miercuri, 24 noiembrie 2010

HRANA VIE - Ernst Gunter

HRANA VIE - O speranta pentru fiecare.



Saptamana trecuta am mers in vizita la mama mea. Avea pe masa cateva carti despre nutritie. Nu am idee cum au ajuns acolo. Ea nu le citea. Sa fie pura intamplare sau nu?
Am luat cartile sa vad despre ce vorbesc si fata mi s-a luminat instant. Una dintre ele se numea "Hrana vie". Mama o are de cativa ani buni, cartea fiind publicata de editura Venus, in 1998. Cum de nu am citit cartea aceasta pana acum? Nu mi-a venit sa cred. O cumparase ca avea pe coperta verso doua mere. Buna treaba! :)
Am luat cartea la mine si intr-o zi, pe la ora 17 m-am apucat sa o citesc. Si drept va spun, nu am lasat-o jos din mana pana nu am terminat-o. M-a captivat din primele randuri.
Mi-a placut ca este foarte bine structurata si este usor de citit si de inteles. Subiectele sunt tratate pe capitole. In plus sunt si cateva retete interesante pentru o viata sanatoasa.
In cursul a catorva postari, vreau sa redau cateva capitole care le consider foarte importante: despre hrana vie, despre enzime, zahar, sarea de bucatarie, etc. Merita sa cautati aceasta carte, sa o cumparati, sa o cititi si mai ales sa ii urmati sfaturile. Nu trebuie sa lipseasca din biblioteca dvoastra.

HRANA VIE
Oare de ce atat de multi oameni sufera si sunt bolnavi in tinp ce animalele, fie in libertate, fie cele din gradinile zoologice, a caror hrana nu este constituita din alimente nici fierte, nici modificate printr-un anume proces de fabricare, raman, ca sa spunem asa, cu totul ferite de orice boala?
Tot ceea ce este in legatura cu alimentatia bazata doar pe cruditati este luat in deradere de multi oameni de stiinta si medici si chiar infierat. Si atunci, nu este de mirare ca multi din ei cad victime acelorasi boli de nutritie, cum ar fi infarctul miocardic, cancerul si altele, fiind secerati de aceleasi maladii ca si pacientii lor, fie ca este vorba de inalti legiuitori - care ar fi primii indreptatiti sa ia masuri pentru o reforma alimentara -, fie de cel din urma cetatean. Lacomia de bani si dividente sporite are adesea o mai mare pondere decat interesul pentru sanatatea oamenilor, a individului si chiar a lor proprie. Aproape toti, de la cel mai mare la cel mai mic, sunt condamnati sa se zbata intr-o suferinta continua. S-a creat convingerea ca bolile sunt un dat al sortii. In realitate s-ar putea preveni multe maladii si neajunsuri. Se remarca insa cu usurinta ca nu toate suferintele sunt provocate de o alimentatie necorespunzatoare, deoarece legile firesti ale naturii pot fi incalcate si in alt fel. Dar chiar in aceste cazuri unde este vorba, se pare, de cauze psihice, lipsa de cruditati are si ea partea ei de vina, ce favorizeaza aparitia unei anume boli.
Nu trebuie insa sa uitam ca nimeni nu este, din nastere, vegetarian, iar regimul de cruditati trebuie sa aiba o marja de timp pana cand puterea lui de curatire sa poata actiona. Mai buna decat terapia este profilaxia bolilor prin hrana vie. Automat aceasta aduce cu ea un fel de viata rationala in care soarele, aerul, apa, respiratia corecta, miscarea corporala si dieta, de tipul celei cu cruditati, au un rol de seama. Chiar si un regim de cruditati partial poate genera o destul de mare putere de rezistenta fata de boli. Trebuie insa indepartate, pe cat posibil, urmatoarele preparate gatite: paine alba si intermediara, prajiturile, folosirea zilnica a carnii ( cel mult o data sau de doua ori pe saptamana), ouale fierte, laptele fiert sau pasteurizat, alimentele grase sau preparate in grasime, zaharul rafinat, slanina, ciocolata, excesul de sare.


ALIMENTELE FIERTE - produc, prin metabolizare, o mare cantitate de deseuri si acizi care ajung in sange, urmand ca apoi sa fie eliminate. Intrucat organele de excretie nu sunt capabile sa faca fata unui debit atat de mare de substante reziduale, ele se depun in mare parte in corp, pricinuind multiple suferinte. Unii acizi, care se acumuleaza in incheieturi si in muschi se cristalizeaza, consecinta fiind aparitia reumatismului si artritei. Alte substante nefolositoare se depun in alte regiuni si dau nastere la ateroscleroza, hipertensiune arteriala, boli de inima, calculi biliari, boli de piele si nenumarate alte afectiuni. Cauza principala nu este frigul. umezeala sau curentul, care provoaca senzatia de oboseala si greutate in miscari, ci lipsa de enzime ca urmare a unei alimentatii deficitare.
Cauza tuturor bolilor infectioase este aceiasi: "sedimentele inutile" formate din cauza unei alimentatii gresite. Se arunca vina pe un germen, pe un agent patogen, sau pe un asa-numit virus. In realitate cauza este tot sedimentarea, fara de care virusul nu poate face nici un pas in organism. Un corp curatat de tot ceea ce nu-i este folositor, prin intermediul cruditatilor, nu se imbolnaveste. Deci merita de mii de ori macar sa incercam schimbarea regimului. Gripa constituie "o solutie de nevoie" la care face apel natura pentru a curati din cand in cand corpul, pentru ca boala prin insasi natura ei obliga la nemancare; este de-a dreptul absurd sa incerci intr-o atare situatie sa infrangi temperatura pe cale artificiala.
Multi oameni sunt atat de "plini de sedimente" incat deseori bolile ce le ameninta direct viata, sau un infarct miocardic le pun capat vietii in floarea tineretii. Nu rareori este vorba de oameni ce nu au fost niciodata bolnavi. Sanatatea lor aparenta a facut ca situatia lor sa fie cu mult mai grava, pentru ca, de-a lungul anilor, sedimentele s-au tot depozitat, ceea ce pana la urma a dus la deteriorarea totala a organismului. Nu e mai putin adevarat ca si lipsa sarurilor minerale - prin fierberea alimentelor - are o parte de vina, alaturi de formarea sedimentelor nocive, in aparitia altor boli. De cele mai multe ori medicamentele, razele, injectiile de-a dreptul otravitoare, alte tratamente si chiar si transplanturile de inima, sunt de prea putin folos, daca nu vrem sa recunoastem adevarata cauza a bolii. O inima straina transplantata intr-un corp bolnav, plin de sedimente, va ceda in curand. In orice boala, intreg corpul sufera. Iata deci de ce este o mare greseala sa tratam numai simptomele: ele pot fi comparate cu niste supape; cand una din ele va fi inchisa se vor deschide automat altele, pentru ca "murdaria" trebuie cat de cat eliminata.

3 comentarii:

  1. Si eu am aceasta carte. e superba! Am preparat multe retete de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Corina,
    ce inspiratie e la tine in blog. Am si eu cartea, si desi sunt vegetariana, iubesc sa ma alimentez zu cruditati in deosebi.
    Mult noroc si-ti multumesc pentru acest blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adelina, iti multumesc eu pentru ca mi-ai scris! Ma bucur ca ai gasit inspiratie aici. Cartea o citesc si o recitesc de cate ori am timp! Te imbratisez cu drag!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...