joi, 11 decembrie 2014

Tort Nutless

De-a lungul "carierei" mele de diva in bucataria raw, am primit si cateva comenzi de torturi raw vegane ce nu contin nuci. Persoanele erau alergice la crucifere, asa ca m-au rugat sa le prepar ceva fara acestea. Variante sunt cateva, si daca stau sa ma gandesc.. sunt chiar multe!

Azi va prezint un tort cu capsuni, banane si ciocolata! O nebunie. Partea buna este ca e mult mai usor de digerat decat cele cu nuci, s-ar putea ca si caloric sa aiba o valoare mai mica.. desi asta nu e chiar asa de important si relevant. Cert este ca e bun tare si merita sa il incercati!
Poate fi consumat de cei ce sunt alergici la nuci: migdale, caju, nuci de-ale noastre, miere. Iar pentru cei alergici la capsuni, se poate face cu fructe de padure, sau cu alte fructe exotice ( mango, ananas, kiwi, etc)

La crema nu folosim apa, ci folosim banane pentru a obtine crema necesara. Dar sa va spun mai intai de ingrediente, sa faceti repede listuta!

Ingrediente blat:
300 gr fulgi de cocos
150 gr curmale
1 lingura ulei de cocos

Ingrediente crema
1. Capsuni:
400 gr banane decojite  - 4 sau 5bucati ( deci cumparati 1 kg de banane)
350 gr capsuni congelate
sucul de la 1 lamaie
2 linguri sirop de agave120 gr ulei de cocos
1 lingura de lucuma ( merge si fara)
1 lingurita esenta vanilie sau jumatate de pastaie de vanilie

2. Ciocolata
1 avocado mare si copt sau 2 banane
2 linguri de cacao pudra
2 linguri de sirop de agave1 lingurita de pudra de maca ( optional)
1 lingurita esenta vanilie sau jumatate de pastaie de vanilie.

Decor:
O mana de stafide hidratate
1 fruct carambola ( stea)
caspuni proaspete, doar daca aveti
fulgi de cocos

Prepararea blatului
Daca aveti Thermomix, puneti curmalele verificate de samburi inainte la maruntit. Treapta 10 vreo 10 secunde.  Incercati sa le maruntit cat mai bine, dupa care turnati peste fulgii de cocos si amestecati pana cand totul devine mai omogen. Viteza 7-8, timp de 30 secunde sau chiar un minut.
Verificati de compozitia se lipeste intre degete. Daca nu o face, mai adaugati si ulei de cocos si mai mixati inca 25 de secunde la treapta 8. Daca nici acum nu se lipeste, turnati un sfert de capacel cu apa si mai amestecati cateva secunde.

Bun. Daca nu aveti thermomix, nu e bai... Blatul asta aproape ca se poate face si fara uzul vreunui robot. Taiati curmalele cat mai marunt cu putinta si cu cutitul. Mai apoi le puteti amesteca cu mana cu fulgii de cocos, apoi puneti uleiul de cocos si nitica apa. Cat sa se faca precum un aluat. Iar daca aveti robot tot tre sa taiati curmalele cat mai marunt si sa le aruncati mai apoi pe toate in hora. Vreo 2 minute. Robotul sa fie cu lama in S. V-am zapacit de tot?

Dupa ce blatul este gata, se aseaza in forma de tort cu diametrul de 26 cm, pe fundul careia intotdeauna asezam hartie de copt, altfel se lipeste si ne da batai de cap!
Il putem pune la frigider putin sau nu! Trecem la crema cu capsuni.

Crema capsuni.
1. Thermomix: Asezam bananele , lamaia (sa nu oxideze prea tare banana), uleiul de cocos, vanilia si lucuma si mixam 1 minut la treapta 8! Cand crema este gata... (s-ar putea sa fie mai apoasa, nu va speriati) punem capsunile congelate. Si amestecam vreun minut pe la treapta 8 asa.. nu trebuie sa le dizolvam complet in banane si turnam crema peste blat. Si dam la congelator.

Daca nu avem thermomix, impartim cantitatea in doua. O procesam in blender in felul urmator:
Punem  200 gr banane, jumatate lingura lucuma, putina vanilie, agave si uleiul de cocos. . Procesam bine pana cand sunt toate bine omogenizate si crema este fina. Adaugam mai apoi 175 gr capsuni congelate, mai blenduim vreo 20 de secunde la viteza mare si ar trebui sa fie gata. Turnam peste blat si repetam operatiunea si pentru cealalta jumatate de crema.
Punem la congelator o ora minim sa se intareasca putin.

Crema de ciocolata:
Avocado sau banane se pun in blender impreuna cu agave, apa, curmale, maca si vanilie. Se mixeaza pana se fac o crema matasoasa. Cand crema de capsuni este intarita binisor, asezam crema de ciocolata deasupra si nivelam usor. Punem la congelator peste noapte.

Inainte sa o servim decoram cu fulgi de cocos, stelute, stafide si ce mai ne pofteste inimioara!



Spor la tortuit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...