sau mai mari. Ele vor veni pusa in tort, in crema, asa ca nu trebuie sa fie foarte aspectuoase. Si miniclatitele trebuiesc lasate la deshidratat cam 8 ore, cat sa se ia bine de pe hartia de copt. Unde? Pe calorifer, sau in deshidrator!
Bun.. Daca totusi nu avem chef sa facem aceste clatite, nu ii bai.. cred ca este suficient sa taiem bananele rondele, si sa le masam usor cu pudra de cacao. Vor deveni astfel niste banane maronii cu gust de ciocolata. Si le putem pune pe acestea in crema de capsuni.

Ansamblarea tortului:
Peste blat asezam un strat de crema roz, apoi un strat de clatite de banane sau de felii de banane maronizate. Apoi iar turnam crema, iar clatite sau banane. Si tot asa pana terminam crema. O dam la congelator pentru minim 3 ore, sa se intareasca putin crema. Intre timp facem glazura

Preparare glazura.
Se pune in blender caju-ul cu apa, mierea, pudra de cacao, sarea si maca si se face crema fina. Vitezam maxima, vreo 2 minute. La sfarsit se adauga uleiul de cacao turnat cate putin ( ca la maioneza).
Scoatem tortul de la congelator si turnam glazura de ciocolata peste. Nivelam bine cu o lingurita si asezam din nou la congelator.

Eu am ornat cu fulgi de migdale si niste piure de capsuni, ramase prin congi.  Cu prima ocazie cand mai fac, voi fotografia si interiorul! Am zis! V-am pupat mai dragilor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...